Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 178 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 05 Kwi 2017 18:48 

Loty: 312
Kilometry: 394 864
niebieski
Też tak miałem w Thorung La High Camp ale to chyba ze stresu. Staraj się odprężyć, ale gdybyś zaczynał czuć się gorzej to trzeba coś z tym zrobić. Diuramid w plecaku?
 Profil Relacje PM off  

Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu
Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭 Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭
#82 PostWysłany: 05 Kwi 2017 18:52 

Loty: 85
Kilometry: 234 712
niebieski
Dziękuje za odp. Trochę dziwne to jest bo ostatni nocleg miałem w Durali. Podczas kolacji czułem się dobrze. Niestety tego akurat nie mam w plecaku ale w campie jest zorganizowana wycieczka wiec pewnie maja
Postaram się uspokoić najwyżej przeczekam cała noc

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio edytowany przez suszek, 05 Kwi 2017 19:12, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 05 Kwi 2017 19:22 

niebieski
Powodzenia, będzie dobrze.
 Profil Relacje PM off
vegejazz lubi ten post.

#84 PostWysłany: 05 Kwi 2017 20:18 

niebieski
Dzięki objawy nie ustąpiły dostałem zupę czosnkowa od szefa gesthouse i dużo gorącej wody

Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 05 Kwi 2017 21:22 

Loty: 24
Kilometry: 60 505
vegejazz napisał(a):
Aha jeszcze jedno jestem teraz w MBC i próbuje zasnąć ale mam coś z oddechem nie mogę jakby nabrać pełnego wdechu co chwile muszę jakby mocno zaczerpnąć powietrza

No wlasnie to jest to.Jak jest sie wysoko ,to takie rzeczy zdarzaja sie wiekszosci ludzi .
Rozumiem,ze jestes na 4100 npm.,wiec moga juz nastapic jakies problemy z oddychaniem a glowa cie nie boli?

-- 05 Kwi 2017 21:41 --

ryzHalina napisał(a):
Hej
We wtorek laduje w kathmandu, w czwartek zamierzam udać się do besi sahar busem z przesiadka do syange aby z tamtąd rozpocząć swoją trase annapurna circuit. Chciałabym połączyć ja z trasa do tilicho lake - jeśli pogoda będzie dobra.
Za wczasu chciałabym przygotować się najlepiej jak się da, żeby później nie tracić czasu na szukanie.
Czy może mi ktoś pomoc i odpowiedzieć na następujące pytania:

- Sieć komórkowa - słyszałam ze są tam dwie sieci GSM, jednak tylko jedna ma zasięg w górach, czy wiecie może jak się nazywa? Słyszałam tez ze zwykly turysta nie może kupić karty sim właśnie tej sieci która ma zasięg w górach, ze jest dostępna tylko dla lokalsów, czy to prawda? Jeśli tak w jaki sposób kupić ta kartę i gdzie? Sieci głównie potrzebuje do internetu aby moc komunikować się z mamą.
-busy -czy dobrze rozumiem ze busy publiczne z kathmandu do besi sahar startują z ring road na północ od thamel? Czy bilety kupię na miejscu? Czy bilety należy kupować z wyprzedzeniem? Czy ktoś wie o której startuje pierwszy bus?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje i pomoc!

Nie slyszalem o sieci dostepnej tylko dla lokalnych.
Ja korzystalem z sieci NCall ,ponoc do rejestracji karty potrzebuja paszport,zdjecia ,pozwolenia na trekking i jakies tam .Niewiem,czy mialem szczescie ,ale kupilem karte bez zadnych ceregieli i mi ja jeszcze dziewczyna uruchomila.Zasieg mialem gdzies do Ledar,moze troszke wyzej,we wszystkich miejscach gdzie spalem mieli WI-FI.Pierwsze busy wyjezdzaja ok.6.30.i nie wiem czy sa to busy publiczne ,chyba jednak prywatna inicjatywa.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 05 Kwi 2017 21:46 

niebieski
Bepaja jestem w MBC jak miałem problem z oddychaniem nadal mam to dostałem zupę czosnkowa i dużo wrzątku do picia. Jestem bez przewodnika ale mam pełna polisę tylko nie chce niepotrzebnie panikować. Obecnie leże kazał mi trzymać ciepło mam w śpiworze wrzątek ale jak mi się oko zamyka to nie mogę spać bo brakuje mi oddechu. U mnie 1.30 plan jest aby o wschodzie słońca się zebrać i zejść do durali

Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 05 Kwi 2017 22:11 
Awatar użytkownika

złoty
niestety mbc to ok. 3700m i pierwsze objawy mogą się pojawiać, i nie zależy to ani od wieku czy poziomu wytrenowania, co czwartą osobę to chwyta i wcześniej nie sposób wyczuć na kogo padnie, jedyna rada to jak tylko zrobi się jasno zejść niżej, na 2800 jest m.więcej 75% tlenu co na nizinie i będzie wyraźnie lepiej
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 05 Kwi 2017 22:17 

niebieski
Kostek jednak strach jest kiedy próbujesz zaczerpnąć powietrza a tu jest problem próbuje nie spać bo jak przysypianie nie mogę oddychsc

Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 05 Kwi 2017 22:21 

vegejazz napisał(a):
Bepaja jestem w MBC jak miałem problem z oddychaniem nadal mam to dostałem zupę czosnkowa i dużo wrzątku do picia. Jestem bez przewodnika ale mam pełna polisę tylko nie chce niepotrzebnie panikować. Obecnie leże kazał mi trzymać ciepło mam w śpiworze wrzątek ale jak mi się oko zamyka to nie mogę spać bo brakuje mi oddechu. U mnie 1.30 plan jest aby o wschodzie słońca się zebrać i zejść do durali

Tak jak pisze kostek ,musisz dotrwac do rana i zejsc nizej ,napewno Ci przejdzie,a co z Twoja zona,jak sie czuje.
Brales diuramid albo cos podobnego? Jesli to masz to wez
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 05 Kwi 2017 22:28 
Awatar użytkownika

złoty
właśnie, w guest hausie powinni mieć jakieś tabletki, wystarczy jedna na 6h, my mimo, że byliśmy na takich wysokościach już nie raz to też mieliśmy problem ze snem, budziłem się pewnie co godzinę lub dwie i jak przykryłem twarz śpiworem też miałem trudności z oddychaniem i musiałem się odkrywać i głębiej oddychać
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 05 Kwi 2017 22:30 

niebieski
Co ciekawe moja żona jest przeZiebiona ale takich objawów jak ja nie ma. Niestety akurat tego leku nie mam w apteczce ale chyba maja tu goście co prowadzą wycieczki. Właściciel hoteliku powiedział aby żadnych tabletek nie brać tylko szybko zejść na dół

Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 05 Kwi 2017 22:35 

niebieski
Trudności z oddychaniem to paskudne uczucie. Tak, jak powiedział @‌kostek966‌ rano trzeba zejść niżej. Tabletek nikt Ci nie poda, nie weźmie odpowiedzialności za taką czynność. Miałeś w planie rano iść do ABC i wrócić na nocleg do MBC?
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 05 Kwi 2017 22:37 

niebieski
Plan był wyjście o 4.30 do ABC na wschód słońca. Potem z plecakami już schodzenie na dol

Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 05 Kwi 2017 22:41 

niebieski
Sam robiłem ABC już po trekkingu wokół Annapurny, więc tutaj nie miałem już żadnych problemów. Ale rzeczywiście nie wiadomo na kogo to trafi. Mój kolega, nota bene przewodnik tatrzański prawie nie pamięta podejścia na Thorong La.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 05 Kwi 2017 22:42 
Awatar użytkownika

złoty
zejść szybko tak, ale nie po ciemku bo są wąskie momenty ścieżki i jeśli jest jeszcze śnieg to jeszcze łatwiej gdzieś wpaść, więc trzeba dotrwać do 6 rano i ruszyć na dół, my z mbc doszliśmy bez problemu z odpoczynkami i przerwami na jedzenie do Chhomrong, a tam już lepsze warunki noclegowe i jedzenie, i można zdecydować co dalej
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 05 Kwi 2017 22:45 

niebieski
Tak czekamy do 6 aby wyruszyć na dół jeszcze trzeba wytrzymac

Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 05 Kwi 2017 22:59 

vegejazz napisał(a):

Pisalem do Ciebie przed chwila ,ale chyba nie dotarlo.
Byc ,moze twoj organizmpotrzebuje dluzszej aklimatyzacji,ale zrobiles podejscie w zbyt szybkim tempie.
Zejdz na nizej i poczekajcie z jeden dzien i sprobuj wrocic.zaopatrz sie takze w tabletki jesli to mozliwe.
Szkoda byloby nie zobaczyc piekne wschodu slonca.
Jutro bedzie lepiej.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 05 Kwi 2017 23:00 

niebieski
Dziękuje wam za pomoc jeszcze tylko 2.15 do pakowania i wyjścia

Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 05 Kwi 2017 23:08 

niebieski
bepaja1 napisał(a):
vegejazz napisał(a):

Pisalem do Ciebie przed chwila ,ale chyba nie dotarlo.
Byc ,moze twoj organizmpotrzebuje dluzszej aklimatyzacji,ale zrobiles podejscie w zbyt szybkim tempie.
Zejdz na nizej i poczekajcie z jeden dzien i sprobuj wrocic.zaopatrz sie takze w tabletki jesli to mozliwe.
Szkoda byloby nie zobaczyc piekne wschodu slonca.
Jutro bedzie lepiej.

Nie wiem czy za szybko do MBC z Durali szliśmy 3 godziny nie wrócimy na wschod slonca

Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 06 Kwi 2017 07:57 

niebieski
@‌vegejazz‌ Nie chodzi o to, że za szybko szedłeś z Daurali ale, że zbyt szybko pokonałeś stosunkowo dużą różnicę wysokości od punktu startu do MBC (ilość dni). Poza tym pamiętaj, że w okresie aklimatyzacji ważne jest, by w ciągu dnia wyjść wyżej niż miejsce, w którym chcesz spędzić noc, rzecz jasna jeśli to możliwe.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 178 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość