Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#561 PostWysłany: 06 Wrz 2015 10:21 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
stu napisał(a):
Witam
zastanawiam się jak kartę bede potrzebował do rezerwacji lotów/hotel oraz płatności bezgotówkowych na terenie europy?
Mam debetową wypukłą w dotychczasowym banku Getin ale słyszałem, że do płatności w necie (rezerwacje) potrzeba jest kredytowa (potrzeba też będzie do wypożyczenia auta). [...]

No więc tak - w getinie warto abyś miał kartę debetową VISA - domyślnie wydają Mastercard ale ze zmianą nie powinno byc problemów - VISA z Getin rozliczana jest bezpośrednio po kursie organizacji na złotówki i bank nic nie dolicza za przewalutowanie (oszczędność w stosunku do innych banków to nawet 5% na każdej transakcji!), również płacenie w walutach obcych w internecie jest bardzo dobrą opcją.

Co do kredytówki na potrzeby tylko blokady "kaucji" za samochód to może być dowolna karta (blokada zostanie założona i zdjęta, nie będzie transakcji na karcie w walucie). Zobacz kartę Citi Simplicity jest po pierwsze bezwarunkowo darmowa, po drugie karty CitiBanku mają opinię że działają zawsze i wszędzie. :)
 Profil Relacje PM off  

Greckie wczasy z widokiem na Morze Egejskie ☀️ 4* hotel na Kos od 2218 PLN 🇬🇷 Greckie wczasy z widokiem na Morze Egejskie ☀️ 4* hotel na Kos od 2218 PLN 🇬🇷
Namibia wzywa 🦒dzika przyroda czeka🐾 🏜️ Loty do Windhuk od 2254 PLN 🔥😍 Namibia wzywa 🦒dzika przyroda czeka🐾 🏜️ Loty do Windhuk od 2254 PLN 🔥😍
#562 PostWysłany: 11 Wrz 2015 20:00 

Witam

Przejrzałem ostatnie strony tego wątku ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Prosze o pomoc w wyborze najodpowiedniejszej karty debetowej/kredytowej abym mógł bezproblemowo rezerwować bilety lotnicze oraz bookować noclegi np na booking.com.

Posiadam aktualnie karte debetową w mBanku, Visa Electron, jednak ma taki problem że nie przechodzą z niej żadne próby zabookowania lotów. Nie wiem dlaczego.

Na czym mi zależy. Przede wszystkim aby taka karta była pozbawiona opłat rocznych, ewentualnie żeby były one jak najmniejsze. Będzie mi służyć głównie tylko do bookowania lotów i noclegów, nie zamierzam nią płacić za granicą, posługuje się przeważnie gotówką ewentualnie swoją debetówką. Może być mi jeszcze potrzebna ewentualnie do zabukowania kaucji przy wypożyczaniu auta.

Gdzie taka karte dostane ? i jakie będą jej ewentualnie słabe strony ?

Dziękuje z góry
 Profil Relacje PM off  

#563 PostWysłany: 11 Wrz 2015 20:20 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
A przypadkiem nie jest tak, że płatności online w mBanku karta debetowa trzeba aktywować telefonicznie, bo domyślnie sa zablokowane? Kiedyś pamiętam, że chyba tak było...
 Profil Relacje PM off  

#564 PostWysłany: 11 Wrz 2015 20:35 

Dla nowych kart limit na tranzakcje internetowe jest 0 zł.
 Profil Relacje PM off  

#565 PostWysłany: 12 Wrz 2015 16:18 

Faktycznie. Przez czat internetowy z babka z mBanku pogadłem o limitach na transakcje internetowe, i okazało sie że mój limit wynosi 0. Zmieniłem go i bezproblemowo zabukowałem ryanaira. Dzięki za pomoc !

Zostając już w temacie kart płatniczych. Czy karta debetowa mBank Visa Electron moge bukować hotele i wynajmować samochody ? czy do tego juz jest potrzebna kredytówka ?
 Profil Relacje PM off  

#566 PostWysłany: 13 Wrz 2015 17:53 

złoty
@Marcin Cy - możesz ale jeśli w PLN to wszystko ok jeśli w innych walutach to przeliczenia mbanku są masakryczne, przy dużych kwotach widać różnicę. :)

W tym poście opisałem jak sobie radzić z walutami obcymi: ;-)

dla-podroznika,181,1454&start=560#p635445
 Profil Relacje PM off  

#567 PostWysłany: 16 Wrz 2015 08:36 
Awatar użytkownika

Ja obecnie szukam karty z wysokimi limitem. Zrobiłem sobie pewne rozpoznanie i zainteresowała mnie karta Deutsche Bank Premium Club.Co o niej sądzicie?
 Profil Relacje PM off  

#568 PostWysłany: 16 Wrz 2015 11:42 

Karta nie jest zła. Rozliczana w EUR, brak dziwnych opłat i prowizji za przewalutowania. Kurs EUR/PLN banku mógł by być lepszy, ale tragedii nie ma.
Często używam do płatności zagranicznych (ale zwykłą, srebrną) jako dodatkową, do karty walutowej T-mobile.
 Profil Relacje PM off  

#569 PostWysłany: 17 Wrz 2015 10:17 

Zbanowany
A jaką chcesz sobie wyrobić kartę w Deutsche bank? Złotą czy srebrną?

Widzialeś jaka jest wysoka opłata przy wydaniu karty gold?
 Profil Relacje PM off  

#570 PostWysłany: 17 Wrz 2015 10:34 
Awatar użytkownika

Jaka jest konkretnie? Patrzyłem się bardziej na kartę silver. Słyszałem o tym, że karta T-mobile jest obecnie dość polecana. Rozumiem,że karta jest związana z Alior Bankiem?
 Profil Relacje PM off  

#571 PostWysłany: 17 Wrz 2015 11:33 

Zbanowany
benx napisał(a):
Jaka jest konkretnie? Patrzyłem się bardziej na kartę silver.

Tu masz warunki na złotą kredytówkę z Deutsche Banku http://www.comperia.pl/szczegoly-karty- ... ypass.html

benx napisał(a):
Słyszałem o tym, że karta T-mobile jest obecnie dość polecana. Rozumiem,że karta jest związana z Alior Bankiem?

Też nie jest zła.
 Profil Relacje PM off  

#572 PostWysłany: 17 Wrz 2015 11:38 
Awatar użytkownika

200 zł to jednak trochę za dużo. Czytam,że niby jest możliwość zniesienia tej opłaty ale trzeba zrobić obroty na koncie w wysokości 24 tys.złotych a jest to jednak dla mnie nieosiągalne. Chyba jednak wezmę tą z T mobile. Ewentualnie jeszcze rozejrzę sie za czymś innym.
 Profil Relacje PM off  

#573 PostWysłany: 17 Wrz 2015 13:07 

złoty
benx: jeśli poszukujesz karty kredytowej to zainteresują się Mastercard Silver z Raiff - rozliczana jest na PLN po kursie organizacji nie ma opłat za przewalutowanie, jest to dobra opcja - warunki do tego aby była bezpłatna też są dość proste do spełnienia.
 Profil Relacje PM off  

#574 PostWysłany: 17 Wrz 2015 18:15 

Nie trzeba od razu brać z Deutsche Banku karty złotej. Srebrna równie dobra, tańsza a warunek bezpłatności to 12000zł rocznie (czyli średnio 1000zł miesięcznie), ale ma mniej bajerów. Parę razy udało mi się nie spełnić warunków darmowości, wtedy dzwoniłem miesiąc przed końcem roku, składałem dyspozycję zamknięcia karty i kilka dni później dzwonili z propozycją zniesienia opłaty roczne, byle bym pozostawił kartę.
Jeżeli chodzi o karty T-mobile, to warta rozważenia jest karta do konta walutowego (niestety nie jest to kredytówka, tylko debetówka). Kredytówka T-mobile niby tańsza, mniejsze wymagania do bezpłatności, ale o ponad 2% wyższy spread.
Jak pisał seal Mastercard Silver (lub WizzAir) Raiffeisena są godne uwagi, bo mają przewalutowanie po kursie MC bez prowizji banku.
 Profil Relacje PM off  

#575 PostWysłany: 17 Wrz 2015 18:59 

BZWBK w USD to zupełnie nieopłacalna karta chyba, że ktoś będzie płacił tylko w USD. Wynalazek bezetu to karta USD rozliczana w EUR i przy płatnościach w innych walutach dostajemy podwójne przewalutowanie. Przekonałem się o tym kupując INR kartą bzwbk w USD. Wyszło ok 10 - 12% drożej niż kartą w EUR. Niestety uwierzyłem w opinie, że do Indii lepiej brać USD i z rozpędu kupiłem też tę kartę. Może się jeszcze kiedyś przyda, chociaź do stanów się nie wybieram w najbliższym czasie.
 Profil Relacje PM off  

#576 PostWysłany: 17 Wrz 2015 21:09 

niebieski
benx:Jeżeli tylko chcesz kartę z wysokim limitem, to załóż lokatę w Open (długą/krótką obojętne) i dostaniesz kartę keep it simple z takim limitem, jak lokata. Polecam jednak kartę Wizzair,choć, aby mieć wysoki limit, trzeba mieć historię. Kartę tą można nadpłacać i operować wtedy większymi środkami,przekładającymi się na loty.Więcej korzyści, w wątku o karcie.

Marcin Cy:Tobie również ją polecam, bo z kartą debetową w mBanku nie można chyba poszaleć (nie miałem)
 Profil Relacje PM off  

#577 PostWysłany: 17 Wrz 2015 23:58 

Loty: 40
Kilometry: 33 710
niebieski
mam przyjaciela który ma wszędzie poblokowane konta przez komorników , zatem co ma zrobić żeby podróżować i płacić kartą za bilety u przewożników skoro niema takiej możliwości, czy można mu polecić jakąś kartę prepaid ? pracuje za 2400 zł a na umowie ma pół etatu dlatego może sobie podróżować, czy znacie jakąś kartę bez rejestracji w banku
 Profil Relacje PM off  

#578 PostWysłany: 18 Wrz 2015 03:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@wizu masz zdecydowanie racje. Ta karta jest kiepska po pierwsze przez przewalutowanie a po drugie to Visa Electron i np w Australii nie działała. Lepiej już załadować MC w zł.

@mezo23 dla kolegi polecam karty prepaid, ale MC

wysłane z telefonu
mezo23 lubi ten post.

#579 PostWysłany: 18 Wrz 2015 09:31 

Zbanowany
@benx 200 zł miesięcznie to za dużo? Przecież przy jednym tankowaniu człowiek jest w stanie więcej wydać. No ale jak tam sobie uważasz.

mezo23 napisał(a):
mam przyjaciela który ma wszędzie poblokowane konta przez komorników , zatem co ma zrobić żeby podróżować i płacić kartą za bilety u przewożników skoro niema takiej możliwości, czy można mu polecić jakąś kartę prepaid ? pracuje za 2400 zł a na umowie ma pół etatu dlatego może sobie podróżować, czy znacie jakąś kartę bez rejestracji w banku

Jest taka karta bankomatowa na prepaid w bzwbk. Podobno nie trzeb jej rejestrować. Po prostu jest nr konta na który można przelać pieniądze. Pieniądze te można wypłacać w bankomacie. Z tego co wiem, jest to niewidoczne dla komorników.
 Profil Relacje PM off
mezo23 lubi ten post.

#580 PostWysłany: 18 Wrz 2015 11:12 

Loty: 107
Kilometry: 182 396
Do transkacji w necie coś takiego http://allegro.pl/karta-internetowa-bz- ... 06287.html - trzeba rejestrować ale samemu wpisujesz dane ;-) lub na kogoś można zarejestrować a samemu korzystać.

A jak ktoś potrzebuje plastik to np to: http://allegro.pl/karta-prepaid-bz-wbk- ... 47114.html - ta jest na okaziciela bez rejestracji.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości