Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#521 PostWysłany: 02 Cze 2015 16:31 

niebieski
tomeko12 napisał(a):
Tylko karta MC Aliora USD jest rozliczana w USD (dla walut innych niż EUR, GBP i PLN).

No właśnie regulamin (https://static.kantor.aliorbank.pl/repo ... n_kart.pdf) mówi, że każda karta MC dla walut obcych jest rozliczana w USD (czyli wypłacając szekle kartą EUR przewalutowanie byłoby podwójne ILS->USD->EUR)
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#522 PostWysłany: 02 Cze 2015 16:57 

Loty: 97
Kilometry: 243 469
Temat był już kilka razy poruszany.
Najprościej jest to opisane na blogu http://blog.blaut.biz/2013/05/mechanizm-przewalutowan-na-kartach-walutowych-w-alior-banku-i-bzwbk.html

#523 PostWysłany: 02 Cze 2015 19:50 

Loty: 54
Kilometry: 115 206
Witam,

posiadam konta w T-Mobile oraz ING, w najbliższym czasie chciałbym zakupić bilety lotnicze oraz zarezerwować hotele a podczas podróży posiadać kartę jako awaryjną zwłaszcza do płacenia bezgotówkowego.

Jaką kartę kredytową wyrobić, czy oferta z tych dwóch banków jest ok? Kompletnie nie orientuje się w tej sprawie.

Dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#524 PostWysłany: 03 Cze 2015 10:54 

To zależy...
Karta kredytowa T-mobile jest bardziej uniwersalna (Transakcje w EUR, USD i GBP przeliczane są na PLN po kursie banku, a pozostałe najpierw po kursie MC do USD a potem z USD po kursie banku, a w ING wszystko przeliczane jest na EUR po kursie MC, a potem z EUR na PLN po kursie banku), ale za to ING ma lepsze kursy (spread 7,19% przy 9% w T-mobile).
Jeżeli ma to być karta awaryjna, to warto sprawdzić opłaty za wypłaty z bankomatów: w ING 3% min. 9PLN, a w T-mobile 4% min. 10PLN
Resztę warunków i opłat dot. kart kredytowych znajdziesz na stronach banków:
http://static.t-mobilebankowe.pl/uploads//files//TabelaOplatiProwizjiv2.pdf str. 9
http://www.ingbank.pl/_fileserver/item/1000192 str. 13
Ogólnie nie są to złe kredytówki na podróże zagraniczne (nie ma dodatkowych prowizji za przewalutowania), ale ING chyba trochę lepsza (lepszy kurs walut, i łatwiejsze do spełnienia warunki darmowości).
 Profil Relacje PM off  

#525 PostWysłany: 03 Cze 2015 22:52 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
niebieski
tomeko12 napisał(a):
To zależy...
Jeżeli ma to być karta awaryjna, to warto sprawdzić opłaty za wypłaty z bankomatów: w ING 3% min. 9PLN, a w T-mobile 4% min. 10PLN.

W TM wypłaty z bankomatów są darmowe
 Profil Relacje PM off  

#526 PostWysłany: 04 Cze 2015 20:25 

Pytanie dotyczyło kart kredytowych.
 Profil Relacje PM off  

#527 PostWysłany: 07 Cze 2015 16:31 

Skoro jest duży problem, żeby m.in. w Azji wypłacać kasę z bankomatów kartami np. w USD Aliora, to czy jest jakaś sensowna alternatywa w innych bankach dla konta i karty w USD?
Jeszcze pytanie, na które pewnie była odpowiedź, ale proszę o informację - karty Aliora do kont walutowych są wypukłe?
 Profil Relacje PM off  

#528 PostWysłany: 09 Cze 2015 11:28 

Ludzie, nie dajcie się nabrać na ten Alior!
Założyłem tam konto wyższej jakości właśnie ze względu na 0% prowizji przy przewalutowaniach i 0zł za wypłaty z bankomatów za granicą.

Wszystko OK, niby tak jest i nie kłamali.... ALE!

Stosują tak złodziejskie kursy jak najgorsze kantory na lotniskach i dworcach. Spread na EUR i USD wynosi np. 15%. Sprawa jeszcze bardziej się gmatwa gdy płacimy w innej walucie, wtedy kilka razy płatność będzie przewalutowana. W praktyce to wygląda tak, że na każdej płatności kartą na 100 EUR/USD tracimy 10EUR w wyniku zastosowania ujowego kursu.

ODRADZAM!

Oto jakiego otrzymałem na maila z zapytaniem o konkretny kurs waluty przy płatności w rublach rosyjskich:

W odpowiedzi na przesłaną wiadomość uprzejmie informuję, że kartami płatniczymi wydanymi przez Alior Bank można dokonywać transakcji zarówno w Polsce, jak i za granicą - w punktach akceptujących karty MasterCard. Kartami możliwe jest dokonywanie transakcji gotówkowych w bankomatach oraz transakcji bezgotówkowych w punktach usługowo - handlowych.

Za transakcje bezgotówkowe – płatności w sklepach - Alior Bank nie pobiera żadnej prowizji.
Dla posiadaczy Konta Wyższej Jakości, wypłata środków z bankomatów również jest bezpłatna.
Jeżeli posiada Pan rachunek w walucie PLN i będziecie Pan wykonywał transakcje kartą debetową do tego rachunku na terenie Rosji w walucie RUB, wówczas transakcja ta zostanie przewalutowana w następujący sposób: RUB zostaną przeliczone na USD według kursu MasterCard i zasad stosowanych przez tę organizację, a następnie przeliczone przez Bank na PLN.

Czyli w opisanej sytuacji nastąpi podwójne przewalutowanie transakcji:
1. RUB przewalutowane na USD,
2. USD przewalutowane na PLN.

Operacja wykonana kartą płatniczą rozliczana jest z datą otrzymania operacji do rozliczenia przez Bank. Bank nie pobiera dodatkowych opłat za przewalutowanie transakcji.
Dla przykładu dla wypłaty z bankomatu zaksięgowanej w dniu 26.05.2015 r. kurs USD/PLN z godz. 17:00 wynosi 3,9761.
Dla transakcji bezgotówkowej kartą zaksięgowanej w dniu 26.05.2015 r. kurs USD/PLN z godz. 17:00 wynosi 4,0954.
Operacje w innej walucie niż PLN dokonywane przy użyciu kart płatniczych ze znakiem Mastercard:
1) wykonane w walucie EUR są przeliczane w Banku na PLN (jeżeli waluta rachunku jest inna niż EUR) a następnie na walutę rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji,
2) wykonane w walucie USD są przeliczane w Banku na PLN (jeżeli waluta rachunku jest inna niż USD) a następnie na walutę rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji,
3) wykonane w walucie GBP są przeliczane w Banku na PLN (jeżeli waluta rachunku jest inna niż GBP) a następnie na walutę rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji,
4) w pozostałych walutach przeliczane są na USD według kursu MasterCard i zasad stosowanych przez tę organizację, a następnie przeliczane przez Bank na PLN (jeżeli waluta rachunku jest inna niż USD) a następnie na walutę rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji przez Bank zgodnie z zasadą, że kurs sprzedaży dewiz stosuje się dla rozliczeń transakcji obciążeniowych a kurs kupna dewiz stosuje się dla rozliczeń transakcji uznaniowych.

Obowiązujące w danym dniu kursy walut są dostępne w oddziale Alior Banku albo na naszej Infolinii a także na stronie internetowej.
http://www.aliorbank.pl/pl/o_banku/kurs ... ualne/main

Kurs Organizacji MasterCard dostępny jest na stronie https://www.mastercard.com/global/curre ... index.html
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.

#529 PostWysłany: 09 Cze 2015 11:33 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
No ale przecież tego wszystkiego można się dowiedzieć wcześniej, z podpisywanych dokumentów..... I jakie są kursy Aliorowe też wiadomo od lat. Wałkowane na forum do bólu o przewalutowaniach i gdzie czym warto płacić więc o co chodzi?
 Profil Relacje PM off  

#530 PostWysłany: 09 Cze 2015 20:39 

Każdy bank na czymś zarabia. Jeden na prowizji, drugi na kursach, a trzeci na jeszcze innych opłatach. To forum jest od tego, aby z gąszczu różnych dziwnych kart wyłuskać te najlepsze.
Niestety karty Alior Banku do nich nie należą.
 Profil Relacje PM off  

#531 PostWysłany: 09 Cze 2015 20:57 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
A nie lepiej kredytowa taka co z jakichś powodów opłaca się w Polsce (ja mam mbank m&m) a resztę ogarniać kartami z kantoru aliora?

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#532 PostWysłany: 09 Cze 2015 23:40 

Karta z Kantoru Aliora też nie jest idealna, jest co najwyżej dobra za granicą.
 Profil Relacje PM off  

#533 PostWysłany: 11 Cze 2015 23:59 

Loty: 24
Kilometry: 42 123
może i naiwne pytanie i z góry może zostać skrytykowane...ale jednak proszę o odpowiedź... po kilku dniach przeglądania forum oraz googlowaniu proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie...najlepszą aktualnie kartą kredytową (pomijam karty z kantorów, oraz debetowe) pod względem przewalutowań za granicą jest karta z Raiffeisena Wizzair?
 Profil Relacje PM off  

#534 PostWysłany: 04 Lip 2015 08:08 

Jeśli doliczysz wszystkie dodatkowe opłaty do karty Raiffeisena to nawet bezpośrednie przewalutowanie nic nie pomoże i w efekcie i tak słono zapłacisz.

Wydaje się, że najlepszą kartą dla podróżnika jest obecnie karta kredytowa World Mastercard BZ WBK. Bezpośrednie przewalutowania na PLN i w przypadku zamówienia karty przez telefon brak opłaty rocznej i późniejszych opłat miesięcznych.
http://www.bzwbk.pl/karty-platnicze/kar ... rcard.html
 Profil Relacje PM off  

#535 PostWysłany: 04 Lip 2015 08:15 
Awatar użytkownika

niebieski
markoss napisał(a):
Jeśli doliczysz wszystkie dodatkowe opłaty do karty Raiffeisena

Możesz podać co to za opłaty, bo kartę mam od prawie roku i nigdy żadnej dodatkowej opłaty nie zapłaciłem ;)
 Profil Relacje PM off
smatekk lubi ten post.

#536 PostWysłany: 04 Lip 2015 09:23 

Opłata roczna - 79 PLN, opłata miesięczna - 4,5 PLN, opłata za objęcie ubezpieczeniem na wypadek śmierci i trwałej niezdolności do pracy w wysokości 0,18% salda zadłużenia na koniec cyklu rozliczeniowego.
 Profil Relacje PM off  

#537 PostWysłany: 04 Lip 2015 10:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Z każdej z nich bez większego trudu się można zwolnić, więc nie wiem w czym problem. Do tej pory nie płaciłem i w przyszłości również nie mam zamiaru zapłacić ;)
 Profil Relacje PM off  

#538 PostWysłany: 04 Lip 2015 13:41 

Niezupełnie.
Z ubezpieczenia nie można zrezygnować. Opłata za pierwszy rok korzystania z karty nie będzie pobrana jeśli w ciągu pierwszych 3 miesięcy dokonana się transakcji na kwotę co najmniej 3 000 zł. Opłaty za drugi rok korzystania nie będzie jeśli w ciągu pierwszego roku wyda się co najmniej 12 000 zł. Dla mnie to za wysokie progi.
Jedynie opłaty miesięcznej można łatwo uniknąć dokonując min. 4 transakcji miesięcznie.
 Profil Relacje PM off  

#539 PostWysłany: 04 Lip 2015 15:01 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Jeśli ktoś podpisuje papiery, nawet jeśli dotyczą karty Raiffeisena, to doskonale wie jakie są warunki tej karty.

Jedyne koszty jakie ja ponoszę za korzystanie z tej karty to czasem opłata za ubezpieczenie - jeśli mam akurat zadłużenie (zdarzyło mi się to dwukrotnie w ciągu prawie roku, a koszt wyniósł może 1-2 zł). Także nie przesadzajmy.

W sytuacji, kiedy płacąc kartą Wizza masz jakieś profity (ja uzbierałem 500 złotych na bilety), to naprawdę koszt 3 czy 5 złotych jest żaden :D

#540 PostWysłany: 04 Lip 2015 18:16 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Takiego maila ostatnio dostałem, miło z ich strony:

Cytuj:
Doceniając naszych Klientów, dla których, ze względów zawodowych bądź osobistych, częste pobyty za granicą są nieodłączną częścią życia zmieniliśmy zasady przewalutowania transakcji zagranicznych. Uprzejmie przypominamy, że za przewalutowanie transakcji zagranicznych dokonanych Kartą Kredytową Citibank World Elite MasterCard Ultime Bank nie pobiera prowizji.

Ponoszony całkowicie przez Bank koszt przewalutowania Państwa transakcji zagranicznych jest jedoczesną oszczędnością dla Posiadacza karty Ultime.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości