Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 23 Paź 2016 18:40 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 365 764
niebieski
Dzięki za info. Znalazłem połączenie w Philippine Airlines o 14.40. Myślisz, że tutaj jest szansa się wyrobić od 11.00 ?
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#42 PostWysłany: 23 Paź 2016 19:02 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Myślę, że szanse są większe. PAL odlatuje z terminalu 2 który jest najbliżej położony od tego co przylatujesz ale i tak musisz się przemieścić (będzie jakiś 1 kilometr). Zakładając brak opóźnień powinno się udać bez problemu ale zawsze jest ryzyko śpóźnionego przylotu.

Na stronie PAL masz dokładną rozpiskę minimalnych czasów przesiadek pomiędzy terminalami.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 23 Paź 2016 19:13 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
autobus jedzie kilka minut miedzy terminalami i jest bezplatny
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 23 Paź 2016 19:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok w takim razie dzięki za pomoc i postaram się wyrobić :)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 23 Paź 2016 21:02 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
niebieski
Tak wszyscy straszą z tymi przesiadkami i opóźnieniami a jak faktycznie wygląda z tą punktualnością w Cebu?
Kupiliśmy już bilety na lot z Bohol (Tagbilaran) do Manili. Z biletu wynika, że lądujemy na terminalu nr 3 o godz.11:40. Wylot z Manili mamy natomiast o godz.16:55 liniami China Airlines.
Tyle czasu powinno na luzie chyba wystarczyć żeby zdążyć na lot powrotny do Europy? ;)
China Airlines z którego terminala odlatuje i jak się do niego dostać po wylądowaniu na terminalu nr 3?
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

#46 PostWysłany: 23 Paź 2016 21:40 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
Fajnie opisane przemieszczanie się po lornisku MNL w kontekście przesiadek:

https://www.silent-gardens.com/air-transfer.php
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 23 Paź 2016 22:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie chodzi o straszenie ale bywa, że się spóźniają albo zmieniają rozkład na kilkanaście dni przed wylotem. Trzeba pilnować. Jest też jedna ciekawa rzecz która może się czasem przydać. Zarówno Cebu jak i PAL pozwalają lecieć wcześniejszym lotem tego samego dnia o ile są miejsca.

China Airlines lata z T1 więc najlepiej autobusem lotniskowym. Nie jechałem więc szczegółów nie podam ale terminale są po przeciwnej stronie lotniska.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 31 Paź 2016 11:44 

Loty: 146
Kilometry: 290 982
niebieski
Przylatujemy do Manili z Coron planowo o 9 rano a wylot do Europy mamy po 17.
Przy założeniu, że przylecimy planowo lub w miarę planowo - co robić od 9 do powiedzmy 15?
Podróż powrotna via Kuala Lumpur i Londyn będzie długa więc może jakiś hotel przy lotnisku na te kilka godzin? Tylko gdzie, żeby tych kilku godzin nie przestać w korkach.
A jeśli nie hotel, odpoczynek to co? 6 godzin z terminala na terminal to trochę długawo...

#49 PostWysłany: 31 Paź 2016 12:59 
Awatar użytkownika

srebrny
W dzień do hotelu to się nie opłaca ale nie tak bardzo daleko od lotniska macie spore centrum handlowe Mall of Asia. Zawsze rozprostujecie nogi.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 31 Paź 2016 13:26 

Loty: 146
Kilometry: 290 982
niebieski
Bagaże trzeba tam ciągnąć czy da się gdzieś zostawić?

#51 PostWysłany: 19 Lis 2016 08:18 
Awatar użytkownika

Loty: 141
Kilometry: 289 401
Dzis udalo sie zmienic terminal 1 na 4 w pol godziny! Odprawa paszportowa bez kolejek, kilka minut czekania na bagaz i od razu na autobus, ktory kursowal między terminalami. Wiec calkowicie bezproblemowo. Widocznie mieliśmy duze szczęście :) a teraz czekamy na opozniona air asie na boracay..
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 07 Gru 2016 09:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 383
Kilometry: 546 125
Przylot Cebu z Dubaju (tam T1), wylądowaliśmy na T3. Z tego samego terminalu wylot do PPS (Puerto Princesa), linie Cebu, lot krajowy. Na lotnisku są gniazdka (standard amerykański, ale idzie wcisnąć europejską wtyczkę). Równiez sporo kantorów z dobrym kursem wymiany (nie widziałem póżniej lepszego). Dość szybko idą odprawy (przynajmniej w naszym przypadku), ale i tak zalecałbym minimum godzinę. W końcu trzeba odebrać bilet, odprawić się, kontrola paszportowa, lotnisko nie jest małe.

Dojazd realizowaliśmy za pomocą taxi do najbliższego przystanku tramwajowego (3km) za które zapłaciliśmy 150 PHP. Z powrotem, z odległej o 16 km Aranety zapłaciliśmy umówione 600 PHP (chciał 900), ale zapewne przekręcił nas, bo licznik pokazał niecałe 400...

Przy wyjściu trzeba uważać na naciągaczy, mnie zaczepił jakiś typ w mundurze z walkie talkie i mówi coś o licencjonowanych taksówkach. Poszedłem z nim kawałek, on że zaprasza do biura, w biurze na świezym powietrzu (ale wynajem aut tez się tak odbywa na MNL) coś tam paple i wypisuje karteluszek na 1350 PHP (27 USD) za odcinek 3 km. Jak zobaczyłem tę cenę, to mówię, panie, daj sobie pan na wstrzymanie i odszedłem, kawałek dalej za taxi zapłaciłem 150 PHP. Także uważać na naciągaczy.

W grudniu 2016 nie było opłat wylotowych ani na lotach krajowych, ani na zagranicznych.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 24 Lut 2017 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Tak wszyscy straszą tymi opóźnieniami, a u mnie jak zwykle :) Cebu Pacific z Dubaju opóźnienie mniej niż godzinę. Krajówki wszystkie z wyjątkiem jednej z Coron (ulewa w Manili) na czas. Zdążyłem sporo browarków na lotnisku w Manili wypić i za każdym razem zjeść w przedostatniej knajpie na przylotach.

Z T3 na T4 udało mi się przedostać w 15 minut :) Przy czym byłem już po security i musiałem się wracać, bo pomyliły mi się terminale ;)

#54 PostWysłany: 05 Mar 2017 20:47 

Wszystkie 4 moje loty wewnętrzne wystartowały i przyleciały o czasie (Manila, PP, Coron / Busuanga, Caticlan / Boracay, Kalibo /Boracay), więc tutaj nie mogę mieć żadnych zastrzeżeń. Jednak na shuttle bus'a z T4 do T1 w środku dnia w Manili czekałem 55 minut (!!!!) dlatego zapas czasu trzeba z pewnością zachować :)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 07 Maj 2017 18:18 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
na początku maja odbyłam 3 loty na Filipinach:
- MNL-PPS (Cebu) - opóźniony o 1h
- PPS-CEB (Air Asia) - opóźniony o 30 min, a po wylądowaniu czekaliśmy dodatkowo w samolocie 1:30h bo samolot był 3 w kolejce do parkowania
- TAG-MNL (air Asia) - opóźniony o 30 min

#56 PostWysłany: 08 Maj 2017 16:21 

platynowy
Może mam szczęście, ale za każdym razem gdy lecę Cebu Pacific to przypominają mi się opowieści o "mitycznych" opóźnieniach... a tym razem MNL-KLO o czasie, KLO-CEB opóźnione o 30 minut bo samolot przyleciał spóźniony (i nie ma jak nadgonić, nawet jak nie robią dotankowania to trzeba wypakować/wpakować bagaże), TAG-MNL o czasie.

Jak dla mnie to nie ma sensu kruszyć kopii o 30-60 minut obsuwy w przypadku gdy rotacja samolotu jest dużo większa niż we francy czy landrynie (dużo lotów poniżej godziny). To się po prostu zdarza i wystarczy kilku pasażerów potrzebujących dodatkowej opieki (wózek inwalidzki, nietypowy wózek dziecięcy) żeby nagle zrobiło się te 30-60 minut opóźnienia. Nie wspomnę nawet o lotach do/z MNL gdzie często dochodzi kwestia kolejki do startu/lądowania (NAIA 3).
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 01 Lip 2017 08:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam 2,5h na przesiadkę w ramach tego samego terminala (przylatuje Cebu i wylatuje Cebu) - loty międzynarodowe, można się spokojnie wyrobić czy szukać czegoś innego? Liczę, że obydwa loty będą o czasie, jeden z nich to Dxb-Mnl
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 01 Lip 2017 08:56 
Awatar użytkownika

Loty: 165
Kilometry: 430 989
niebieski
Jeśli loty nie będą opóźnione spokojnie się tam wyrobisz. Pytanie tylko czy nie lepiej znaleźć coś z minimalnym zapasem w razie opóźnienia.

moje relacje:
Najpiękniejszy trek na świecie (Himalaje) - Annapurna Base Camp
Nepal na bogato - tak pół żartem, pół żartem
Jamajka -Fałszywy Raj
Nikaragua - Okryłem nowy RAJ?!
Kostaryka -Pura Vida
Angkor Wat -Perła Kambodży
 Profil Relacje PM off
Andi lubi ten post.
Andi uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 01 Lip 2017 09:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Czasu "stykowo" ale powinieneś się wyrobić..pamiętaj, że to lotnisko to duże kolejki..naprawdę duże, ale przede wszystkim na lotach wewnętrznych. Dasz radę :)
 Profil Relacje PM off
Andi lubi ten post.
Andi uważa post za pomocny.

#60 PostWysłany: 05 Lip 2017 19:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Cebu właśnie rzuciło kilka promocyjnych biletów i niestety nie mogłem się powstrzymać,
teraz pytanie stało się faktem, mam 2.30h na przesiadkę w ramach tego samego terminala - dwa loty międzynarodowe.
Wobec powyższego mam pytanie dla tych co już lecieli - czy cebu na trasie z Dubaju do Manili notorycznie się spóźnia, czy raczej lata o czasie?
PS. Dodam że przylot i wylot w przeddzień przyszłorocznego chińskiego Nowego Roku.... :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość