Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Cze 2014 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 77
Kilometry: 250 316
Witam,
planujemy w Manilii przesiadke na lotach wewnetrznych z airasia i mam takie male pytanko, czy 3 godz. nam wystarcza ?
Lecimy z bagazem rejestrowanym wiec jeszcze musimy go odebrac i ponownie nadac :evil:

-------
zuza
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 07 Maj 2015 18:31 

Witam,

wybieram się na Filipiny 24.05. Mam pytanie odnośnie lotniska. Ląduję o 16, następny lot mam o 19 do Kalibo. Pytanie powstaje proste, czy zdążę się wyrobić zakładając, że nie będzie opóźnień. Pytam bo 3h to zazwyczaj sporo na przesiadkę, jednak naczytałem się sporo o chaosie na tym lotnisku, opóźnieniach itp.

Może też inaczej, czy ktoś kto dobrze kojarzy to lotnisko mógłby nieco łopatologicznie opisać jak dostać się na terminal nr 3 krok po kroku :) ?

Od mojego ostatniego lotu minęło już parę lat- nie miałem nigdy przesiadek na lotniskach, więc sprawa była prosta zawsze, tutaj obawiam się jakiś komplikacji, wynikających z braku doświadczenia w poruszaniu się po większych lotniskach w celu przesiadki.

Jeśli macie jeszcze jakieś dodatkowe wskazówki, uwagi to oczywiście o nie poproszę :)

A zapytałbym, jeszcze o bagaż. Planuję tylko zabrać podręczny. Może wyjść tak, że jeśli minimalnie przekroczę 2,3 cm rozmiar podręcznego albo wagę o maks 1 kg to będą robili problemy, czy raczej żadnych ? Jakie są wasze doświadczenia ogólnie z podręcznym, w szczególności w Emirates i Cebu Pacific ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Maj 2015 18:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Musisz zmienić terminal na "domestic", prawdopodobnie nr 3.
Nie jest to takie super proste, ale są darmowe busiki zasuwające po płycie lotniska.
Wychodzisz przed budynek terminala, idziesz w lewo wzdłuż ściany 30m i są ławki.
Tam szukasz gościa, co zapisuje na busa. Pokaż mu kartę pokładową czy co tam masz i dowiesz się, do którego terminala zmierzasz.
Dużo o tym tu już było na forum, poszukaj.

Raczej zdążysz, bo lokalne loty prawie zawsze mają "planowe" opóźnienia, ale założyłeś sobie bardzo optymistyczną wersję a inne też mogą wystąpić ;-)

O rozmiar podręcznego w detalach bym się nie martwił (odprawa na checkin), waga musi się zgadzać (zwykle do pełnego kg w górę przejdzie, czyli zamiast 7 będzie 7,5 i tylko grymas czy uśmiech pani).
Weź miękką walizkę/plecak to nie dasz nikomu szans na pokazanie, kto tu rządzi - w razie draki wrzucisz parę ciuchów na siebie i zredukujesz wagę/rozmiar podręcznego. Oni o tym raczej też wiedzą i miękkich bagaży nie będą ruszać.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Maj 2015 21:19 
Awatar użytkownika

Loty: 77
Kilometry: 250 316
Na lotnisku w Manili Emirates operuje na T3, wiec raczej nie bedzie potrzebna zmiana terminalu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Cze 2015 08:47 
Awatar użytkownika

niebieski
A jezeli lot jest z Dubaju do Manili Cebu Pacific i dalej na Boracay rowniez Cebu Pacific to wszystko ogarne w ramach terminalu nr 3 ?
3 h rowniez mam na przesiadke.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Wrz 2015 22:00 

Loty: 126
Kilometry: 313 278
srebrny
Moja sytuacja jest dużo bardziej napięta.'
Według planu ląduje w Manili o 14:05 samolotem z Coronu (czyli stosunkowo krótki lot w tym upatruje szansy braku opóźnienia)
Samolot ląduje na 4 terminalu.
Natomiast o 16.05 mam wylot do Dubaju z terminalu 3.
Jaka jest szansa powodzenia tej operacji?
Planując to miałem 3h na przesiadke i ten sam terminal jednak Cebu z czasem pozmieniało te godziny i miejsca.
Lecę z podręcznym.
Zaprzątać sobie głowę czy szukać innej opcji - lot jest w listopadzie.

Ostatnio edytowany przez semizkum, 08 Wrz 2015 22:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Wrz 2015 22:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Odpuść, godzinne opóźnienia to absolutny standard na Filipinach a dwugodzinne też nikogo nie dziwią.
Możesz mieć pecha i pierwszy samolot złapie takie opóźnienie a drugi poleci o czasie.
A jeśli jeszcze musisz zmienić terminal (bo piszesz o terminalach 4 i 4 - chyba miałeś na myśli, że jest jakaś zmiana w międzyczasie)to jest to już szukanie problemów na siłę.

Ostatnio edytowany przez jobi, 08 Wrz 2015 22:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
semizkum uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 08 Wrz 2015 22:08 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
niebieski
semizkum napisał(a):
Moja sytuacja jest dużo bardziej napięta.'
Według planu ląduje w Manili o 14:05 samolotem z Coronu (czyli stosunkowo krótki lot w tym upatruje szansy braku opóźnienia)
Samolot ląduje na 4 terminalu.
Natomiast o 16.05 mam wylot do Dubaju z terminalu 4.
Jaka jest szansa powodzenia tej operacji?
Planując to miałem 3h na przesiadke i ten sam terminal jednak Cebu z czasem pozmieniało te godziny i miejsca.
Lecę z podręcznym.
Zaprzątać sobie głowę czy szukać innej opcji - lot jest w listopadzie.

Ciężko powiedzieć ale ja chyba bym nie ryzykował Podczas mojego pobytu na Filipinach często loty Cebu pacific były dużo opóźnione a jeden nawet będąc już na lotnisku w Manilli skasowany na lotnisko Caticlan i dopiero po awanturze przełożyli nam na Kalibo kilka godzin później
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Wrz 2015 22:25 
Site Admin

Przed lotem powrotnym do domu - min pół dnia rezerwy, najlepiej przylecieć dzień wcześniej.
Na Filipinach loty nie tylko bywają opóźnione, ale i odwoływane dość często.
2 ludzi lubi ten post.
semizkum uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 30 Wrz 2015 15:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja na szczęście nie mogę powiedzieć, aby moje loty na Filipinach były bardzo opóźnione. Międzynarodowe na trasie Dubaj - Manila oraz Manila - Sydney z opóźnieniem kilkunastu minut (co przy 9 godzinach lotu już nie robi większej różnicy). Krajówki za to Puerto Princessa - Manila raz opóźnienie godzinne, raz wcześniejszy wylot i pół godziny przed czasem.
Lotnisko Naina T3 jest dość rozległe, każdorazowo wchodząc na lotnisko skanują bagaże i przechodzi się przez bramkę. Czasami proszą o pokazanie biletu. Odloty znajdują się na dole, przyloty na górze. Na sali odlotów po prawej stronie jest kilka rzędów krzeseł, gdzie można sobie usiąść. Kolejki do odprawy są ogromne, a sama odprawa trwa bardzo długo. Mimo, że jest możliwa odprawa przez internet czy przez maszyny na lotnisku, i tak trzeba stać do okienka aby dostać papierowy "board pass".
Na antresoli znajdują się restauracje i sklepy gdzie można spędzić czas. Dla niewymagających i głodnych polecam sklep ze sławetnymi zupkami chińskimi w kubełkach wielkości nocnika za grosze. W sklepie jest samowar z gorącą wodą, którymi można zaląc zupkę i na miejscu spokojnie usiąść i zjeść gorący posiłek za grosze.

#11 PostWysłany: 30 Wrz 2015 15:48 

@Japonka76, przylatuję planowo do MNL o 11:20. Wylatuję do PPS planowo o 14:40 i muszę zmienić terminal na ten do krajówek. Zdążę?
 PM off  

#12 PostWysłany: 30 Wrz 2015 15:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Masz bardzo malo czasu. Lot z DXB zapewnie sie opozni, a na transfer z T3 do T4 powinno sie zakladac ok. 3h wg strony lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Wrz 2015 16:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@Don_Bartoss moim zdaniem jest to na granicy ryzyka, i powiedziałabym, że NIE.

Ale proszę sprawdź jeszcze jedną rzecz. Ja leciałam do PP lotem krajowym Cebu Pacyfic i wylot był z T3 - to to samo lotnisko, tylko odprawa była w kolejnym rzędzie, że tak nazwać. A dopiero potem było rozróżnienie na odprawę celną i przejście dla krajowych i międzynarodowych już oddzielnie..

#14 PostWysłany: 30 Wrz 2015 22:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja się przesiadałem z 3 na 4 w grudniu i styczniu, jeżeli lot z Dubaju nie będzie opóźniony to w mojej ocenie spokojnie zdążysz. Jedyną niewiadomą może być bus pomiędzy terminalami ale jeżdżą nieregularnie, o ile pamiętam raz na 30-45 minut. Sam przejazd zajmuje kilka minut.

Nawet nie musisz czekać na tego busa bo możesz wyjść z lotniska i złapać taxi, żeby przejechać między terminalami. Jednak okolice lotniska, jak i cała Manila są zakorkowane więc czasowo pewnie się uda zaoszczędzić kilkanaście minut.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 30 Wrz 2015 23:12 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Ja laduje w MNL z Dubaju na terminalu 3

I lece do PPS z 3 do Cebu z 3

Sprawdz na rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 30 Wrz 2015 23:38 
Awatar użytkownika

niebieski
To zależy od linii. Z 3 lata Cebu ... i nie tylko na trasach krajowych. Natomiast z 4 Air Asia (Zest Airways) i Tigerair + coś jeszcze. Z 4, którą śmiało można nazwać kurnikiem lata też Air asia na kilku trasach międzynarodowych. Dodam jeszcze, że jakbyś się nawet nie wyrobił to nie będzie problemu, żeby Cię przenieśli na następny lot, których do PP jest kilka dziennie ale tak jak było wcześniej napisane to Filipiny, gdzie czas jak się wydaje biegnie inaczej niż u nas, zatem wszystko może się zdarzyć :)
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 31 Paź 2015 14:07 

srebrny
podbijam.
Ile realnie czasu trzeba na przesiadkę w ramach terminal 3? Przylot międzynarodowy, wylot domestic z bagażami rejestrowanymi (odbiór + nadanie). Wszystko niestety na dwóch różnych biletach Cebu.
Na stronie Cebu oba są opisane jako "Ninoy Aquino International Airport Terminal 3" ale podejrzewam, że są to inne kawałki (international i domestic) tego samego terminala.
Ze strony Cebu wynika, że o czasie jest tylko ok. 70% lotów ;) zastanawiam się ile godzin przeznaczyć na przesiadkę, w MNL chciałbym być minimalnie jak się da.

Czy lecąc domestic można skorzystać z saloniku, który jest opisany jako "Airside - After Security Checks, the lounge is located in the International Departure Area. Take the elevator near Gate 115 to the 4th Level 'Airline Lounges'. "?

Ktoś był i coś doradzi? Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 31 Paź 2015 14:36 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 8 613
Dacie radę.
Miałem podobną sytuacje na MNL.
Ja miałem na przesiadkę z PPS na DXB w MNL 2,20h bo separacji mieliśmy 3,20h.
Ale wiadomo że zawsze Palawan się opóźnia w Cebu w obu kierunkach,podobnie na jumpach.

#19 PostWysłany: 31 Paź 2015 14:39 

srebrny
@CamperWestfalia

ile czasu mieliście na przesiadke na T3?
czy między International i Domestic jest jakieś rozdzielenie?
Czy do bagaży nie ma kilometrów? Ja zastanawiam się nad przesiadką 2h. :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 22 Gru 2015 09:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Cały czas mi chodzi po głowie jedna sprawa ...
Otóz mamy przesiadke w Manilii, teoretycznie po zmianie lekko godzin lotów przylot do Manili 11:20 a wylot na Boracay o 14:50. Dało nam to teraz 3,5h.
W praktyce widze ze kazdy lot do Manili z Dubaju jest spozniony i srednio ląduje około/ponad godzine po czasie. Czyli miedzy 12 a 13.

Mamy bagaz rejestrowany i niestety ze wzgledu na zmiane rozkladu Cebu musimy takze zmienic terminal z 3 na 4.
Zastanawiam sie czu dokupic jakas alternatywe na pozniej np na Kalibo czy ryzykowac ze jak wyladujemy okolo 12:30 to jakos 2 h nam wystarczy ?

Jak myslicie duzo zabulimy jestli sie spoznimy i bedizemy musieli kupic kolejny lot "na zaraz" ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości