Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 23 Lut 2012 10:50 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Z lotniska autobus do Metra A Anagnina - 1.20 euro

Metro A do stacji Termini
na Termini przesiadka na Metro B
metrem B jedziesz do stacji Piramide
na Piramide przesiadasz się na pociąg do Ostii

Teoretycznie całą trasę metrem można zrobić na bilecie jednorazowym za 1 euro, ale jest on ważny przez 75 minut i prawdopodobnie twoja podróż przekroczy ten czas. Weź więc pod uwagę kupno biletu jednodniowego za 4 euro.
 Profil Relacje PM off  

Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
#82 PostWysłany: 23 Lut 2012 16:25 

niebieski
Witam. Zwrócę się do "wszystkich ludzi dobrej woli". Zarezerwowałem sobie nocleg w Hotelu Bijou Rome Guest House

Via Casale Santarelli 58, 00118 Ciampino. Mam prośbę. Czy ktoś może mi pomóc i podać w jaki sposób dostać się tam w niedzielę/26.02/ ok. godz. 22.00-23.00 z metra Anagnina? Jedzie jakiś autobus, no i jak rano na godzinę 7.00 być na lotnisku? Wiem, że piszą iż z metra jest 4 km a z hotelu na lotnisko 2,5 km ale...jak się nie znam języka i okolicy to jest problem. Z góry dziękuję za pomoc. Może ktoś już tam nocował?
Pozdrawiam

#83 PostWysłany: 23 Lut 2012 17:18 

orfik11 napisał(a):
Witam. Zwrócę się do "wszystkich ludzi dobrej woli". Zarezerwowałem sobie nocleg w Hotelu Bijou Rome Guest House

Via Casale Santarelli 58, 00118 Ciampino. Mam prośbę. Czy ktoś może mi pomóc i podać w jaki sposób dostać się tam w niedzielę/26.02/ ok. godz. 22.00-23.00 z metra Anagnina? Jedzie jakiś autobus, no i jak rano na godzinę 7.00 być na lotnisku? Wiem, że piszą iż z metra jest 4 km a z hotelu na lotnisko 2,5 km ale...jak się nie znam języka i okolicy to jest problem. Z góry dziękuję za pomoc. Może ktoś już tam nocował?
Pozdrawiam

Napisz tu w odpowiednim dziale: http://www.rzym.it/forum-dyskusyjne/ jest tam gościu który pomaga w podobnych przypadkach :)
A tu masz plane route http://infopoint.atac.roma.it/bw.asp?lingua=ENG wpisz sobie np. z centrum Rzymu do miejsca w którym masz hostel (ulicę, sprawdź ją w Google Maps).
Nie musisz znać włoskiego, podstawy angielskiego wystarczą do poruszania się po mieście :)
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 23 Lut 2012 19:22 

orfik11 napisał(a):
Pozdrawiam

Z metra Anagnina autobus n. 505 przez 7 przystanków (odjazdy o 22:00, 22:30) lub n. 506 przez 11 przystanków (odjazdy 22:21, 22:56, 23:31, 00:10). W obu przypadkach wysiadasz na przystanku Anagnina/Servilia, stamtąd powinno być ok. 150 m do twojego hotelu.
Jeśli chodzi o transport poranny, niestety strona transportu rzymskiego (http://www.atac.roma.it) nie daje żadnego sensowniejszego rozwiązania niż spacer... Trochę to skomplikowane, bo ze strony, z której miałbyś iść, musiałbyś okrążyć praktycznie całe lotnisko, żeby dojść do wejścia głównego (od tyłu niestety nie da się wejść), a i tamta okolica nie jest zbyt ciekawa. Jedynym lepszym rozwiązaniem jest podejście pieszo na stację kolejową w Ciampino i tam czekanie na autobus na lotnisko (w poniedziałek godziny odjazdu 5,50 – 6,30 – 6,50 – 7,30).
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 23 Lut 2012 19:49 

niebieski
Wielkie dzięki za już. Jeszcze pytanie. O ile mam jasność co do dojazdu wieczorem do Hotelu /rozumiem, że mogę podróżować na ten bilet całodniowy za 4 Euro-jak on się nazywa po włosku?/ to dalej mam problem z powrotem. Samolot jest o 8.40, dobrze by było być na lotnisku ok. godziny wcześniej. Jak dostać się na ten dworzec kolejowy, jak jest odległość, czy z Dworca jedzie jakiś konkretny autobus, czy bilet również kosztuje 1 E? Co to znaczy koleżanko nieciekawa okolica? Z tego co patrzyłem to na lotnisko z hotelu jest ok. 2,5 do 5 km/rożnie podają/. Pozdrawiam

#86 PostWysłany: 23 Lut 2012 19:56 

orfik11 napisał(a):
Wielkie dzięki za już. Jeszcze pytanie. O ile mam jasność co do dojazdu wieczorem do Hotelu /rozumiem, że mogę podróżować na ten bilet całodniowy za 4 Euro-jak on się nazywa po włosku?

BIT – bilet czasowy 75 min (1 przejazd metrem/pociągiem + dowolna liczba przejazdów innymi środkami komunikacji miejskiej do 75 minuty od skasowania) = 1,00 euro.
MULTIBIT – jeden bilet równoważny pięciu biletom BIT = 5,00 euro.
BIG – bilet jednodniowy, dowolna liczba przejazdów wszystkimi środkami komunikacji miejskiej do godz. 24.00 dnia skasowania = 4,00 euro.
BTI – bilet trzydniowy = 11,00 euro (dowolna liczba przejazdów wszystkimi środkami komunikacji miejskiej do godz. 24.00 trzeciego dnia od dnia skasowania, licząc dzień skasowania jako pierwszy).
CIS - bilet tygodniowy = 16,00 Euro (dowolna liczba przejazdów wszystkimi środkami komunikacji miejskiej do godz. 24.00 siódmego dnia od dnia skasowania, licząc dzień skasowania jako pierwszy)

orfik11 napisał(a):
Samolot jest o 8.40, dobrze by było być na lotnisku ok. godziny wcześniej

Na Ciampino potrafią być kolejki, warto być 2h wcześniej.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 23 Lut 2012 21:19 

orfik11 napisał(a):
Wielkie dzięki za już. Jeszcze pytanie. O ile mam jasność co do dojazdu wieczorem do Hotelu /rozumiem, że mogę podróżować na ten bilet całodniowy za 4 Euro-jak on się nazywa po włosku?/ to dalej mam problem z powrotem. Samolot jest o 8.40, dobrze by było być na lotnisku ok. godziny wcześniej. Jak dostać się na ten dworzec kolejowy, jak jest odległość, czy z Dworca jedzie jakiś konkretny autobus, czy bilet również kosztuje 1 E? Co to znaczy koleżanko nieciekawa okolica? Z tego co patrzyłem to na lotnisko z hotelu jest ok. 2,5 do 5 km/rożnie podają/. Pozdrawiam

Bilet jednodniowy nazywa się "biglietto giornaliero". Jeśli nie wiesz jak o niego poprosić w kiosku, to napisz sobie to na karteczce i pokaż sprzedawcy. Możesz też go kupić też w automacie przed wejściem do metra.

Na dworzec kolejowy w Ciampino idąc pieszo z twojego hotelu to jest ok. 2.5 km (trasa jak na załączonym obrazku). Na stacji Ciampino możesz poczekać na autobus na lotnisko - to jest ten sam autobus, który jedzie z lotniska na Anagnine i vice versa i zatrzymuje się na stacji Ciampino. Cena 1.20 euro.
Jak widzisz na załączonej mapce, odległość ze stacji Ciampino na lotnisko nie jest duża, ale musiałbyś jeszcze przejść ok. 2 km, bo nie da się wejść od tyłu, tylko od ul. Appia Nuova. Musiałbyś okrążyć całe lotnisko bokiem aby się tam dostać.
Mówiąc "nieciekawa okolica" mam na myśli to, że droga, którą musiałbyś iść jest dość wąska, nie ma chodnika, okolica jest wyludniona, a poza tym był tam kiedyś obóz Romów, choć nie wiem czy jeszcze jest.

Załączniki:
ciampino.jpg
ciampino.jpg [ 134.27 KiB | Obejrzany 2491 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 23 Lut 2012 22:43 

niebieski
Serdecznie dziękuję, dodam może iż właściciel hotelu zaproponował, że zawiezie nas na lotnisko za 17 E. Nie wiem czy warto, tyle kosztował bilet na samolot w dwie strony/prawie/ ;)

#89 PostWysłany: 27 Lut 2012 14:39 

niebieski
No i już po pobycie w Rzymie, było super, pogoda fantastyczna, lekko pokropiło i chwile zawiało pod wieczór w okolicach Colosseum. W czasie pobytu w Watykanie, można było na krótki rękaw,podobnie w Lido, nawet pospacerować w Morzu z nogami w wodzie do kolan. A ściśle co do tematu to genialne rozwiązanie z tym biletem za 4 Euro i generalnie żądnych kłopotów z komunikacją.Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez orfik11, 27 Lut 2012 14:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 27 Lut 2012 14:44 

niebieski
kredka napisał(a):
orfik11 napisał(a):

Bilet jednodniowy nazywa się "biglietto giornaliero". Jeśli nie wiesz jak o niego poprosić w kiosku, to napisz sobie to na karteczce i pokaż sprzedawcy. Możesz też go kupić też w automacie przed wejściem do metra.

Na dworzec kolejowy w Ciampino idąc pieszo z twojego hotelu to jest ok. 2.5 km (trasa jak na załączonym obrazku). Na stacji Ciampino możesz poczekać na autobus na lotnisko - to jest ten sam autobus, który jedzie z lotniska na Anagnine i vice versa i zatrzymuje się na stacji Ciampino. Cena 1.20 euro.
Jak widzisz na załączonej mapce, odległość ze stacji Ciampino na lotnisko nie jest duża, ale musiałbyś jeszcze przejść ok. 2 km, bo nie da się wejść od tyłu, tylko od ul. Appia Nuova. Musiałbyś okrążyć całe lotnisko bokiem aby się tam dostać.
Mówiąc "nieciekawa okolica" mam na myśli to, że droga, którą musiałbyś iść jest dość wąska, nie ma chodnika, okolica jest wyludniona, a poza tym był tam kiedyś obóz Romów, choć nie wiem czy jeszcze jest.

W nawiązaniu. Za pamięci. Gdyby ktoś korzystał w przyszłości z tego samego Hotelu to nie trzeba iść pieszo. Najlepiej i najszybciej, po wyjściu z Hotelu skręcić w pierwszą małą uliczkę między domami i po przejściu może 70 m jesteśmy na Via Anagnina, przechodzimy na drugą stronę na pobliskich światłach i po lewej stronie ulicy jest przystanek autobusowy. Co kilka minut jeżdżą autobusy linii 505, 506, 551. 8 minut i jesteśmy przy stacji metra Anagnina, skąd odjeżdżają autobusy za 1,20 E na Ciampino. Tylko uwaga...rano kierowca linii 505 nie miał biletów i ...3 E/za trzy osoby/ zostało w kieszeni. Pozdrawiam

#91 PostWysłany: 27 Lut 2012 23:32 
Awatar użytkownika

Loty: 221
Kilometry: 533 413
niebieski
Wrzucam aktualny rozkład jazdy z Ciampino do stacji metra Anagnina. Tam jak pisano powyżej kupujecie bilety na metro (najlepiej za 4 euro/dzień) i jeździcie bez ograniczeń.

p.s. mieszkam w rzymie i często latam z ciampino z ryanem więc mogę odpowiedzieć na pytania odnośnie tego lotniska

Załączniki:
IMAG0149.jpg
IMAG0149.jpg [ 236.89 KiB | Obejrzany 2366 razy ]

#92 PostWysłany: 27 Lut 2012 23:57 
Awatar użytkownika

Czy poza odległością, są jakieś przeszkody w spacerze z Ciampino sławną drogą Via Appia aż do samego Rzymu?

#93 PostWysłany: 28 Lut 2012 00:21 
Awatar użytkownika

niebieski
MaSell napisał(a):
Czy poza odległością, są jakieś przeszkody w spacerze z Ciampino sławną drogą Via Appia aż do samego Rzymu?

Ambitnie :)
Odpowiem po czesci - przeszedlem ok 3km, aby dojsce na Torricole (pociag do Rzymu bodajze 0.9€ z tej stacji) i bylo bardzo fajnie i przyjemnie. Pare domów na krzyz, cisza, spokoj, czuje sie po czesci ten klimat sprzed paruset lat :)

Dalej mysle ze podobnie - zobacz zdjecia z panoramio/google maps - sporo ich na tej drodze, wiec moga zobrazowac jak to moze wygladac dalej
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 29 Lut 2012 01:08 
Awatar użytkownika

Ja jestem z tych dziwnych ludzi, co jak tylko mogę, to wolą zwiedzać na piechotę ;) . Zdjęcia z google maps oglądałem, na całej długości wygląda to dość podobnie, po drodze jest sporo ciekawostek w postaci katakumb, jakiegoś mauzoleum, cyrku (nie z małpami, tylko hipodrom na którym odbywały się wyścigi kwadryg), akwedukty, grobowce etc. Jeśli mam jechać z CIA do Rzymu, po czym cofać się Via Appia w stronę lotniska i później znowu wracać tą samą drogą, to wolę nie tracić czasu i zacząć zwiedzanie od razu po opuszczeniu terminalu :mrgreen:

Chodzi mi głownie o to, czy po drodze nie ma niespodzianek typu 4 metrowy mur czy płot z tabliczką "zakaz wstępu turystom z europy centralnej" ;) .

#95 PostWysłany: 02 Mar 2012 15:08 

Witam
Mam pytanie jak dostac sie na lotnisko Ciampino z Termini tak zeby zdazyc na samolot o 6:30.
Z tego co udalo mi sie znalezc najwczesniejszy autobus Terravision jest o 4:30.
Jest to bardzo ryzykowne rozwiazanie gdyz Ryanair lubi zamykac odprawe godzine przed odlotem (ile jedzie ten autobus o tej porze).
Czy oprocz taksowki jezdzi cos tam wczesniej.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 02 Mar 2012 15:33 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Autobus terravision o 4.30 jechał około 30-35 minut. Jeszcze długo czekaliśmy na lotnisku. Myślę, że nie ma potrzeby szukania innego rodzaju transportu.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 02 Mar 2012 15:36 

Wielkie dzieki
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 02 Mar 2012 15:43 

a jeszcze jedno pytanie
czy majac bilet na np na 12 30 da sie wsiasc do jakiegos wczesniejszego autobusu jesli bedzie sie wczesniej?
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 02 Mar 2012 16:00 

Hey, Leci może ktoś we wtorek ( 06.03 ) z Poznania ?
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 02 Mar 2012 16:32 

A z waszego doswiadczenie ile czasu zajmie mi po wylądowaniu na Campinio dotarcie do autobusu Teravision. Chcę zarezerwować wczesniej bilet na autobus i zastanawiam się jaka godzinę wybrać.
Wcześniejszy zakup biletu pozwala na priorytetowy boarding.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości