Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 20 Sie 2016 01:16 

Sebastian.S masz sprawdzony ten Flixbus? Bo to wydaje sie być bardzo fajną opcją, zwłaszcza, że na stronie trenitalia.com bilety z Bari do Neapolu kosztują w terminie, który mnie interesuje około 50 euro
 Profil Relacje PM off  

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#102 PostWysłany: 20 Sie 2016 06:09 

Dwa dni temu przyjechalismy do Bari z Neapolu autobusem Marino. Kosztuje 14 euro w 1 strone, ale cena zalezy od wybranej godziny. Jedzie 3 h lub 3h 45 min - druga opcja jest z zahaczeniem o mniejsze miejscowosci - tak jechalismy my nie wiedzac, ze tak bedzie. Przy opcji 3 h bus ma
Przystanki w 3 miejsach w Bari. Przy dluzszej opcji, tylko pod dworcem. Rozklad jest dostepny na stronie przewoznika, mozna kupic bilety online. Flexibus tez jezdzi, ale w naszym przypadku byloby drozej.
Bylismy wczoraj w polignano. O 13 nie ma opcji wbic siw na slawna plaze. Pociag byl 9:40 a pozniej 12:30 i o tym nie wiedzielismy wczesniej, takze polecam pojechac tym wczesniejszym. Nie wszystkie pociagii jadace do lecce zatrzymuja sie w polignano!!!
Wezcie ze soba wodne buty jak macie bo slaqna plaza jest kamienista. My byliamy na niej na chwilw juz wracajac, bo wczesniej nie bylo
Opcji wejsc. Plazowalismy na skalnych plazach ktore sa kawalek dalej.

Uwaga, przynajmniej u nas jest plaga komarow. Tak szcwanych jeazcze nie widzialam. Zwinne na maksa, niw daja siw ubic, chowaja w zaslonach i za meblami. Jestesmy cali pozarci;/ a nie mamy klimy wiec okno musi byc otwarte:/ moze macie na to jakis patent?;/
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 20 Sie 2016 14:03 

Loty: 116
Kilometry: 148 487
magenta napisał(a):
Sebastian.S masz sprawdzony ten Flixbus? Bo to wydaje sie być bardzo fajną opcją, zwłaszcza, że na stronie trenitalia.com bilety z Bari do Neapolu kosztują w terminie, który mnie interesuje około 50 euro

Znajomy polecił mi kiedyś tego przewoźnika, a 38 zł w dwie strony z Bari do Neapolu załatwiło sprawę:)
2 września mam kurs do Neapolu więc będę mógł więcej w tej kwestii napisać :)

@ OCCASVS Przełożyłem powrót do Polski z 30 sierpnia na 3 września( Italia Francja na San Nicola to jednak zbyt kusząca opcja :) )
Pytanie o bilety. Na ticketone widnieje informacja, że sprzedaż internetowa dla obywateli z poza Italii nie jest możliwa. Tylko punkty stacjonarne. Gdzie takowe znajdę?
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 20 Sie 2016 18:15 
Awatar użytkownika

@MrPhilipsss

Cytuj:
Jak wygląda sprawa jeżeli chodzi o transport publiczny w samym Bari? Znalazłem w internecie mapkę, ale nie do końca wiem jak się z niej rozczytać.. W mieście jest metro? Jest to opłacalne czy lepiej podróżować autobusami? Jak to mniej więcej wygląda? Mam też jedno pytanie odnośnie dostania się z lotniska do hotelu. Przylatujemy o 21:25, a mamy nocleg w hotelu Best Western La Baia Palace. Czy jest jakaś możliwość, żeby dostać się do tego hotelu środkami transportu publicznego? Czy jednak taksówka, albo na piechotę? Taksówki są opłacalne?

Tutaj są linie autobusowe:
http://www.amtab.it/index.php?option=co ... &Itemid=93

Tutaj metro i pociągi podmiejskie Ferrotramviaria:
http://www.ferrovienordbarese.it/orari

W waszym przypadku, jest linia 33.
http://ro.autobus.it/TP/amtab/Gnavigato ... nllv=AMTAB

Od przystanku: D'Annunzio, Aeroporto Militare (jakieś 10 min pieszo z lotniska)
do przystanku: Via Veneto,ang. Nazionale

Albo taksówka/pieszo (45-50 min).

Cytuj:
Ogólnie nasz plan wygląda tak:

1 dzień: zwiedzanie Bari, plaża w Bari
2 dzień: Polignano a Mare (plażowanie), Monopoli ( nie wiem czy to wystarczy aby zapełnić dzienny grafik)
3 dzień: Altamura, Matera ( nie wiem czy to nie za mało na jeden dzień)
4 dzień: Lecimy na jednodniówkę do Rzymu z Ryanaira za 7 eur w jedną stronę :D
5 dzień: Trani, Barletta i gdzieś tam jakieś plażowanie( jeszcze brak pomysłu gdzie może być piękna plaża)
6 dzień: jeszcze nie wiadomo
7 dzień: jeszcze nie wiadomo

2 = myślę, że wystarczy
3 = zdecydowanie nie za mało
5 = w Trani i Barletta spokojnie znajdziecie plaże
6/7 = Alberobello? Ostuni? Castellana Grotte?

Cytuj:
Planowaliśmy wyskoczyć też na jednodniówkę do Neapolu. Wiesz może jakim środkiem transportu się to opłaca żeby nie zapłacić za dużo? Ogólnie cała wyprawa jest dosyć niskobudżetowa jako, że jesteśmy studentami :D

FlixBus, albo Marino.

PS: Nie jestem Polakiem, i jeszcze uczę się polskiego
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 21 Sie 2016 10:42 

@OCCASVS dzięki za wszystkie informacje, ponawiam pytanie, być może będziesz umiał mi pomóc.
W środę wybieramy się z dziewczyną z Warszawy na tydzień i szukam informacji na temat winiarni, które mógłbym odwiedzić w okolicy.
Plus dodatkowo szukamy rejsu statkiem na jednodniową wycieczkę w Bari lub okolicy.
Będę wdzięczny za odpowiedź!
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 01 Wrz 2016 15:55 

@OCCASVS za kilka dni lecę do Bari i zamierzam pojeździć trochę po Apulli, więc Twoje informacje są dla mnie bezcenne :). Gdybyś mógł pomóc mi w ustaleniu jednej rzeczy, będę bardzo wdzięczna. Samolot powrotny mamy z Neapolu, więc po objechaniu Apulli oddajemy na lotnisku w Bari samochód i stamtąd musimy udać się na autobus, który zawiezie nas do Neapolu.
Sprawdziłam rozkład Marino i FlixBus, jednak nie wiemy, na który prościej dojechać z lotniska. Marino zatrzymuje się BARI - PORTO c/o B.Popolare Bari i BARI - Largo Sorrentino, a FlixBus tu: Via Giuseppe Capruzzi 178 , 70125 Bari. W które z tych miejsc łatwiej dojechac z lotniska? Z góry dziękuję za odpowiedź!
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 01 Wrz 2016 16:03 

srebrny
Flixbus staje na ulicy obok placu dworcowego. Jak z lotniska przyjedziecie pociągiem to będziecie mieli do przejścia tylko przejście podziemne.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 01 Wrz 2016 19:12 

Dzięki! Faktycznie to kilka przystanków jak się sprawdzi na Ferrotramviaria, więc rezerwuję Flixbus.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 03 Wrz 2016 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 21
Kilometry: 31 069
Słuchajcie, kupiłam bilety do Bari w okresie 23-27 listopad.
Ale właściwie na jaką prognozę pogody nie weszłabym, wszędzie jest napisane, że listopad to najgorszy moment na zwiedzanie Włoch, bo ciągle pada. Czy w rzeczywistości tak to wygląda? Czy są to dłuższe pory deszczowe czy przelotne deszcze?
Zmartwiłam się do tego stopnia, że cała radocha na myśl o wyjeździe opadła :roll:
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 09 Wrz 2016 18:52 

Loty: 46
Kilometry: 51 607
Czy i gdzie w okolicach centrum Bari znajdę jakiś większy sklep spożywczy? Szukam przez mapy googla i znalazłem jedynie jednego Conada.

Interesują mnie również sklepy spożywcze w okolicach starego miasta, gdzie mógłbym znaleźć coś do przyrządzenia śniadania.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 09 Wrz 2016 19:08 

srebrny
Jest jeden w okolicy placu dworcowego:
Supemercato Al Risparmio Tre, Via Giuseppe Capruzzi, 158
Mniejszych w centrum też było kilka, wrzuć w mapy googla "supermercato"
 Profil Relacje PM off
arthurols uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 11 Wrz 2016 21:07 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
@OCCASVS - wielkie dzięki za poradnik, bardzo się przydał. Zwłaszcza lokalizacja dworców, nie było najmniejszego problemu z dotarciem na właściwe.

Przy okazji - "dworzec" Ferrovie del Sud Est to mocno klimatyczne miejsce, lubiane zwłaszcza przez miejscowych żuli. Część z nich była tam i kiedy czekaliśmy prawie godzinę na pociąg i kilka godzin później, kiedy wróciliśmy. Ogólnie - wygląda na miejsce, gdzie wieczorem nie jest miło czekać ani nawet przechodzić.

@arthurols

EuroSpin: https://www.google.pl/maps/@41.1269319, ... !1e1?hl=pl
Niezbyt duży, ale jest: https://www.google.pl/maps/@41.1276609, ... !1e1?hl=pl
 Profil Relacje PM off
arthurols uważa post za pomocny.

#113 PostWysłany: 17 Wrz 2016 14:00 

Próbuję rozszyfrować stronę Amtab, ale nie jest lekko (nie widzę angielskojęzycznej wersji). Zastanawiam się nad dojazdem z terminala promowego do stazione centrale. To niby tylko 2km, ale z bagażami będzie ciężko. Ponaddto Google maps wytycza trasę pieszą na około, jakieś 7km i nie wiem, czy to błąd, czy faktycznie jest brak przejścia... (?)
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 17 Wrz 2016 15:09 

srebrny
Wydaje mi się, że wejście na teren terminalu promowego było od ulicy Corso Antonio De Tullio i były tam jakieś przystanki autobusowe.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 19 Wrz 2016 13:19 

niebieski
@km040711
http://www.amtab.it/index.php?option=co ... &Itemid=53

Nie wiem, czy się zapamieta, ale w razie czego:
1 Pianifica il percorso (po prawej w menu jakby głównym)
2 PARTENZA: Comune: Bari, Indirizzo: molo san vito,1
3 ARRIVO: Comune: Bari, Indirizzo: piazza aldo moro,1

Generalnie lipne to to :lol:
Spacer zrobisz bez kłopotu nie okrążając trasy jak pokazują mapy. Po wyjściu główną bramą możesz wejść w wąskie uliczki starego miasta, mniej więcej tak:
https://www.google.pl/maps/dir/41.13215 ... !3e2?hl=pl
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 19 Wrz 2016 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 32 327
szii napisał(a):
Słuchajcie, kupiłam bilety do Bari w okresie 23-27 listopad.
Ale właściwie na jaką prognozę pogody nie weszłabym, wszędzie jest napisane, że listopad to najgorszy moment na zwiedzanie Włoch, bo ciągle pada. Czy w rzeczywistości tak to wygląda? Czy są to dłuższe pory deszczowe czy przelotne deszcze?
Zmartwiłam się do tego stopnia, że cała radocha na myśl o wyjeździe opadła :roll:

Nie martw się na zapas :) Tutaj masz prognozę na listopad (oczywiście statystyczną z ostatnich lat) i jest całkiem dobrze :)
http://www.accuweather.com/pl/it/bari/2 ... =11/1/2016

Ja byłem w listopadzie, ale w pierwszej połowie, było dobrze ponad 20 stopni i bezchmurne niebo. Moja relacja tutaj:
https://grzegorz-firlit.fly4free.pl/blo ... wa-apulia/
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 19 Wrz 2016 14:04 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Chłopak z obsługi apartamentu, który wynajmowaliśmy mówił, że akurat listopad jest zwykle ładny, za to wrzesień - deszczowy (co się niestety sprawdziło).
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 21 Wrz 2016 18:03 
Awatar użytkownika

Loty: 21
Kilometry: 31 069
Dzięki Grzegorz, trochę mnie na duchu podniosłeś ;)
Zdjęcia z Twojej podróży są piękne i utwierdzają mnie w przekonaniu, że wybrałam doskonały kierunek. O pogodę zapewne dalej martwić się będę, bo to jednak duuuuuża loteria czy deszcz spadnie, czy słońce zza chmur wyjdzie, Ty ewidentnie miałeś warunki idealne. Widzę też, że turystów o tej porze roku jest jak na lekarstwo i spokojnie sobie można zwiedzić zarówno Bari jak i okoliczne miasteczka? I nawet zdjęcia piękne zrobić, bez wpychania się w ich kadr innych zwiedzających :roll:
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 21 Wrz 2016 18:12 

srebrny
No ze zdjęciami to nie jest najlepiej, bo w listopadzie już jest strasznie krótki dzień i straszne cienie. :(
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 21 Wrz 2016 20:02 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 32 327
To, że w listopadzie słońce jest nisko to fakt, ale może akurat to być zaleta. Wtedy światło jest najładniejsze (ma bardziej ciepłą barwę, a cienie dodają plastyczności, jak się to umiejętnie wykorzysta). No ale ma to oczywiście również minusy, dzień jest krótki. Ja do Alberobello wpadłem jak słońce praktycznie się chowało za horyzont, uliczki były zacienione i z tego miejsca mam najsłabsze zdjęcia.
W Materze ludzi było sporo, ale nie wyobrażam sobie jak to wygląda w sezonie... Chyba nigdy nie jest tam pusto, ale było naprawdę przyjemnie. Za to w Polignano i Monopoli byłem jedynym turystą :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości