Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ubiór w Maroku
#1 PostWysłany: 04 Lis 2014 19:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Takie pytanko- wybieram się wkrótce z dziewczyną do Maroka. Może głupie pytanie ale czy kobiety wymagają jakiegoś specjalnego stroju, typu chustka na głowie? Lub jakiś specyficzny strój? ;)
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN
#2 PostWysłany: 04 Lis 2014 19:56 
Awatar użytkownika

Nie, będzie widać, że jesteście turystami :) ale zbytnie odsłanianie się też nie jest dobrym pomysłem, jeśli nie lubicie czuć na sobie wzroku każdego napotkanego przechodnia (głównie odnosi sie do twojej dziewczyny)

EDIT: Zresztą pora roku i tak chyba nie pozwoli pewnie na nadmierny negliż :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Lis 2014 21:48 

W Maroku nie ma az takiego "terroryzmu odziezowego". Dziewczyna niech nie idzie w bikini na plaze bo bedzie baaaardzo dziwnie postrzegana. Z chusta na glowie nie szalej - nie ma takiej potrzeby. Nie kupuj haszyszu z nieznanych zrodel (czeste dile z lokalna policja). Przejechalem cale Maroko wszerz i wzdłuż i tylko w Ketamie czulem sie troszke w zlym miejscu w zlym czasie. Ale niekoniecznie odczuwalem jakies zagrozenie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Lis 2014 05:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki wszystkim za odpowiedź ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Sie 2017 23:15 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
Nie będę zakładał nowego tematu, podepnę się tutaj.

W Maroko byłem 8 lat temu, więc mogło się coś zmienić. Chodzi o ubiór kobiet.
Moja mnie strasznie męczy abym na forum zapytał, wiec to czynię.

Jedziemy trasą od Agadiru do Marzuogi, Fez, Marakesz.
Jak wygląda sprawa ubioru kobiet (podróżnik/turysta) teraz? W sensie krótkie spodenki i bluzka na ramiączkach, sukienka, etc etc.
NIe mówię o miejscach jak Agadir lu takich jak meczety. O ogólną sytuację.

#6 PostWysłany: 16 Sie 2017 23:23 

niebieski
Ogólnie to jest tak, że krótkie spodenki i bluzka na ramiączkach u kobiety wywołują w Maroku niezdrową sensację. Tak samo teraz jak i parę lat temu.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Sie 2017 23:32 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
DAD napisał(a):
Jak wygląda sprawa ubioru kobiet (podróżnik/turysta) teraz? W sensie krótkie spodenki i bluzka na ramiączkach, sukienka, etc etc.
NIe mówię o miejscach jak Agadir lu takich jak meczety. O ogólną sytuację.

Chcialbym tylko dodac, ze w lokalnej lokalnej mentalnosci, jak i innych krajach muzulmanskich, tak ubrane kobiety postrzegane sa jako prostytutki, albo kobiety palajace ogromna checia zwrocenia na siebie uwagi i poznawania przygodowych mezczyzn. ;)
Dlatego nie trzeba sie pozniej dziwic, ze mozna byc natretnie czy nachalnie zaczepianym.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez Abcn 17 Sie 2017 08:28, edytowano w sumie 2 razy
Literówka
 Profil Relacje PM off
DAD uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 16 Sie 2017 23:37 

srebrny
w grudniu jest srednio ze 20 stopni albo i mniej, wiec przesadne rozbieranie sie jest niewskazane
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Sie 2017 01:25 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Z własnego doświadczenia i obserwacji - krótkie spodenki może nie wywołują sensacji (w dużych miastach widziałam nawet tak ubrane Marokanki i sporo turystek), ale na pewno zwracają uwagę. Więc taki strój to ewentualnie w miejscach odludnych, a dla własnego komfortu lepiej założyć coś bardziej zakrytego. I tu nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o to żeby się dobrze czuć, z drugiej strony też turyście nikt nie będzie kazał się ubierać jak miejscowi. Ja chodziłam w luźnych spodniach lub spódnicach za kolano i bluzkach z krótkim rękawem i czułam się ok.

Ostatnio edytowany przez olus, 17 Sie 2017 01:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 17 Sie 2017 01:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@admins
Temat o strojach w krajach muzulmanskich byl juz nieraz walkowany na forum. :mrgreen:
Proponuje tym razem nie wywalac mojego watku do widocznego czy "niewidocznego" Kosza, tylko rozdzielic watek i gdy znow ktos bedzie pytal, wklejac link. 8-)

Nawet jak widzimy inne turystki, czy Marokanki w dosc luznych, odkrywajacych cialo strojach, wcale nie znaczy, ze mamy robic tak samo, chodzi o tradycje i zwyczaje, ktore moim zdaniem nalezy respektowac.
Nie tylko Marokanki lubia nasladowac Europejki, ja coraz czesciej widuje w Zürichu rodowite Szwajcarki tzw. konwertytki w strojach kobiet arabskich z odleglych regionow, nawet w srodku lata, jak sa niesamowite upaly.
Z kolei w Marrakeszu mozna spotkac wiele turystek, ubranych prawie jak na plaze.
Niestety wiekszosc Marokanczykow mysli o zachodnich kobietach, ze sa „chetne” i „łatwe”.

Sukienki, spodnice czy spodnie poza kolana sa jak najbardziej OK i nie beda rzucac sie w oczy.
Jesli koszulka czy sukienka na ramiaczkach z malym dekoltem, to polecam narzucic jakas chuste na ramiona, wtedy rowniez nie beda zwracac uwagi i bedzie chronic przed sloncem. :)
Oczywiscie, ze mozna ubierac sie zwyczajnie w dzinsy i miec odsloniete wlosy, ale nie powinno sie pokazywac nog powyzej kolan, brzucha, miec duzych dekoltow, czy odslonietych plecow. Sa to bardzo atrakcyjne dla mezczyzn czesci ciala, ktorzy nie sa na codzien przyzwyczajeni do odslonietych cial kobiet.

Podobnie jest w Europie, mysle ze wolimy, aby Arabki i Arabowie nie mieli na sobie tych dla nas czesto dziwnych lokalnych strojow, tylko w Europie ubierali sie po europejsku. ;)
Nawet taka niby nowoczesna CH, ktora nadal przyjmuje mase uchodzcow z Afryki (nawet do 50 000 rocznie), zakazuje burki i wyznacza astronomiczne kary, nawet do 10 tysiecy CHF!

http://www.polishexpress.co.uk/szwajcar ... enie-burek

Na szczescie w Maroku nikt nie zmusza Europejek do zakladania strojow arabskich. ;)

Milego dzionka.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off

#11 PostWysłany: 17 Sie 2017 08:43 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
Ja bylem z dziewczyną w Maroku w listopadzie. Nasza trasa: Fes - Meknes - Rabat - Marrakesz.
Ubierala sie normalnie, ale niewyzywajaco - jakis T-shirt, spodnie za kolana itp. Miala takie odczucie ze nikt jakos specjalnie sie jej nie przygladal, ale zaznaczyla ze gdyby chodzila w krótkich spodenkach i krotkich bluzkach np w Fezie czulaby sie bardzo nieswojo i dziwnie . Ja tez mialem poczucie, ze Fez to bardzo tradycyjne miasto. Za to w np w Marrakeszu pelna swoboda , krókie spodenki, bluzki. Nikt na to nie zwracal uwagi. Moze to tez dlatego, ze tam jest zdecydowanie wiecej turystów. No i jest duzo cieplej :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości