Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#581 PostWysłany: 18 Wrz 2015 16:46 
Awatar użytkownika

Loty: 427
Kilometry: 671 145
srebrny
Czołem eksperci.
Wyczytałem tutaj, że jedną z najkorzystniejszych kart dla podróżnika jest visa z getin. Rozumiem, że nie ma dodatkowych opłat przy przewalutowaniu (kusy sprawdzam na Visa Exchange rate), ale jak wyglądają opłaty za wypłatę z bankomatów? Wybieram się niedługo do kilku krajów Azji połudiowo-wschodniej i zastanawiam się jaka karta (najlepiej debetowa, od biedy kredytowa) jest najkorzystniejsza. Pzdr

Etihad Airways + Sheraton = urlop w Katarze za 2790 PLN 🌤️⛱️😎 Etihad Airways + Sheraton = urlop w Katarze za 2790 PLN 🌤️⛱️😎
Zimowy relaks w Agadirze 🌴🌊 Stylowy 4* hotel blisko centrum za 1929 PLN Zimowy relaks w Agadirze 🌴🌊 Stylowy 4* hotel blisko centrum za 1929 PLN
#582 PostWysłany: 23 Wrz 2015 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 91 574
Cześć wszystkim podróżnikom :) mam do Was prośbę o pomoc w sprawie wybrania jakiegoś odpowiedniego konta dla mnie. Widzę, że jest tu o tym 30 stron i zaczęłam to czytać, jednak posty zaczynają się w roku 2010 i nie wiem co jest jeszcze aktualne a co nie, a może ktoś akurat mi "na świeżo" coś podpowie :) Interesuje mnie konto z kartą debetową, dzięki której będę mogła wypłacać korzystnie, czyli najlepiej bezpłatnie :), pieniądze z bankomatów na całym świecie z każdego bankomatu - jest taka możliwość bez jakichś kosmicznych warunków i opłat za korzystanie z konta? :) zależy mi też by robić przelewy w obcych walutach z tego konta jak najtaniej.

Krótko mówiąc nastawiam się na kupowanie lotów czy hoteli w obcych walutach przez internet + wypłacanie gotówki w obcej walucie z bankomatu za granicą (nie tylko eur/usd/itd., ale Azja, Australia czy Ameryka Płd.)

Ma ktoś z Was coś do polecenia? :)
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#583 PostWysłany: 24 Wrz 2015 10:06 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
karolcia92 napisał(a):
Cześć wszystkim podróżnikom :) mam do Was prośbę o pomoc w sprawie wybrania jakiegoś odpowiedniego konta dla mnie. [...]

Jeśli całe swoje finanse chcesz mieć w jednym miejscu ciekawym rozwiązaniem może być konto Getin UP w Getin Banku - przy stosunkowo nie wielkich wymaganiach (wpływ 1000zł, wydanie w miesiącu kartą 300zł) masz całkiem przyzwoite konto z darmowymi bankomatami krajowymi w jednym z większych banków. Jeśli do konta podczas otwierania wybierzesz kartę VISA zamiast MasterCard wtedy wszystkie transakcje zagraniczne będą rozliczane bezpośrednio po kursie organizacji płatniczej bez spreadu i opłat za przewalutowanie. Minusy konta: musisz wyrazić zgodę na marketing, wypłaty z bankomatów za granicą 4,5% min 10zł. Jeśli do tego chcesz u nich kartę kredytową to też VISA będzie tak samo rozliczana.

Dla osób często podróżujących konto wydaje się być bardzo rozsądne jeśli większość transakcji opłacimy kartą bez wyciągania gotówki z bankomatu za granicą.

Uwaga! Domyślnie do rachunku wydawana jest karta Mastercard, trzeba poprosić o wydanie karty VISA.

Na gotówkę za granicą bez prowizji też jest patent ale potrzeba dodatkowego konta: rachunek w kantor alior i do tego w t-mobile usługi bankowe - waluty wymieniamy w kantorze Alior i przeelwamy na rachunki walutower w t-mobile usługi bankowe - w euro na rachunek wEUR inne waluty na rachunek w USD - wyrabiamy dwie karty walutowe USD i EUR i z nich wybieramy gotówkę. W strefie EU z karty w EURo w innych z USD - przeliczenie następuje po kursie organizacji płatniczej z waluty transakcji na dolary.

-- 24 Wrz 2015 10:08 --

Apocalipse napisał(a):
Czołem eksperci.
Wyczytałem tutaj, że jedną z najkorzystniejszych kart dla podróżnika jest visa z getin. Rozumiem, że nie ma dodatkowych opłat przy przewalutowaniu (kusy sprawdzam na Visa Exchange rate), ale jak wyglądają opłaty za wypłatę z bankomatów? Wybieram się niedługo do kilku krajów Azji połudiowo-wschodniej i zastanawiam się jaka karta (najlepiej debetowa, od biedy kredytowa) jest najkorzystniejsza. Pzdr

W getinie masz 4,5% min 10zł za wypłatę z bankomatu - całkiem sporo. W poście swoim powyżej opisałem inny miechanizm na darmowe wypłaty za granicą.:)
 Profil Relacje PM off  

#584 PostWysłany: 24 Wrz 2015 10:50 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
seal napisał(a):
Na gotówkę za granicą bez prowizji też jest patent ale potrzeba dodatkowego konta: rachunek w kantor alior i do tego w t-mobile usługi bankowe - waluty wymieniamy w kantorze Alior i przeelwamy na rachunki walutower w t-mobile usługi bankowe - w euro na rachunek wEUR inne waluty na rachunek w USD - wyrabiamy dwie karty walutowe USD i EUR i z nich wybieramy gotówkę. W strefie EU z karty w EURo w innych z USD - przeliczenie następuje po kursie organizacji płatniczej z waluty transakcji na dolary.

Kartą do rachunku w Kantorze Alior też można wypłacać raz w miesiącu za darmo, a potem 5 czy 9 zł za wypłatę, więc nie trzeba koniecznie kombinować z T-Mobile dodatkowo.

#585 PostWysłany: 24 Wrz 2015 10:52 

karolcia92 napisał(a):
Ma ktoś z Was coś do polecenia? :)
Pozdrawiam!

Konta walutowe z kartami debetowymi w T-mobile usługi bankowe (karta w EUR do płatności w EUR, karta w GBP do płatnosci w GBP i karta w USD do pozostałych walut). Konto za 0PLN, przelew SEPA za 5PLN, pozostałe 30PLN, opłata za kartę 10PLN/4lata, wypłaty z bankomatów na świecie 0PLN.
 Profil Relacje PM off  

#586 PostWysłany: 24 Wrz 2015 11:06 

złoty
dj3500 napisał(a):
Kartą do rachunku w Kantorze Alior też można wypłacać raz w miesiącu za darmo, a potem 5 czy 9 zł za wypłatę, więc nie trzeba koniecznie kombinować z T-Mobile dodatkowo.

Zgadza się ale jeśli ktoś potrzebuje wiecej wypłat to można przez T-Mobile.
 Profil Relacje PM off  

#587 PostWysłany: 24 Wrz 2015 20:31 
Awatar użytkownika

dzięki wielkie za tak szybki odzew :) a ktoś miał może do czynienia z kontem walutowym w mbanku? jakieś opinie? :)
 Profil Relacje PM off  

#588 PostWysłany: 24 Wrz 2015 20:36 
Awatar użytkownika

srebrny
O co konkretnie pytasz? Konto jest ok, najlepiej działa w tandemie z np. Alior Kantorem gdzie można tanio kupić walutę, ale wypłata jest tylko raz na miesiąc za darmo. Warto więc kupić walutę w aliorze, potem przelać do mBanku. W mBanku wypłaty masz nieograniczone za free w bankomatach za granicą. Minusem jest natomiast płatna wypłata waluty w Polsce, więc nie należy tam za dużo przelewać górką, albo przed powrotem do kraju (np.: na lotnisku) wybrać to co zostało za free :)

Karta darmowa przez pierwszy rok. Do tej pory działa patent zastrzegania jej po 11 miesiącach i wyrabianie nowej (wtedy kolejny rok za darmo), ale chyba teraz zmienili regulamin i za wydanie coś sobie liczą...

#589 PostWysłany: 24 Wrz 2015 20:39 

niebieski
Ja mam, zadowolona jestem, do konta w euro mam też kartę, w krajach gdzie euro obowiązuje bezpłatne wypłaty z bankomatów, tyle ile wybieram czy też płacę tyle ściąga z konta. Konto ma jakieś tam groszowe oprocentowanie, opłata za kartę 30zł rocznie, zasilam przez cinkciarza.
 Profil Relacje PM off  

#590 PostWysłany: 24 Wrz 2015 20:59 

niebieski
Jak Cię interesuje bezpłatne wyciąganie z bankomatu na świecie to popatrz też na dbnet. Swego czasu trafiłam na promocję z bezpłatną kartą 'dożywotnio', bezprowizyjne bankomaty z całkiem przyzwoitym przewalutowaniem: przykładowo dwa tyg temu na Ukrainie kurs kantorowy to 0,17zł za hrywnę, kilka razy korzystałam z bankomatu jak i płaciłam kartą - wyszło 0,177. Może hrywna to słaby przykład, ale wcześniej np Chiny czy Rosja - kurs przy przewalutowaniu był co najwyżej średni z tych które w necie podawano (różnice były w trzeciej cyfrze po przecinku), niemal zawsze niższy od kursu sprzedaży. Tak jak z ich kart zadowolona jestem, tak konto, a raczej ich system bankowy jest co najwyżej taki se, no ale coś za coś. W krajach z euro korzystam z mbanku walutowej, w pozostałych z deutsche banku.
 Profil Relacje PM off  

#591 PostWysłany: 24 Wrz 2015 21:13 
Awatar użytkownika

no właśnie tak też mój znajomy robi - ma konto w euro w mbanku i zasila przez cinkciarza i mówił, że ok.
co do Deutsche i konta dbNET to właśnie też coś mi się obiło o uszy i wydawało mi się spoko, ale to nie jest karta kredytowa? :)
 Profil Relacje PM off  

#592 PostWysłany: 24 Wrz 2015 21:26 

niebieski
szarik napisał(a):
Jak Cię interesuje bezpłatne wyciąganie z bankomatu na świecie to popatrz też na dbnet. Swego czasu trafiłam na promocję z bezpłatną kartą 'dożywotnio', bezprowizyjne bankomaty z całkiem przyzwoitym przewalutowaniem: przykładowo dwa tyg temu na Ukrainie kurs kantorowy to 0,17zł za hrywnę, kilka razy korzystałam z bankomatu jak i płaciłam kartą - wyszło 0,177. .

Jeśli chodzi o tą promocję DB dot. karty IQ (z Einsteinem) to zwolnienie dożywotnio jest z tylko z opłat za obsługe karty.
Przeliczniki db ma słabe - przelicza na Euro i potem wg złodziejskiego kursu banku.

Ostatnio edytowany przez ratatam, 24 Wrz 2015 21:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#593 PostWysłany: 24 Wrz 2015 21:29 

Loty: 149
Kilometry: 304 277
niebieski
Dobre konto walutowe jest też w Banku Smart,
0 zł/eur za przelewy walutowe SEPA
0 zł/eur za kartę (akceptowalna w Niemczech!)
0 zł/eur za prowadzenie
0 zł/eur za wypłaty w Europie
Bank pomysłu Sławomira Lachowskiego ("twórcy" mBanku z czasów kiedy był naprawdę darmowy i fair).
 Profil Relacje PM off  

#594 PostWysłany: 24 Wrz 2015 21:35 

niebieski
friend napisał(a):
benx:Jeżeli tylko chcesz kartę z wysokim limitem, to załóż lokatę w Open (długą/krótką obojętne) i dostaniesz kartę keep it simple z takim limitem, jak lokata)

friend ale karta KIS to już wyleciała z oferty Open dawno temu, starzy ją mają a nowych nie wydaja
 Profil Relacje PM off  

#595 PostWysłany: 24 Wrz 2015 21:43 

niebieski
@karolcia92 - piszę o debetowej :)

@ratatam - tak, mam IQ, nie wiem o żadnych ograniczeniach, korzystam z najróżniejszych bankomatów, nigdy nie sprawdzałam czy współpracujących (po prostu pierwszy napotkany gdy przyszła taka potrzeba) i do tej pory ani razu nie pobrało żadnej prowizji. Teraz używam karty IQ, wcześniej miałam jakąś zwykłą i też nie było przykrych niespodzianek.
Co do przewalutowań - mnie wychodzi całkiem ok, może gdybym obracała setkami tys czy milionami to bym zwracała uwagę na te tysięczne cyfry, ale w tej chwili nie tracę na tym żadnych kwot wartych szczególnej uwagi. W przypadku bardziej dziwnych krajów biorę ze sobą też euro, a te wyciągam właśnie walutową mbanku (w Berlinie co by nie tracić na kursach czy prowizjach, a w Berlinie bo stamtąd najczęściej latam).
 Profil Relacje PM off  

#596 PostWysłany: 24 Wrz 2015 21:50 

niebieski
@szarik: poprawiłem się odnośnie karty db - są za darmo wypłaty wszędzie (chyba mi wpadła w ręce jakas inna taryfa albo źle popatrzyłem wcześniej)
 Profil Relacje PM off  

#597 PostWysłany: 25 Wrz 2015 08:30 

złoty
marek.lysy napisał(a):
Dobre konto walutowe jest też w Banku Smart,
[....]

No niestety po pierwsze konto całkiem dobre ale tylko do strefy EURo. A po drugie niestety bank awaryjny. Czasem nie działa serwis transakcyjny czy nie można zrobić przelewu.

-- 25 Wrz 2015 08:32 --

karolcia92 napisał(a):
no właśnie tak też mój znajomy robi - ma konto w euro w mbanku i zasila przez cinkciarza i mówił, że ok.
co do Deutsche i konta dbNET to właśnie też coś mi się obiło o uszy i wydawało mi się spoko, ale to nie jest karta kredytowa? :)

Co do mBanku - niestety zepsuli ofertę - wydanie karty kosztuje teraz 30zł, i rocznie 30zł, poza tym ma to sens znowu tylko w strefie EURO lub w USA jeśli chodzi o kartę w USD. Poza tym przelew trwa z kantoru Alior do mBanku. W tej sytuacji najlepszy jest tandem T-Mobile Usługi Bankowe i kantor Alior :)
 Profil Relacje PM off  

#598 PostWysłany: 02 Paź 2015 13:40 
Awatar użytkownika

dzięki wielkie za wszystkie porady, kochani! ;)
jak zwykle forum fly4free jest nieocenionym źródłem wiedzy :D pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#599 PostWysłany: 02 Paź 2015 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 523 218
niebieski
Sprawdź jeszcze konto prestige w eurobanku. Konto w złotówkach, ale bezpłatne wybieranie gotówki we wszystkich bankomatach na całym świecie.

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#600 PostWysłany: 08 Paź 2015 12:45 
Awatar użytkownika

Do tej pory korzystałem z kont i kart walutowych w mBanku korzystając z opcji rezygnacji przed upływem roku od wydania i składania następnego wniosku, aby nie płacić za kartę. Teraz zmieniła się tabela opłat i karta kosztuje 30pln/rok. Jedynym plusem są wciąż darmowe wypłaty w bankomatach (w walucie w jakiej prowadzony jest rachunek do karty). Przymierzam się więc do zmiany i z tego co widzę to chyba najkorzystniejsza oferta jest w T-Mobile. Czy ktoś ma konto(a) i kartę(y) walutowe w tym "banku"? Czy faktycznie jest tak, że płatne jest tylko wydanie karty (10pln) a potem nie ma opłat za kartę, prowadzenie rachunku i wypłaty w bankomatach za granicą?

Ewentualnie czy na chwilę obecną jest inna lepsza oferta kart walutowych gdzie wypłaty z bankomatów są darmowe, a wydanie/utrzymanie karty jest na równie korzystnych warunkach co w T-Mobile?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości