Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 07 Paź 2016 15:33 

Studiuję teraz drogi w całym regionie i powiedzcie mi proszę, czy są tam jakieś odcinki płatne? Pytam bo gdzieś doczytałam że do Taranto jest płatna A14, ale na mapie jej nie ma? Są same SS i SP. Czy któreś z tych szybkiego ruchu są płatne?
 Profil Relacje PM off  

Egipski wypoczynek w trakcie ferii 🔥 4* hotel z all inclusive i aquaparkiem w Szarm el-Szejk od 2779 PLN Egipski wypoczynek w trakcie ferii 🔥 4* hotel z all inclusive i aquaparkiem w Szarm el-Szejk od 2779 PLN
🌊 Zimowa ucieczka na Dżerbę 🏖️ All inclusive w 4* hotelu przy plaży za 1951 PLN 🌊 Zimowa ucieczka na Dżerbę 🏖️ All inclusive w 4* hotelu przy plaży za 1951 PLN
#162 PostWysłany: 07 Paź 2016 17:36 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
srebrny
Jak jechałem z Taranto do Matery, to jechałem kawałek płatnym odcinkiem autostrady. Koszt niewielki Ok 2 euro. Można ominąć ale sporo dłużej się jedzie.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 08 Paź 2016 15:41 
Awatar użytkownika

evi_ napisał(a):
Studiuję teraz drogi w całym regionie i powiedzcie mi proszę, czy są tam jakieś odcinki płatne? Pytam bo gdzieś doczytałam że do Taranto jest płatna A14, ale na mapie jej nie ma? Są same SS i SP. Czy któreś z tych szybkiego ruchu są płatne?

Tak, jest tylko płatna A14 (najważniejsze miasta: Foggia-Bari-Taranto). Wszystkie inne drogi nie są płatne, ale w ogóle są w dobrym stanie!

PS: Nie jestem Polakiem, i jeszcze uczę się polskiego
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 08 Paź 2016 17:16 

Dziękuję Wam bardzo :)

-- 08 Paź 2016 17:37 --

O nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Jak najszybciej dojechać z Lecce d Matery? Google maps prowadzi trasą dla mnie zupełnie nie zrozumiałą bo przez Brindisi -Taranto-Matera, czemu nie przez Mandurie do Taranto? Niemożliwe, że tam jest bliżej. Jakieś roboty drogowe, zamknięta droga? Niech ktoś doradzi bo mam nocleg w Lecce i wcześnie rano udaję się do Matery.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 08 Paź 2016 21:15 

niebieski
@‌szii‌
Jeżeli chcesz cokolwiek zobaczyć to Neapol tu nie pasuje.
Proponuję
Z lotniska pojechać do Matery na dwie noce (my byliśmy 3).
Wrócić z Matery przez Bari do Alberobello.
Z Albeorobello do Polignano a mare na dwie noce.Można wyskoczyć oczywiście do Monopoli i/lub Ostuni.
Z Polignano na lotnisko.

@‌OCCASVS
kolej...to najpewnieszy system transportu.

Też tak uważamy,ale są wyjątki.
1.Pociąg do Alberobello (FSE) wyjechał z Bari o 40 minut później,bez powodu.Co się nasłuchaliśmi i naoglądaliśmy włoskiego obużenia pasażerów i obsługi to nasze.
Odnośnie autobusów (FSE) nie można się nic dowiedieć.Chcieliśmy wrócić z Alberobelo busem.
2.Pociąg Trenitalia do Polignano a Mare wyjechał z Bari 15 minut później.To był mój zysk.Kupowałem/Automat sprzedał mi bilet na następny pociąg, bo tego "już nie było".
 Profil Relacje PM off
OCCASVS lubi ten post.

#166 PostWysłany: 08 Paź 2016 21:39 

Dzięki za odpowiedź! Jestem zupełną nowicjuszką, więc dziękuję za odsyłacze i wskazówki.

Pozdrawiam i dam znać co nowego w Apulii (jutro wyjeżdżamy).
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 10 Paź 2016 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 21
Kilometry: 31 069
Neapol to był mój priorytet. Stricte południowe Włochy i takie konkretne ich poznanie zostawić chciałam sobie na wyjazd w przyszłości, który nie trwałby już 3 doby noclegowe, a minimum 7. Stąd też moja decyzja, by każdego dnia zobaczyć coś innego, tak więc Neapol, Materę i Alberobello, a w międzyczasie Bari, które jest miejscem docelowego przylotu i odlotu.
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 10 Paź 2016 12:54 
Awatar użytkownika

@‌friend‌ Niestety tak jest. Parę dni temu, pociąg metro na lotnisko miał 20min opóźnienia. Trzeba po prostu być przygotowani na to.

@‌szii‌ Plan jest bardzo dobry, żeby poznać za pierwszym razem połnocną część Włoch Południowych. Do Neapolu jedziesz Flixbusem albo busem Marino. Ostatnio ławno znaleźć bilety za 5EUR w jedną stronę, ok. 3godz. jazdy.

PS: Nie jestem Polakiem, i jeszcze uczę się polskiego
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 10 Paź 2016 13:26 
Awatar użytkownika

Tak, na Flixbus 38 zł/os w dwie strony z Bari do Neapolu, przyjemna cena.
Sugerując się wskazówkami z pierwszego posta na tym forum, bilety na kolej najlepiej jest kupować na dworcu w kasach lub automatach?
Dziękuję za wszystkie wskazówki :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 10 Paź 2016 16:30 

Jechałam z Bari do Neapolu Flixbusem i polecam, czysty autobus, dobrze działające wifi, miły kierowca mówiący po angielsku, co w tym rejonie nie nie było normą ;), bilety rezerwowałam przez internet jeszcze w Polsce.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 10 Paź 2016 23:25 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
OCCASVS napisał(a):
Najtańsze sieci to: Alter Discount, Conad, EuroSpin, PrimoPrezzo, Penny Market. Poza starego miasta i dzielnica Murat (środkowa część centrum miasta) supermarket są naprawdę wszędzie.

W Murat jest EuroSpin - przy Via Napoli (blisko skrzyżowania z Via Pietro Ravanas): https://www.google.pl/maps/place/Bari,+ ... 9083?hl=pl
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 11 Paź 2016 00:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli jesteś gdzieś w pobliżu to można podjechać do Grotta Poesia... na nas nie zrobiła wielkiego wrażenia. .. mamy nocleg kilka kilometrów od niej i było blisko... kilka fotek i stwierdziliśmy że jedziemy dalej... Torre Dell Orso ma piaszczystą plażę i warto tu ciało wyłożyć. .. generalnie bez auta kiepsko... po sezonie pusto i cicho...

-- 11 Paź 2016 01:07 --

Jeśli jesteś gdzieś w pobliżu to można podjechać do Grotta Poesia... na nas nie zrobiła wielkiego wrażenia. .. mamy nocleg kilka kilometrów od niej i było blisko... kilka fotek i stwierdziliśmy że jedziemy dalej... Torre Dell Orso ma piaszczystą plażę i warto tu ciało wyłożyć. .. generalnie bez auta kiepsko... po sezonie pusto i cicho...
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 12 Paź 2016 12:20 
Awatar użytkownika

magenta napisał(a):
Jechałam z Bari do Neapolu Flixbusem i polecam, czysty autobus, dobrze działające wifi, miły kierowca mówiący po angielsku, co w tym rejonie nie nie było normą ;), bilety rezerwowałam przez internet jeszcze w Polsce.

Ile czasu poświęciłaś na zwiedzanie Neapolu? Dobę? Więcej?
Autobusy przyjeżdżają punktualnie? Dużo pasażerów?
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 12 Paź 2016 21:46 

Loty: 116
Kilometry: 148 487
W moim przypadku Flixbus Bari-Neapol-Bari odjazd punktualny, przyjazd przed czasem. Autobus według uznania, do połowy pełny/w połowie pusty ;) także każdy miał po dwa miejsca.
Przejazd tam według rozkładu 3:05h bez przerw. Powrót 3:35h w tym była 30 minutowa pauza w połowie drogi.
Jest to dobra opcja. Jeżeli dorwiesz bilety za 38 zł, bardzo dobra.
Wspominałaś wcześniej o Materze. Tam też dojedziesz Flixbusem.
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 12 Paź 2016 22:20 

szii Z neapolem jest tak, że zwiedzisz go w zależności od dnia. Tam każde muzeum jest nieczynne w jakiś dzień. Będziesz musiała wybrać. Ja zdecydowanie polecam wyjście na wzgórze Sant Elmo i Napoli Sotterranea (tu są określone godziny wejść z angielskim przewodnikiem), na castel del `ovo i nuovo dotarłam po godzinach otwarcia więc wiele powiedzieć nie mogę. Muzeum Capodimonte ponoć piękne, ale nie ma szans zobaczyć wszystkiego 1 dnia. Z kościołów zdecydowanie polecam Duomo i del Gesu Nuovo.
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 14 Paź 2016 14:34 

Hej ! jestem tu nowa ale właśnie wróciliśmy z mężem i synkiem z naszej małej objazdówki po Apulii.

Swoją podróż rozpoczęliśmy z Krakowa lecąc do Bergamo 5.10.16 o 12;35. Lot do Bari z Bergamo był tego samego dnia o godz. 22;20, dlatego mieliśmy bardzo dużo czasu, aby zwiedzić również Bergamo. Pierwszą rzeczą o której chciałabym wspomnieć to przechowalnia bagażu "na lotnisku" a raczej przed lotniskiem w budce typu kiosk niedaleko przystanków, z których odjeżdżają autobusy do Mediolanu. Koszt pozostawienia jednej sztuki bagażu to 4e. Poinformowano nas o tym, że jest ona czynna do 19, dlatego musieliśmy przed tą godziną odebrać walizki. Druga opcją, o której przekonaliśmy się po odebraniu bagaży z "lotniskowej" przechowalni są skrytki w galerii handlowej orio, która jest zaraz przy lotnisku. Do galerii wchodzi się z poziomu parkingów idąc od lotniska i zaraz przy automatach do gier samochodowych są te skrytki w różnych rozmiarach. Wystarczy wsadzić 1/2e i wziać kluczyk. To tyle o Bergamo.

Lot z Bergamo do Bari trwał 1h10 min i w ostateczności wylądowaliśmy zgodnie z rozkładem, bo o 23;50 ( jak to bywa ryanair dodaje sobie zapas czasowy na ewentualnie opóźniony start, co u nas również miało miejsce). Ostatni autobus do centrum Bari z lotniska odjeżdża o 00;10. Całe szczęście udało się zdążyć na niego bez problemu. Zaraz po wyjściu z lotniska po lewej stronie był jego przystanek a na wyświetlaczu była "ciuchcia", co oznaczało, że jedzie do dworca Bari Centrale. Podróż z lotniska w godzinach nocnych około 25-30 minut. Nocleg w Bari zarezerwowaliśmy przez booking.com dwa miesiące wcześniej z możliwością bezpłatnej anulacji do dnia przyjazdu. Były to pokoje ze wspólną łazienką bardzo blisko dworca kolejowego przy jednej z główniejszych ulic. Nazwa obiektu to B&B CAVOUR 124 (adres Corso Cavour, 124, 70121 Bari). Pokoje zlokalizowane są na 6 piętrze budynku i poza archaiczną i ciasną windą, nie mogę mieć zastrzeżeń. Cena za nocleg ze śniadaniem (rogaliki, ciastka, soki, kawa, herbata) to 33e za pokój ze wspólną łazienką, natomiast z łazienką około 200 zł. My jednak korzystaliśmy z niej rano i wieczorem i nie spotkaliśmy się z problem "zajętości" łazienki, a że pokój mieliśmy tuż przy niej to w sumie jakbyśmy mieli swoją :) dla kogoś kto podróżuje lowcostowo polecam ten nocleg :) W Bari byliśmy dwie noce. Pierwszą ze względu na późny przylot, natomiast drugą, żeby stąd pojechać do Matery.

-- 14 Paź 2016 14:53 --

cd. apuliskiej objazdówki

DO MAtery (Bazylikata, nie Apulia) wybraliśmy się 6.10.16 z tego drugie dworca kolejowego, który jest obok centrale. Koszt w jedną stronę za osobę to 4,90e DZiecko do 4 roku życia podróżuje za darmo. Nie wiem jak jest z busami i autobusami, ale naszego dwulatka nie skasował żaden z kierowców, nawet nie pytali ile ma lat. Może dlatego, że podróżowaliśmy z wózkiem, to stwierdzili, że jeszcze jest mały. Uważam, że ważne jest w przypadku podróży do Matery z tego "drugiego" dworca, to żeby zachować bilet powrotny wracając pociągiem. Chodzi mi o to, żeby nie wyrzucać go zaraz po wyjściu z pociągu "gdzieś", bo zaraz są bramki przy ktorych należy użyć tego biletu, żeby móc zostać wypuszczonym z peronu. Wiemy, że nie wystrczy byle jaki bilet, bo my w pośpiechu wsadzaliśmy bilety Bari-Matera, ale nam nie wchodziło i miły pan podszedł do nas i popatrzył na bilet i mówi, że to nie ten i należy przyłożyć do czytnika bilet Matera-Bari - powrotny. A nie ma możliwości, żeby pójść za kimś jak jemu się bramka otworzy, także trzeba się pilnować z biletami. W pierwszą stronę różnież trzeba było zczytać kod z biletu, żeby wejść na peron pod pociąg. Tak jak już poprzednicy pisali, należy sprawdzić, które wagony jadą do Matery, bo my jechaliśmy pociągiem, który w Almaturze odłączał się i jechał do Graviny. Nasz skład akurat był opisany i nie musieliśmy się nikogo pytać. My wysiedliśmy na stacji Matera Sud, która wg nas była najbliżej Sassi. O Materze nie będę się rozpisywała, bo naprawdę warto się w niej zagubić i ziwedzać spacerując. Poleciłabym restaurację il Terrazino ale nie mogę tego zrobić, jedynie ze względu na panoramę miasta warto tam zejść, w zasadzie jest się jakby w centrum Sassi, ale obsługa kiepsko po angielsku mówiła i niezbyt sympatyczna (kelnerka z czarnymi włosami). Poza tym uważam, że jedzenie było drogie jak na to, co nam zostało podane, a jak kończyliśmy jeść to pani kelnerka zasiadla z kelnerem do stolika obok i chyba w ramach swojej przerwy jadła to, co my zamówiliśmy za ciężkie pieniądze. Taki niesmak pozostał. Warto zejść na schodki restauracji i zrobić zdjęcie ale nic poza tym:)

-- 14 Paź 2016 15:10 --

7.10.16 był dniem zmiany lokalizacji noclegu. Postanowiliśmy udać się do Monopoli, i potraktować to miasteczko jako naszą bazę wypadową do dalszego zwiedzania. Noclegi zarezerwowaliśmy na airbnb. Nasze mieszkanko zlokalizowane było około 500 m od dworca kolejowego w Monopoli (adres via Roma 28). Mieszkanie bardzo czyste, zlokalizowane na parterze, pokój z aneksem, dwie sypialnie i łazienka. Mieszkanie typu przechodniego, bez przedpokoju. Bardzo duże, z klimatyzacją, w pełni wyposażoną kuchnią. Właściciel mieszkał nad nami, więc w razie pytań i problemów był pod ręką. Cena za 4 noce za 3 osoby to 143 e. Skorzystaliśmy z rabatu -85 zł przez linka z jakiegoś bloga, nie pamiętam już jakiego, ale ktoś polecał i wpisałam kod i zadziałało;) Nie ma żądnego depozytu, a cena ta już zawiera opłatę serwisową i opłatę za sprzątanie. Do historycznego centrum miasteczka mieliśmy jakieś 5-7 minut spacerkiem. Rewelacyjna lokalizacja! Blisko sklepy spożywcze, apteka, pizzerie, restauracje, wszystko pod ręką, nawet szpital (wiem, że czasem może się przydać :)) cena przejazdu z Bari do Monopoli pociągiem to 3,20e (regionalne) za osobę i około 30-38 minut w zależności od pociągu

8.10.16 to Polignano a Mare. Pociąg z Monopoli jedzie 5 minut i kosztuje 1,10e za osobę. Nie każdy pociąg, który jedzie przez Monopoli zatrzymuje się w Polignano. Poliganno piękne, zachwycające. Czuje się taką wolność, stojąc na schodach nad samym morzem i te skałki, cudowne! uwaga dla rodziców z dziećmi, zwłaszcza małymi (wózkowymi) odradzam próby wejścia na plażę (tą z widokówek). Po pierwsze kamolce, które stanowią drogę do plaży są okropne i nie da się po nich wózka pchać , a sama plaża też jest kamienista, co prawda kamienie są obłe ale nawet w tenisówkach nieprzyjemnie się chodziło. U nas skończyło się tak, że ja latałam po plaży cykając fotki, a mąż na wiadukcie czekał z wózkiem. Polignano również warto zwiedzać spacerując, co chwilę mamy tarasy widokowe, na których można zrobić bajeczne fotki. Bardzo dobre lody sprzedają niedaleko dworca w Polignano, zwłaszcza smak amarena, pycha!!!!
Polignano jest mniejsze zdecydowanie od Monopoli , ale kręci się tam zdecydowanie więcej turystów. My zwiedzaliśmy w trakcie siesty i było zdecydowanie spokojniej, chociażby ze względu na to, że ruch uliczny był mniejszy i lokalni mieszkańcy siedzieli w domach a turyści w knajpach :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#177 PostWysłany: 14 Paź 2016 15:12 

Będę jechał z Bari do Lecce pociągiem. Chciałbym zrobić kilkugodzinną przerwę na zwiedzenie Ostuni. W związku z tym kilka pytań:
1. Czy mogę kupić jeden bilet: Bari - Lecce, czy muszę mieć dwa: Bari - Ostuni i Ostuni - Lecce.
2. Czy na stacji w Ostuni jest przechowalnia bagażu (np. schowki).
3. Jak działa komunikacja publiczna między stacją Ostuni a centrum miasteczka (jak często kursuje, gdzie jest przystanek?)
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 14 Paź 2016 15:23 

smirek napisał(a):
Będę jechał z Bari do Lecce pociągiem. Chciałbym zrobić kilkugodzinną przerwę na zwiedzenie Ostuni. W związku z tym kilka pytań:
1. Czy mogę kupić jeden bilet: Bari - Lecce, czy muszę mieć dwa: Bari - Ostuni i Ostuni - Lecce.
2. Czy na stacji w Ostuni jest przechowalnia bagażu (np. schowki).
3. Jak działa komunikacja publiczna między stacją Ostuni a centrum miasteczka (jak często kursuje, gdzie jest przystanek?)

Na dworcu (np. Bari Centrale) kupujesz bilet na reggionale (pośpieszne są sporo droższe, a jadą tylko trochę szybciej) - w automacie wskazujesz miasto; w przypadku Lecce cena wynosi 10,50 euro w jedną stronę. Bilet ten musisz skasować w automacie na peronie przed wejściem do pociągu. Od momentu skanowania bilet jest ważny 6 godzin, więc bez przeszkód możesz zrobić przerwę na Ostuni (reggionale z Bari do Lecce jedzie około 1 h 30 min). Pociągi są czyste, niezdezelowane, bezpieczne, całkiem szybkie, a kontrolerzy mówią po angielsku, czyli lepiej niż można się spodziewać. W drodze powrotnej z Lecce możesz zrobić przerwę np. w Brindisi albo Monopoli.
Niestety w Ostuni nie wysiadałem, choć z dworca miasto prezentuje się zachęcająco - najlepiej zrobić to samo, co tubylcy, do centrum pewnie jeżdżą jakieś autobusiki w cenie 1-1,50 euro :) Albo na piechotę - z dworca do katedry jest 2,6 km.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 14 Paź 2016 15:29 

My właśnie zrezygnowaliśmy z Ostuni ze względu na to , że gdzieś na forum wyczytaliśmy, że jest daleko stacja od samego miasta i przystanek powrotnego autobusu w innym miejscu niż w pierwszą i to nas zraziło. Wiem, że jest też autobus z Monopoli do Lecce, który się zatrzymuje w Ostuni już na górze bliżej centro storico, ale nam już brakło dni na zwiedzenie Ostuni, bo jednak dwulatek to jest buntownik, przynajmniej nasz i nie pozwoliłby nam na więcej :P

-- 14 Paź 2016 15:30 --

z Monopoli do Ostuni miało być

-- 14 Paź 2016 15:34 --

11.10 to powrót do Krakowa z Bari znowu przez Bergamo. Korzystając z podpowiedzi forumowych postanowiliśmy najpiew poszukać autobusu nr 16, bo mieliśmy ponad 3,5 h do lotu będąc na dworcu kolejowym. Stał akurat koło fontanny, na tych stanowiskach z oznaczonym samolotem na wyświetlaczu. Koszt w kiosku 1e, u kierowcy 1,5e. Jechaliśmy około 40 minut, bo korki w samym centrum Bari były największe, a później już pruł na lotnisko. Bardzo fajne jest to, że autobus zatrzymuje się tuż przed wejściem na lotnisko, pod dachem, także nawet się nie zdąży zmoknąć.
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 14 Paź 2016 20:23 

A co do ważności biletu, to na moim z monopoli do Bari jest napisane, że jest ważny 4 h od skasowania, co oznacza, że zwiedzenie Ostuni w drodze z Bari do Lecce może się nie udać zdążyć.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość