Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
https://pacjent.gov.pl/ekuz
https://pacjent.gov.pl/ikp/moje-konto/wniosek-ekuz

oraz o certityfkatu, jak sie zapomni zrobic EKUZ na czas
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/ekuz-w-mojeikp

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: EKUZ
#141 PostWysłany: 09 Maj 2017 09:49 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Kraków, wniosek wysłany 20.04, do dziś EKUZ nie przyszedł. Pewnie wina poczty ;)
 Profil Relacje PM off  

Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN
W dalszym ciągu da się tanio❗ Nowy Jork za 1324 PLN, Miami za 1587 PLN 😎🏖️ Także na ferie W dalszym ciągu da się tanio❗ Nowy Jork za 1324 PLN, Miami za 1587 PLN 😎🏖️ Także na ferie
#142 PostWysłany: 09 Maj 2017 09:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@‌Pawel_T‌ polecony z moją kartą szła 3tyg z Batorego na Wesele.
Tramwajem by poszło z biletem 20min
 Profil Relacje PM off
Pawel_T lubi ten post.
Pawel_T uważa post za pomocny.

#143 PostWysłany: 09 Maj 2017 09:55 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@Pawel_T: z doświadczeń wiem że zajmuje im to 3-4 tygodnie... ale za to nie trzeba stać w kolejce :)
 Profil Relacje PM off
Pawel_T lubi ten post.
Pawel_T uważa post za pomocny.

#144 PostWysłany: 09 Maj 2017 10:00 
Site Admin
Awatar użytkownika

W Warszawie przez ePUAP wysłane 27.04, wczoraj karta doszła ;)

Szkoda tylko że poleconym, więc muszę jeszcze na pocztę skoczyć :(
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 09 Maj 2017 10:03 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Rzeszów-EKUZ dwa dni po złożeniu wniosku drogą elektroniczną dostarczony pocztą.

#146 PostWysłany: 14 Maj 2017 02:52 

Wniosek złożony dziś przez EPUAP. Wcześniej zawsze prosiłam o przysłanie pocztą, ale zależy mi na czasie, wiec tym razem zamierzam odebrać osobiście. I tak czytam strony NFZ i nie wierzę: czy na całą Warszawę tylko na Chałubińskiego 8 mnie obsłużą? I skąd mam wiedzieć kiedy się tam zgłosić?
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 14 Maj 2017 14:03 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 65 933
kaviorwiki napisał(a):
Rzeszów-EKUZ dwa dni po złożeniu wniosku drogą elektroniczną dostarczony pocztą.

Lubelski 5 dni roboczych po przesłaniu skanu wniosków karty były u mnie. Było mailowe info wczesniej ze wniosek przyjety a karty wysłane. Tak powinno być w każdym urzędzie :-).

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 14 Maj 2017 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 164 594
niebieski
Z własnego doświadczenia - jak to w rzeczywistości działa.
Jakiś rok temu musiałem z ubezpieczenia skorzystać. Wykupione dodatkowe PZU Wojażer (wyjazd narciarski) i tradycyjnie EKUZ.
Włochy.
Mała kontuzja - boli bark. Nie przestaje. Tel do PZU - każą jechać do najbliższego (podają adres) szpitala.
Na miejscu nikogo nie interesuje czy mam jakieś prywatne ubezpieczenie - biorą kartę EKUZ, spisują dane, coś tam sprawdzają w systemie komputerowym i kartę oddają. Po 5 minutach przychodzi pielęgniarka i tłumaczy co gdzie i jak. Za chwilę prowadzą do lekarza, od lekarza prosto na prześwietlenie, prawie prosto z prześwietlenia z powrotem do lekarza. Dają specjalny temblak (u nas wart kilkaset PLN) i sugerują rezonans magnetyczny - do zrobienia od razu, ale jego już EKUZ nie obejmuje (bodaj 250€). Telefon do PZU - brak zgody, bo nie widzą konieczności wykonania od razu - mam zrobić jak wrócę (oczywiście po powrocie termin refundowanego rezonansu to gdzieś "za 5 miesięcy".
Na dowidzenia dali płytę ze zdjęciem z prześwietlenia, komplet papierów z opisem badań itd. Jeden podpis i do widzenia.
Całość trwała z 1,5-2 godziny. Wszyscy mili, uśmiechnięci, prowadzą niemal za rękę od drzwi do drzwi. Żadnych dodatkowych kosztów.
Zatem na prawdę polecam zawsze mieć EKUZ przy sobie + ewentualnie dodatkowe ubezpieczenie jeśli wiemy, że pewnych rzeczy EKUZ nie obejmuje (np. przy narciarstwie - koszty akcji ratowniczych na stoku itd.).
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

#149 PostWysłany: 14 Maj 2017 19:40 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
niebieski
Podstawową rzeczą, odnośnie zakresu świadczeń przysługujących na podstawie EKUZ, jest to, że w każdym państwie przysługują inne, zgodne z ustawodawstwem krajowym państwa pobytu.

#150 PostWysłany: 14 Maj 2017 20:04 
Awatar użytkownika

niebieski
beginka napisał(a):
Wniosek złożony dziś przez EPUAP. Wcześniej zawsze prosiłam o przysłanie pocztą, ale zależy mi na czasie, wiec tym razem zamierzam odebrać osobiście. I tak czytam strony NFZ i nie wierzę: czy na całą Warszawę tylko na Chałubińskiego 8 mnie obsłużą? I skąd mam wiedzieć kiedy się tam zgłosić?

Wydanie karty trwa 30 sekund (+kolejka do okienka, ale to i tak Cię nie ominie), może po prostu pójdź z wydrukowanym i uzupełnionym wnioskiem i dostaniesz od ręki.

#151 PostWysłany: 14 Maj 2017 21:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja polecam wysłanie wniosku mailem - złożyłam wniosek w czwartek, w poniedziałek list z kartą już był w skrzynce (mam odbiór poleconych bez awiza prosto do skrzynki, więc nie musiałam na pocztę się fatygować). Było to ok. 1 m-ca temu - NFZ Warszawa.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 14 Maj 2017 21:06 

Warto dodać: e-mail z załącznikiem w postaci skanu wypełnionego i PODPISANEGO wniosku o kartę
 PM off  

#153 PostWysłany: 15 Maj 2017 09:26 

niebieski
W Poznaniu chyba mają wzmożony ruch, bo o ile zawsze karta była po 3-5 dniach od wysłania wniosku mailem, tak teraz czekam już 2 tygodnie. Jeszcze tydzień i będę musiał pofatygować się do nich osobiście.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 15 Maj 2017 09:49 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
beginka napisał(a):
Wcześniej zawsze prosiłam o przysłanie pocztą, ale zależy mi na czasie, wiec tym razem zamierzam odebrać osobiście. I tak czytam strony NFZ i nie wierzę: czy na całą Warszawę tylko na Chałubińskiego 8 mnie obsłużą? I skąd mam wiedzieć kiedy się tam zgłosić?

To tylko tak straszne się wydaje :lol: W praktyce wydanie karty jest błyskawiczne, a czekanie w kolejce to 10-15 minut. Akurat jest czas by na miejscu wziąć wniosek ze stolika i go wypełnić. Idealne zagospodarowanie czasu ;) Dodam, że zwykle wpadam na Chałubińskiego ok. 15:30 i spokojnie przed 16 mam już nowiutką kartę EKUZ.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 15 Maj 2017 10:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie zapominajcie o sezonowości zapotrzebowania na EKUZ

Załączniki:
Sezonowość EKUZ.JPG
Sezonowość EKUZ.JPG [ 68.18 KiB | Obejrzany 4035 razy ]
Cicha_Woda lubi ten post.

#156 PostWysłany: 15 Maj 2017 10:16 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
W Krakowie ta sezonowosc zaczyna sie chyba w kwietniu. Strach pomyslec kiedy dostalbym karte zamowiona w lipcu, moze do stycznia dotarlaby ;)
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 15 Maj 2017 10:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Rozkład małopolski zbliżony do krajowego z małym odchyleniem związanym ze zróżnicowanym terytorialnie terminem ferii zimowych.

Dla ciekawych:

https://www.ekuz.nfz.gov.pl/zabawa-liczbami/1

#158 PostWysłany: 15 Maj 2017 11:48 

Loty: 41
Kilometry: 73 062
Zbanowany
niebieski
Ja nie rozumiem dlaczego ta karta jest wydawana tylko na pół roku.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 15 Maj 2017 11:53 
Site Admin
Awatar użytkownika

Ja dostałem na rok ostatnio, aż się zdziwiłem (wysłane przez ePUAP, moja druga karta EKUZ)
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 15 Maj 2017 11:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ale oni chyba na rok teraz wydają
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości