Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 05 Paź 2016 10:58 

Jednak mam wrażenie , że Europcar czy Budget oferują ciut lepsze warunki. [ Mniejsza kaucja] i tam będę rezerwował. Jakoś te Maggiore mi od początku "nie leżało. :D Tym bardziej , że @dmirstek [ w końcu jakby nie było moderator ;) ] a nie jakiś zwykły szarak forumowy jak ja czy Ty :lol: napisał o problemach jakie miał z tą firmą w Bari.
 PM off  

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#142 PostWysłany: 05 Paź 2016 11:18 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
srebrny
Jacek, sprawdź w Avis, ofertę Avis360, masz pełne ubezpieczenie w cenie, na karcie blokada ok 80 E, tylko na paliwo. Brałem w lipcu- wszystko OK.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 05 Paź 2016 11:45 

Dzięki wszystkim za baaardzo pomocne info. ;)
W tej sytuacji można zacytować klasyka gatunku, @‌singielka_1976‌

Retoryczne :lol:
Da się ? [bez kaucji] Da się. :lol:
Można ? [ tanio wynająć auto w Bari] Można :lol:
I dlatego mi to lotto :lol:
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#144 PostWysłany: 05 Paź 2016 11:50 

srebrny
Jacek w Avis360 masz możliwość rezygnacji. Ja to wykorzystałem bo ceny wynajmu spadły znacznie 3 dni przed planowanym odbiorem. Zarezerwuj teraz ale nadal "poluj" na niższą cenę. masz jeszcze czas to wyrób sobie Avis Prefered.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 05 Paź 2016 12:21 
Awatar użytkownika

marco9311 napisał(a):
Papierowy czyli zakupiony w kasie. Lecce i Foggia są warte poświecenia czasu? Mam mało dni bo tylko 3 i planuję odwiedzić: Barletta Trani, Polignano A Mare, Ostuni.

Foggia zdecydowanie nie. Na wschód od Bari jest również Otranto nad morzem...albo Alberobello, Locorotondo (na prowincji), Gallipoli, Monopoli...

To bardzo krótki czas, więc wybrałbym kierunek wschodni. Jaka pora roku? Nad morzem, albo może i też miasteczka na prowincji?

EDIT: zakupiony w kasie albo przez biletomat.

PS: Nie jestem Polakiem, i jeszcze uczę się polskiego
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 05 Paź 2016 16:30 
Awatar użytkownika

Loty: 21
Kilometry: 31 069
marco9311 napisał(a):
Papierowy czyli zakupiony w kasie. Lecce i Foggia są warte poświecenia czasu? Mam mało dni bo tylko 3 i planuję odwiedzić: Barletta Trani, Polignano A Mare, Ostuni.

Kurczę, to ja mam cztery i myślę jedynie o Alberobello, Materze, Neapolu i Bari, w którym docelowo się zatrzymuję.
Wydawało mi się, że te trzy wybory to ewidentne must have, ale widzę, że niektórzy celują totalnie w inne miejscowości :roll:

OCCASVS napisał(a):

@szii Wydaję mi się, że będziemy latać tym samym samolotem... czasami wydaję mi się, że kilku Polaków na samolocie do Bari czyta fly4free, ale teraz jestem tego pewny :D
Połączenie Alberobello-Matera, mogę spytać w kasie za dwa tygodnie...połączenie pomiędzy miastami na prowincji to czarna magia, wszystko prawie bez dokładnych rozkładów, zawsze zmiany...ale musi być jakąś możliwość na pewno.

Ech... Te połączenie pomiędzy Alberobello, a Materą (z przesiadką) niezłym zamieszaniem i stratą czasu okazać się może. Zaraz dojdę do wniosku, że lepiej jest jednego dnia wyskoczyć z Bari do Alberobello, wrócić, a kolejnego z Bari do Matery, bo jednak te połączenia kolejowe są najpewniejsze i zakładam, że w miarę trzymające się rozkładu. Trochę sięboję straty czasy w Gioia del Colle w oczekiwaniu na autobus do Matery :evil:
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 05 Paź 2016 16:48 

srebrny
Ja właśnie tak zwiedzałem: rano wyjazd z Bari, powrót po południu i wieczorem ewentualne zwiedzanie Bari. Sieć transportowa jest zdecydowanie baricentryczna w tym rejonie. :)
 Profil Relacje PM off
szii lubi ten post.

#148 PostWysłany: 05 Paź 2016 18:46 
Awatar użytkownika

@‌szii‌ @‌Misiatek‌
Tak...to najpewnieszy system transportu. Mogę dodać, że w kierunek Alberobello są też Locorotondo i Martina Franca. Ciekawe miejscowości na prowincji, warte te parę godziń zwiedzania.

W kierunek Materi jest Altamura. (70000 mieszkańców). Duże stare miasto, ogromna bazylika, w tym mieście robią przepyszny chleb (przepis chroniony przez prawa uniyjne).

Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 05 Paź 2016 20:16 

niebieski
Gorąco się zrobiło w temacie więc dodam coś od siebie. ----Na Bari wystarczy 3h.
-Przejazd z Bari do Matery pocągiem trwa różnie,bo są różne trasy i czasami w Altamura jest przesiadka tzn.przejście do właściwego wagonu,jeśli ktoś wsiadł do składu do Gravina
-Na Materę potrzeba cały dzień tzn 2 noclegi, bo jest gdzie pochodzić(dobre buty i wąwóz Gravina) jak namówiła mnie @‌gosiagosia.Rano widoki z parku Murgia Timone, po południu Sassi i Barisano.ps.Stara Jerozolima jest mniejsza i bardziej zwarta,wzgórza Petry podobne.
-O S.Giovanni Rotondo i s.Michael napiszę w dedykowanym wątku,
-dzięki @‌OCCASVS‌ za wsparcie
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 06 Paź 2016 13:24 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Dzięki wszystkim za baaardzo pomocne info. ;)
W tej sytuacji można zacytować klasyka gatunku, @‌singielka_1976‌

Retoryczne :lol:
Da się ? [bez kaucji] Da się. :lol:
Można ? [ tanio wynająć auto w Bari] Można :lol:
I dlatego mi to lotto :lol:

Tylko tyle .... i az tyle!
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 06 Paź 2016 15:32 

Witajcie!
Jecę do Bari 22.10 i mam kilka bardzo ważnych dla mnie kwiesti do ustalenia. Mam nadzieje, że jest ktoś kto mi doradzi:)
1. Czy w tym regionie włosi jeżdżą jak w Campani? Bo jeśli tak to chyba daruję sobie wypożyczenie auta:( Będąc w Campani (zwłaszcza Neapol) nie zauważyłam ani jednego "całego" auta. Wszystkie porysowane, poobijane itd.
2. Jak już jednak bym wypożyczyła to auto to jak jest z parkingami w takich miastach jak Lecce, Matera, Alberobello, Ostuni? Czy są parkingi? W jakiej cenie? Czy da się parkować na ulicach,a jeśli tak czy są jakieś parkomaty? Albo ma ktoś jakieś sprawdzone miejsca parkingowe?
3. Powiedzcie mi proszę czy w wyżej wymienionych miejscowościach są jakieś płatne wejściówki? Muszę jakiś budżet ogarnąć:)
4. Za ostatnie pytanie przepraszam bo wiem, że gdzieś tu była na forum odpowiedź, ale nie mogę jej znaleźć. Mianowicie zamierzam spać w Polignano a Mare i tu pytanie jak tam wygląda sprawa z plażą? Czy wszystkie są hotelowe czy jednak znajdę gdzieś ogólnodostępną?

Wielkie dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi:)
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 06 Paź 2016 15:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

1) styl jazdy zdecydowanie południowy, ale moim zdaniem jeździ się z wyższą kulturą, niż w Kampanii. Jeden wyjątek: Andria. Jeździło się tam koszmarnie. Auto można brać
2) Jak poszukasz, to wszędzie znajdziesz darmową miejscówkę do parkowania w niezłym miejscu. W Ostuni po 15/09 parkowanie jest za darmo.
3) W każdej możesz zostawić dowolną kwotę - zależy co chcesz zobaczyć, zwiedzać od środka, co od zewnątrz.
4) nie korzystałem z plaż, to nie pomogę, ale miasto jest raczej na klifie ;-)
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 06 Paź 2016 15:38 

srebrny
@evi shame on you, to tylko 8 stron.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 06 Paź 2016 16:22 

Tak, wiem wiem:) ale mając dwójkę małych dzieci ciągle odwracających uwagę 8 stron, które znów musiałabym przeczytać to sporo:)
Co do pkt 3 to właściwie pytanie powinno brzmieć - co warto zwiedzić i za to zapłacić?. Na dzień dzisiejszy wiem tylko, że zapłacę 15e za Grotte de Castellana. Ja tam głównie jestem za zwiedzaniem zewnętrznym miast, ale czy jest coś w tych miejscowościach co trzeba konieczine "must see" i za to ileś tam zapłacić?
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 06 Paź 2016 18:29 
Awatar użytkownika

@‌eviii‌ Chyba wejście na stare mieszkanie w Materze...jakieś 2 EUR.
Poza tym, w Polignano jest fantastyczna plaża publiczna w samym mieście...po lewej stronie od starego miasta, ale łatwo ją znaleźć. Szukaj: Lama Monachile.

Grotte di Castellana są bardzo ładne, ale trochę drogie...jeżeli będziecie mieli auto, jest tańsza alternatywa:
http://www.grottadeltrullo.com/tickets/
Mniej szeroka, ale głęboka. Ja osobiście wolę tą ostatnią, ponieważ jest mniej turystyczna, lepiej czułem magię tego miejsca.

Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 06 Paź 2016 18:45 

srebrny
To ja dorzucę kilka zdań, bo byliśmy z dzieckiem, więc głównie z tego punktu widzenia.

Grotte di Castellana są fantastyczne, super oświetlone i zdecydowanie warto. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że trasa (szczególnie dłuższa wersja) jest długa, idzie się z przewodnikiem dość szybko, szczególnie przez mniej atrakcyjne fragmenty, więc z dzieckiem proponuję rano, jak jeszcze nie będzie zmęczone.

W Matera warto kupić łączony bilet na zwiedzanie kilku skalnych kaplic, żeby zobaczyć jak wyglądały. Kilka euro za osobę.

W Polignano plaża jest piękna, ale mało praktyczna, przy wyjeździe z dziećmi: bardzo kamienista (i plaża, i dno), z gołymi stopami nie da się chodzić, a dodatkowo są duże fale, bo to mała zatoczka i w wodzie kamienie przewalają ci się po stopach.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 06 Paź 2016 19:42 

Dzięki:)
A powiedzcie mi czy warto zobaczyc tą Grotta della Poesia czy to raczej strata czasu? Ktoś tu napisał, że ładna, ale czy warto jak już się jest w okolicach Lecce tam podjechać?
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 06 Paź 2016 21:28 

srebrny
Wszystko widać na zdjęciach z googla. Ocena zależy od upodobań. Jak chcesz wskoczyć to chyba może być fajnie. :) Jako atrakcja przyrodnicza wygląda średnio bo to małe i gęsto zaludnione chyba.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 06 Paź 2016 23:17 

Hej!
Od kilku dni studiuję Wasze rady i serdecznie za wszystkie dziękuję- dzięki Wam mamy jakąkolwiek koncepcję wyjazdową:).
Jeśli mogłabym poprosić o kilka informacji byłabym naprawdę wdzięczna:
1) Jakie są średnie ceny noclegów-tzn co jest normą, a nie zdzierstwem (pokój dwuosobowy dla pary, po prostu czysto, żadne telewizory niepotrzebne)?
2) Czy możecie podac namiary na swoje polecane noclegi?
2) Czy możecie polecić sprawdzoną wyszukiwarkę noclegów?

Z góry dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 07 Paź 2016 08:08 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 570 804
platynowy
@‌lotkaM‌ witaj na forum.
temat noclegów we Włoszech, ma odpowiedni dział: noclegi,forum,1362
a w temacie noclegów: jak-szukac-tanich-noclegow-v-0-2,20,70308

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość