Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#601 PostWysłany: 08 Paź 2015 13:27 
Site Admin
Awatar użytkownika

Cytuj:
Czy ktoś ma konto(a) i kartę(y) walutowe w tym "banku"?

Ja :P w USD, GBP, EUR
Cytuj:
Czy faktycznie jest tak, że płatne jest tylko wydanie karty (10pln)

Tak
Cytuj:
a potem nie ma opłat za kartę,

Nie ma
Cytuj:
prowadzenie rachunku

Też free
Cytuj:
i wypłaty w bankomatach za granicą?

Też za darmo
 Profil Relacje PM off
Japi_29 uważa post za pomocny.

Sycylia okołoweekendowo za 759 PLN ☀️😎 Loty do Palermo + aparthotel z podgrzewanym jacuzzi na dachu 🔥👙 Sycylia okołoweekendowo za 759 PLN ☀️😎 Loty do Palermo + aparthotel z podgrzewanym jacuzzi na dachu 🔥👙
Zimowy relaks na Cyprze 🏖️🌞 4* Amphora Hotelu Suites blisko plaży za 2063 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🏖️🌞 4* Amphora Hotelu Suites blisko plaży za 2063 PLN
#602 PostWysłany: 09 Paź 2015 12:50 
Awatar użytkownika

Dzięki wielkie za odpowiedź. Tak informacyjnie żeby nie było, to sprawdziłem tabele prowizji i opłat + rozmawiałem z konsultantem, ale wolałem dostać potwierdzenie od użytkownika(ów), bo na papierze czy w reklamie to zawsze wszystko pięknie wygląda :)
 Profil Relacje PM off  

#603 PostWysłany: 10 Paź 2015 12:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś ma tu opisywaną parę stron wcześniej kartę World MasterCard z BZWBK? Na pozór z obecnymi promocjami wygląda bardzo atrakcyjnie:
http://www.bzwbk.pl/karty-platnicze/kar ... e_korzysci

Cytuj:
0 PLN prowizji za transakcje zagraniczne dokonane kartami kredytowymi MasterCard World o numerze BIN 519308 wydanymi przez Bank Zachodni WBK S.A. (nie dotyczy kart MasterCard World postKB przed migracją) w ramach promocji „Podróżuj z kartą kredytową MasterCard World”, która trwa do 30.11.2015r. i której organizatorem jest Bank Zachodni WBK S.A. Oznacza to, że przy płatnościach zagranicznych kartą MC World Bank nie pobierze żadnych opłat z tytułu przewalutowania transakcji z waluty obcej na PLN.

Cytuj:
Zawnioskuj o kartę kredytową przez telefon i ciesz się kartą zwolnioną z opłaty rocznej za kartę w pierwszym roku i opłat miesięcznych w kolejnych latach. Szczegóły w regulaminie promocji – sprawdź warunki. Promocja trwa do 31.12.2015r.

Czyli dożywotnio darmowa karta, bez opłaty za przewalutowanie. Problem w tym że w regulaminie kart jest:

Cytuj:
Transakcje przeprowadzone w walutach obcych innych niż euro (EUR) EUR przeliczane
są na EUR, według kursu obowiązującego w systemie Visa/MasterCard w dniu
rozliczenia transakcji w systemie VISA/MasterCard a następnie kwoty transakcji
wyrażone w EUR przeliczane są na PLN po kursie sprzedaży dewiz obowiązującym w
Banku z dnia wprowadzenia danych do systemu Banku. Obciążenie konta Karty z tytułu
zrealizowanych transakcji jest dokonywane w PLN i stanowi ono podstawę do naliczania
prowizji za przewalutowanie transakcji. Wysokość prowizji określona jest w Taryfie.

Czyli o ile dobrze rozumiem, transakcja np. w JPY jest przewalutowywana na EUR po kursie MasterCard, a następnie na PLN po kursie banku, czyli ze spreadem ~3%, a my zwolnieni jesteśmy tylko z dodatkowej opłaty za przewalutowanie 2,8% którą normalnie doliczają "na górkę"?
 Profil Relacje PM off  

#604 PostWysłany: 10 Paź 2015 14:04 

Loty: 12
Kilometry: 31 528
Wygląda, że darmowa będzie, ale zwolnienie z prowizji od transakcji zagranicznych jest do 30.11.2015 - czyli potem płacisz. Przynajmniej ja tak to rozumiem.

Ostatnio edytowany przez mrmrooz, 11 Paź 2015 00:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#605 PostWysłany: 10 Paź 2015 21:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Te 900 lat by mi wystarczyło :P A tak na serio, w regulaminie tej promocji jest:

Cytuj:
Uczestnik Promocji, który spełni określone w punkcie 5 warunki Promocji, zostanie zwolniony z Opłat za przewalutowania transakcji zagranicznych dokonanych Kartą przez cały okres posiadania Karty od dnia 27.05.2015r
 Profil Relacje PM off  

#606 PostWysłany: 11 Paź 2015 00:14 

No to zmienia sytuację. Bo z poprzednich cytatów nie wynikało to, że przez cały okres posiadania karty. Ale dalej przeliczenie z Eur jest po kursie banku, nie mastercarda/visy - więc przeliczenia będą gorsze niż w kartach przeliczanych bezpośrednio po kursach organizacji.

ps. datę poprawiałem ze dwa razy :-)
 Profil Relacje PM off  

#607 PostWysłany: 11 Paź 2015 09:59 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Dzwoniłem i pytałem o tą kartę z BZWBK i jest ona wydawana na dwa lata z możliwością przedłużenia na kolejne dwa i w tym czasie nie ma opłaty za przewalutowanie i karta jest darmowa (to pod warunkiem wyrobienia przez telefon). Po tym okresie wnioskuje się od nowa na warunkach obowiązujących wtedy. Do tego przy limicie do 10tys wystarczy deklaracja o zarobkach a powyżej 10tys zaświadczenie.
 Profil Relacje PM off  

#608 PostWysłany: 14 Paź 2015 12:38 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
Jeśli chodzi i BZWBK to niestety słabo to wygląda - kurs eur w tej chwili pokazuje na stronie 4,3791 PLN a w tym samym czasie w kantorze Alior można kupić za 4,2483 PLN zatem mamy 13gr różnicy na 1EUR. Przy 100EUR 13zł... dziękuję, nie wezmę :)
 Profil Relacje PM off  

#609 PostWysłany: 30 Paź 2015 18:46 

Witam wszystkich

chcę wypłacać pieniądze w meksyku gdzie będę przez dłuższy czas i wymyśliłem sobie taki sposób

Konto polskie robię przelew na walutomat i kupuję euro > euro przelewam na konto walutowe > Wypłacam przez kartę mastercard w meksyku peso.

Euro i mastercard dlatego, że z tego co wyczytałem i obliczyłem będzie to na tę chwilę najbardziej opłacalne.

Czyli dzięki walutomatowi odpada mi często nieatrakcyjne przewalutowanie złotówek na euro. Czy natomiast są jeszcze jakieś przewalutowania pomiędzy bankami a mastercard?

Koszt wypłaty zależy od bankomatu na miejscu oraz banku w jakim mam kartę, tak?

Interesuje mnie taka karta gdzie nie będę płacił prowizji za wypłatę za granicą oraz jakichś dodatkowych opłat za przewalutowanie euro na peso. Nie wiem czy są jeszcze jakieś pułapki i czy mój pomysł jest najbardziej rozsądny także dzięki z góry za Wasze rady :).
 Profil Relacje PM off  

#610 PostWysłany: 30 Paź 2015 18:58 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
Nie lepiej wziac karte USD z Aliora lub Tmobile i miec tylko przewalutowanie MXN/USD.
 Profil Relacje PM off  

#611 PostWysłany: 30 Paź 2015 19:32 

igore napisał(a):
Nie lepiej wziac karte USD z Aliora lub Tmobile i miec tylko przewalutowanie MXN/USD.

z tego co przeliczałem mxn/usd jest mniej korzystne niż mxn/eur

szukam konkretnie karty debetowej, aby można było zrobić przewalutowanie z euro na peso a nie jakieś dziwne przewalutowania kilkukrotne typu euro > dolar > peso itp. i żeby wychodziło to najtaniej - czyli najlepiej brak prowizji za przewalutowanie oraz tania wypłata z bankomatu.
 Profil Relacje PM off  

#612 PostWysłany: 01 Lis 2015 17:27 

Z tymi płatnościami kartą za bilety lotnicze to jest trochę chore. Dziś chciałem dokupić bagaż na lot który jest za 7 dni i nie da rady zrobić przelewu itp. bo już za późno.
 Profil Relacje PM off  

#613 PostWysłany: 01 Lis 2015 19:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Normalne - biletu lotniczego też nie kupisz przelewem blisko terminu - ryzyko niezaksięgowania etc. - jak najbardziej normalne - co za problem wyrobić sobie kartę?
 Profil Relacje PM off  

#614 PostWysłany: 05 Lis 2015 00:17 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 110 566
Jak długo czekaliście na kartę walutową od T-Mobile? Na infolinii dostałem trochę niejasną informację, że 14 dni idzie pocztą ale czy dojdzie coś na przetworzenie zamówienia/wyrobienie karty?
 Profil Relacje PM off  

#615 PostWysłany: 05 Lis 2015 03:25 

Witam wszystkich ponownie, przeczytałem cały wątek ponad 30 stron i nie padła ani razu odpowiedź na pytanie zadawane już wiele razy przez wiele miesięcy, będę wdzięczny (inni zainteresowani pewnie też) jak ktoś coś doradzi :)

Będę za kilka tygodni w meksyku i później w ameryce południowej, chcę założyć konto w alior i tmobile (choć skoro w t-mobile jest wypłata tylko 5zł, a będę ich robił max 2 w miesiącu to przeżyję taki koszt i być może założę tylko tmobile i wpłata dolarów przez walutomat).

W tym wątku było wiele razy pisane, że są straszne problemy z wypłatą pieniędzy na świecie z tych kart t-mobile i aliora w dolarach. Nikt do tej pory nie napisał o odblokowaniu karty na miejscu więc zastanawiam się czy jest sens w ogóle tam zakładać konta skoro blokują i nie można z nich wypłacić.

Jaka karta debetowa (mastercard) w takim razie do wypłat (są jakieś bez prowizji? a jak nie ma to jakie mają najniższą?), jedyna opcja którą wyczytałem to mbank gdzie płaci się 30zł na rok i 30zł za założenie. Inne alternatywy? I co z tymi kartami aliora i t-mobile jeśli chodzi o blokady.

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#616 PostWysłany: 05 Lis 2015 09:18 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
adamian napisał(a):
Jak długo czekaliście na kartę walutową od T-Mobile?

Ja czekałem około tygodnia.
 Profil Relacje PM off  

#617 PostWysłany: 05 Lis 2015 10:22 

martinhavana napisał(a):
...
Jaka karta debetowa (mastercard) w takim razie do wypłat (są jakieś bez prowizji? a jak nie ma to jakie mają najniższą?), jedyna opcja którą wyczytałem to mbank gdzie płaci się 30zł na rok i 30zł za założenie.

Co do mBanku - to karty walutowe są visa, nie mastercard. Dwa - opłata za założenie jest opłatą za pierwszy rok, więc w pierwszym roku tylko 30 zł w sumie. Trzy - to są bardzo dobre karty do wypłat w ich walucie rozliczeniowej - wtedy bez prowizji, darmowe bankomaty na świecie. Ale wypłata w walucie innej niż waluta karty to dochodzi prowizja 3%.

Do co ilości wypłat z bankomatów na miesiąc - to zależy sporo od kraju, waluty (chyba) i Twoich potrzeb. Ostatnio w Portugalii co wypłacałem z bankomatu - to maks mogłem wypłacić 200 Eur! I gdyby nie karta Eur mBanku i brak prowizji za wypłaty - to musiałbym zapłacić więcej za prowizje niż opłata roczna za mBank.

Przy dłuższej podróży - brałbym kilka kart. Jedna - obowiązkowo AliorKantor USD - darmowa jeżeli zrobisz dowolną transakcję w ciągu pół roku od wydania, pierwsza wypłata z bankomatu za granicą na miesiąc gratis. Kolejne 9 zł. Transakcje w USD - bez przewalutowania. Transakcje w walutach innych niż USD - przeliczane po kursie mastercarda na USD.

Druga (lub i 3cia) - tam gdzie Ci podejdzie - ew gdzie już masz konto.
 Profil Relacje PM off  

#618 PostWysłany: 05 Lis 2015 12:23 

mrmrooz napisał(a):
Do co ilości wypłat z bankomatów na miesiąc - to zależy sporo od kraju, waluty (chyba) i Twoich potrzeb. Ostatnio w Portugalii co wypłacałem z bankomatu - to maks mogłem wypłacić 200 Eur! I gdyby nie karta Eur mBanku i brak prowizji za wypłaty - to musiałbym zapłacić więcej za prowizje niż opłata roczna za mBank.

Przy dłuższej podróży - brałbym kilka kart. Jedna - obowiązkowo AliorKantor USD - darmowa jeżeli zrobisz dowolną transakcję w ciągu pół roku od wydania, pierwsza wypłata z bankomatu za granicą na miesiąc gratis. Kolejne 9 zł. Transakcje w USD - bez przewalutowania. Transakcje w walutach innych niż USD - przeliczane po kursie mastercarda na USD.

na razie interesuje mnie tylko meksyk czyli waluta meksykańskie pesos, co do aliora znam warunki, bo czytałem cały wątek.

Jeżeli ktoś znałby inną kartę która przelicza waluta lokalna > kurs mastercard usd to będę wdzięczny i liczę na informację o przypadkach bezproblemowego odblokowania karty t-mobile/aliora po zgłoszeniu (i informację w jaki sposób zostało to załatwione).

Opłata za wypłatę - np. 10zł mnie nie przeraża, bardziej przelicznik peso - po kursie banku oraz prowizja procentowa, bo chcę wypłacać większe kwoty, powiedzmy od. 800zł w górę.
 Profil Relacje PM off  

#619 PostWysłany: 17 Lis 2015 00:25 

Loty: 219
Kilometry: 566 812
martinhavana nie wiem o co chodzi dokładnie z tą blokadą ale na wyjazd do Meksyku, Gwatemali i Belize miałem właśnie kartę z kantoru Alior Banku. W Meksyku nie korzystałem ale w Belize i Gwatemali wypłacałem kasę kilkukrotnie i nie było żadnych problemów.

Ciekawą opcję ma jeszcze Citibank. Dają kartę za darmo, z darmowymi wypłatami na całym świecie i z możliwością przepinania karty pomiędzy kontami walutowymi i PLN. Generalnie działa to tak, że jak jedziemy do kraju gdzie płacimy w USD to przepinamy kartę do konta USD. Jedynie trzeba pamiętać, że przewalutowania z walut innych niż GBP, EUR, USD i chyba CHF są przeliczanie po kursie organizacji do EUR dlatego wtedy lepiej przepinać kartę do konta w EUR. Minus taki, że konto jest za darmo jeśli mamy wpływ min. 5000zł i jakąś ich kartę kredytową lub 30 000zł na kontach i lokatach.
 Profil Relacje PM off  

#620 PostWysłany: 26 Lis 2015 10:50 

Loty: 69
Kilometry: 64 523
niebieski
Taka sytuacja:

Potrzebuję zapłacić za hotel pewną sumkę, niestety strona przyjmuje płatności tylko w funtach. Mam co prawda konto/karte walutową ale w euro, więc nic mi to nie daje. Ktoś ma może pomysł jak zrobić płatność w funtach tak, żeby nie liczyć na złodziejskie przewalutowanie mBanku ? Przy takiej płatności wychodzi mi więcej o ok. 200 zł.....Mógłbym teoretycznie wyrobić nową karte walutową w funtach za 30 zł, ale skorzystam z niej raz....Jakieś pomysły jak "oszukać system" ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości