Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 24 Kwi 2018 09:10 
Awatar użytkownika

Loty: 425
Kilometry: 667 983
srebrny
Wprawdzie byłem kiedyś na lotnisku w Manili, ale nic już nie pamiętam. Czy w przypadku przesiadki na międzynarodowe, dalej T3, są jakieś cudowania? W stylu dodatkowe security/Podział terminala w zależności od linii/itp?

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#82 PostWysłany: 01 Maj 2018 12:37 

W zeszłym roku jak byłem na Filipinach to w przypadku przesiadki z lotu krajowego na międzynarodowy była konieczność zmiany terminala, czyli przejazd de facto przez miasto z jednego terminala na drugi. Następnie procedura wygląda dokładnie tak samo, jakbyś dopiero co przybył na lotnisko, czyli jeśli zmieniasz linie to nadanie bagażu, security check itd. Generalnie zabiera to dość sporo czasu, a sam terminal międzynarodowy z którego lecieliśmy PA do Singapuru to straszny tłok i generalnie dość słabe warunki na odpoczynek, także dłuższy pobyt na tym lotnisku nie jest wskazany.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 08 Paź 2018 15:07 

Cebu kolejny raz zmieniło mi godziny lotów i mam 2,5 h na przesiadkę, ląduje i startuje na T3. Czy na T3 jest strefa tranzytowa ?
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 08 Paź 2018 17:15 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 722 212
niebieski
Jest. Korzystałem w tym roku mając 2 godziny na przesiadkę lecąc dalej do HKG. Poszło b. szybko ;)

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#85 PostWysłany: 08 Paź 2018 19:01 
Awatar użytkownika

Loty: 425
Kilometry: 667 983
srebrny
@mmaratonczyk
Pamiętasz może czy jest w tranzycie security czy inne skanowanie bagażu? Żadnych opłat wlotowych/wylotowych już nie ma?

#86 PostWysłany: 08 Paź 2018 19:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Opłat żadnych nie ma. Pani zabiera paszporty i po chwili przychodzi z biletami. Z tego co pamiętam chyba jest tylko skanowanie bagażu , ale to formalność bo można było mieć wodę w butelkach. Miałem w sumie 15 lotów więc stąd to „chyba” :D

Image
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.
Apocalipse uważa post za pomocny.

#87 PostWysłany: 12 Lis 2018 12:44 

witajcie :) pierwsza podróż do Azji więc proszę o wyrozumiałość
ląduje z Dubaju wg planu 12.25 na T3
następnie lot z AirAsia do Puerto P o 17.50 -nigdzie nie mogę się doszukać z którego terminalu ale wszystko wskazuje że T4
teoretycznie więc dużo czasu na przesiadkę..ale chciałbym to zrobić jak najszybciej :) doczytałem że najlepszy kurs wymiany na lotnisku zrobię to na każdym terminalu ? czy AirAsia też pozwala na darmowe przebukowanie biletu gdym się wyrobił na wcześniejszy lot 14.30 ?
jak dobrze rozumie jest bezpłatny autobus między terminalami ale ich czas odjazdu jest ciężki do ustalenia więc gdyby cisnął mnie czas najlepiej jechać Uberem ?
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 12 Lis 2018 13:33 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 319 915
Miałam ten sam dylemat czy po przylocie z Dubaju o 12.25 kupować lot do PPE na 14.30 czy na 17 ale myślę że lepiej poczekać niż się spóźnić.
W Tajlandii kiedyś Air Asia dała nam możliwość lecieć wcześniejszym lotem więc może się uda,
aczkolwiek Cebu już 2 razy zmieniło nam godziny przylotu do Manili więc do wylotu który mamy dopiero w lutym jeszcze coś może się przesunąć.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 12 Lis 2018 13:57 

HON fly4free
2 h przy zmianie terminala to zdecydowanie bardzo ryzykowna opcja w MNL. Kolejki do kontroli paszportów po przylocie tam potrafią być na kilkadziesiąt minut czekania.
 Profil Relacje PM off
Pawo uważa post za pomocny.

#90 PostWysłany: 12 Lis 2018 15:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@belek1983 AirAsia nie pozwala na darmowe przebukowanie biletu na wcześniejszy lot, sprawdzone na własnej skórze ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 12 Lis 2018 17:22 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 12 Lis 2018 17:13 --

radas86 napisał(a):
Cebu kolejny raz zmieniło mi godziny lotów i mam 2,5 h na przesiadkę, ląduje i startuje na T3. Czy na T3 jest strefa tranzytowa ?

Jest strefa tranzytowa , ale tylko jak przylatujesz i wylatujesz poza granice Filipin. Jeżeli przylatujesz np. Z Dubaju i lecisz do Cebu to musisz przejść przez odprawę graniczna i znów na odloty , security .

-- 12 Lis 2018 17:22 --

belek1983 napisał(a):
teoretycznie więc dużo czasu na przesiadkę..ale chciałbym to zrobić jak najszybciej :) doczytałem że najlepszy kurs wymiany na lotnisku zrobię to na każdym terminalu ? czy AirAsia też pozwala na darmowe przebukowanie biletu gdym się wyrobił na wcześniejszy lot 14.30 ?
jak dobrze rozumie jest bezpłatny autobus między terminalami ale ich czas odjazdu jest ciężki do ustalenia więc gdyby cisnął mnie czas najlepiej jechać Uberem ?

1. Nie ma już ubera jest tylko grab. Ściągnij wiec apke i się zarejestruj.
2. Raczej się nie wyrobisz na 14:30.
3. Teoretycznie jest możliwość przebukowania. 5. Dni temu próbowałem. Nie byłoby problemu , ale miałem już zrobiona odprawę online i z tego względu mi się nie udało .
4. Na T3. Jest kilkanaście punktów wymiany walut. Dobry kurs. Różnice mogą być do 5%
Zalecam ostrożność . W ubiegłym roku kolega stracił cała wymieniona kwotę na rzecz kieszonkowca.
 Profil Relacje PM off
Pawo uważa post za pomocny.

#92 PostWysłany: 17 Lis 2018 18:23 
Awatar użytkownika

niebieski
W grudniu lecę z Cebu z TAG do MNL i wysiadam na T3 o 9:25. Potem muszę się przesiąść na Malaysia Airlines na T1 o 13:15. Mam bagaż nadawany i małe dziecko :). Wiem, że teoretycznie powinnam zdążyć zakładając, że opóźnienie Cebu się nie zdarzy lub będzie minimalne (max. do 1 h). Czy wg Was nie podchodzę do tego zbyt optymistycznie? Czy ewentualnie są na lotnisku w Manili jakieś fast tracki lub inne udogodnienia dla osób z bebikami? :)

Ostatnio edytowany przez travelerka, 17 Lis 2018 20:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 17 Lis 2018 19:58 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
@travelerka Masz 8 godzin na przesiadkę więc dasz radę się jeszcze mocno wynudzić.

A jakby się niestety trafiło duże opóźnienie większe niż 5h to staraj się aby zmienili Ci lot następny lub na AirAsia lub PAL. Już przy odprawie w Tagbilaran możesz się zapytać czy samolot będzie punktualnie. Z własnego doświadczenia wiem, że są bardzo dobrze poinformowani.

I jeszcze taka uwaga, też z własnego doświadczenia. Ranne lot są bardziej punktualne niż te popołudniowe.
 Profil Relacje PM off
travelerka uważa post za pomocny.

#94 PostWysłany: 17 Lis 2018 20:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki @smieci, ale pomyliłam się pisząc i o 17:00 to ląduję w KUL. Wylot z MNL mam 13:15 stąd moje wątpliwości.
Czy przy niecałych 4 godzinach również mogę być tak optymistyczna? Chyba nie :)

Natomiast kwestia przebukowania biletu, o której wspomniałeś? Naprawdę jest szansa, że przy dużym opóźnieniu CEBU zmieni mi lot na AA lub PAL? To by była świetna alternatywa.
 Profil Relacje PM off
smieci lubi ten post.

#95 PostWysłany: 17 Lis 2018 20:56 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
@travelerka no to już mniej optymistycznie ale akurat przy rannych lotach 4 godziny na przesiadkę to nadal sporo. O tej zmianie na następny lot lub inną linię mówiłem w przypadku bardzo dużego opóźnienia ale w twoim przypadku opóźnienie 2h to już duży kłopot a na nich takie opóźnienie nie zrobi jeszcze wrażenia.
 Profil Relacje PM off

#96 PostWysłany: 02 Gru 2018 10:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 383
Kilometry: 546 125
Przylot na terminal 3 a wylot z terminala 1. Pomiędzy nimi (i T2 też) kursuje bezpłatny shuttle bus. Jednak nie jest to opcja dla tych, którym się spieszy. My np czekaliśmy na podstawienie autobusu 40 minut. Wifi tylko po podaniu miejscowego numeru telefonu, na który przychodzi SMS. Ceny na T1 dużo niższe niż na T3. Rzekłbym nawet, że akceptowalne.
 Profil Relacje PM off

#97 PostWysłany: 04 Gru 2018 13:59 

srebrny
Potwierdzam. W zależności od pory dnia Shuttle między T1 a T3 jeździ naprawdę rzadko, czyli np. co godzinę.

Jest darmowe wi-fi. Nie pamiętam nazwy sieci, ale coś z "free" - jedno z pierwszych , które się pojawia; ta sama sieć jest na stacjach LRT. Można podać numer Polski, otrzymuje się sms z kodem, który wpisujemy w wyszukiwarce. Darmowe pierwsze 30 minut + kilka dodatkowe (chyba 5), gdy ten podstawowy "pakiet" się skończy. Później można dokupić za jakieś grosze kolejne godziny.

Po wyjściu z lotniska jest przystanek skąd na trasie T1-T3 jeżdżą autobusy klimatyzowane "Loop". Nie jechałem, więc nie wiem, jak długo taka podróż trwa. Z tego co widziałem odjeżdżają, gdy się zapełnią, co nie trwa jakoś specjalnie długo.

#98 PostWysłany: 05 Gru 2018 02:39 
Awatar użytkownika

niebieski
[list=][/list]
A czy pomiędzy T3 a T1 można wziąć jakąś taxi i jeśli tak to ile ona może kosztować ?
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 05 Gru 2018 04:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Od 100 do 250 php.
Zależy jaka taxi weźmiesz, jakie korki będą.
Najtaniej będzie Grab.
Działa bardzo sprawinie, myśle , ze nawet lepiej niż Uber, auta są nowsze niż taxi i ceny najniższe.
Grabem wiec powinno wyjść 100 - 150 php .
 Profil Relacje PM off

#100 PostWysłany: 05 Gru 2018 10:51 

@travelerka @yaacek info sprzed 20 dni, Uber nie działa, jest przekierowanie do pobrania Graba, radzę wcześniej pobrać aplikację i skonfigurować(jest taniej jeśli płaci się dodaną kartą w aplikacji), bo na lotnisku może nie być dobrego połączenia internetowego.
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość