Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 22 Wrz 2016 08:54 

Proszę o pomoc, chciałbym dotrzeć z lotniska Bari do San Matteo (Giovinazzo). Wiem że jest tam przystanek STP jednak mam problem z ustaleniem trasy. Będę wdzięczny za każdą informację.
 Profil Relacje PM off  

Weekend na Maderze za 803 PLN😲😍 Idealne godziny lotów i noc w hotelu Weekend na Maderze za 803 PLN😲😍 Idealne godziny lotów i noc w hotelu
Urlop na Mauritiusie za 3972 PLN 👙🏖️ Loty Emirates z Warszawy i apartament blisko plaży 🌊👣 Urlop na Mauritiusie za 3972 PLN 👙🏖️ Loty Emirates z Warszawy i apartament blisko plaży 🌊👣
#122 PostWysłany: 22 Wrz 2016 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 32 327
Na rozkładzie autobusów przejeżdżających tamtędy nie widzę przystanku 'San Matteo'. Najbliżej jest z Santo Spirito - ok 3 km. Myślę, że jak zagadasz kierowcę, znając Włochów, to bez problemu wypuści Cię w San Matteo. Gorzej może być w drugą stronę... a rozkład pewnie znalazłeś:
http://www.stpspa.it/wp-content/uploads ... 9-2016.pdf

-- 22 Wrz 2016 14:02 --

Na rozkładzie autobusów przejeżdżających tamtędy nie widzę przystanku 'San Matteo'. Najbliżej jest z Santo Spirito - ok 3 km. Myślę, że jak zagadasz kierowcę, znając Włochów, to bez problemu wypuści Cię w San Matteo. Gorzej może być w drugą stronę... a rozkład pewnie znalazłeś:
http://www.stpspa.it/wp-content/uploads ... 9-2016.pdf
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 02 Paź 2016 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 21
Kilometry: 31 069
Czy istnieje jakieś sprawdzone i niedrogie połączenie pomiędzy Alberobello, a Materą?

Google pokazało mi taką propozycję: autobusem z Alberobello linii https://www.fseonline.it/ do Gioia del Colle, a następnie linią http://www.sitasudtrasporti.it/ do Matery. Problem polega na tym, że kiedy próbuję wyszukać konkretne połączenie na FSE to nie pojawia się nic. Najwygodniejsze do poruszania się byłoby zapewne auto, ale tego chciałam uniknąć, głównie ze względu na koszty.

Czy zwiedzenie tych dwóch miejscowości jednego dnia to nie za dużo?
Pozdrawiam!

Ostatnio edytowany przez szii, 03 Paź 2016 10:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 02 Paź 2016 13:46 

W ostatnim tygodniu mialam okazje spedzic kilka dni w Apulii,

udało nam się zobaczyc:
Lecce- piekne miasto, cudowna architektura, kawał historii w murach na pewno trzeba zobaczyc!
Otranto- nadmorskie miasteczko, ładne plaze, spokojne, brak komercji!
Galipolli- starowka nieziemska, rowniez warte zobaczenia!
Monopoli- odwiedzilismy ze wzgledu na nocleg. Piekna starówka, cudowny klimat. Warto zobaczyc w komplecie z pobliskim Poligano.
Poligano a mare- piekne stare miasto, piekne widoki- na pewno warte zobaczeia!
Torre Lapillo- okolice Porto Cesareo- jedna z piekniejszych plaz na jakich bylam. Cudowna czysta woda, mieciutki jak gąbeczka piasek. Widoki jak na rajskiej wyspie... piekne lazurowe morze i jasny piasek! Polecam
Alberobello- warte zobaczenia ze względu na trulli ( jednak bylo to najbardziej komercyjne miejsce w całej Apulii w jakim bylismy)
Locorotondo- nieziemski klimat, spokoj, brak turystow. Dla mniej must see! Mily kontrast po wizycie pobliskim Alberobello.
Matera- niezykly klimat, czegos takiego nie bylo nigdzie indziej- na pewno must see!
Bari- piękna starówka, nie jest az tak bardzo komercyjna..niezwykly klimat kiedy przechodzi sie starówka zaglądajac do domów tubylow... czujac zapach kolacji wymieszany ze swiezym praniem! Jednak w porownaniu do miejsc w jakich bylismy, Bari na liscie miejsc do zobaczenia jest raczej gdzies na koncu... raczej do zobaczenia na chwile przed odlotem, niz dla swojego miejsca w planie podrozy.

Z wszystkch miejsc na pewno z czystym sumieniem moge polecic Matere, Locorotondo i plaze w Torre Lapillo!
Po za tym kazde z tych miasteczek jest piekne, ma swoj klimat. Wiekszosc z nich nie ma nic wspolnego z komercja. Nie ma w nich tabunów turystow. Az milo poprzechadzac sie uliczkami i poczuc ten niezwykly klimat wloch!
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#125 PostWysłany: 02 Paź 2016 16:40 

Witam Was Serdecznie,
niedługo wybieram się do Bari i zamierzam troszkę pozwiedzać okoliczne miejscowości, ale nie wiem czy jest taka możliwość aby zakupić np. bilet do Lecce i po drodze wysiadać na niektórych poszczególnych stacjach aby zwiedzać np.Polignano A Mare, Ostuni ; i to samo w drugą stronę Foggia, Trani Berletta ? Gdzie można również skasować zakupiony bilet w kasie? Mam ograniczony czas bo tylko na 5 dni lecimy i chcielibyśmy z dzień spędzić na plaży więc 3 dni do objazdówek, co poza wymienionymi miastami warto i niedrogo zobaczyć?
Co polecacie do zjedzenia w tamtych rejonach?
Pozdrawiam Serdecznie :)
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 03 Paź 2016 22:32 

Cześć,

My również wróciliśmy z tygodniowego wypoczynku w Apulii.
Oto nasze obserwacje:
- temperatura pod koniec września - 25*C i pełne słońce, brak chmur
- dużo mniej turystów niż w najbardziej obleganym miesiącu we włoskiej turystyce - sierpniu
- Włosi wszędzie jeżdżą jak chcą i parują używając zderzaków :)

Dane techniczne:
- lot w dwie strony do Bari dla 3 osób (2 dorosłych i 3msc niemowlę mające wykupione dodatkowe miejsce w samolocie) - 600pln
- samochód na cały pobyt - 8 dni, wypożyczony na lotnisku przez economycarrental - wypożyczalnia Maggiore, Opel Insignia Kombi - 135e + 50e ubezpieczenie wkładu własnego (udało nam się dostać model full wypas, wifi w samochodzie, tylko 7k przejechane, wszechobecne elektronika)
- nocleg w Polignano a mare - 7 noclegów - 350e (apartament 4 os - dojechała do nas para znajomych, dwa osobne pokoje, salon, kuchnia, łazienka) - znaleziony na http://www.polignano-a-mare.com/

Co zobaczyliśmy:
- Polignano a mare - pięknie, pięknie i jeszcze raz pięknie. Cudowne stare miasto. Brak nagabywaczy. Przystępne ceny w restauracjach (pizza 5-7e, owoce morza 9e, wino 1l-6e). Przepiękna plaża między klifami - LAMA MONACHILE. Jedyny minus, że trzeba było migrować za słońcem bo klify tworzyły cień
- Matera - niespotykane miasto z domami drążonymi w skale, dość ciepło mimo końca września, można poczuć klimat Pasji Mela Gibsona
- Alberobello - ciekawe domki truli, trafiliśmy na doroczny festyn, który odbywa się 27 września
- Grotte di Castellana - podziemne tunele, opcje przejścia 1k lub 3km
- Lecce - niestety nie zrobiło na nas takiego wrażenia jak Polignano czy Ostuni
- Grotta della Poesia - jedno z ciekawszych miejsc, dziura w klifie która tworzy swoisty basen:
Image
- Ostuni - ładne białe miasteczko, z urokliwymi uliczkami
- Torre Canne - poszukiwaliśmy piaszczystej plaży i znaleźliśmy ją w Torre Canne - 25min drogi od naszego miejsca wypadowego, Polignano. Idealna plaża dla rodzin z dziećmi - po ok 30m w głąb morza, jest się w wodzie po pas

Ogólnie - bardzo ciekawy region, nie do końca odkryty przez masową turystykę "pozawłoską". Polecam co najmniej tydzień w tym rejonie!
humptydumpty lubi ten post.

#127 PostWysłany: 03 Paź 2016 22:57 

No to super. Za 2 tygodnie tam będę, a noclegi i baza wypadowa właśnie w Ostuni, które tak zachwalasz. :) Jedynie auto mam jeszcze niedograne. Ceny za tydzień wszędzie podobne. Ludzie polecają te/to :roll: Maggiore. Oni blokują na KK 1500€ kaucji. Sporo. A np inne tylko 1000€ A jedna, chyba Europcar tylko 500€ . W sumie też znana firma. Czym się kierowałeś przy wyborze właśnie Maggiore ?
 PM off  

#128 PostWysłany: 03 Paź 2016 23:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja we Włoszech 3 razy korzystałem z Maggiore, niestety w zeszłym tygodniu w Bari... Mimo rezerwacji wynajem finalnie nie doszedł do skutku, pan obsługujący był wyjątkowo niemiły i niekompetentny, musiałem awaryjnie korzystać z usług konkurencji, chodząc od okienka do okienka i negocjując ceny z firmami.
I faktycznie - o ile w Bergamo, Malpensie i Fiumicino blokowali mi na karcie po 900 EUR, to tutaj chcieli 1800 EUR, po negocjacjach 1500 EUR.

A odnośnie samej Apulii - mnie nie urzekła jak innych tu piszących. Teren ładny, wszak to Włochy, niemniej we włoskiej skali to jak dla mnie sam dół klasyfikacji przyjemności pobytu. Bazylikata zrobiła na mnie ciekawsze wrażenie.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 04 Paź 2016 11:46 

Grzegorz Firlit napisał(a):
szii napisał(a):
Słuchajcie, kupiłam bilety do Bari w okresie 23-27 listopad.
Ale właściwie na jaką prognozę pogody nie weszłabym, wszędzie jest napisane, że listopad to najgorszy moment na zwiedzanie Włoch, bo ciągle pada. Czy w rzeczywistości tak to wygląda? Czy są to dłuższe pory deszczowe czy przelotne deszcze?
Zmartwiłam się do tego stopnia, że cała radocha na myśl o wyjeździe opadła :roll:

Nie martw się na zapas :) Tutaj masz prognozę na listopad (oczywiście statystyczną z ostatnich lat) i jest całkiem dobrze :)
http://www.accuweather.com/pl/it/bari/2 ... =11/1/2016

Ja byłem w listopadzie, ale w pierwszej połowie, było dobrze ponad 20 stopni i bezchmurne niebo. Moja relacja tutaj:
https://grzegorz-firlit.fly4free.pl/blo ... wa-apulia/

Byłam w Apulli w połowie września, niemalże non stop lało, nie był to kapuśniaczek, tylko porządne ulewy, gdzie woda leje się strumieniami, na 10 dni mieliśmy zaledwie 2 dni bez deszczu, więc przypuszczam, że limit deszczu został już w tym roku wyczerpany ;)
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 04 Paź 2016 14:45 

Witam Wszystkich Serdecznie!
My też byliśmy w zeszłym tygodniu kilka dni w Apulii. Wypożyczyliśmy samochód w Europcar, pomimo propozycji dużego samochodu zdecydowaliśmy się na toyotę aygo, jak się później okazało wybór był prawidłowy, żadnych problemów z parkowaniem, koszt na tydzień 145 euro ( pełne ubezpieczenie) , kaucja 300 euro, pieniążki już zostały odblokowane. Polecam plaże w Vieste.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 04 Paź 2016 16:41 

A jak tam sytuacja z imigrantami? Okupuja dworce, pociągi i parki?

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 04 Paź 2016 16:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

nie
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 04 Paź 2016 18:12 

Co do samochodu...to polecam budget... 2gi raz we wlszech wlasnie u nich.. drugi raz zablokowali ok 100€:)
rezerwacja przez rentalcars :)

a imigrantow brak... jedynie paru murzynów na plazach sprzedajacy wszystko :)
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 04 Paź 2016 18:47 
Awatar użytkownika

Cześć wszystkim,

jestem znowu tutaj po długim okresie podróżowania. Spróbuję odpowiedzieć wszystkim; jeżeli nie zauważyłem pytania, możecie dać mi znać.

Supermarkety
Najbliższe od dworca, to ten na przeciwko uniwersytetu (nie pamiętam nazwy), i PAM na przeciwko przejścia podziemnego dworcowego (strona via Capruzzi).

Najtańsze sieci to: Alter Discount, Conad, EuroSpin, PrimoPrezzo, Penny Market. Poza starego miasta i dzielnica Murat (środkowa część centrum miasta) supermarket są naprawdę wszędzie.

@‌km040711‌ Autobus miejski port-dworzec to linia 20/

@‌le_szek‌ Tak, w listopadzie pogoda jest nadal w porządku. W ogóle nasza jesienna pogoda jest mało zmienna. Albo pada deszcz bez końca, albo jest lato bez upałów.

@szii Wydaję mi się, że będziemy latać tym samym samolotem... czasami wydaję mi się, że kilku Polaków na samolocie do Bari czyta fly4free, ale teraz jestem tego pewny :D
Połączenie Alberobello-Matera, mogę spytać w kasie za dwa tygodnie...połączenie pomiędzy miastami na prowincji to czarna magia, wszystko prawie bez dokładnych rozkładów, zawsze zmiany...ale musi być jakąś możliwość na pewno.

@‌malinn‌ Bardzo się cieszę! Przydatny opis miejsc w Apulii :)

@‌marco9311‌ Wybrałbym kierunek wschodni: Polignano, Ostuni, Lecce, itd. W regionie Lecce (Salento), polecam "puccia" w piekarni. To super wypasiona kanapka z lokalnymi składnikami. Ludzie którzy tam mieszkali polecieli miejsce na via Matteotti 25 w Lecce (l'Angolino di via Matteotti).

PS: Nie jestem Polakiem, i jeszcze uczę się polskiego
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

#135 PostWysłany: 04 Paź 2016 19:07 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 570 804
platynowy
@‌OCCASVS‌ gdzie byłeś, co widziałeś ? :)
dodawaj swoje loty tutaj: https://occasvs.fly4free.pl/ :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 04 Paź 2016 20:05 
Awatar użytkownika

Byłem na północy Włoch (ale i też na Ukrainie, teraz jadę do Portugalii). Mało znam ten region Europy/Włoch, to takie zaskoczenie dla mnie. Wszystko jest tam inaczej, teraz rozumiem o co chodzi z "la dolce vita". Dzięki za link!

Co jeszcze mogło być przydatne?

Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 04 Paź 2016 20:47 

@‌OCCASVS‌ Witaj, dziękuje za podpowiedź, a mógłbyś mi coś powiedzieć na temat kolei? Czyli czy kupując bilet do Lecce, mogę wysiąść na dowolnej stacji i później wsiąść do kolejnego pociągu jadącego do Lecce na tym samym bilecie czy musze oddzielnie kupować bilet do Ostuni później z Ostuni do Lecce? Gdzie się kasuje bilet do pociągu? W pociagu u konduktora czy są jakieś maszyny na dworcach?
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 04 Paź 2016 21:01 
Awatar użytkownika

Tak, można, ale tylko z papierowymi biletamy. Są ważne 4 godziny od skasowania, tylko w wybranym dniu (nowe przepisy od sierpnia 2016).
Są maszyny na dworcach, mniej więcej wszędzie (zwykle na peronach)

Profil Relacje PM off
marco9311 uważa post za pomocny.

#139 PostWysłany: 04 Paź 2016 21:07 

Papierowy czyli zakupiony w kasie. Lecce i Foggia są warte poświecenia czasu? Mam mało dni bo tylko 3 i planuję odwiedzić: Barletta Trani, Polignano A Mare, Ostuni.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 05 Paź 2016 10:50 

@‌jacakatowice‌

Wybrałem Maggiore z przypadku. Tj. szukałem najtańszej opcji na doskonalenie jazdy i parkowania po Włoszech wybierając najdłuższe auto jakie mają (a tak naprawdę to podróżowaliśmy w 4 osoby + 3msc dziecko, wózek i fotelik więc musiał być kombi).
Szukalem na retnacars a później znalazłem economycarrental. W econnomy dostaje się nazwe wypożyczalni dopiero po zabookowaniu, jest też możliwa darmowa rezygnacja do 24h przed podróżą.
I własnie tym sposobem trafiła mi sie Maggiore. Tak - zabookowali 1800e na karcie. Ale miałem ubezpieczenie wkładu własnego więc nie miałem się czego bać. Na obecna chwilę ściągneli 600zł za auto ale jeszcze blokada wisi.
Nie było żadnych problemów z wypożyczeniem - no może oprócz próby wciśnięcia dodatkowego ubezpieczenia, ale to jest wszędzie.
Po powrocie na lotnisko, zostawiłem auto na parkingu wspolnym dla maggiore, avis i budget gdzie pan z obsługi w 42 sek oglądnął samochód i stwierdził że wszystko jest ok i "finito".
Na obecną chwilę mogę polecić - najtańszy (nie biorąc pod uwagę tych "złych" - Locauto, Gold, Firefly), bezproblemowa obsługa, szybkie zdania samochodu, brak kolejki.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości