Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Infolinia Lufthansa: 48 22 512 3917
Poniedziałek - piątek 08:00 - 18:00
Sobota, niedziela, święto 08:30 - 17:00

Nr niemieckiej infolinii: +49 69 86799799

W przypadku posiadania krótkiej przesiadki na jednej rezerwacji, jak się pierwszy lot opóźni, to drugi samolot poczeka albo przewoźnik przebookuje lot na na inne połączenie na koszt Lufthansy

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3496 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 175  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 21 Mar 2017 15:25 

Loty: 14
Kilometry: 40 184
Proszę o podpowiedź, jak wygląd odprawa na jfk (bądz jakimkolwiek innym w usa) Lufthansy ? tzn czy muszę zrobić to on-line czy na miejscu jest możliwość aby to zrobić osobiście w jakikolwiek sposób ?

z góry dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#42 PostWysłany: 21 Mar 2017 15:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Możesz zrobić online. Na miejscu oczywiście masz oczywiście normalnie stanowisko Check-in, gdzie możesz się odprawić 'manualnie'. W zależności od lotniska będzie to wprost stanowisko LH (jeśli operują swoimi samolotami, jak na JFK), lub stanowisko United/StarAlliance. Jeśli masz dolot wcześniej to odprawiasz się do miejsca docelowego w pierwszym porcie, i tam nadajesz bagaż. Można mobilnie, ale może to wymagać kombinacji (osobno United, osobno LH itp). United jako przykład, bo jest w Star Alliance, więc jest częstym domyślnym wyborem przy jednym bilecie, ale miałem ostatnio połaczenie SAS/AA, czy AA/LOT, i również na większość odcinków mogłem odprawić się mobilnie. Wyjątkiem był oczywiście LOT :/
Generalnie z US wylatuje się łatwiej niż leci do ;-)
Jeśli już masz kartę pokładową mobilną/internetową, to tylko oddajesz bagaż (pamiętaj ze TSA będzie go oglądać, więc kłódeczki/zameczki z ichniejszym systemem, albo Ci rozprują.
Bartekg85 uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 21 Mar 2017 18:25 

@‌BrunoJ‌

Dzięki. Jeśli do NY mam Lufthansą z Waw-FRA-JFK a powrót Swiss JFK-ZRH-WAW, to jak w takim wypadku wyglądają odprawy "manualne" jak to trafnie określiłeś;)

Sorki że tak pytam ale nie mam za dużego doświaczenia w lataniu, a do usa to będzie mój pierwszy lot.

I jeszcze jedno, czy 1.15h starczy w Zurychu na przejście z samolotu do samolotu powrotnego do waw ?
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 21 Mar 2017 22:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Normalnie jak to odprawa. Jeśli nie chcesz się odprawić mobilnie (co szczerze polecam, bo masz szansę zaklepać sobie lepsze miejsce), to w Wwie normalnie podchodzisz do odprawy na lot do FRA, i tam odprawiają Cię do końca i nadają bagaż bezpośrednio do JFK. Jeśli nie wierzysz w elektroniczne karty, to nawet jeśli się odprawisz mobilnie, możesz podejść do okienka i poprosić żeby Ci wydrukowali karty pokładowe. Tym bardziej że i tak będziesz musiał pewnie podejść, choćby żeby nadać bagaż. Prawdę mówiąc ja mam zawsze karty mobilne, i w WAW to już naprawdę nie pamiętam kiedy odprawiałem się przy okienku, podobnie jak na większości innych lotnisk.
Jedyna różnica przy locie do Stanów jest taka, że już w Wwie będą patrzeć w paszport czy masz wizę. Później we Fra przechodzisz dodatkową kontrolę dokumentów (wyjście z Schengen) i małą odpytkę typu czy sam pakowałeś bagaż, czy nikt Ci nie dawał do przewiezienia paczki. Jakieś bardzo ogólne pytania pod kątem bezpieczeństwa, w przeciwieństwie do tych po przylocie do USA, gdzie masz odpytkę o powód przyjazdu itp.
We FRA licz minimum godzinę na przejście wszystkiego, bo trzeba połazić trochę między terminalami, i w zależności od pory mogą być drobne kolejki do kontroli dokumentów. Ale oni sami pilnują, jeśli jest mało czasu na samolot to chodza i wywołują na dany lot, i podprowadzają do kontroli bez kolejki.

Co do Zurychu to nie podpowiem, przesiadałem się tam kiedyś z/do Bostonu (chyba), ale to było dawno temu i poza ładnym widokiem na góry przez okna to niewiele pamiętam z tego lotniska ;-) Ale w drodze powrotnej jest generalnie łatwiej - też jest kontrola dokumentów po przylocie (wejście do Schengen), i chyba prześwietlane bagażu (zależy od lotniska). 1:15h powinno być ok, chociaż na dłuższą wizytę w sklepach czy knajpkach specjalnie bym się nie nastawiał.

#45 PostWysłany: 22 Mar 2017 00:58 
Awatar użytkownika

srebrny
1.15 starczy, choc szybkim krokiem i bez czytania gazetki podczas poooo
 Profil Relacje PM off

#46 PostWysłany: 22 Mar 2017 07:36 

Dzieki wielkie za pomoc. Troche sie uspokoiłem
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 25 Mar 2017 11:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Załóżmy, że dobę przed wylotem odprawię się on-line. Wybiorę sobie miejsce, wygeneruję kartę pokładową i mam ją na dysku. Ale z jakiegoś powodu nie wydrukuję jej (brak czasu, brak drukarki). Czy w takiej sytuacji bez problemu wydrukują mi te karty na stanowisku check-in, oczywiście za okazaniem dokumentu tożsamości?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 25 Mar 2017 12:06 

Loty: 64
Kilometry: 210 376
Tak , wydrukują ją bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 26 Mar 2017 00:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Bartekg85 napisał(a):
Dzieki wielkie za pomoc. Troche sie uspokoiłem

proponuję Ci uspokoić się całkowicie ;)
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 26 Mar 2017 11:52 

Hehe postaram się
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 11 Kwi 2017 17:56 

niebieski
Panowie, lada dzień będę kupować bilety (najprawdopodobniej w Lufthansie, aczkolwiek mam jeszcze parę dni na ewentualne odpowiedzi w moim wątku -> nowy-jork-wakacje-lub-jesien-2017,8,108066), pierwszy raz na tak daleką podróż i mam jedno, ale bardzo zasadnicze pytanie.

Będziemy lecieć we trójkę z Warszawy przez Frankfurt do Nowego Jorku.
Przedtem latałem tylko i wyłącznie Ryanair'em gdzie po prostu się siadało tam, gdzie wolne. Tutaj oczywiście całą trójką chcemy być koło siebie. Czy do tego potrzebujemy płacić horrendalną stawkę za rezerwację miejsc (prawie 900 zł za wszystkie osoby tam i z powrotem), czy bez rezerwacji miejsc również będziemy mogli siedzieć koło siebie?

Przepraszam z góry za to banalne pytanie, ale muszę się dowiedzieć, jak to jest... ;)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 11 Kwi 2017 18:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌f0ku5‌

http://www.lufthansa.com/pl/pl/rezerwac ... onomicznej

Pozdrawiam.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 11 Kwi 2017 18:07 

niebieski
Byłem na tej stronie, ale odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłem.
Może spytam tak - jeżeli nie skorzystam z płatnej rezerwacji to jakie są szanse, że nasza trójka będzie "indywidualnie" porozrzucana po samolocie?
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 11 Kwi 2017 18:09 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Im wcześniej się odprawisz, tym mniejsze.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 11 Kwi 2017 18:09 

niebieski
Czyli w przypadku LH najwcześniej 23h przed odlotem z tego co czytałem?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 11 Kwi 2017 18:18 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌f0ku5‌

Yep.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 11 Kwi 2017 18:20 

niebieski
OK, dzięki! Oryginalnie myślałem, żeby wykupić miejsca już przy rezerwowaniu, ale nie za taką kwotę ;)
Mam nadzieję, że nas nie porozrzuca :) Nigdy nie musiałem się w takie coś bawić ;)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 11 Kwi 2017 18:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak wszystkie rezerwacje będą na jednym bilecie to będziecie siedzieć obok siebie

Sent from my Nokia 3330
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 11 Kwi 2017 18:30 

niebieski
Będą na jednym :) I rezerwacje i loty. Całość kupuję przez stronę LH, nie korzystam z żadnych pośredników.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 11 Kwi 2017 20:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Powinno was z automatu przydzielić razem. Co do 23h to warto próbować wcześniej, czasem sie udaje. Jeśli masz lot z przesiadką to te 23h jest liczone dla pierwszego lotu (jeśli oba przez LH). Ewentualny status w *A potrafi udostępnić dodatkową pulę miejsc do wyboru.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3496 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 175  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Retuos oraz 4 gości