Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 312 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 11 Wrz 2017 12:04 

Ja mam pytanie w podobnej kwestii co poprzedniczka. Czy w Maroku można wypożyczyć samochód bez blokowania kwoty na karcie? Sprawdziłem już kilka wypożyczalni i mimo pełnego ubezpieczenia za każdym razem chcą robić blokadę na 500-1200 euro. Nie chodzi mi tutaj o ubezpieczenie u pośrednika tylko bezpośrednio w wypożyczalni.
Ciekawe za co będą chcieli ściągnąć kasę z blokady skoro jest pełne ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#122 PostWysłany: 12 Wrz 2017 09:36 
Awatar użytkownika

Loty: 112
Kilometry: 321 538
Właśnie wróciłem z Maroko, wypożyczałem samochód w DiRent w Agadirze, ma też biuro w Casablance. Nie brałem żadnego ubezpieczenia toteż chcieli mi zablokować 8000 MAD. Podałem kartę ale z niewiadomych przyczyn nie przeszła. Wypożyczający zaproponował rozwiązanie takie, że zamiast depozytu mogę zostawić paszport i tak też zrobiłem. Warto skserować wtedy paszport oraz pieczątkę wbitą na lotnisku dlatego że jest to potrzebne przy kwaterowaniu w większości hoteli.

Co do samej wypożyczalni to nie mogę polecić ani odmówić. Plusy to takie że autko lepsze niż zamawiane, kwota taka jak na voucherze z economycarrentals (wybór wypożyczalni ze wględu na cenę, za tydzień ok. 500zł), mimo zaliczenia zderzenia z jednym z miliona szalonych motocyklistów co skutkowało delikatnym wgnieceniem i większym zarysowaniem nie zostałem obciążony żadną opłatą. Minusy to na pewno nie za dobry kontakt z wypożyczalnią. Odpisują maile po 24 a nawet po 48 godzinach. Dodatkowo nasz agent nie mówił słowa po angielsku, a umowa była po francusku. Poza tym spóźnił się ponad godzinę na lotnisko i to samo przy oddawaniu auta.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 29 Wrz 2017 09:05 

Loty: 324
Kilometry: 599 238
Właśnie wróciłem z Maroko, wypożyczyłem samochód w Rossi Tours w Agadirze. Siedziba na ulicy Mohammed V, obok wypożyczalni Hertz, Avis itp. Samochód z ubezpieczeniem, bez depozytu na karcie kredytowej lub depozytu w gotówce. Pracownik zrobił jedynie ksero karty kredytowej, alternatywą było zostawienie paszportu pod zastaw. Miły człowiek, bezproblemowy. Samochód Dacia Sandero, trochę zniszczona ale prowadzić się dało :) Samochód wypożyczony bez wcześniejszej rezerwacji. Stargowane na 600 dhm za 48 godzin.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 29 Wrz 2017 09:22 
Awatar użytkownika

niebieski
rude-boy napisał(a):
Ciekawe za co będą chcieli ściągnąć kasę z blokady skoro jest pełne ubezpieczenie.

Za spowodowanie wypadku pod wpływem.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 01 Paź 2017 21:05 

Po czasie, ale może komuś się przyda. Polecam wypożyczalnię Thrifty na lotnisku w Agadirze (auto pożyczone przez rentalcars) Fiat Punto diesel, fajna obsługa, żadnych problemów ze zwrotem (auto trzeba umyć przed oddaniem) dobrą opcją jest ubezpieczenie wkładu własnego. Trochę drozej niż w rentalcars (200zł na 10- dniach..) ale blokują na karcie tylko 25 euro więc głowa spokojniejsza.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 03 Paź 2017 00:51 

Chciałem krótko opisać moje doświadczenie z wynajmu auta w Maroku. Rezerwowałem przez Ryanair Car Rental, gdzie kolejnym pośrednikiem był Thirfty, a fizycznie obsługiwał mnie Hertz.
Odbiór auta na lotnisku w Rabacie, zwrot również, po 14 dniach. Samo oczekiwanie o rozpoczęcie obsługi to około 1,5 h. Potem problemy z blokadą depozytu. Jak się okazało po zalogowaniu do banku pobrali sobie depozyt automatycznie, ale Pan powiedział, że nie wyda mi auta dopóki nie będzie miał wydruku z terminala o blokadzie pieniędzy. Koniec końców zablokowali mi podwójną wartość depozytu.
Nie mieli auta które rezerwowałem- Diesla, zaproponowali benzynę w tej samej kategorii (Peugeot 208) i poinformowali, że jutro zadzwonią i podstawią Diesla pod wskazany adres, a całe paliwo które do tego czasu wykorzystam będzie na ich koszt. Samochód nie był zatankowany do pełna (zaznaczono to w dokumentach) i świeciła się kontrolka silnika (powiedzieli, że to nie problem).

Ponieważ odbieraliśmy samochód po zachodzie dopiero następnego dnia zauważyliśmy jak uświnione jest auto w środku! W skrócie napiszę tylko, że nie dostarczyli auta przez kolejne 14 dni, pomimo, że sam dzwoniłem kilkanaście razy i przypominałem się oraz byłem w miastach gdzie mają swoje oddziały. Usłyszałem wiele słów i obietnic, ale na tym się kończyło, moje coraz częstsze telefony zaowocowały brakiem podnoszenia słuchawki.

Jakoś 11 dnia, pojawiły się problemy z akumulatorem, ciężko zapalał. Po 2 dniowej przerwie bez jazdy było trzeba zapalać na pych. Tego już nie zgłaszałem bo stwierdziłem, że i tak nie pomogą.

Przy zwrocie nie było żadnych problem, nawet nie zapalili auta. Poszedłem porozmawiać do gościa który mi wynajmował samochód- kłamał jak z nut, odwrócił kota ogonem i kompletnie nie rozumiał o co mi chodzi. W akcie dobroci zaproponował mi upgrade przy kolejnym wynajmie!!! Jak powiedziałem, że zgodnie z umową proszę o pokrycie kosztów paliwa do czasu wymiany auta (czyli całkowitych) to się obraził i nie chciał gadać.
Niestety nie mieliśmy czasu, żeby gnębić gościa, ale tak naprawdę nie robiłem sobie nadziei, byliśmy na przegranej pozycji.

Typ przedstawił się jako Muhammed (jak co drugi Marokokańczyk) nazwiska nie podał. Załączam zdjęcie.

Moje wnioski:
-nie ufać pracownikom Hertz w Maroku
-nie korzystać z usług Hertz w Maroku
-nigdy, nie godzić się na układ, że jeżeli nie ma tego co zamówiłem to, dostanę coś gorszego, a potem dostarczą mi dokładnie to co chciałem, albo lepsze. Trzeba żądać od razu czegoś lepszego, jak będą mieli to co zamówiłem to wymienimy.
-straciliśmy ok. 100-150 zł i trochę nerwów
-Hertz pomimo, że jest firmą globalną nie trzyma jakości usług na tym samym poziomie. W bardzo bliskim terminie korzystaliśmy z Hertz w Londynie i kompletnie inna półka i mogę polecić.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Kłamca, kłamca...
20170930_181921.jpg
20170930_181921.jpg [ 179.75 KiB | Obejrzany 4643 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 03 Paź 2017 08:00 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Hertz to prawie zawsze franczyza. Ja proponuję tę historię opisać franczyzodawcy mailem, czy przez jakieś portale społecznościowe.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 04 Lis 2017 15:08 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 91 172
Czy ktoś wypożyczał auto w Thrifty w Agadirze? Potrzebuję informację na temat wysokości blokady na kracie. W warunkach wynajmu tej informacji nie ma a pośrednik(Ryan) nie odpisuje na maila..

#129 PostWysłany: 05 Lis 2017 12:17 

Braliśmy auto w Thrifty w Agadirze we wrześniu . rezerwacja przez rentalcars. Fiat punto diesel. Ządnych problemów. Blokują na karcie ok 1600 euro, więc nie mało. Ja zrobiłem ubezpieczenie wkładu własnego w rentalcars i całość kosztów na 10 dni (z dodatkowym kierowcą, wynajem, ubezpieczenie) to ok 1200 zł. Okazało się , na miejscu , że można ubezpieczyć dodatkowo auto na miejscu w wypożyczalni koszt ok 200 zł więcej (za całe 10 dni) ale na karcie blokują tylko 25 euro. Więc głowa spokojniejsza. Generalnie wszystko było OK. Trzeba pamiętać , żeby umyć auto przed oddaniem. Nasz był umyty , choć nie idealnie i nie było problemów. Generalnie polecam . To jest Thrifty w okienku Herza przed wyjściem z głównego budynku. Ja trochę pobłądziłem i znalazłem ich po 22.00 więc doliczyli 25 (?) euro za "po godzinach"
 Profil Relacje PM off
mifau uważa post za pomocny.

#130 PostWysłany: 18 Lis 2017 20:13 

Ja w Agadirze korzystałem w październiku z lokalnej wypożyczalni ZNAGUI CARS - https://www.facebook.com/znaguicars/. Dogadałem się emailowo. Podstawili mi nową Dacię Sandero Diesla na lotnisko i na koniec tam ją odebrali. Przy siedmiu dniach 25 euro za dobę z pełnym ubezpieczeniem i bez kaucji na karcie co było dla mnie kluczowe.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 22 Lis 2017 19:39 

Loty: 387
Kilometry: 799 885
Odradzam wypożyczalnię Holiday Inn Car Rental w Agadirze (rezerwacja za pośrednictwem carflexi).
Na lotnisku nikogo nie było, telefonu nie odbierał, po 2 dniach napisali sms, że mają mój samochód, jeśli jeszcze potrzebuję.
Taksówkarz zadzwonił na nr podany w rezerwacji, rozmówca twierdzi, że już to nie istnieje.
Reklamacja w banku złożona.

#132 PostWysłany: 23 Lis 2017 00:22 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
A ja ją polecam. Rezerwacja przez Economy Car Rentals. Nowa fiesta, bezproblemowy kontakt z pracownikiem. Auto warto splukac i sprzątać w środku bo doliczają chyba 200MAD za sprzątanie, o czym zostałem poinformowany przy odbiorze

#133 PostWysłany: 02 Sty 2018 02:14 

Loty: 44
Kilometry: 70 350
Czy ktoś poleci wypozyczalnie aut w Agadirze?
potrzeba 3 aut na 1-2dni oraz 6 quadow 2osobowych na 1 dzien :)

jakie ceny z ubezpieczeniem? dzieki
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 13 Sty 2018 11:28 
Awatar użytkownika

Witam,
Wybieram się na przełomie sty/lut z planem przecwiczyc narty w Oukaimeden :-). Pytanie - czy autem drogi przez Atlas powinny byc przejezdne? W szczegolnosci N9 Marakesz- Warzazat oraz N10 Warzazat- Agadir ew bardziej hardcorowo - R203 z Marakeszu przez gory na poludnie.
Pozdrawiam
Slawek
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 28 Sty 2018 21:34 

Ktokolwiek, jakiekolwiek opinie o SamiCar - http://www.bookingcar-morocco.com ?
Oferta z pelnym ubezpieczeniem i brakiem blokady na karcie naprawde dobra. Naprawde nie ma tam zadnych haczykow ?
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 16 Lut 2018 16:04 

niebieski
Witam
Będę wynajmował w maju 15-29 auto mini/ekonom na 14 dni w Agadirze do jeżdżenia po okolicach do ok. 200km. Ma może ktoś jakieś nowe info o ciekawych możliwościach? Wszystkie obostrzenia wypożyczalni (blokady itp,) są dla mnie akceptowalne. Dodatkowe ubezpieczenie posiadam swoje. Głównym kryterium jest cena. Po intensywnych poszukiwaniach najtaniej znalazłem w economycarentals - 173e lotnisko-lotnisko. Znacie coś ciekawszego?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 14 Mar 2018 17:41 

Cześć!
Przekopałem to forum i wiele innych stron w celu informacji o wynajęciu auta, ale mimo tego mam pytanie. To moja pierwsza podróż i chciałbym nie popełnić kosztownych $$ błędów. Proszę pokierujcie mnie w tych kwestiach:

1. Płacąc za bilety lotnicze, do ceny biletów (X zł) została doliczona kwota, nie wiem za co, o wartości 10% z X (więc nie mało), stąd jestem teraz uczulony/uwrażliwiony na wszelkie transakcje przez internet (czyt. zapłata za wynajem auta w Euro [bądź innej walucie niż zł]). Może mi ktoś wyjaśnić jak płaciliście za wynajem auta (kartą?). Mam normalne konto bankowe w złotówkach i podpiętą do niego kartę kredytową/debetową.

2. Chcę wypożyczyć auto na kwiecień bez blokowania jakiejkolwiek kwoty na koncie (nie chcę formy: blokada środków na koncie, ale te środki są ubezpieczone przez zewnętrzną firmę, czyli po oddaniu auta ubiegam się o ich zwrot nawet jeśli mam wypadek/etc). Proszę pokierujcie mnie do takiej wypożyczalni/stronki na której nie ma blokad lub wytłumaczcie gdzie szukać informacji o blokowaniu pieniędzy na stronach wypożyczalni (jak to jest ujęte i nazwane). Wolę to załatwić przez internet (bo taniej i nie wcisną mi czegoś przez moją nieostrożność/brak doświadczenia). Ląduje w Marakeszu.

Zdaję sobie sprawę, że mogą to być głupie pytania, ale uwierzcie mi - to mój pierwszy raz :D :D
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 14 Mar 2018 18:11 

Loty: 192
Kilometry: 231 698
niebieski
0. Przeczytaj cały ten wątek! Na pewno dowiesz się więcej jak wygląda sytuacja.

1. Kto Ci doliczył opłatę? Linia lotnicza? Pośrednik? Twój bank? Jeśli płaciłeś w innej walucie niż PLN to bank policzył Ci prowizję + dał swój kurs ze sporym spreadem. Na 90% będziesz musiał w lokalnej walucie (MAD) zapłacić za wynajem. Warto więc zainteresować jaką kartę w jakim banku wyrobić żeby takie transakcje były najkorzystniejsze. Jest tez Revolut, ale nim nie zapłacisz kaucji za wypożyczenie auta.
2. Z mojego doświadczenia wynika, że w Maroku wyjątkowo trudno jest znaleźć wypożyczalnie, która całkiem zrezygnuje z depozytu. Poszukaj na stronach wypożyczalni (budget, avis, sixt etc.) czy oferują swoje ubezpieczenie. Różne wypożyczalnie możesz znaleźć na przykład szukając na rentalcars.com.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 14 Mar 2018 19:20 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Chciałbym wziąć samochód w Agadirze i Oddać w Fez-ie. prawdopodobnie przez rentalcars.com - thrifty .. Niestety nigdzie nie widze w prost aby zwrot auta był darmowy albo była podana konkretna opłata za zwrot w innym miesjcu .. Ktoś wie gdzie tego szukać ,bądz może polecić wypożyczalnie która takiej opłaty nie nalicza.
nie chciałbym na miejscu sie dowiedzieć ze mam np 100e dopłaty

#140 PostWysłany: 16 Mar 2018 13:16 

Loty: 192
Kilometry: 231 698
niebieski
Nikt o tym za bardzo nie pisał a sam bardzo potrzebowałem takiej informacji: wypożyczalna dirent. Wypożyczałem na lotnisku w Agadirze przez Economy Car Rentals (najtaniej było). 1960 MAD za 7 dni Dacia Duster. Nie miało być diesla ale na szczęście dostałem. Po przylocie ciężko ich znaleźć. Nikt na mnie nie czekał przed terminalem ani pod. Po 10 minutach jakiś koleś nam pokazał gdzie stacjonują (za drobną opłatą). Wystarczy wyjść z terminala i potem iść 100-150 metrów prosto i powinni być po prawej stronie. Co do samego wynajmu według vouchera Economy Car Rentals mieli zablokować 15000 MAD, zablokowali 10000. Nie da się obniżyć depozytu (nie ma żadnej opcji na dodatkowe ubezpieczenie, miałem swoje). Zrobili fotki samochodu tabletem ale to była noc i ciężko żeby te zdjęcia cokolwiek miały udowodnić. Auto OK, 50k na liczniku ale nie było problemów z jazdą. Pytałem czy muszę umyć auto i dostałem odpowiedź, że tak ale z lenistwa nie umyłem i gość powiedział że wszystko jest OK. Depozyt odblokowany po 8 dniach od zakończenia wypożyczenia. Ogólnie w sumie dobrze oceniam, nikt mnie na nic nie naciągnął.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 312 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości