Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 21 Kwi 2017 14:29 

@‌maa821‌ Polignano w środku lata to bardzo zły pomysł. Jest ponoć bardzo oblegane. Ma 1 malutką plażę, która jest kamienista. Reszta to klify. Połączenia pociągowe ma tylko na trasie Bari-Lecce. Reszta to raczej autobus, choć nie wiem czy kursują jakieś. Na pewno coś będzie jeździło z Monopoli bo to większe miasto. Jeśli nie ma się auta to jednak najlepszym rozwiązaniem pozostaje Bari.
 Profil Relacje PM off  

Zimowa ucieczka na Sycylię 🍋🌊 Palermo i jego skarby za 789 PLN Zimowa ucieczka na Sycylię 🍋🌊 Palermo i jego skarby za 789 PLN
Wycieczka do Rzymu za 749 PLN 🏛️🍕 Loty z Warszawy + hotel blisko centrum 🛵😍 Wycieczka do Rzymu za 749 PLN 🏛️🍕 Loty z Warszawy + hotel blisko centrum 🛵😍
#382 PostWysłany: 21 Kwi 2017 14:45 

evi_ napisał(a):
@‌maa821‌ Polignano w środku lata to bardzo zły pomysł. Jest ponoć bardzo oblegane. Ma 1 malutką plażę, która jest kamienista. Reszta to klify. Połączenia pociągowe ma tylko na trasie Bari-Lecce. Reszta to raczej autobus, choć nie wiem czy kursują jakieś. Na pewno coś będzie jeździło z Monopoli bo to większe miasto. Jeśli nie ma się auta to jednak najlepszym rozwiązaniem pozostaje Bari.

Ok, to Bari na zwiedzanie okolicy. A na kilka dni samego plażowania? Monopoly będzie dobre?
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 21 Kwi 2017 14:48 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
maa821 napisał(a):
A czy może z Alberobello do jedzie się czymś do Grotte di Castellana?

Tak, Na tej trasie kursuja pociagi Ferrovie del Sud Est.

https://www.fseonline.it/index.aspx
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 21 Kwi 2017 15:36 

@‌maa821‌ Wiesz nie byłam w Monopoli, ale patrząc na satelite jakoś tych plaż nie widzę.... Plaże nad Adriatykiem zaczynają sie dopiero w okolicach Torre Canne. Jedyne co ja mogę polecić to Marina di Ginosa (albo coś w okolicy Taranto). Tam jest chyba 300m plaży na baaardzo długim odcinku. Ale to już inne morze i troche dalej więc nie wiem czy Cię satysfakcjonuje:)

Ostatnio edytowany przez evi_, 21 Kwi 2017 17:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 21 Kwi 2017 15:52 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
srebrny
W Monopoli jest miejska plaża. Całkiem fajna, jednak w lecie mocno oblegana.
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 26 Kwi 2017 14:11 

niebieski
evi_ napisał(a):
@‌maa821‌ Wiesz nie byłam w Monopoli, ale patrząc na satelite jakoś tych plaż nie widzę....

Serio? :)
https://www.google.pl/maps/place/70043+ ... 5559?hl=pl
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 26 Kwi 2017 17:53 

@‌Maciek78‌ To wg Ciebie są plaże, gdzie w sezonie będziesz w stanie położyć chociaż ręcznik? Rzeczywiście......Skoro mówimy o tego typu plażach to w Polignano też są "takie wielkie".... ;)
To teraz porównaj to co zapodałeś do chociaż tego:

https://www.google.pl/maps/place/Torre+ ... 0178?hl=pl

Pozdrawiam:)
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 26 Kwi 2017 19:10 

srebrny
xyrxis napisał(a):
maa821 napisał(a):
A czy może z Alberobello do jedzie się czymś do Grotte di Castellana?

Tak, Na tej trasie kursuja pociagi Ferrovie del Sud Est.

https://www.fseonline.it/index.aspx

W ubiegłym roku na stacji kolejowej przy jaskini pociągi się nie zatrzymywały, więc sprawdź na miejscu. Z miasta trzeba było jechać autobusem, który objeżdzał całe miasto wokół - 30 minut jazdy. W drodze powrotnej przeszliśmy więc do miasta pieszo.
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 26 Kwi 2017 19:31 
Awatar użytkownika

złoty
Z ta stacja przy jaskini to jest dziwna sprawa. Nie ma jej wymienionej w internecie ani w rozkladzie a sama stacja jest chyba w ogole nie oznaczona ale pociag i tak sie na niej zatrzymywal jak jechalem i wsiadalo/wysiadalo tam dosyc duzo ludzi.
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 27 Kwi 2017 12:49 

niebieski
evi_ napisał(a):
@‌Maciek78‌ To wg Ciebie są plaże, gdzie w sezonie będziesz w stanie położyć chociaż ręcznik? Rzeczywiście......Skoro mówimy o tego typu plażach to w Polignano też są "takie wielkie".... ;)
To teraz porównaj to co zapodałeś do chociaż tego:

https://www.google.pl/maps/place/Torre+ ... 0178?hl=pl

Pozdrawiam:)

Chcesz się licytować? :lol:
https://www.google.pl/maps/place/Rimini ... 5158?hl=pl

Daj komus ocenić czy takie miejsce spełni oczekiwania bo idąc Twoim tropem zostaną tylko Malediwy albo inne rajskie miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 27 Kwi 2017 13:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
xyrxis napisał(a):
Z ta stacja przy jaskini to jest dziwna sprawa. Nie ma jej wymienionej w internecie ani w rozkladzie a sama stacja jest chyba w ogole nie oznaczona ale pociag i tak sie na niej zatrzymywal jak jechalem i wsiadalo/wysiadalo tam dosyc duzo ludzi.

oznaczone jak trzeba - czesc pociagow sie zatrzymuje, a czesc nie
wszystko sprawdzisz na rozkladzie jazdy ktory jest naprawde czytelny i wywieszony w gablotach na kazdej ze stacji
brak godziny przy nazwie stacji = pociag sie nie zatrzymuje
na stronie https://www.fseonline.it tez wszystko opisane jak trzeba
Załącznik:
zz.JPG
zz.JPG [ 111.49 KiB | Obejrzany 1329 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 27 Kwi 2017 13:12 
Awatar użytkownika

złoty
@correos, masz racje, teraz zauwazylem ze sa dwa przystanki - Castellana Grotte i Grotte di Castellana. Ten drugi jest czasami omijany.
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 27 Kwi 2017 16:23 

@‌Maciek78‌ Oj Maciek Rimini serio? ;) Koleżanka pytała o plaże, gdzie w sierpniu z dzieciakiem może poplażować. Wiadomo, że plaże w miastach takich jak Polignano czy Monopoli to nadają się bardzie na sweetfocie niż do plażowania bo są mega malutkie i kamieniste. Ja tylko dałam przykład plaż troszke dalej od Monopoli, a które są piaszczyste i da się rozłożyć ręcznik :)
 Profil Relacje PM off
Maciek78 lubi ten post.

#394 PostWysłany: 03 Maj 2017 13:10 

Hej! Wybieramy się we dwójkę do Bari na trzy dni. Chcielibyśmy wypożyczyć samochód. Co będzie najtańszą i najlepszą opcją? Biorąc pod uwagę wiek kierowcy - 23 oraz jak najmniejszy depozyt. Sprawdziliśmy Budget - depozyt wynosi 120 euro, jednak opłata za młodego kierowcę 20 euro/dzień.
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 04 Maj 2017 16:17 

Może ktoś wybiera się z WAW do Bari 13.05 ? i wraca 16.05 ? Chętnie byśmy przyłączyli się do zwiedzania i ew wynajęcia samochodu ?
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 05 Maj 2017 22:34 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
niebieski
Parę pytań przed kolejnym podbojem naszego ulubionego europejskiego kraju. Zaczynamy 27 maja w Katanii, 28-29 wchodzimy na Etnę (mam nadzieję, że nawet dwa razy :-), 30 docieramy Matery, 31 do Bari i od 1 do 6 czerwca dalej wędrujemy po Apulii. Na pewno jeden dzień to będzie Alberobello i dalej mamy problem, bo chcielibyśmy spędzić 2-3 noce w jakimś fajnym miasteczku z plażą, ale też uwaga jakimiś opcjami na lekki trekking wzdłuż wybrzeża, jakieś fajne klify i tak:

- czy dotarł ktoś z Was do Otranto? Znalazłem tam właśnie opisy trekkingów wzdłuż wybrzeża + Baia dei Turchi wygląda bardzo dobrze na zdjęciach. W necie, gdzieś przeczytałem, że miasteczko ma trochę słaby, mocno turystyczny klimat + jest kawałek drogi od Bari, a biorąc pod uwagę naszą trasę z Katanii do Bari, to już wolelibyśmy nie spędzać zbyt dużo czasu w środkach komunikacji

- często tu pojawiały się nazwy Polignano A Mare i Monopoli - między nimi też z mapek w necie/opisów robią trekkingi wzdłuż wybrzeża; które miasteczko fajniejsze? czy w Polignano jest tylko ta piękna plaża, która jest na wszystkich zdjęciach, a która ma też swoje wady jak czytam w licznych opisach?

- na początku w ogóle planowaliśmy jechać na Gargano, ale chyba ta idea dość mocno upadła

Kolejna sprawa noclegi, bo trochę ceny zabijają. Hindusi mają fajne zniżki tylko na dwa hotele w regionie. Opinie o nich w necie poczytałem, ale głównie interesują mnie dwie rzeczy jeśli ktoś z nich korzystał - jak z traktowaniem ich jako miejsca wypadowe poruszając się tylko komunikacją publiczną, bo stop to jak będzie trzeba, a we Włoszech mamy raczej średnie doświadczenia + jak z plażami w ich okolicach:
Hotel Salsello w Bisceglie
Hotel Baroni w Torre a Mare
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 05 Maj 2017 23:04 

srebrny
PawelGa napisał(a):
- często tu pojawiały się nazwy Polignano A Mare i Monopoli - między nimi też z mapek w necie/opisów robią trekkingi wzdłuż wybrzeża; które miasteczko fajniejsze? czy w Polignano jest tylko ta piękna plaża, która jest na wszystkich zdjęciach, a która ma też swoje wady jak czytam w licznych opisach?

Byłem w obydwu i zdecydowanie polecam bardziej Polignano: za położenie, klify, skały i tę plażę (chociaż kamienista strasznie). Trekking pomiędzy miastami będzie chyba trochę nudny, bo większość wybrzeża jest tam chyba płaska. Skały zaczynają się chyba dopiero w okolicach Torre Incina idąc od Monopoli - sprawdź w Google Maps miejscówkę, nie udało nam się tam dotrzeć ale planowałem dojechać z Polignano w to miejsce.
 Profil Relacje PM off
PawelGa lubi ten post.
PawelGa uważa post za pomocny.

#398 PostWysłany: 05 Maj 2017 23:31 
Awatar użytkownika

złoty
PawelGa napisał(a):

Moim zdaniem zdecydowanie ladniejsze i ciekawsze jest Polignano. Lokalizacja na klifach jest urokliwa.

Jesli chodzi o trekking miedzy tymi miasteczkami to przerobilem to ostatnio i zdecydowanie moge polecic. Wydaje mi sie ze do Torre Incina niestety trzeba isc droga (przynajmniej my nie znalezlismy innej mozliwosci) ale jesli chodzi o reszte trasy to jest super. Mozna isc łąką albo troche powspinac sie po skalkach, swietna sprawa.
Jesli chodzi o ta plaze w Polignano to raczej zapomnij o niej - jest malutka, nieciekawa i z kazdej strony obserwowana przez turystow - zero prywatnosci. Jedyne do czego sie nadaje to chyba tylko fotki :)
 Profil Relacje PM off
PawelGa lubi ten post.

#399 PostWysłany: 06 Maj 2017 00:04 

Loty: 36
Kilometry: 49 348
Cześć :) Lecimy z koleżanką w czerwcu do Bari i mamy bardzo duży dylemat :) Na początku myślałyśmy, że zatrzymamy się w Monopoli lub Polignano, ale im więcej czytamy, tym bardziej okazuje się, że te miejsca nie są zbyt dobrym wyborem na czas wakacji. Zależy nam, żeby miasteczko miało ładną plażę, ale żeby było też ciekawe same w sobie i dobrze skomunikowane z innymi miejscami - chciałybyśmy pojeździć trochę pociągami :) Czy coś Wam przychodzi do głowy? Będę wdzięczna za wszelkie rady! :)

#400 PostWysłany: 06 Maj 2017 12:54 

@‌PawelGa‌ Z tym Otranto może być fajnie. Ja dotarłam to Roca Vecchia i San`t Andrea (tu trochę szliśmy wybrzeżem). Jak się patrzy w stronę Otranto to cały czas można by było iść klifami. Bardzo urokliwa okolica.
Z miasteczek Polignano jest mniejsze i takie "włoskie", plaża raczej do robienia zdjęć.
Plusem jest dojazd do Otranto bo jest bezproblemowe, natomiast do Gargano ciężko z dojazdem z Bari. Trzeba się nakombinować.
A i jeśli chodzi o hotele w Polignano to są drogie, nawet bardzo. Polecam tu poszukiwać lokali do wynajęcia niż pokoju w hotelu. Są bez śniadań za to sporo tańsze.
 Profil Relacje PM off
PawelGa lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości