Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 178 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 28 Lut 2017 22:28 

Loty: 85
Kilometry: 234 712
niebieski
DanMat napisał(a):
Czy ktoś potrafi powiedzieć czy są nocne połączenia busów między miastami, np między Kathmandu a Pokharą?

Są takie busy ale nie czytałem na ich temat pozytywów, ze względu na stan nawierzchni raczej nocka nie przespana
http://www.mountainshome.com/index.php?option=com_content&view=article&id=344&Itemid=328

-- 28 Lut 2017 21:33 --

marcinsss napisał(a):
Co prawda byłem tak dawno, że już prawie nie pamiętam kiedy (jak sobie podejrzę na zdjęciach, to pamiętam - marzec 2009), ale kilka rzeczy się raczej nie zmieniło.

Przede wszystkim pamiętajcie, że nie jedziecie zdobywać Annapurny, tylko zrobić sobie spacerek u podnóża. Taki Nepalski Murowaniec. :)
I z góry mogę Wam powiedzieć, że będziecie zachwyceni i wszystko się uda.

1. śpiwory kupować w Nepalu czy zabrać jednak ze sobą?
Wolałbym z Polski (swój sprawdzony), ale na miejscu bez problemu kupicie.

2. czy polar wystarczy czy sweter puchowy dodatkowo? (abc robimy na początku kwietnia) a listy co zabrać są bardzo różne..
W ABC może być -15 albo i niżej, na początku trasy może być i +30. Ubieranie na cebule to podstawa. I coś dobrego na deszcz, nieprzemakalne, oddychające.

3. jaki budżet dzienny na trek? różne źródła podają kwotę około 25 $ na osobę doba np. tu: http://www.budgetyourtrip.com/nepal
W 2009 to było ok. $15 na osobę na dobę.

4. co warto kupić na miejscu a co warto zabrać z Polski zastanawiam się nad m.in. batonami energetycznymi, tabletki do uzdatniania wody, liliofizaty

Wodę można bez problemu kupić po drodze, kilka razy dziennie. Cena rośnie z wysokością, ale nie było tragedii. Podobnie z jedzeniem. My wychodziliśmy po śniadaniu, czasami zatrzymywaliśmy się po drodze na jakiś obiad, czasami nie i kolacja w nowej chacie (noclegi były tanie pod warunkiem, że kupowałeś też kolacje na miejscu). Jedzenie smaczne, żadnych sensacji żołądkowych nie było. Standardowy czas oczekiwania na COKOLWIEK - od 40 min do 2,5h :)

5. czy jeśli rano pojedziemy do Pokhary o 7:00 to tego samego dnia jest szansa aby załatwić zezwolenia tego samego dnia a kolejnego ruszyć na trek?
Zezwolenie załatwialiśmy w Katmandu. Co do czasu jazdy autobusem do Pokhary, to byłbym ostrożny z planowaniem czegokolwiek. Nam się trafił jakiś strajk i blokada drogi. Na szczęście przewoźnik, z którym jechaliśmy, miał drugi autokar, który jechał w przeciwnym kierunku. I utknął na tej samej blokadzie, tylko z drugiej jej strony. :) Ktoś to ogarnął i razem z bagażami musieliśmy drałować kilka km wzdłuż korka, zamieniając się z pasażerami z tego drugiego autokaru. Najgorzej miała ekipa, która jechała na jakiś dłuższy rafting. Mieli w ryj sprzętu, z kajakami na czele. Żeby było szybciej, to zrobiliśmy z kilkoma pasażerami drugi kurs, żeby im się pomóc przenieść.

6. czy robiąc Poon Hill + ABC okulary lodowcowe są niezbędne np.http://e-pamir.pl/product-pol-197-Okula ... herpa.html
Myślę, że zwykłe wystarczą, ale nie jestem specjalistą.

7. buty trekingowe wiadomo ale czy takie http://meindl.pl/p/engadin-men-mfs a może wystarczą takie http://www.salomon.com/pl/product/eskap ... -2083712-5
Zwykłe buty trekingowe (patrz wyżej - nie idziecie na Annapurnę). Ważne, żeby były wygodne. Nie macie jakichś ulubionych btów do łażenia po górach/lasach? Jak macie, to właśnie te zabierzcie. I sandały też zabierzcie, z opcją pójścia w nich pod prysznic. Miejscowi chodzą głównie w japonkach. :) Patrz zdjęcie.

8. zakup waluty z tego co wiem bankomatów nie ma za wiele więc rozumiem, że najlepiej brać dolary w gotówce i wymienić na Thamel?
Dolary oczywiście nowsze niż 2006.

9. jest sens rezerwować nocleg online? (Pokhara Katmandu)
A ja bym radził pierwszy nocleg w Katmandu sobie zarezerwować. Jak wyjdziecie z lotniska, to dopadnie Was TŁUM taksówkarz, pośredników, hotelarzy i nie wiadomo kogo jeszcze. Po długim locie łatwo wtedy zrobić coś głupiego. :) lepiej mieć zamówiony hotel i zapisane na kartce, ile powinien kosztować dojazd do niego.

10. wielkość plecaka, plan jest na 28 l i 38 l (takie już mamy)waga maks 10 kg reszta zostaje w Pokharze. pytanie czy jednak nie za małe?
-

11. jakieś doświadczenia z operatorami tele na szlaku podobno NCell najlepszy..
W większości wiosek zasięg był już w 2009. Jak coś, to zapytajcie jakichś miejscowych nastolatków - będą wiedzieli, na której górce jest lepszy transfer. ;)

I jeszcze w gratisie:
Tam jest cywilizacja. :)
Po trekingu oddaliśmy większość ciuchów do pralni i na drugi dzień były czyściutkie, wysuszone i pachnące. Za kilka $.
Macie mało czasu. W razie jakichś problemów zastanowiłbym się, czy nie darować sobie Poon Hill i nie skrócić trasy. Wschód słońca robi wrażenie, ale gdyby coś (np. jakiś jetlag gigant) zabrało Wam dzień czy dwa...
Warto spędzić trochę czasu w Katmandu. Nie wiem, jak to teraz wygląda (po trzęsieniu), ale mimo wszystko...
Warto pomyśleć nad lotem widokowym z Katmandu w okolice Everestu. W 2009 to kosztowało $100, ale nie żałuję ani jednego centa. Lecieliśmy z Buddha Air.
Jak będziecie mieli nocleg w Ghandruk, to polecam Snow Land - co prawda w oknach nie ma szyb, ale za to śniadanie z widokiem jak poniżej. :)

bardzo dziękuję za rzeczowe odpowiedzi myślę, że przydadzą się nie tylko mi :)
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#22 PostWysłany: 10 Mar 2017 05:24 
Awatar użytkownika

złoty
@‌vegejazz,
Jesteśmy po abc, pierwsze spostrzeżenia to konieczne kijki, można zrobić na miejscu z bambusa, drugie konieczny trening na schodach, wchodzenie i schodzenie , trzeci to szczęście do pogody, my go nie mamy
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Mar 2017 00:01 

niebieski
Kostek dziękuje kijki mamy i trenujemy :) mam nadzieje ze na początku kwietnia pogoda będzie lepsza jak temperatura na końcu ABC?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Mar 2017 09:24 
Awatar użytkownika

złoty
Do abc nie szliśmy, nic nie było widać i padał śnieg , nocowaliśmy w mbc i to jest najlepsze rozwiązanie, był minus. w ogrzewanej jadalni siedzieliśmy w kurtkach i czapkach a potem trzeba było iść do zimnego pokoju,jak się wycofywaliśmy ciągle padało i było ok 20 cm śniegu i schodziły lawiny, wczoraj wracaliśmy cały dzień w deszczu, dzisiaj słońce w pokharze, suszymy ciuchy,
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 12 Mar 2017 15:50 

niebieski
My tam będziemy na początku kwietnia więc mam nadzieje ze pogoda będzie lepsza. Ile wam zajęło czasu przejście ABC ?

Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 13 Mar 2017 04:44 
Awatar użytkownika

złoty
Tak nam się złożyło, że z pokhary wyjechaliśmy po 12. po drodze złapaliśmy busa do ganrung i doszliśmy do kimrong. Drugi nocleg był w bamboo, a trzeci już w mbc, potem 2 dni zejścia do pokhary, jak wrócę to opiszę alternatywą drogę .
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 16 Mar 2017 22:27 
Awatar użytkownika

złoty
już w domu po trekingu na ABC i kilka uwag;
dobrze jeszcze w domu ściągnąć, wydrukować i wypełnić wszystkie dostępne formularze, oszczędzi to czasu na miejscu,
walutę można wymienić na lotnisku w banku, obok miejsca gdzie opłaca się wizę, kurs jest taki sam jak w mieście,
byliśmy w Katmandu w południe, więc nie chcąc tracić dnia pojechaliśmy busem 500 rupi do Pokhary,
dobrze mieć zabookowany nocleg, bo często jest tańszy niż na miejscu,
pozwolenia wyrobiliśmy w Pokharze o 10 rano, czas pół godziny i ruszyliśmy w drogę, najlepiej dojechać na dworzec taxi,
busy jeżdżą bezpośrednio przez Nayapul i Biretani do Gandruk i do Siwai i skracają drogę trekingu,
gdybym szedł jeszcze raz to pojechałbym do Siwai i z tamtąd do Jhinu hot springs i dalej, napiszę fonetycznie do Czomrong,
śpiwór najlepiej mieć swój, konieczny podobnie jak kijki i tabletki do uzdatniania wody, bo pic się chce strasznie, a woda jest droga, można do butelki nalać sobie w wioskach z ujęć dostępnych ogólnie i dodać tabletkę,
trzeba mieć pełen komplet ubrań, bo zaczyna się w krótkim rękawku, a kończy w odzieży termo+polar+ kurtka przeciwdeszczowa z kapturem, czapka i rękawiczki, i klapki pod prysznic,
batony energ. warto mieć, ceny 400 za nocleg 2os. + kolacja 300-600, herbata 50-250, śniadanie 300-400, wyżej ładowanie i wifi płatne 150-350, na górze jeszcze ogrzewanie 400,
trzeba mieć świadomość, że mogą być chmury i deszcz lub śnieg i zero widoków, dlatego zacząłbym od abc, a potem ew. poonhill,
i na koniec tysiące schodów w górę i w dół
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 16 Mar 2017 22:39 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
Do wody przez 6 dni nie dodałem tabletki i nic mi nie było, żonie również. Piliśmy ogromne ilości wody, bo tempo mocne (Poon Hill i ABC w 6 dni) i pogoda letnia w ciągu dnia. Tak więc woda jest bezpieczna do picia. Byliśmy w sezonie, więc poza jest to również możliwe-po krótkiej negocjacji każdy nocleg za free,pod warunkiem wykupienia jedzenia u właściciela

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
cyberpunk64 lubi ten post.
kostek966 uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 18 Mar 2017 20:03 
Awatar użytkownika

złoty
@‌OSK‌, jeśli chodzi o wodę to dodawaliśmy tabletkę do każdej butelki tak na wszelki wypadek, ale myślę, że bez też nic się nie stanie , szczególnie na wyższych wysokościach, natomiast za noclegi wszędzie musieliśmy płacić, pierwszy raz 200 rupi, potem były po 400 rupi i jedyne co można było wywalczyć to w cenie gorący prysznic, ładowanie tel., czy wifi, raz mieliśmy zniżkę 50 rupi, prysznic i wifi w cenie, na samej górze wszystko dodatkowo płatne + ogrzewanie w jadalni,
przy okazji dzięki za podrzucenie opisu treku ABC, wszystko dobrze i solidnie opisane,
i jeszcze jedno spostrzeżenie, gdybym jeszcze raz szedł wziąłbym saszetki z kawą, 2+1 lub 3+1
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 18 Mar 2017 20:51 

niebieski
kostek966 napisał(a):
już w domu po trekingu na ABC i kilka uwag;
dobrze jeszcze w domu ściągnąć, wydrukować i wypełnić wszystkie dostępne formularze, oszczędzi to czasu na miejscu,

ok ale pytanie które? Ja znalazłem tylko możliwość złożenia wniosku o visę online

walutę można wymienić na lotnisku w banku, obok miejsca gdzie opłaca się wizę, kurs jest taki sam jak w mieście,

cenna informacja :)

byliśmy w Katmandu w południe, więc nie chcąc tracić dnia pojechaliśmy busem 500 rupi do Pokhary,
dobrze mieć zabookowany nocleg, bo często jest tańszy niż na miejscu,
pozwolenia wyrobiliśmy w Pokharze o 10 rano, czas pół godziny i ruszyliśmy w drogę, najlepiej dojechać na dworzec taxi,
busy jeżdżą bezpośrednio przez Nayapul i Biretani do Gandruk i do Siwai i skracają drogę trekingu,

i tutaj zaczynają się schody nie mogę na mapie znaleść tej miejscowości, Twoj pomysł wydaje się rozsądny aby zacząć w ten sposób a potem zrobić Poonhill. Na mapie zaznaczyłem planowaną trasę różnymi kolorami dla ułatwienia. Rozumiem, że pewnie ten bus do Siwai idzie złapać z rana?

gdybym szedł jeszcze raz to pojechałbym do Siwai i z tamtąd do Jhinu hot springs i dalej, napiszę fonetycznie do Czomrong,
śpiwór najlepiej mieć swój, konieczny podobnie jak kijki i tabletki do uzdatniania wody, bo pic się chce strasznie, a woda jest droga, można do butelki nalać sobie w wioskach z ujęć dostępnych ogólnie i dodać tabletkę,
trzeba mieć pełen komplet ubrań, bo zaczyna się w krótkim rękawku, a kończy w odzieży termo+polar+ kurtka przeciwdeszczowa z kapturem, czapka i rękawiczki, i klapki pod prysznic,
batony energ. warto mieć, ceny 400 za nocleg 2os. + kolacja 300-600, herbata 50-250, śniadanie 300-400, wyżej ładowanie i wifi płatne 150-350, na górze jeszcze ogrzewanie 400,

ok to może tak podsumuję trochę te koszty wychodzi na to że średnio na dzień koszt noclegów posiłków i innych dodatków należy kalkulować (200 nocleg+ 600 kolacja + napoje 200 śniadanie 400 inne koszty średnio 700) łączna suma wychodzi ok. 2100 NR czyli 20 $ na osobę? W takim razie treking 6 dniowy powinien kosztować za dwie osoby maksymalnie 240$

trzeba mieć świadomość, że mogą być chmury i deszcz lub śnieg i zero widoków, dlatego zacząłbym od abc, a potem ew. poonhill,
i na koniec tysiące schodów w górę i w dół

Załączniki:
ABC.jpg
ABC.jpg [ 968.29 KiB | Obejrzany 1112 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 18 Mar 2017 22:13 

Loty: 24
Kilometry: 60 505
vegejazz napisał(a):
Kostek dziękuje kijki mamy i trenujemy :) mam nadzieje ze na początku kwietnia pogoda będzie lepsza jak temperatura na końcu ABC?

Dopiero teraz wszedlem na forum ,wiec nie widzialem tych wszystkich wpisow,Wprawdzie przeszedlem szlak AC ,ale jesli macie jakies konkretne pytania ,to chetnie odpowiem.Bylem w Nepalu w styczniu tego roku przez 3 tyg.
Co do kijkow ,to uwazam ,ze tylko przeszkadzac beda.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 18 Mar 2017 22:38 
Awatar użytkownika

złoty
@‌bepaja1‌, tak mam pytanie, bo pierwotnie mieliśmy iść na AC, ale czas na styk i prognozy pogody spowodowały zmiany planów i wylądowaliśmy na ABC, jakie są możliwości przejazdu czy busem, czy jeepem z Besisahar lub Bhulebhule i dokąd można dojechać i za ile ?, i powrót czy jeździ coś już z Mukinath, czy trzeba zejść niżej ?,
co do kijków to na ABC są KONIECZNE!!! i ja, który nigdy z nimi nie chodziłem jako jedyny z ekipy,
po wypróbowaniu wziętego po drodze bambusa, już do końca się z nim nie rozstałem

-- 18 Mar 2017 23:30 --

@‌vegejazz‌, już odpowiadam, bo wcześniej pisałem być może za bardzo skrutowo,
we wniosku online jest formularz do wypełnienia aplication, dobrze go wydrukować i wypełnić w domu, drugi mniejszy formularz do wypełnienia na miejscu + 2 foto i opłata zależna od długości pobytu i już można podchodzić do bramek wyjściowych,
drugi formularz można wydrukować sobie na ACAP, na oficjalnej stronie NTNC, resztę na miejscu w biurze + 2 foto i 2000 rupi, + 2000 rupi za TIMS,
bus z Pokhary chwyciliśmy czekając na old bus station, czyli na stacji na którą przyjeżdżają busy z Katmandu, w każdym busie jest kierowca i pomocnik, który bieże kasę, wnosi bagaże i nawołuje dokąd jedzie bus, zawiózł nas na dworzec wylotowy w kierunku Beni, najlepiej tam się dostać i szukać busa,
my wyjechaliśmy ok. 12 w południe, busy jeżdżą do 16, i teraz trasa: przez Khande do Naja Pul, i tu busy jadą do Beni prosto, my takim jechaliśmy za 150 rupi, te docelowe skręcają do Birethani i dalej jadą tą samą drogą, my złapaliśmy go idąc po drodze do Chandrung 150 rupi, a potem faktycznie dojeżdża tylko do Kimche, a drugi jedzie tą samą trasą tylko później skręca w prawo, tego kawałka nie widzę na mapie, w stronę Tolka i Landruk, i w tej okolicy jest Siwai czyli ostatni przystanek, a dalej pieszo do New Brigde i Jinhu. Można tam dojechać też taxi chcą 4k rupi i jeepami 5k rupi. Później już Chomrong i dalej tylko jedna trasa i powrót do Chomrong i stąd ew. na Poon Hill, albo w dół jak my z powodu pogody.
koszty, wizy + 40$ na pozwolenia + 150$ na os. na 10 dni w tym 5 trek i 5 przejazdy z noclegami w Pokharze i Katmandu, + kilkadziesiąt $ na różne zakupy do domu,
gdyby jeszcze jakieś pytania to śmiało póki pamiętam, pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 18 Mar 2017 23:36 

kostek966 napisał(a):
@‌bepaja1‌, tak mam pytanie, bo pierwotnie mieliśmy iść na AC, ale czas na styk i prognozy pogody spowodowały zmiany planów i wylądowaliśmy na ABC, jakie są możliwości przejazdu czy busem, czy jeepem z Besisahar lub Bhulebhule i dokąd można dojechać i za ile ?, i powrót czy jeździ coś już z Mukinath, czy trzeba zejść niżej ?,
co do kijków to na ABC są KONIECZNE!!! i ja, który nigdy z nimi nie chodziłem jako jedyny z ekipy,
po wypróbowaniu wziętego po drodze bambusa, już do końca się z nim nie rozstałem

Hej
Ja wten wlasnie sposob podrozowalem,czyli dotarlismy z Pokhary do Besisahar busem,jakies 300rupi.ok 5 godz.
Tam planowalismy dojechac busem dalej,ale bus kursuje jak dobrze pamietam ,jeszcze jakis kawalek ,chyba dwie miejscowosci dalej,Bhulebhule ,ale jak zauwazylem w strasznie slimaczym tempie,wiec jeep jest niezbedny bo droga ...trudna.
Wrazenia gwarantowane! Tam poznalismy 2 polakow ,ktorzy czekali na takich chetnych jak my ,zeby zbic koszty.
No i znalezli.Bylo nas juz pieciu,na marginesie dodam ,ze przeszlismy szlak AC ,4 dni w Pokharze,raffting ,zwiedzanie Katmandu przez kilka dni juz razem.W miejscu w ktorym zatrzymuja sie busy ,stoja takze jeepy do wynajecia.
Krotka rozmowa z kierowca ,krotki targ i jedziemy.Okazuje sie ,ze nie sami ,bo na przednim siedzeniu jedzie jeszcze oprocz kierowcy jeszcze 3 lokalasow.Jedziemy do Danakyu.Cale szczescie ,ze chcialem jechac na pace z tylu.Wprawdzie caly czas na stojaco-inaczej nie da rady ,ale za tonagrywam prawie caly przejazd,i mam owiele mniej siniakow niz koledzy w srodku.No i wrazenia nie do opisania-polecam.Jestesmy na miejscu o zachodzie slonca .Temp.ok.0 C .Koszt to
2200 rupii na glowe,tj 22 dolce.
Stad nastepnego dnia zaczynamy nasz trekking.Ile macie dni na przejscie do Mukinath.? troche szkoda zebyscie jechali az do Chame ,bo omina Was piekne,niezapomniane widoki. Z Mukinath bralismy jeepa ,ale tu to dopiero byly przygody ,nie podrobienia .W kazdym badz razie umowa byla na 280 dolcow do Beni( przepiekna okolica),Wprawdzie dotarlismy tam busikiem ,ale bylo niezle.W mukiunath musicie przejsc do konca wioski mijajac posterunek ACAP ,i po lewej stronie macie w odleglosci 100m od drogi jeepy do wynajecia.To tak pokrotce.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 18 Mar 2017 23:52 
Awatar użytkownika

złoty
@‌bepaja1‌, dzięki za szybką odpowiedź, droga w górę ok, choć rozumiem, że główną atrakcją była jazda kilkadziesiąt cm od przepaści, ale w dół spodziewałem się niższej ceny, to ile to wyszło na osobę i czy nie ma tam busów które dowożą pielgrzymów ?, i jeszcze pytanie o pogodę, temperatury i od jakiego poziomu był śnieg ?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 19 Mar 2017 00:34 

kostek966 napisał(a):
@‌bepaja1‌, dzięki za szybką odpowiedź, droga w górę ok, choć rozumiem, że główną atrakcją była jazda kilkadziesiąt cm od przepaści, ale w dół spodziewałem się niższej ceny, to ile to wyszło na osobę i czy nie ma tam busów które dowożą pielgrzymów ?, i jeszcze pytanie o pogodę, temperatury i od jakiego poziomu był śnieg ?

Byc moze sa busy,nie wiem .Zjezdzajac w dol ,nie mielismy swiatel .tylko latarke czolowa,wiec nie wiele bylo widac.,to nie zart.Ok polnocy bylismy w totapani. wzielismy jeepa ,bo tego samego dnia chcielismy dotrzec jeszcze do Beni.
Koszt to 280dol.na 5 osob. pogoda jak dla mnie do wedrowki byla doskaonala.Ok.5-10 w dzien,dopiero na przeleczy ok.-15-19 c.w nocy .W nocy ok.-5-10 ,przed przelecza -15 ...w pokoju.Spiwor mialem calkiem normalny ,mumie +5.spisal sie doskonale.ani razu nie bylo mi zimno Wody do mycia nie bylo ,bo wszystko pozamarzalo.Mozna sobie zamowic wiadro cieplej wody za 150r-1.50dol.
W kazdym hoteliku dostaniesz koldry lub koce.Slonce mielismy codziennie.Raz tylko przy Humde sie zachmurzylo.Na poczatku,odcinki przechodzilem odpinajac nogawki spodni.Mielismy tez troche szczescia ,gdyz snieg spadl dopiero ostatniej nocy przed przelecza,nie duzo ok.10cm.No i tam mozna bylo juz walczyc z kijkami. Wode butelkowana kupisz na szlaku od 50 do 150 rupii.Dzienny, sredni koszt calej wyprawy (wszystkie koszty,lacznie z drobnymi prezentami ,taxi, obiady w knajpie w Pokharze Katmandu,alkohole,itd.to 35dol.)
Tabletek nie uzywalem ani razu.Jak bedziecie szli tym szlakiem ,to daj znac ,to dam Wam trudny ,ale fajny namiar na dobra aklimatyzacje.
 Profil Relacje PM off
kostek966 uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 19 Mar 2017 19:42 

niebieski
kostek966 napisał(a):

-- 18 Mar 2017 23:30 --

@‌vegejazz‌, już odpowiadam, bo wcześniej pisałem być może za bardzo skrutowo,
we wniosku online jest formularz do wypełnienia aplication, dobrze go wydrukować i wypełnić w domu, drugi mniejszy formularz do wypełnienia na miejscu + 2 foto i opłata zależna od długości pobytu i już można podchodzić do bramek wyjściowych,

ok pierwszy krok mam za sobą aplikacja wypełniona, tak dopytam za wizę płacimy 25$ za osobę na 15 dni?

drugi formularz można wydrukować sobie na ACAP, na oficjalnej stronie NTNC, resztę na miejscu w biurze + 2 foto i 2000 rupi, + 2000 rupi za TIMS,

kostek dzięki za info znalazłem formularz dla zainteresowanych można go pobrać tutaj http://www.ntnc.org.np/sites/default/files/page/ACA_entry_permit_application_form_Individual.pdf
rozumiem, że wniosek na Tims w necie nie ma?

bus z Pokhary chwyciliśmy czekając na old bus station, czyli na stacji na którą przyjeżdżają busy z Katmandu, w każdym busie jest kierowca i pomocnik, który bieże kasę, wnosi bagaże i nawołuje dokąd jedzie bus, zawiózł nas na dworzec wylotowy w kierunku Beni, najlepiej tam się dostać i szukać busa,
my wyjechaliśmy ok. 12 w południe, busy jeżdżą do 16, i teraz trasa: przez Khande do Naja Pul, i tu busy jadą do Beni prosto, my takim jechaliśmy za 150 rupi, te docelowe skręcają do Birethani i dalej jadą tą samą drogą, my złapaliśmy go idąc po drodze do Chandrung 150 rupi, a potem faktycznie dojeżdża tylko do Kimche, a drugi jedzie tą samą trasą tylko później skręca w prawo, tego kawałka nie widzę na mapie, w stronę Tolka i Landruk, i w tej okolicy jest Siwai czyli ostatni przystanek, a dalej pieszo do New Brigde i Jinhu. Można tam dojechać też taxi chcą 4k rupi i jeepami 5k rupi.

ok żeby ustystematyzować, najpierw trzeba jechać autobusem do Birethani i tam przesiąść się na ostatni bus do Siwai? Czy też bezpośrednio z Pokhary można tam się dostać? Jak na początku pisałem w Pokharze jesteśmy 1 kwietnia (wtedy przejedziemy rano autobusem) 2 kwietnia startujemy zakładając nie jakieś wyżyłowane tempo do ABC powinniśmy dojść 5 kwietnia? potem 6 kwietnia powrót rano z ABC w kierunku Gorapani gdzie powinniśmy dotrzeć na 9 kwietnia i tutaj powoli niestety kończy się czas 10 kwietnia powinniśmy być w porannym autobusie do Pokhary - 11 kwietnia o 21 mam wylot.
Pytanie czy jednak nie odpuścić Poonhill?[b]

Później już Chomrong i dalej tylko jedna trasa i powrót do Chomrong i stąd ew. na Poon Hill, albo w dół jak my z powodu pogody.

[b]ile wam zajęło czasu dojście do MBC i z powrotem? nie wiem czy dobrze odczytałem komentarz poniżej ale wychodzi mi 5 dni

koszty, wizy + 40$ na pozwolenia + 150$ na os. na 10 dni w tym 5 trek i 5 przejazdy z noclegami w Pokharze i Katmandu, + kilkadziesiąt $ na różne zakupy do domu,

z tego co napisałeś wychodzi średni koszt 15$ na osobę na szlaku, rozbieżności są w necie znalazłem informacje o 25$ na osobę, męczę ten temat gdyż wiadomo, że na trasie bankomatów brak...
gdyby jeszcze jakieś pytania to śmiało póki pamiętam, pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 19 Mar 2017 22:14 
Awatar użytkownika

złoty
Jak sobie przypominam, to po wyrobieniu ACAP, podaliśmy je + krótki wniosek, a najważniejsze było 2000 rupi i już za chwilę były TIMSy, więc tego chyba nie warto szukać w necie,
busy jadą też bezpośrednio z Pokhary i do Ghandruk i do Sivai, my o tym nie wiedzieliśmy i pojechaliśmy do Naya Pul, a przechodząc przez Birhetani zobaczyliśmy busa, którego ładowano towarem, nie chciało nam się czekać, więc poszliśmy dalej i jak jechał to go zatrzymaliśmy i pojechaliśmy do Kimche,
opiszę naszą trasę: niedziela 12 przlot do KTM, wizy, nagocjacje z taxi 400 rupi na dworzec Gongabu, znalezienie busa do Pokhary, o 14 wyjazd, przyjazd do Pokhary wieczorem, hotel,
poniedziałek, o 10 pozwolenia, śniadanie i bus do Naya Pul o 12, o 14 wysiadka i marsz do Birhetani, drugi bus i marsz do Kimrong do g. 17:30, mieliśmy zejść jeszcze w dolinę ale zaczęło padać i zostaliśmy na noc,
wtorek, zejście w dół, śniadanie, ostatnia woda w butelce i w górę do Chomrong i dalej schodami w dół i do góry przez Sinuwę do Bamboo ok. 17, mieliśmy iść do Dovan ale zaczęło padać i zostaliśmy w Bamboo,
środa, do Dovan 45min bez przerwy, 1,15h do Himalaya, 1,5h do Deurali, zaczął padać śnieg, najcięższy odcinek, a szczegółnie końcówka do MBC, 2h w śniegu 20cm, na miejscu ok. 17,
czwartek, o 6 rano mieliśmy iść do ABC, 1h łatwej drogi, ale opady, mgła, więc po godzinie czekania i konsultacjach, decyzja zchodzimy póki można, po śladach innych, po drodze lawiny. 0 17 w Chomrong w sklepie na piwie i coli za 80, potem wejście na górę i nocleg u sugarmamy (ciasto czekoladowe), resztę w następnym odcinku (brak miejsca)

-- 19 Mar 2017 23:05 --

piątek, od rana pada deszcz, schodzimy do Jhinu, dalej New Bridge, info o strajku busów, dochodzimy do przystanku w Siwai, stoją jeepy, ciężkie negocjacje, czekamy na następnych schodzących żeby obniżyć koszty, cały dzień w deszczu, kompletnie przemoczeni ale nie chcemy przepłacać za jeepy, o 16 przyjeżdża bus i jedziemy do Pokhary,
sobota, suszenie wszystkiego,
niedziela holy festival (obrzucanie się farbami), po południu wyjazd do Katmandu,
wtorek wylot pod wieczór,
wg mnie najlepiej od razu zrobić trasę, w zależności od okoliczności (pogoda, strajki i inne) modyfikacja planów na bieżąco, a potem odpoczywać jak będzie czas czy w Pokharze, czy w Katmandu,
co do kosztów, oprócz 25$ na wizę (15 dni), wymieniliśmy po 150$ na osobę i to starczyło na pozwolenia, przejazdy i pobyt w górach i Pokharze, potem wymienialiśmy na bieżąco, można było wydać jeszcze trochę mniej ale i dużo więcej, zależy kto co i ile je i pije, my jedliśmy 2 posiłki, kolację i śniadanio-obiad po drodze podczas odpoczynku, herbaty w dzbankach na 2 osoby, a wodę częściowo laliśmy z dostępnych źródeł, ale piwo, cola czy ciastko czekoladowe też się zdarzyło
 Profil Relacje PM off
vegejazz lubi ten post.

#38 PostWysłany: 20 Mar 2017 10:53 

niebieski
Kostek
bardzo dziękuję za odpowiedzi i zaangażowanie :) dużo mi pomogłeś
myślę, że innym też pomoże. Jak coś jeszcze mi się jeszcze przypomni dam znać :)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 20 Mar 2017 19:58 
Awatar użytkownika

złoty
Załącznik:
20170320_170119 (1024x341).jpg
20170320_170119 (1024x341).jpg [ 187.64 KiB | Obejrzany 964 razy ]
to jeszcze taki schemat poglądowy, w dołku między New Bridge a Landruk jest Siwai
 Profil Relacje PM off
ibartek lubi ten post.

#40 PostWysłany: 23 Mar 2017 17:30 

niebieski
Kostek jeszcze dopytam, jakim autobusem wracaliście z Pokhary do Katmandu. Ja znalazłem GreenLine 25$ w jedną stronę i Baba bus za 18$
Czy lepiej rezerwować czy zwyczajnie wystarczy o 7 rano się pojawić na dworcu?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 178 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości