Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 25 Lip 2017 18:00 

A kojarzy ktoś może czy w Monopoli jest jakaś wypożyczalnia rowerów? I w razie czego jaka jest ich przybliżona cena?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️ Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️
Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎 Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎
#422 PostWysłany: 26 Lip 2017 13:00 

Czy jest może przechowalnia bagażu gdzieś przy dworcu centralnym w Bari? Przylatuję rano, a że nocleg mam na obrzeżach miasta to chciałbym gdzieś zostawić bagaż i zacząć zwiedzanie miasta :)
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 26 Lip 2017 13:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
tutaj pisałem bari-z-lotniska-do-centrum,1272,97294#p835124

#424 PostWysłany: 31 Lip 2017 21:54 

Mamy taki problem - przylatujemy we wrześniu do Bari o 21:00. Noclegi w Monopoli. Ostatni pociąg z Bari jest o 22:30 ..
Obawiam się, że publicznymi środkami transportu nie zdążymy na ten pociąg.
Czy ktoś jechał taksówką - jaki jest koszt i jak to długo trwa ?
Wynajęcie samochodu w naszym przypadku niestety nie wchodzi w grę .. :(
 Profil Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 31 Lip 2017 22:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@KasiaF. poczytaj w temacie, który wspomniałem we wcześniejszym wpisie - tam znajdziesz info o różnych opcjach transportu do miasta.

#426 PostWysłany: 01 Sie 2017 12:03 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
KasiaF. napisał(a):
Czy ktoś jechał taksówką - jaki jest koszt i jak to długo trwa ?

W zeszłym roku 23€ (sztywna cena), przed 22.00 jazda zajęła niecałe 20 minut (do dzielnicy Murat, pod dworzec może być 5 minut dłużej).
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 01 Sie 2017 15:45 

Poczytałam, poczytałam :)
Wszystko zależy od tego czy samolot wyląduje o czasie, jak sprawnie pójdzie "wyładunek" ...
Jest szansa zdążyć na autobus lub metro i potem pociąg, ale lepiej mieć plan awaryjny :)
Dzięki @le_szek
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 06 Sie 2017 12:33 

Wybieram się z dziewczyną we wrześniu, 4 dni chcemy spędzić w Bari a 3 w Neapolu. Bardziej opłaca się wynająć samochód czy korzystać z komunikacji miejskiej? Najtańsze auto, fiata pandę znalazłem za ok 200e za 7 dni. Jak się jeździ w tych okolicach? Da się wszędzie dojechać czy wygodniejsze są autobusy i metro? i czy w turystycznych miejscach są płatne strefy parkowania? Z góry dziękuję za wszelkie rady ;)
 Profil Relacje PM off  

#429 PostWysłany: 06 Sie 2017 14:03 

W Apulii jeździ się bardzo dobrze. O parkingach w każdej ważniejszej miejscowości jest tu tyle postów, że nie ma sensu ponownie zaśmiecać forum. Jeśli chodzi o Neapol to ja osobiście odradzam. W Campanii jeździ się fatalnie, a w samym Neapolu tragicznie. Oczywiście są to tylko moje osobiste odczucia. Neapol ma całkiem dobrze rozwiniętą komunikacje i wszędzie da się dojechać, no chyba że strajkują (co w ost czasie zdarzyło się wiele razy...)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 06 Sie 2017 15:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@malinamalina2 Jeżeli "w Neapolu" oznacza miasto + Wezuwiusz/Pompeje to samochód raczej nie będzie potrzebny. Karta "Artecard Campania" na 3 dni to dobra oferta na zwiedzanie i poruszanie się po Neapolu i okolicach komunikacją publiczną (szczegóły znajdziesz w wątku o Neapolu). Warto więc rozważyć krótszy wynajem na Apulię, ewentualnie ze zwrotem samochodu w Neapolu, o ile dodatkowa opłata za zwrot w innym mieście nie będzie jakaś astronomiczna.

#431 PostWysłany: 07 Sie 2017 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 134 504
Cytuj:
Wybieram się z dziewczyną we wrześniu, 4 dni chcemy spędzić w Bari a 3 w Neapolu. Bardziej opłaca się wynająć samochód czy korzystać z komunikacji miejskiej? Najtańsze auto, fiata pandę znalazłem za ok 200e za 7 dni. Jak się jeździ w tych okolicach? Da się wszędzie dojechać czy wygodniejsze są autobusy i metro? i czy w turystycznych miejscach są płatne strefy parkowania? Z góry dziękuję za wszelkie rady ;)

Jeżeli jestes 4 dni w Bari to rowniez chyba nie warto brac samochodu. Z Bari dojedziesz pociagiem do wszystkich miejsc tzw. must see.
Tak jak koledzy wyzej pisali. Apulia - dobrze sie jezdzi samochodem. Neapol - fatalnie ze wzgledu na innych kierowców, wybrzeze amalfijskie troche lepiej ale drogi bardzo krete.

#432 PostWysłany: 08 Sie 2017 14:23 

Od wczoraj udalo mi sie przebrnac przez caly watek i w zwiazku z tym wszystkim, ktorzy opisywali swoje wrazenie i podawali informacje serdeczne dzieki! Prosze o pomoc w ulozeniu planu na efektywne, ale nie pospieszne zwiedzenie tego regionu oraz czas na odpoczynek.

Moj wstepny plan:

07.09 czwartek
Przylot mam Wizzairem z Katowic wg planu o 21:00 wiec autobusem 16 chce dojechac na P. Aldo Moro i stamtad podejsc do hotelu Mercure. Mam tam 4 noclegi.

08.09 piatek
Troche odpoczynku w hotelu. Potem wyjazd pociagiem na jakies plazowanie i zwiedzenie Polignano + ew. Monopoli (o ile rzeczywiscie warto?) i powrot do Bari (o 22:17 jest ostatni pociag regionale, chyba ze ktos wie jak sensownie wrocic po tej godzinie do Bari?) Myslalem rowniez o kolacji w tej grocie w klifie, ktos byl?

09.09 sobota
Spacer po Bari przed wyjazdem do Ostuni gdzie chcialbym trafic przed siesta, zeby jeszcze cos zdazyc zjesc, ale zobaczyc to miasto jak jest pustawe, pokrecic sie po nim. Tutaj wazne pytanie: skad odjezdzaja powrotne autobusy na stacje?
Moze ktos pomoc/podac rozklad? Potem pociagiem w dalsza droge do Lecce i o 21:00 lub 21:20 ostatnim pociagiem powrot do Bari.

10.09 niedziela
Wypozyczenie rano samochodu na lotnisku na 3dni, po drodze Castel del Monte + polwysep Gargano (myslalem o Monte Sant'Angelo, Vieste, Peschici) ale ze wzgledu na odleglosc ponad 200km z Bari mam jednak sporo watpliwosci czy w ogole tam jest sens jechac.

11.09 poniedzialek
Przejazd z Bari do Matery oraz Craco, w ktorych chcemy spedzic dzien. Potem przejazd na nocleg do Alberobello (mam mozliwosc meldunku do 22:30 wiec dzien jest na szczescie do dyspozycji)

12.09 wtorek
Alberobello, Grotte de Castellana, Bari + Giovinazzo. Oddac samochod wieczorem i wylot o 21:30.

Poddaje to do weryfikacji u tych, ktorzy juz byli i wiedza jak tam jest :)
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 08 Sie 2017 14:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Coś mi się kojarzy, że widziałem gdzieś informację (ale niestety nie pamiętam gdzie, może tu w wątku nawet), że do Craco w tej chwili można wejść tylko ze zorganizowaną wycieczką.
No i co do plażowania - w zeszłym roku o tej samej porze (byłem w Bari od 6 do 10 września) pogoda nie zachęcała do tego zbytnio (codziennie lało i temperatura wynosiła trochę ponad 20 stopni).
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 08 Sie 2017 16:29 

bad-ischler napisał(a):
Od wczoraj udalo mi sie przebrnac przez caly watek i w zwiazku z tym wszystkim, ktorzy opisywali swoje wrazenie i podawali informacje serdeczne dzieki! Prosze o pomoc w ulozeniu planu na efektywne, ale nie pospieszne zwiedzenie tego regionu oraz czas na odpoczynek.

Moj wstepny plan:

07.09 czwartek
Przylot mam Wizzairem z Katowic wg planu o 21:00 wiec autobusem 16 chce dojechac na P. Aldo Moro i stamtad podejsc do hotelu Mercure. Mam tam 4 noclegi.

08.09 piatek
Troche odpoczynku w hotelu. Potem wyjazd pociagiem na jakies plazowanie i zwiedzenie Polignano + ew. Monopoli (o ile rzeczywiscie warto?) i powrot do Bari (o 22:17 jest ostatni pociag regionale, chyba ze ktos wie jak sensownie wrocic po tej godzinie do Bari?) Myslalem rowniez o kolacji w tej grocie w klifie, ktos byl?

09.09 sobota
Spacer po Bari przed wyjazdem do Ostuni gdzie chcialbym trafic przed siesta, zeby jeszcze cos zdazyc zjesc, ale zobaczyc to miasto jak jest pustawe, pokrecic sie po nim. Tutaj wazne pytanie: skad odjezdzaja powrotne autobusy na stacje?
Moze ktos pomoc/podac rozklad? Potem pociagiem w dalsza droge do Lecce i o 21:00 lub 21:20 ostatnim pociagiem powrot do Bari.

10.09 niedziela
Wypozyczenie rano samochodu na lotnisku na 3dni, po drodze Castel del Monte + polwysep Gargano (myslalem o Monte Sant'Angelo, Vieste, Peschici) ale ze wzgledu na odleglosc ponad 200km z Bari mam jednak sporo watpliwosci czy w ogole tam jest sens jechac.

11.09 poniedzialek
Przejazd z Bari do Matery oraz Craco, w ktorych chcemy spedzic dzien. Potem przejazd na nocleg do Alberobello (mam mozliwosc meldunku do 22:30 wiec dzien jest na szczescie do dyspozycji)

12.09 wtorek
Alberobello, Grotte de Castellana, Bari + Giovinazzo. Oddac samochod wieczorem i wylot o 21:30.

Poddaje to do weryfikacji u tych, ktorzy juz byli i wiedza jak tam jest :)
Tu masz rozkład autobusów z Ostuni na dworzec. Z punktualnością słabo. Lepiej kupić od razu w automacie bilet na pociąg bo u kanara kosztuje 5 ojro więcej.
http://cloud.tapatalk.com/s/5989ca3abbf16/feriale_OSTUNI_CIMITERO_STAZIONE_VILLANOVA.pdf

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 08 Sie 2017 19:25 

@bad-ischler Powiedz mi czy masz już wszystkie noclegi i wynajem auta zabukowane na sztywno bez żadnych możliwości zmian? Jeśli tak to jest tu parę rzeczy które bym zmieniła np:
Wycieczkę po Bari przesunęłabym z soboty na piątek, ponieważ Polignano i Monopoli nie są jakoś bardzo czasochłonnymi mieścinami, nawet jeśli nie chcesz się spieszyć.Po drugie sama jazda do Lecce i z powrotem trochę trwa, zwłaszcza że jedziesz pociągiem, dlatego tu powinieneś mieć więcej czasu (w sensie w sobotę).
Craco jest zamknięte i co najwyżej popatrzysz na nie przez płot. Ta restauracja w Polignano jest doga, a jedzenie ponoć takie sobie. Sprawdź czy we wrześniu jest otwarta bo to sezonowa knajpa (w październiku była zamknięta).
Ponieważ Craco jest zamknięte, możesz go olać i z Matery podjechać na wybrzeże do Marina de Ginosa lub którekolwiek z pobliskich wiosek bo plaża tam jest piaszczysta i bardzo szeroka, można sobie spokojnie po odpoczywać/plażować. Także jeśli będziesz miał czas to zerknąć do Taranto , a potem do Alberobello na nocleg.
Pytałam, czy masz już zarezerwowane auto i noclegi gdyż jeśli nie to zmieniłabym całkiem twój pobyt :P Po pierwsze jeśli chcesz się wybrać na Gargano to tam powinieneś mieć nocleg. Inaczej mija się to trochę z celem bo za daleko. To samo jest z Lecce. Tam opłaca się mieć auto bo jest tyle rzeczy, które można zobaczyć, że komunikacją nie da rady, a 1 dzień to za mało.
Np: jeśli nie jesteś jakoś strasznie związany z tym noclegiem w Alberobello to zrobiłabym tak:
(OPCJA 1-)
- piątek- Polignano-Monopoli (lub opcjonalnie tylko 1 z nich), Grotte di Castellana-Alberobello-Bari
-sobota-Matera (jak już wspomniałam Craco należy odpuścić)-Bari
-niedziela-AUTO-Ostuni-wybrzeże/k Lecce (Grotta della Poesia i San`t Andrea)-Lecce- późny powrót do Bari
-poniedziałek/wtorek AUTO- Gargano i tam wszystko co leci po drodze rozbić na 2 dni.
OPCJA 2
- piątek- Polignano-Monopoli-Bari (jego zwiedzanie)
-sobota-Matera -Bari
-niedziela-AUTO-Giovinazzo-Grotte di Castellana-Alberobello-Locorotondo (opcjonalnie)-Bari
-poniedziałek- Ostuni-wybrzeże/k Lecce (Grotta della Poesia i San`t Andrea)-Lecce
-wtorek-Otranto lub Gallipoli-plażing w Porto Cesareo lub Torre Lapillo- Bari

Pozdrawiam i miłego odpoczynku:)
 Profil Relacje PM off
jerome lubi ten post.

#436 PostWysłany: 08 Sie 2017 20:09 

bad-ischler jedna uwaga wynikająca z moje doświadczenia a dotycząca hotelu Mercure jeśli mówimy o tym samym Mercure Villa Romanazzi Carducci - gdy jedziesz 16 to nie jedź do samego końca do Aldo Moro tylko wysiądź 1 przystanek wcześniej. Poznasz bez problemu bowiem po zakręcie autobus jedzie już wzdłuż torów (zresztą sprawdź na google maps) ten jeden przystanek z bagażem ma znaczenie. Zwłaszcza, ze zaraz przy przystanku masz przejście na drugą stronę torów i tam tylko z 200 m do hotelu. I jeszcze jedno o 21 jest już problem w sobotę kupić bilet na 16 na dworcu, wszystko zamknięte,a kierowca przynajmniej u mnie nie chciał sprzedawać. Skończyło się jednak tym ,że gdy nas kilkoro ruszyło do niego z pretensjami, że nie ma gdzie kupić biletu to kazał wszystkim wsiadać bez biletów. Później zresztą tak się zaangażował w pomoc jednej parze z hotelem, że w trakcie jazdy sprawdzałem w telefonie mapy, konsultował ze znajomymi itp a kierowanie autobusem było tak przy okazji.
Tyle przy okazji Hotelu, zresztą bardzo fajnego z pięknym ogrodem. Naprawdę polecam
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 08 Sie 2017 20:37 

niebieski
Tak na marginesie-można z Ostuni przejść się pieszo na stację-droga ok. 2 km, dobrze sie idzie, można podziwiać coraz dalszą panoramę białego miasta z sadami oliwnymi na pierwszym planie :) . Po prawej mijamy wytłaczarnię oliwy. Można coś kupić w sklepiku. Oliwy (równiez w 100g puszeczkach), taralli itp.
Co do taralli (słonych ciastek, specjalności z Apulii) to dośc tanie są w starej części Bari, w małych sklepikach spożywczych. 6 €/ kg. Świeże, ok. 10 smaków, pyszne :)
 Profil Relacje PM off  

#438 PostWysłany: 08 Sie 2017 20:40 

@evi_ Jestem zwiazany wylacznie hotelem w Bari, ktory ma byc baza wypadowa. Auto mam z avis360, a trullo z bezplatnym odwolaniem do konca sierpnia, obie te rzeczy moge nadal anulowac. Plany planami, ale czytam, ze @le_szek wtopil dokladnie rok wczesniej z pogoda. Podobno nic dwa razy sie nie zdarza, a szczerze to nie nastawiam sie w ogole na deszcz.. Niemniej bede te prognozy sledzil.

Co do samego wyjazdu, to nie chce gonic i zaliczac tych miejsc, chce tam troche "pobyc". Stad np. na Polignano i Monopoli chce caly dzien, zeby byl czas na plaze, na ktorej zalezy dziewczynie, na foccacie, na zdjecia, na spacer wieczorem, na kolacje ktora warto zapamietac. Analogicznie sprawa ma sie z wyjazdem do Ostuni i Lecce, nastawiam sie na zobaczenie architektury, ktora sie interesuje, kawe, pogawedzenie z Wlochami. Nie chce sie spinac na ilosc, ze jak jakies groty nie zobacze, albo plazy to bede zawiedziony, ze mi plan sie nie udal. Jak wspomnial @majj hotel ma ladny ogrod, basen, stara wille, to tez miejsce ktore interesuje mnie na jakis wieczor. W Materze chcialbym spedzic caly dzien, pochodzic po tym miescie, po wawozie, poszukac punktow widokowych, zobaczyc jak wyglada oswietlone wieczorem. A jezeli Craco jest zamkniete i mozna pocalowac plot, to wyjazd do Matery swobodnie moge odbyc autobusem/pociagiem. I taka decyzja stawia pod znakiem zapytania wypozyczanie auta w ogole, bo do pozostalych miejsc Alberobello, Grotte de Castellana dojade rowniez pociagiem. A Gargano jest za daleko na jednodniowke.

Pytanie jakie wobec tego mam jest takie, czy ktores miejscowosci lepiej zobaczyc w ciagu tygodnia, a nie w weekend? Mam na mysli Matera, Polignano.
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 08 Sie 2017 20:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli miałbyś zrezygnować z wypożyczania samochodu, pamiętaj, że regionalne koleje nie jeżdżą w niedzielę - więc np. do Matery czy Alberobello musiałbyś jechać autobusami, a to trochę więcej czasu wymaga (no i jest ich mniej w ciągu dnia).
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 08 Sie 2017 20:56 

Tylko widzisz w Polignano i Monopoli to te plaże takie ubogie jeśli dziołcha chce plażing:) tu kłania się moja opcja 2, która jest bardzo lajtowa w czasie i będziesz miał czas na wszystko co napisałeś :). Jeśli chodzi o to co zwiedzić pociągiem to radzę posprawdzać na stronie tren italia bo coś gdzieś mi się widziało w postach, że w weekendy gorzej z transportem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości