Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: inne miejsce
#1 PostWysłany: 02 Maj 2016 18:19 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
W Hiszpanii może i jadą tam szukać pracy - ale nie Hiszpanie.

Cytuj:
Ozen się i będziesz miał taniej!

Od razu widać, źeś kawaler. :P :twisted:

Ostatnio edytowany przez boots, 02 Maj 2016 18:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#2 PostWysłany: 02 Maj 2016 18:20 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@jakwilk
No tyle że w Kraju Basków to mają taki ciekawy zwyczaj, że tam za bardzo nie chcą zatrudniać przybyszów. Pewnie to trochę nadmuchana teoria ale jakoś bym się nie zdziwił gdyby tak było.

#3 PostWysłany: 02 Maj 2016 18:24 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
boots napisał(a):
Podasz jakiś przykład przyzwoitego, małego mieszkania w Warszawie za 1500 zł czynszu i jedynie 100 zł opłat?

Da się mieć te 2 pokoje ca 40m2 w takiej cenie...ale trzeba celować w niemodne dzielnice, zapomnieć o linii metra itp.
Ale po linii SKM da się, a już w drugiej strefie to zdecydowanie :)

#4 PostWysłany: 02 Maj 2016 18:28 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
vivere,
Za 1600 zł całkowitych kosztów?
Ja nie wierzę..
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Maj 2016 18:46 

srebrny
jakwilk napisał(a):
W Hiszpanii wszycy roboty szukac jada do Bilbao czy Donostii, tam zarobki juz jak we Francji. Ale czy Kraj Baskow to nadal Hiszpania... ;)

to nie Hiszpania. tak samo Barcelona to nie Hiszpania :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Maj 2016 21:14 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 592
Kilometry: 1 267 069
@vivere dobrze prawi. Moje poprzednie mieszkanie w WAW to 2 pokoje za 1550 plus 120 opłat i internet we własnym zakresie przy PL. Unii lubelskiej. Mirpeszkanie znalezione w dwie godziny ;)
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 03 Maj 2016 09:44 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Dla mnie Polska to najlepszy i najladniejszy kraj na swiecie. Zawsze, jak jade do Polski to ciesze sie tak jakbym w lottka wygral.
Z checia bym wrocil i moze wroce, ale na razie ciezko zostawic prace, znajomych, no i mam blisko do lotniska. ;)
Zamiast kupic jakies mieszkanko w PL, to przechulalem kase na drogie wycieczki. :)
Dla mnie najlepsze miejsce do zycia nie zalezy moze od kraju, ale od tego z kim sie jest, na kim mozna polegac i jeszcze lepiej, jak sie wykonuje prace, ktora sie lubi.
Coz daje kraj nawet o najwyzszej stopie zyciowej jak sie jest sam, czlowiekiem innej kategorii i niekiedy wykonuje prace kompletnie niezgodna z zawodem?
Jak bylem ostatnio w Islandii, spotkalem Polaka informatyka po studiach, ktory sprzata tam hotele. Na pewno zadna praca nie hanbi, ale czy tak na prawde on jest tam szczesliwy? Inny przyklad to niektore Polki, nawet po studiach, ktore przyjechaly na Zachod zrobic kariere, a najlepiej poznac bogatego meza. Jednak nie wyszlo, jak sprzataly, czy bawily dzieci to nadal to robia, lata uciekly i maz sie nie znalazl. Dzis zazdroszcza kolezankom z PL, ktore maja meza i dzieci.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 03 Maj 2016 10:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Polska z zagranicy zawsze wygląda atrakcyjnie - tym bardziej, jak się człowiek za małosolnym czy torcikiem wedlowskim stęskni. Gorzej wypada ponowne dostosowanie, szczególnie gdy w grę wchodzą częste kontakty z sektorem publicznym w roli "petenta". Albo próba w miarę przepisowego przejechania się autem np. po Warszawie lub okolicach. Że o trasie Stolyca - balety w Sopocie/ na Mazurach czy w Zakopcu nie wspomnę. :-D

Gdyby nie to, że naprawdę lubię Europę, pewnie mieszkałabym już w Kanadzie albo Nowej Zelandii.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 03 Maj 2016 10:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Kara
Narobilas mi smaku, mimo ze ani małosolnego torciku ani wedlowskiego jeszcze nie jadlem.
Chyba zamowie samolot i polece specjalnie na ten torcik. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez cccc, 03 Maj 2016 10:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Maj 2016 10:37 
Awatar użytkownika

platynowy
@cccc Sorry, ale takie pieprzenie, ze Polska jest najlepszym miejscem ale sam mieszkam za granica... :?

Mieszkasz, bo w Polsce pensje sa niskie. Stad nie jest to najlepsze miejsce do zycia. A jak dodatkowo nie lubisz mentalnosci Polakow (jak ja nie lubie), wkurza cie brud, malostkowosc, klotliwosc, mieszanie sie KK do spraw polityki i moralnosci (sic!), tworzy to mieszanke wybuchowa.

Polska jest fajna dla kazdego, kto nie mieszkal w najbogatszych krajach swiata, bo zwyczajnie jako "zjadacz kartofli", nie miales okazji skosztowac czegos bardziej wyszukanego. A jednym i drugim da sie najesc do syta...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Maj 2016 10:51 

niebieski
jakwilk napisał(a):

Mieszkasz, bo w Polsce pensje sa niskie. Stad nie jest to najlepsze miejsce do zycia. A jak dodatkowo nie lubisz mentalnosci Polakow (jak ja nie lubie), wkurza cie brud, malostkowosc, klotliwosc, mieszanie sie KK do spraw polityki i moralnosci (sic!), tworzy to mieszanke wybuchowa.

Wiem, ze to bylo do ccc, ale jako mieszkanka zagranicy powiem, ze niekoniecznie. Ja na przyklad Polske opuscilam z powodow w takiej kolejnosci: nie lubisz mentalnosci Polakow, mieszanie sie KK do spraw polityki i moralnosci, monolityczna etnicznie i kulturowo struktura kraju (czytaj blunt i nieciekawa), bezpieczenstwo zatrudnienia (np. zwalniania z powodu ciazy), niezjadliwa kuchnia (sorry! moze to przypadlosc mojego zoladka, ale NIE!). I chyba na samym koncu byly zarobki, bo w PL akurat pod tym wzgledem nie narzekalam.
Dodalabym jeszcze niemozliwosc zorganizowania zycia rodzinnego: wyslanie dziecka do panstwowego zlobka lub przedszkola tak aby obydwoje rodzice MOGLI pracowac (np. bo chca a nie musza) graniczyla z cudem. Wieczne kombinacje, jak tu sie rozdwoic, rozczworzyc etc.

jakwilk napisał(a):
Polska jest fajna dla kazdego, kto nie mieszkal w najbogatszych krajach swiata, bo zwyczajnie jako "zjadacz kartofli", nie miales okazji skosztowac czegos bardziej wyszukanego. A jednym i drugim da sie najesc do syta...

ano :)
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

Temat postu: Re: inne miejsce
#12 PostWysłany: 05 Maj 2016 12:14 
Awatar użytkownika

niebieski
A jak człowiek sobie znajdzie to "inne miejsce", to czyjaś wizja Polski zawsze go dogoni. :-) List od jednego kandydata na stanowisko burmistrza Londynu do drugiego, z wyczuciem spraw istotnych dla mieszkańców miasta, politycznego PR i angielskiej gramatyki oraz tzw. metajęzyka w sferze oficjalnej.Image
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Maj 2016 12:32 

jakwilk napisał(a):

Nie trzeba tam mieszkać, czasem wystarczy tam pojechać turystycznie a przy okazji popytać tubylców jak się żyje.
Gdybym była 10-15lat młodsza to bym się 5 minut nie zastanawiała nad emigracją na drugi koniec świata.Wolałabym tam pracować i sprzątać boksy koali niż tu być starszym specjalistą i siedzieć za biurkiem w prestiżowej firmie :P .
 PM off
Japonka76 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:00 

srebrny
nie rozumiem, wolisz sprzatac kible na emigracji czy miec sensowna prace w Polsce ?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:19 

Wylistowałem to, żeby łatwiej było się odnieść:
sofizmat napisał(a):
Ja na przyklad Polske opuscilam z powodow w takiej kolejnosci:
1) nie lubisz mentalnosci Polakow
2) mieszanie sie KK do spraw polityki i moralnosci
3) monolityczna etnicznie i kulturowo struktura kraju (czytaj blunt i nieciekawa)
4) bezpieczenstwo zatrudnienia (np. zwalniania z powodu ciazy)
5) niezjadliwa kuchnia (sorry! moze to przypadlosc mojego zoladka, ale NIE!)
6) zarobki

1) Masz prawo nie lubić, pisałem kiedyś, napiszę i dzisiaj - sami o sobie mamy gorsze zdanie, niż mają o nas za granicą. Ja na przykład lubię polską mentalność, zaradność, myślenie nieszablonowe i ukierunkowanie na cele a nie metody. Inni nie lubią, wolą żyć od linijki, według wytyczonych granic. W porządku.
2) Znowu - zależy od stosunku do pewnych wartości. Dla mnie jest normalne, że wspólnota zrzeszająca znaczącą część społeczeństwa, zabiera głos. Byłoby dziwne, gdyby tego nie robiła. A jest słyszana dlatego, że politycy zabiegają o ten związany z KK elektorat (tak samo zabiegają w USA o grupy rasowe, itp. Standardowa praktyka polityczna). Jak można oczekiwać, że KK nie będzie korzystał z pozycji którą posiada? To byłoby nieracjonalne.
3) Tutaj się całkowicie nie zgadzam. Uważam, że to nasza ogromna zaleta. To jest wspaniałe, że jesteśmy tak jednorodni. Rzadko kto na Zachodzie powie Ci wprost, że tego zazdrości ale po rozmowie z duńską parą kilka dni temu w Kijowie wiem, że byli dalecy od tego by tam tego braku różnorodności współczuć. Byli od tego bardzo dalecy.
4) Nie wiem, może. Jest masa zagranicznych firm w Polsce, w nich też jest tak źle? Boom urodzeń w Polsce pokazuje, że wygoda i bezpieczeństwo nie idą w parze z liczbą urodzeń. Liczy się mentalność, chęci i udana prokreacja.
5) Myślę podobnie, jest za ciężka. Trzeba urozmaicać, szczęście żyjemy w czasach gdy nie jest to problemem. Polska kuchnia to też lekkostrawne potrawy. Kwestia wyszukania odpowiednich a nie poruszania się po kanonie potraw, tj. od schabowego do pierogów.
6) Pieniądze są ważne ale nie dla wszystkich są kluczową motywacją (w sumie wymieniłaś to na końcu). Problemem jest niedopasowanie absolwentów do rynku pracy i mit, że każdy powinien studiować. Magistrzy politologii siedzą na kasach, a nie ma kto za rozsądne pieniądze garnituru uszyć.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 05 Maj 2016 13:19, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:19 
Awatar użytkownika

srebrny
@michcioj
No przecież napisała wyraźnie, że woli sprzątać po koali.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:24 

srebrny
sofizmat napisał(a):
3) monolityczna etnicznie i kulturowo struktura kraju (czytaj blunt i nieciekawa)

jak dla mnie jest to zaleta :)
sofizmat napisał(a):
6) zarobki

ej no nie przesadzaj, poszlo bardzo duzo do przodu, przy odrobinie pracy i szczescia sila nabywcza jest calkiem fajna :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
sofizmat napisał(a):
...
5) niezjadliwa kuchnia (sorry! moze to przypadlosc mojego zoladka, ale NIE!)
...

@Don_Bartoss
Tyle pisania dla kogoś kto nie jest w stanie sam zdecydować co chce jeść? :roll:

Co to za argument że kuchnia jest niezjadliwa?! Chyba gotujesz to na co masz ochotę (dziś można kupić wszystko), a jak idziesz do restauracji to też do takiej jaka ci odpowiada.
Równie dobrze można by napisać, że wyjechałam bo miałam buty niewygodne :lol:
4 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:41 
Awatar użytkownika

niebieski
michcioj napisał(a):
sofizmat napisał(a):
6) zarobki

ej no nie przesadzaj, poszlo bardzo duzo do przodu, przy odrobinie pracy i szczescia sila nabywcza jest calkiem fajna :)

Yhy, nominalnie...
Image
A tu można sobie sprawdzić, ile dóbr nabędziemy za - średnio - ok. 4000 brutto (czyli ok. 2700 netto):
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co ... try=Poland
Żyć, nie umierać. 157 zestawów w McDo, jeśli nie zapłacimy za nic innego. :-D
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:45 

srebrny
prosze nie mieszajmy tutaj jakiegos big mac index, te zarcie nic nie jest warte :-)

zarobki wzrosly i wzrosla sila nabywcza, pozatym w Polsce jest duzo latwiej awansowac
niz na zachodzie i tak np. zarabiajac w Polsce na przyklad 3 srednie krajowe masz
wieksza sile nabywcza pensji niz na zachodzie zarabiajac np. jedna srednia krajowa czy troche tam
powyzej przecietnej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości