Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 08 Mar 2017 09:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wrzucilem info z pogoda - miala byc katastrofa. Na miejscu okazalo sie extra - zadnego deszczu.
Oberwanie chmury i to naprawde solidne bylo we wtorek. Ddy jechalem autobusem na lotnisko momentami mialem obawe czy dojedzie autobus
zalane drogi. Z powodu burzy byl opozniony lot.

Nic bym nie zmienil z planu - naprawde go przemyslalem. Bilety kolejowe FSE lokalne maja 2 godziny waznosci. Przy czym nigdy nie widzialem konduktora
w sumie nie dziwie sie jakby sie mial szarpac z przedzialem "osob ktorych kolor skory moze sugerowac pochodzenie z Afryki :D"
Pobyt w Ostuni skrocilem o godzine i dolozylem na Monopoli.

Z perspektywy czasu i subiektywnych wrazen moja ocena:
1. Castellana Grotte
2. Lecce , Matera
3 Alberobello Ostuni Bari
4 Monopoli, Polignano a Mare, Brescia

Niestety na forum sa niescislosci - chociazby lokalizacja autobusu FSE z Bari do Matery, moja wina nie sprawdzilem tego dokladnie i bazowalem na opinni na forum.
Nie pasowala mi juz strona drogi po ktorej mialem stac, widze ze z drugiej strony nadjechal moj autobus to przebieglem droge i macham by sie zatrzymal, kierowca
gestami pokazuje ze sie nie zatrzyma. Szczescie w nieszczesciu przy dworcu sa swiatla zmienily sie na czerwone, kierowca otworzyl drzwi i wsiadlem. Okazalo sie ze przystanek jest z 250 m dalej. Mam zdjecia i dokladna lokalizacje to wrzuce w tym temacie. Bo na dzien dobry juz moglem sobie skomplikowac zycie.
 Profil Relacje PM off  

🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗 🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗
🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎 🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎
#322 PostWysłany: 08 Mar 2017 10:23 
Awatar użytkownika

srebrny
correos napisał(a):
Wrzucilem info z pogoda - miala byc katastrofa. Na miejscu okazalo sie extra - zadnego deszczu.

Taka ogólna uwaga, nie przytyk do Ciebie

Zauważyłem, że ludzie się posiłkują norweskim serwisem pogodowym (słynnym yr.no) dla różnych lokalizacji. Jest to kompletne nieporozumienie, ponieważ Norwegowie robią osłonę meteo tylko dla siebie i ewentualnie korzystają ze zintegrowanego systemu jakim jest NORDRAD, który obejmuje 35 radarów rozsianych po półwyspie skandynawskim i Danii. Współpracują z SMHI (szwedzkie "IMGW"), FMI (fińskie "IMGW") EMHI (estońskie) LEGMC (łotewski odpowiednik) i DMI (duński).

Kochani, jadąc do Włoch korzystajcie z serwisu pogodowego włoskiego a nie YR.NO, który ma w pompie tą część Europy a "dane pobierają nie wiadomo skąd" ;) .

Jedynie, tylko północna część Polski łapie się na ich prognozy, wszystko poniżej linii, mniej więcej Gorzów Wielkopolski - Gdańsk już nie.

musiałem to z siebie wyrzucić :lol: sorki za offtopa

Załączniki:
nordrad.jpg
nordrad.jpg [ 52.22 KiB | Obejrzany 1449 razy ]

Ostatnio edytowany przez cypel, 08 Mar 2017 10:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#323 PostWysłany: 08 Mar 2017 10:28 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Ciągnąc offtop - korzystam z tego serwisu, a jakże :) Dla Neapolu i Rzymu prognoza (na tydzień przed) była całkiem trafna.
A w ogóle - jaki włoski serwis możesz polecić?
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 08 Mar 2017 10:37 
Awatar użytkownika

srebrny
np. http://www.meteoam.it/
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.
le_szek uważa post za pomocny.

#325 PostWysłany: 08 Mar 2017 11:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Autobus Bari - Matera
Ferrovie Appulo Lucane
Przystanek
Załącznik:
fal.JPG
fal.JPG [ 71.77 KiB | Obejrzany 1405 razy ]

Załącznik:
fal2.JPG
fal2.JPG [ 173.52 KiB | Obejrzany 1405 razy ]

Załącznik:
fal3.JPG
fal3.JPG [ 59.48 KiB | Obejrzany 1405 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 08 Mar 2017 21:04 

Loty: 82
Kilometry: 153 042
@‌correos‌
co ci się podobało w Castellane? byłeś w tej grocie?
Co do mojego zapytania o połączenie Albo-Monopoli/Polignano.

Na czuja w drodze powrotnej zatrzymałem się w Castellana Grotte (nie mam neta w telefonie i nie przeczytałem posta kolegi Maćka- dzięki), połaziłem trochę rozglądając się za autobusem, i na dworcu gdy chciałem wejść od frontu, a było zamknięte, zaczepił mnie starszy Pan, i na migi pokazał że jest automat z drugiej strony; zapytałem go więc o Polignano/Monopoli, nie znał po angielsku, ale zaczaił o co chodzi, i przedłożył mi sprawę (piccolo/grande-każdy zaczai o co chodzi), zaprowadził mnie na przystanek autobusowy w stronę Monopoli! Pokazał w którą stronę jedzie i że bilet u kierowcy. Podziękowałem i poszedłem połazić po mieście bo akurat jeden odjechał parę minut temu. Z godzinę się poszwędałem, wróciłem na przystanek upewniłem się który przystanek w Monopoli jest bliżej dworca (San Antonio- bo jeszcze trzy inne były) i czekałem. Autobus spóźniony podjechał i co się okazało, ano biletów kierowca nie sprzedaje :twisted:
Pytam gdzie można kupić, już tak na zaś i aby coś powiedzieć w głupiej sytuacji, a on nawet nie wiedział gdzie (no może wiedział, że np w kiosku albo itp., ale pewnie nie wiedział gdzie taki kiosk w okolicy w tym mieście jest...)
Wyszedłem wiec i poszedłem na pociąg, dzwonki dzwoniły, więc lada chwila miał jakiś być, kasa nieczynna, nie mam drobnych, więc kolejna godzina do tyłu.
Podsumowując moje wypociny, zmarnowane 3-4 godziny po powrocie z Truli, Castellano nic specjalnego, najzwyklejsze miasto, do Monopoli da się, ale nie wiem gdzie bilet. Jakby ktoś chciał to wrzucę lokalizację przystanku, a na dniach dopiszę jeszcze parę rzeczy których czytając w wątku nie uświadczyłem, a na miejscu doświadczyłem :)
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 09 Mar 2017 09:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@‌Tugginmypudha‌
https://www.google.pl/search?q=grotta+b ... stellane&*

Moj plan wyjazdu byl poddany krytyce jako zbyt napiety - ale uwierz wszytko dokladnie przemyslane.
Wyjazd Bari Centrum pociagiem do stacji Grotte castelane 8,20 przyjazd 9,30
Otwarcie jaskini 10 pierwsza wycieczka z przewodnikiem. Dystans miedzy stacja kolejowa a grota to 5 minut piechota.
Wiec mialem 30 minut rezerwy nawet jakby sie pociag opoznil. Zwiedzanie trwa 1,30 czyli wychodzisz najpozniej okolo 12.00
i ze stacji masz 12,07 pociag do Alberobello.

Sama jaskinia - przytocze czesc opisu:
Najpierw schodzimy 200 metrów w głab Ziemi, następnie bładzimy w labiryncie krasowych jaskiń, aby wreszcie ją ujrzeć... Biała Grota od lat dzierży miano najpiekniejszej jaskini na świecie. I żadna fotografia nie jest w stanie oddać jej urody. Zwłaszcza że zdjęć robic nie wolno...
Czytaj więcej:
http://www.gazetalubuska.pl/turystyka/art/7966606,grotta-bianca-czyli-najpiekniejsza-jaskinia-na-swiecie-zdjecia,id,t.html

zdjecia robilem ukradkiem bez flasha jakosc kiepska - ale to najpiekniejsze miejsce dla mnie w tym regionie
Załącznik:
1.JPG
1.JPG [ 159.75 KiB | Obejrzany 1354 razy ]

Załącznik:
2.JPG
2.JPG [ 58.1 KiB | Obejrzany 1354 razy ]

Załącznik:
3.JPG
3.JPG [ 143.02 KiB | Obejrzany 1354 razy ]

Załącznik:
4.JPG
4.JPG [ 73.25 KiB | Obejrzany 1354 razy ]

Załącznik:
5.JPG
5.JPG [ 160.57 KiB | Obejrzany 1354 razy ]
 Profil Relacje PM off
jerome lubi ten post.

#328 PostWysłany: 09 Mar 2017 11:25 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
Potwierdzam, to co napisał @‌correos‌. Jaskinia jest przepiękna (choć w mojej subiektywnej ocenie przegrywa jednak ze Skocjanską w Słowenii), warto wybrać się na wycieczkę dłuższą (cena 16 E - ok. 1.40h).

Tydzień temu zrobiliśmy ze znajomymi trasę taką:
25.02 KTW-BAR (Wizz), wypożyczenie auta (Avis) - przejazd do Ostuni na nocleg
26.02 Ostuni - Grotta Castellana - Poligano a Mare - Monopili - Ostuni
27.02 Ostuni - Locorotondo - Alberobello - Martina Franca - Torre Canne - Villanova - Ostuni
28.02 Ostuni - Taranto (tylko szybki objazd przez wyspę) - Matera - Bari -> KTW

Miejscowości nadmorskie warte zobaczenia to Polignano i Monopoli. Villanova i Torre Canne - spokojnie mozna odpuścić.
Locorotondo i Martina Franca - jedno z dwóch warto (obie miejscowości trochę podobne)
Matera - tutaj kilka godzin to minimum, koniecznie z wyjazdem autem lub spacer na Belvedere.
Odpuściliśmy Lecce, bo plan byłby zbyt napięty.
Co do parkingów:
Ostuni - 0.5E/h https://www.google.pl/maps/place/Car+pa ... 7623?hl=en
Alberobello - w centrum parkingi 2E/h - zostawiliśmy auto za free 700m dalej https://www.google.pl/maps/place/Via+N. ... 4474?hl=en
Matera - rano jadąc od strony północnej ciężko się było przebić autem do polecanych w tym wątku parkingów, ostatecznie zaparkowaliśmy za free tutaj: https://www.google.pl/maps/place/Via+Li ... 7597?hl=en
Bari - Park&Ride https://www.google.pl/maps/place/Park+% ... 3884?hl=en
correos lubi ten post.

#329 PostWysłany: 11 Mar 2017 17:51 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 46 873
Byłam, zwiedziłam, zakochałam się!!!
Dziękuję wszystkim za wszelkie wskazówki, podróż była re-we-la-cyj-na!
Odwiedziliśmy Bari, Alberobello, Castelana Grotte, Materę, Ostuni i Polignano a Mare <3 na resztę zabrakło czasu...:)
Jeśli chcielibyście sobie poczytać o naszym wyjeździe opisałam wszystko na blogu :)
https://voyazka.fly4free.pl/blog/2886/w ... wejrzenia/
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#330 PostWysłany: 14 Mar 2017 13:11 

witam wie ktos czy sa moze jakies krotkie rejsy batello w porcie bari?
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 14 Mar 2017 13:58 

niebieski
https://www.facebook.com/pg/BariperMare ... e_internal
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 15 Mar 2017 12:56 

Witam. Przeczytałam całość i jestem pod wrażeniem ilości informacji. Wybieram się z grupą 8 osób w czerwcu na raptem 3 dni. Przylatujemy do Bari w sobotę wieczorem, tam nocleg i plan na niedzielę to Alberobello. Wiem już że w niedziele nie kursują pociągi, więc proszę o informacje dotyczące możliwości dojazdu autobusem. Jest taka możliwość? I czy jest szansa dotrzeć też w niedzielę do Polignano? Wiem że w Alberobello wystarczy pół dnia, więc szukam pomysłu na drugie pół. Nocleg w Bari.
W poniedziałek myślę o pobycie w Bari i wieczornym wyjeżdzie do Matery. Tam mamy ostatni nocleg więc planuję wieczorny spacer po Materze a potem cały dzień. Wieczorem mamy samolot, więc myślę o wyjeżdzie na lotnisko z Matery właśnie.
Jak myślicie ?
Za podpowiedzi serdecznie dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 15 Mar 2017 13:46 

niebieski
http://www2.marozzivt.it/orari
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 16 Mar 2017 12:10 

Loty: 1
Kilometry: 1 266
Cześć,

mam prosbę o pomoc w weryfikacji planu, jaki stworzyłam na wypad do Apuli. Wylatujemy 4 kwietnia do Bari i powrót mamy 8.04 o 10:00. Lecimy w cztery osoby, w Bari wypożyczamy samochód a nocleg mamy w Monopoli.
1 dzień. przylot, zwiedzanie Bari i wyjazd do Monopoli
2 dzień. Ostuni,Lecce, Polignano a mare
3 dz. Alberobello,Locorotondo,martina Franca Castellana Grotte
4 dz. Molfetta,Barletta,trani, Castel del Monte
5 dz. wylot

I mam problem kiedy zobaczyć Materę ? Wiem już po przeczytaniu watku,że napewno nie 3 dnia. Co radzicie ?
Wszelkie głosy mile widziane :)
Aga
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 16 Mar 2017 17:10 

Ja bym chyba odpuściła 4 dzień na rzecz Matery.
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 16 Mar 2017 22:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
Popieram evi_ - Matera była jednym z najciekawszych miejsc podczas naszej wycieczki w szeroko rozumianych okolicach Bari. Nie będziecie żałować.

#337 PostWysłany: 17 Mar 2017 06:38 

Hej. Ponawiam prośbę o podpowiedzi; post powyżej.
Dziękuję za przesłanie linka, ale jak dla mnie niestety nieczytelny; nie znam włoskiego
 Profil Relacje PM off  

#338 PostWysłany: 17 Mar 2017 09:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@‌wejan‌
jestes w malo komfortowej sytuacji, najpierw omow z cala 8 czego oczekuja i co chca zobaczyc /chyba ze traktujesz ich jak stado owiec/.
nie wiem czy noclegi masz z mozliwoscia odwolania, niedziela mocno utrudnia skakanie po okolicy, ja polecam ci moj wariant
w niedziele zrob Matere latwo dostepna autobusem, na poniedzialek wtorek zostaw inne okoliczne miejscowosci latwo dostepne pociagami.
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 17 Mar 2017 09:04 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Co do linka:

Da - wpisujesz Bari (podpowiada), A - Alberobello (j.w.), wybierasz datę i naciskasz 'Cerca'.
Przy podanych kursach po naciśnięciu 'Vedi Fermate' otworzą się szczegóły kursu - godziny i nazwy przystanków, a po kliknięciu w łezkę na prawo od przystanku otworzy się mapa z lokalizacją.
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 17 Mar 2017 09:59 

agpio napisał(a):
Cześć,

1 dzień. przylot, zwiedzanie Bari i wyjazd do Monopoli
2 dzień. Ostuni,Lecce, Polignano a mare

Mam pytanko: o której przylatujecie? Bo zwiedzenie Bari to 1,5h do 2 jeśli chcecie się przejść po promenadzie. Skoro mieszkacie w Monopoli to spokojnie możecie po drodze podjechać do Polignano (o ile przylatujecie o w miarę normalnej godzinie, a nie jak ja o 22 :)). I skoro dalibyście radę Polignano zrobić w 1 dzień to spokojnie w drodze powrotnej z Lecce możecie podjechać do Trani (przez Bridishi bo dołem jest jakiś problem). Reszta z dnia 4 jest taka sobie więc spokojnie robicie Matere.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość