Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 195 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Praga
#81 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:16 

Loty: 83
Kilometry: 234 641
niebieski
Przeczytałem o tym że warto odwiedzić wieżę telewizyjna ktoś ma jakies informacje o tym w jakich godzinach można tam wejść, czy to jest płatne, czy jest tam jakaś knajpa etc. ? tylko proszę o info inne niż w jezyku czeskim :D

widzę na zdjeciach że tam nawet spać można.
 Profil Relacje PM off  

Ameryka Południowa czeka 🔥 Loty do Argentyny już od 2918 PLN ✈️ Ameryka Południowa czeka 🔥 Loty do Argentyny już od 2918 PLN ✈️
Egipski raj all inclusive w 5* hotelu 🌴🏊‍♂️ Tydzień w Hurghadzie z 7 miast za 2183 PLN Egipski raj all inclusive w 5* hotelu 🌴🏊‍♂️ Tydzień w Hurghadzie z 7 miast za 2183 PLN
#82 PostWysłany: 11 Mar 2016 15:25 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Tak, w wieży jest restauracja - jakaś droga, nie byłem. Jest też hotel typu one room hotel z podobno obłędnym widokiem i miejscem na rewelacyjną balangę dla kilkunastu osób (podobno głównie po to się go wynajmuje). Są też słynne dzieciaki Davida Cernego i chociażby dla tej rzeźby (?) warto tam pojechać.

Wejście na wieżę (punkt obserwacyjny) 200 CZK. Wejść można po schodkach (i na górze umrzeć na zawał) lub wjechać szybka windą. Wejście tylko rano. Jeśli dobrze pamiętam to do południa. Polecam ;)

Acha - w okolicy wieży jest mnóstwo knajp w normalnych żiżkowskich cenach ;)
2 ludzi uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 11 Mar 2016 16:47 

niebieski
Wielkie dzięki za informacje Jakbyś mógł jeszcze w ul podesłać mi gogle znajduje Dwie wieże telewizyjne zbliżam się do granicy muszę wyłączyć internet kto na forum
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 11 Mar 2016 16:49 
Awatar użytkownika

srebrny
z rzeźbami Dawida Czernego jest wieża na Żiżkowie

Mahlerovy sady 1, 130 00 Praha 3, Czechy
sebaa uważa post za pomocny.

#85 PostWysłany: 11 Mar 2016 17:53 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Wysiadasz z metra na stacji Jiriego z Poberad (zielona linia, czyli A) i wieża będzie widoczna. Trzeba podejśc jakieś 300 metrów ;)

#86 PostWysłany: 11 Mar 2016 22:24 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
W zeszłym roku wejście było bez problemu możliwe po południu (sądząc z ich strony nadal - "Our opening hours are from 8 a.m. till midnight,"), nie było ograniczenia czasu spędzonego na górze. Na tarasie widokowym jest coś w rodzaju kawiarni z kiepską kawą, restauracja jest poziom niżej.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 22 Mar 2016 18:42 

niebieski
nie byłem co prawda w wieży na zizkovie bo powiedzmy że za późno wstałem ale byłem an tej która widac z mostu karola i do której mozna się dostać z tego mostu w pól godziny, wejście tanie nie było coś ok 20zł ale noca warto, fajne miejsce ładna panorama tylko troche wieje.
ściana lennona kiepska ale ładne oświetlenie jak ktos chce zrobić zdjecia to polecam ładnie wychodzą a jest relatywnie blisko innych atrakcji. idąc od mostu do zamku po schodach jest jakaś pizzeria z lewej której nie polecam, charakterystyczna bo na każdym stoliku są chipsy w salaterkach takich jak mała popielniczka za które póxniej przychodz rachunek coś ok 10zł za 6 chipsów jak zjecie to widac że na dnie jest naklejka z cena :D , nie polecam nie tylko ze wzg. na te chipsy które ktoś zjada czekajac na jedzenia ale ogolnie wszystko tam bardzo drogie i niezbyt dobre a w knajpie śmierdzi.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 22 Mar 2016 18:54 

Loty: 139
Kilometry: 183 310
niebieski
@seby

do tego Królestwa można się taniej dostać dzięki programowi lojalnościowemu Kolei Czeskich. Wydaje mi się, że za 10 CZK dostajemy 1 pkt. Za 50 pkt jest kupon obniżający cenę wstępu do 30 CZK. Niby dużo tych punktów ale ja jakoś tak od biletu do biletu uzbierałem 181 pkt :P

PS. po moich "zakupach" zostanie mi 81 pkt. więc mogę komuś wygenerować jeden voucher ;)
 Profil Relacje PM off
Manuel lubi ten post.
Manuel uważa post za pomocny.

#89 PostWysłany: 10 Maj 2016 20:10 

Jak dotrzeć do tego miejsca w Pradze?

Image

Załączniki:
sady.png
sady.png [ 32.57 KiB | Obejrzany 2245 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 10 Maj 2016 20:23 
Awatar użytkownika

srebrny
To Letna, najprościej z Józefowa przez Cechów Most i pod górę. Z daleka widać cokół po dawnym pominku Stalina, teraz jest tam umieszczony wielki metronom. Za pomnikiem wchodzi się do parku, gdzie z alejek spacerowych widać mosty.

http://tnijurl.com/4ca5dad2271f/

Jako ciekawostka Szczygieł pisał o tym pomniku http://www.mariuszszczygiel.com.pl/454,najwiekszy-stalin-na-kuli-ziemskiej
2 ludzi lubi ten post.

#91 PostWysłany: 10 Maj 2016 20:29 

Czy jest to też to samo miejsce na tych dwóch fotografiach? Link do drugiej czas 0:27 na yt

Kamienice mi coś nie pasują :|
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 10 Maj 2016 20:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Niedokładnie to samo miejsce moim zdaniem, ale ten sam park (zimowe zdjęcie zrobione odrobinę bliżej Malej Strany), drugim mostem na obu zdjęciach jest Most Karola.

#93 PostWysłany: 10 Maj 2016 20:44 

niebieski
Raczej to jest to samo miejsce, tylko kamienice z pierwszego zdjęcia są zasłonięte przez ludzi, a na drugim widać te, które na pierwszym są obcięte (z lewej strony). Mosty są te same na obu fotkach.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 10 Maj 2016 20:50 

Generalnie to wydaje mi się że na wzgórzu będzie kilka miejsc widokowych na mosty ;) Za tydzień będzie to mój drugi pobyt w Pradze i nie chcę przegapić tego miejsca jak ostatnio.

A nie pasowały mi kamienice po lewej stronie z tych dwóch zdjęć szczególnie ze zdjęcia zimowego. Na letnim nie ma kamienicy ułożonej w kwadrat.

Załączniki:
kamienica2.png
kamienica2.png [ 126.03 KiB | Obejrzany 2204 razy ]
kamienica.png
kamienica.png [ 81.64 KiB | Obejrzany 2204 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 16 Maj 2016 15:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Vojtas napisał(a):
Polecam rowerki wodne.
Fajnie popływać po Wełtawie w słoneczny dzień.
Cena 250 koron (niecałe 40 zł) / h za rowerek 4 lub nawet 6 osobowy.

Cześć, gdzie wypozyczałeś? Przy moście Legii?
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 16 Maj 2016 19:29 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 154 406
niebieski
Dokładnie te rejony.
Nie sposób nie zauważyć tych rowerków, także trafisz bez problemu :)
 Profil Relacje PM off
tokajka lubi ten post.
tokajka uważa post za pomocny.

#97 PostWysłany: 02 Cze 2016 21:43 

Na stacji metra Nádraží Veleslavín, w punkcie obsługi klienta, jest do kupienia książeczka: "33 Prague Trips by public trnasport" jest przeceniona na 20 koron (czyli 3,30 PLN) ze 175. Najciekawsza jest pierwsza wycieczka Mala Strana.
 PM off  

#98 PostWysłany: 06 Cze 2016 19:22 

Przewodnik po Pradze Mariusza Szczygła: http://www.mariuszszczygiel.com.pl/471, ... -po-pradze
 PM off  

#99 PostWysłany: 07 Sie 2016 19:46 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
kilka informacji praktycznych:

- w Pradze nawet w tygodniu jest dużo ludzi dlatego jeśli możesz nie jedź w weekend
- jeśli nie chcesz przebijać się przez tłumy to Most Karola i Hradczany odwiedź do godziny 9 rano
- w lato, w weekend, przejście droga królewska od Bramy Prochowej przez Rynek i Most Karola do Zamku przypomina pochód na Boże Ciało. Wszystko w żółwim tempie, nawet nie ma możliwości wyminięcia ludzi
- atrakcje: droga królewska, Rynek Starego Miasta, Most Karola, wejście na Zamek, Katedra to absolutne must see i mimo tłumów, moim zdaniem trzeba
- dodatkowe atrakcje: przejście po uliczkach Małej Strany, Loreta, uliczka Novy Svet, klasztor na Strahovie i przejście na wzgórze Petrin. Polecam także ogrody zamkowe przed zamkiem, na wzgórzu, między Zameckie Schody a Stare Zameckie Schody oraz ogrody i Pałac Wallensteina. Żydowski Josefov, synagogi, ulica Parizka oraz Siroka także mają swój urok
- nie trzeba wjeżdżać na wieżę na Petrinie żeby mieć piękne widoki na Pragę - polecam widoki z klasztoru na Strahovie oraz z zamkowego ogrodu na wzgórzu
3 ludzi lubi ten post.
jasiek1212 uważa post za pomocny.

#100 PostWysłany: 28 Sie 2016 14:33 

Wracając do tematu wątku. Po powrocie z czterodniowego pobytu w Pradze stwierdzam, że... 4 dni to stanowczo za mało aby całą Pragę zwiedzić ;) No chyba, że ktoś ma idealnie ułożony plan na każdy dzień (tj. trasę), jest zdyscyplinowany i ma dobrą kondychę :lol: My, w ostatni dzień, pojechaliśmy do Zoo i... zwiedziliśmy tylko połowę, nie mieliśmy już siły wchodzić na górną jego część, wyciąg był dodatkowo płatny a że był to już dzień naszego wyjazdu i mieliśmy odliczoną kasę na przechowalnię bagażu i żarcie, zrezygnowaliśmy z tego. Bardzo podobał nam się Petrin po zachodzie słońca i widok na miasto, wjechaliśmy kolejką, schodziliśmy pieszo (warto pamiętać, że bilety na wierzę Petrin są sprzedawane tylko do określonej godziny (jeśli dobrze pamiętam, kasy są czynne do 21:30) więc później już na wieżę się nie wejdzie, winda jest dodatkowo płatna ale jak ktoś da radę wdrapać się po ponad 290 schodkach to może iść pieszo ;) Po 22giej na moście Karola było nadal mnóstwo ludzi. Tego dnia zwiedziliśmy wcześniej wieżę telewizyjną na Żiżkovie, reklamowaną jako "drugi najbrzydszy budynek świata w którym się zakochacie" :lol: Nie zakochaliśmy się w nim ale widoki były niezłe, część widokowa jest na wysokości 95 metrów. Pani z recepcji zwróciła moją uwagę swoimi "walorami" :lol: Dzień wcześniej zwiedzaliśmy cały kompleks zamkowy, trafiliśmy nawet na zmianę warty :) Niestety, z "długiej trasy" wyłączono jeden obiekt jednak w jego miejsce, nie dano turystom nic w zamian, nawet na wieżę katedry św. Vita, trzeba było dopłacać 150 koron, nie zdecydowaliśmy się. Jedno jest pewne, stwierdziliśmy, że zawsze warto jest mieć przy sobie drobne 10 koron... na kibelek :lol: Co mnie zdziwiło to to, że trudno znaleźć w tym mieście nazwę ulicy na której się znajdujemy, zwykle nazwa jest na początku lub końcu a pomiędzy nimi są tylko same numery, ewentualnie na czerwonych tablicach, nazwa dzielnicy (Praha I, Stare Mesto, itp.), łatwo się zgubić a już bez mapy to w ogóle. Byliśmy też na 2godzinnym rejsie po Wełtawie ale rzeczywiście, okazało się, że nie był wart swojej ceny, lepiej już wziąć godzinny. Pełno jest w Pradze różnych "armatorów", jest nawet jeden polski ze statkami Wars i Sawa (jeśli dobrze pamiętam) :) Oczywiście, zwiedzaliśmy wcześniej jeszcze inne zabytki o których tu wielokrotnie pisano ale to są miejsca które każdy powinien zwiedzić więc nie ma się nad czym rozwodzić ;) Do Pragi na pewno jeszcze kiedyś wrócimy, to piękne miasto i aż żal, że u nas, w Polsce, nie dba się o budynki/kamienice jak w Pradze, taki Kraków czy Warszawa, w wielu miejscach aż proszą się o odrestaurowanie starych budynków.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 28 Sie 2016 15:26, edytowano w sumie 1 raz
Zgodnie w prośbą - część postów przeniosłem
 Profil Relacje PM off
jasiek1212 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 195 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości