Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 178 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 31 Mar 2017 22:23 

Loty: 85
Kilometry: 234 712
niebieski
Aha kostek albo byliśmy jeszcze zmęczeni albo zaczęliśmy szukać ze złej strony nie udało nam się "od tylu" trafić na Dunbar Square może na powrocie jak zostanie czas priorytetem są góry bo po Katmandu to ja potrzebuję wyciszenia :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊 Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊
Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️ Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️
#62 PostWysłany: 31 Mar 2017 23:30 

Loty: 24
Kilometry: 60 505
vegejazz napisał(a):
Pierwsze wrażenie Katmandu smog straszny hałas niesamowity i ciagle użeranie się z taksówkami o ceny i targowanie. Zadam może dziwne pytanie ale przy zakupach od ceny wyjściowej ile % idzie zbić? W Tajlandii było to Ok 20%. Jako ciekawostka śpiwór puchowy w słynnym Shona alpine 9000 NRS puch 3 sezonowy ceny stałe ale po rozmowie gdzie idziemy sam doradził aby cześć zakupów odpuścić tylko pożyczyć śpiwory np w Pokharze u niego akurat cena 100 za dobę. Czy ten hotel który polecałeś leży blisko takich sklepów turystycznych aby wypożyczyć śpiwór? Rozbieżności w cenach jedzenia duże jedliśmy momosy za 100npr (zaraz za budynkiem gdzie załatwia się Pozwolenia wychodząc bocznym wejściem prosto przez alejka i w prawo za rogiem) ale tez za niecałe 200

vegge. Do katmandu przyzwyczaic sie mozna po kilku dniach.gwaranuje ,ze zaczniesz sie z oswajac z tym chaosem,ktory jakos funkcjonuje.jakie saa ceny spiworow nie wiem,gdyz mialem ze soba prosty spiwor ,tak jak pisale +5(nie puchowy),za ktyory zaplacilem 60euro.spisal sie doskonale przy -15.jesli chodzi o targowanie.za pierwsza taksowke z lotniska na tamel zaplacilem 600rupii,chcieli 750,bo czlowiek nie wie.ale za nastepna juz 350,zpowrotem rowniez,wiec nie jest to 20 proc.jak w taj.
musisz sobieuswiadomic ,ze targowanie ,to jeden z elementow azjatyckiej kultury.targuj sie wszedzie i z kazdym.jesli zas chodzi o wypozyczalnie ,to widzialem kilka w pokharze jak i katmandu,ale nie intyeresowalo mnie to ,wiec nie znam cen.
napewno jest wypozyczalnia po drugiej stronie ulicy,jak wyjdziesz z hotelu(pod warunkiem ,ze jest to miejsce ,ktore polecalem),moze spotkasz na ulicy czarnego byczka -to nie zart-bez przedniej nogi,to element ,ktory kojarzy mi sie z pokhara,a on tam czesto sobie kustyka.Jak bedziesz we flores ,to pozdrow odemnie Schiwe ,wlasciciela.bylem u niego wraz z kolegami 2 razy w styczniu.a...najtansze momo jakie jadlem kosztowaly 80rupii w katmandu.jak chcecie to moge polecic wam dobrty hotel w katman.za ok.9dol.z ladnym widokiem z tarasu.

-- 31 Mar 2017 23:38 --

vegejazz napisał(a):
Aha kostek albo byliśmy jeszcze zmęczeni albo zaczęliśmy szukać ze złej strony nie udało nam się "od tylu" trafić na Dunbar Square może na powrocie jak zostanie czas priorytetem są góry bo po Katmandu to ja potrzebuję wyciszenia :)

Veege
jak mi powiesz w ktorym hotelu bazujesz,to powiem ci jak dojsc od tylu na dunbar.
 Profil Relacje PM off
vegejazz lubi ten post.

#63 PostWysłany: 01 Kwi 2017 08:22 

niebieski
Dzięki za info my właśnie w trakcie podróży do Pokhary tak informacyjnie może komuś się przyda karta sim 3gb z aktywacja 1100 nrs. Byłbym wdzięczny za podanie namiaru na ten sprawdzony hotel z widokiem. Klimat w autobusie jest teledyski i ogórki z chili za 20 nrs

Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 01 Kwi 2017 15:20 

niebieski
Bepaja hotel super dzięki pozdrowiłem właściciela pytał czy to nie ten chłopak co był z kolega w styczniu i na dziewczynę z Brazylii :) pożyczamy u niego śpiwory ale jesZcze wkładkę trzeba kupić ale z tego co widzę w Pokharze sporo sklepów jest i nie tylko z odzieżą. Rozumiem że Pokhara i Kathmandu ceny porównywalne jeśli chodzi o pamiątki :)

Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 01 Kwi 2017 21:38 

vegejazz napisał(a):
Bepaja hotel super dzięki pozdrowiłem właściciela pytał czy to nie ten chłopak co był z kolega w styczniu i na dziewczynę z Brazylii :) pożyczamy u niego śpiwory ale jesZcze wkładkę trzeba kupić ale z tego co widzę w Pokharze sporo sklepów jest i nie tylko z odzieżą. Rozumiem że Pokhara i Kathmandu ceny porównywalne jeśli chodzi o pamiątki :)

Hej vegge
Ja bylem 2 razy u niego w styczniu .najpierw z dwoma kolegami-robilismy trek annapurna cirkuit,a potem ok.20stycznia
bylem u niego z 4 kolegami.mam na imie janusz.mozesz mu powiedziec ,ze tez mam wpolsce taki pensjonat jak on ,to moze mu sie przypomni. jesli chodzi o ceny ,to troche nizsze sa w katmandu.Jaka pogoda w pokharze,jak dlugo tam bedziecie?a ten taras o ktorym pisalem to macie na dachu budynku z widokiem na rybi ogon po prawej i na stube buddyjka po lewej stronie za jeziorem.warto sie tam wybrac.mozecie wjechac taxi.schivas wam zamowi i zejsc piechota nad jezioro i przeplynac lodzia na plaze .przeczytajcie tez wczesniejszy post o fajnej knajpie .
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 02 Kwi 2017 00:10 
Awatar użytkownika

złoty
teraz to tylko dobrej pogody można życzyć, bo prognozy jakie mi się pokazują nie są najlepsze, taka w tym roku pora sucha, pozdrowienia
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 02 Kwi 2017 03:50 

niebieski
bepaja1 napisał(a):
vegejazz napisał(a):

Hej vegge
Ja bylem 2 razy u niego w styczniu .najpierw z dwoma kolegami-robilismy trek annapurna cirkuit,a potem ok.20stycznia
bylem u niego z 4 kolegami.mam na imie janusz.mozesz mu powiedziec ,ze tez mam wpolsce taki pensjonat jak on ,to moze mu sie przypomni. jesli chodzi o ceny ,to troche nizsze sa w katmandu.Jaka pogoda w pokharze,jak dlugo tam bedziecie?a ten taras o ktorym pisalem to macie na dachu budynku z widokiem na rybi ogon po prawej i na stube buddyjka po lewej stronie za jeziorem.warto sie tam wybrac.mozecie wjechac taxi.schivas wam zamowi i zejsc piechota nad jezioro i przeplynac lodzia na plaze .przeczytajcie tez wczesniejszy post o fajnej knajpie .

Janusz czekamy już w autobusie do Siwai jak wrócę powiem mu dokładnie co i jak. W Pokarze padało wczoraj i burza teraz słońce. Napewno przeczytam w planie mamy zostać na jeden dzień w Pokharze aby odpocząć.

Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 02 Kwi 2017 03:52 

niebieski
kostek966 napisał(a):
teraz to tylko dobrej pogody można życzyć, bo prognozy jakie mi się pokazują nie są najlepsze, taka w tym roku pora sucha, pozdrowienia

Kostek tutaj piękne słońce jak pisałem wcześniej na jakiej stronie sprawdzasz pogodę?

Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 02 Kwi 2017 14:55 

vegejazz napisał(a):
bepaja1 napisał(a):
vegejazz napisał(a):

Hej vegge

Janusz czekamy już w autobusie do Siwai jak wrócę powiem mu dokładnie co i jak. W Pokarze padało wczoraj i burza teraz słońce. Napewno przeczytam w planie mamy zostać na jeden dzień w Pokharze aby odpocząć.

No to niezapomnianych wrazen i powodzenia zycze.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 02 Kwi 2017 18:18 

niebieski
Mały update pierwszy dzień za nami z Siwai ruszyliśmy dopiero o 12 i nocujemy w Jhinu dwie godziny od Chomrong, albo my naprawdę wolno idziemy albo oni latają po górach bo podobno to zajmuje 3-4 godziny. Mimo targów nocleg za dwie osoby 200 nrs. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz jest tutaj chyba ze 3-4 guesthouse w naszym jesteśmy sami a Namaste hotel pełno ludzi, fakt wyglada lepiej niż nasz i zastanawiam się czy tam nie będzie poprostu droższy nocleg albo jedzenie. Aha ważna rzecz bus do Siwai kosztuje 300 nrs i nam zajęło to prawie 4 godziny start z Pokhary o 7.50 ostatnie kwestie bo rano trzeba wstać. mamy tabletki do wody facet w sklepie powiedział ze 1 na litr wody z opakowania wynika ze na quarter 2 sztuki czyli wychodzi 8??

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 02 Kwi 2017 18:31 

niebieski
Aha jeszcze jedna w sumie pilne pytania moja żona ma już prawdopodobnie objawy choroby wysokościowej (nudności i nie może spać) czy to może być powiązane tez z ilością wypitej wody, nie wypiła w ciągu dniu więcej jak 2,5 l wody. Jesteśmy na wysokości Ok 1700 dopiero pytanie co dalej. Jutro planowaliśmy spać w Bamboo proszę pilnie o odp.

Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 02 Kwi 2017 18:43 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
Jak dla mnie to nie choroba wysokosciowa, bo wysokość jak na Snieżce, poza tym niewielkie przewyższenie w ciągu dnia. Może raczej zatruła się jakimś jedzeniem?

#73 PostWysłany: 02 Kwi 2017 18:45 

niebieski
Tez taka opcja może być zobaczymy rano

Myśle ze możliwe dal nie był gorący pusty guesthouse może jedzenie nieświeże cholera wie

Ostatnio edytowany przez vegejazz, 02 Kwi 2017 18:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 02 Kwi 2017 19:17 

niebieski
vegejazz napisał(a):
Aha jeszcze jedna w sumie pilne pytania moja żona ma już prawdopodobnie objawy choroby wysokościowej (nudności i nie może spać) czy to może być powiązane tez z ilością wypitej wody, nie wypiła w ciągu dniu więcej jak 2,5 l wody. Jesteśmy na wysokości Ok 1700 dopiero pytanie co dalej. Jutro planowaliśmy spać w Bamboo proszę pilnie o odp.

To prędzej ciąża, niż choroba wysokościowa:) Choroba wysokościowa to od 2000-2500 m n.p.m.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 02 Kwi 2017 20:03 
Awatar użytkownika

złoty
no coraz lepsze hipotezy, jak 30 lat po górach chodzę jeszcze czegoś takiego nie czytałem, to w takim razie co czwarty narciarz w alpach powinien trafić na obserwacje, bo zjeżdża z lodowca z 3000m,
ja sądzę, że to po prostu zmiana klimatu, ew. jedzenie, nie musi być nieświeże, wystarczy czasami jak ktoś jest wrażliwy na zmianę flory bakteryjnej w pożywieniu, do co najmniej 3700-3800 nie powinno być żadnych objawów związanych z wysokością,
a prognozy na max. 7 dni biorę stąd, http://cci-reanalyzer.org/wx/fcst/#GFS- ... -TCLD-TOPO, dobrze się sprawdzają i przeznie zmieniłem swoje plany z AC na ABC, bo faktycznie przez6 dni padało, będzie okazja wrócić do Nepalu jeszcze raz, najchętniej jechałbym już we wrześniu
 Profil Relacje PM off
vegejazz lubi ten post.

#76 PostWysłany: 04 Kwi 2017 22:30 

vegejazz napisał(a):

Myśle ze możliwe dal nie był gorący pusty guesthouse może jedzenie nieświeże cholera wie

veege
Tak jak pisal ktos wczesniej ,raczej napewno nie jest to chor.wysok.Ja nawet na 5500 nie mialem zadnych bolowglowy,
ale ze spaniem to juz inna rzecz.u mnie zaczyna sie to na ok.3500-3800 powyzej 4300 ,to juz nie wiem ,czy spie czy nie.
Ja rowniez zatrulem sie jakims makaronem i przez caly dzien lezalo mi to na zoladku a w nocy nie moglem przez to spac
i nawet proby oddania tego nie pomogly,wiec wiem co to znaczy.Ja znowu nie pije podczas marszu wiecej jak 1l. wody ,wieczorem probowalem zawsze wlac w siebie jeszcze nastepny litr,ale to wiazalo sie z czestszym opuszczaniem spiwora.
Jak wysoko bedziecie ?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 05 Kwi 2017 16:24 

Hej
We wtorek laduje w kathmandu, w czwartek zamierzam udać się do besi sahar busem z przesiadka do syange aby z tamtąd rozpocząć swoją trase annapurna circuit. Chciałabym połączyć ja z trasa do tilicho lake - jeśli pogoda będzie dobra.
Za wczasu chciałabym przygotować się najlepiej jak się da, żeby później nie tracić czasu na szukanie.
Czy może mi ktoś pomoc i odpowiedzieć na następujące pytania:

- Sieć komórkowa - słyszałam ze są tam dwie sieci GSM, jednak tylko jedna ma zasięg w górach, czy wiecie może jak się nazywa? Słyszałam tez ze zwykly turysta nie może kupić karty sim właśnie tej sieci która ma zasięg w górach, ze jest dostępna tylko dla lokalsów, czy to prawda? Jeśli tak w jaki sposób kupić ta kartę i gdzie? Sieci głównie potrzebuje do internetu aby moc komunikować się z mamą.
-busy -czy dobrze rozumiem ze busy publiczne z kathmandu do besi sahar startują z ring road na północ od thamel? Czy bilety kupię na miejscu? Czy bilety należy kupować z wyprzedzeniem? Czy ktoś wie o której startuje pierwszy bus?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje i pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 05 Kwi 2017 17:19 
Awatar użytkownika

złoty
mogę pomóc tylko w sprawie busów, bo karty sim nie kupowaliśmy, w gueshausach było wifi i to nam wystarczyło, staruje się z dworca Gongabu, a właściwie pobocza obwodnicy, bilety można kupić na miejscu, busy i vany jeżdżą cały czas, my startowaliśmy o 14, jedzie się jak do Pokhary i w miejscowości Bandipur trzeba się przesiąść na Besisahar, chyba że od razu jedzie tam lub do Bhulebhule.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 05 Kwi 2017 17:29 

niebieski
bepaja1 napisał(a):
vegejazz napisał(a):

veege
Tak jak pisal ktos wczesniej ,raczej napewno nie jest to chor.wysok.Ja nawet na 5500 nie mialem zadnych bolowglowy,
ale ze spaniem to juz inna rzecz.u mnie zaczyna sie to na ok.3500-3800 powyzej 4300 ,to juz nie wiem ,czy spie czy nie.
Ja rowniez zatrulem sie jakims makaronem i przez caly dzien lezalo mi to na zoladku a w nocy nie moglem przez to spac
i nawet proby oddania tego nie pomogly,wiec wiem co to znaczy.Ja znowu nie pije podczas marszu wiecej jak 1l. wody ,wieczorem probowalem zawsze wlac w siebie jeszcze nastepny litr,ale to wiazalo sie z czestszym opuszczaniem spiwora.
Jak wysoko bedziecie ?

Kostek dotarliśmy do MBC i niestety wracamy na dół. Moja druga połowa jest mocno przeziębiona. Pogoda rożna od kilku dni do 12 słonecznie potem burze deszcze grad do 16. Mieliście racje to było jakieś wyjątkowo kiepskie jedzenie poza ostatnia kiepsko przespana nocą w Durali było Ok.

Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 05 Kwi 2017 18:08 

niebieski
Aha jeszcze jedno jestem teraz w MBC i próbuje zasnąć ale mam coś z oddechem nie mogę jakby nabrać pełnego wdechu co chwile muszę jakby mocno zaczerpnąć powietrza

Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 178 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość