Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 819 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 41  Następna
Autor Wiadomość
#601 PostWysłany: 30 Lip 2015 23:45 

Normalnie nie mam problemu z planowanie podrózy, ale czegoś w busie z lotniska do Charleroi nie ogarniam.Niby można kupić bilety pod tym linkiem:
http://www.brussels-city-shuttle.com/en/busstops

ale jak zaznaczę Brussels Zuid ( rozumiem, ze to Sud?) to wyskakuje mi trasa : Charleroi Airport - Brussels - City - Charleroi Airport.

Ja nie chcę jechac do centrum Brukseli tylko na dworzec kolejowy.

Możecie mnie uznać za debila, ale nie ogarniam:)

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#602 PostWysłany: 30 Lip 2015 23:58 
Awatar użytkownika

niebieski
@mufl26, nie pojedziesz do centrum, pojedziesz w okolice dworca Midi/Zuid. Moim zdaniem oni to określają po angielsku jako City, bo ta stacja jest stosunkowo blisko centrum, a jednocześnie ta nazwa pomaga uniknąć pomyłki z dworcem Central. Jakby dali "South" to nie byłoby wiadomo, o co chodzi. Grafika na ich stronie dobrze to pokazuje:
http://d203dcezcgjjm5.cloudfront.net/as ... d7e6de.gif

Ostatnio edytowany przez metia, 31 Lip 2015 18:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#603 PostWysłany: 31 Lip 2015 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
@mufl26

Zaczne od tego, ze Belgia jest dwujezyczna, wiec kazda nazwe dworca/przystanku zawsze znajedziesz w dwoch jezykach (FR/NL). Stad te rozbieznosci w nazwach. Czesto tez bardzo mylace jak chcesz gdzies dojechac, a nazwy miejscowosci w kazdym z tych jezykow wcale nie brzmia podobnie.
Ale wracajac do tematu. Shuttle bus CRL-BRU dojezdza do Gare du Midi /Zuid /South, czyli na dworzec kolejowy poludniowy. Stamtad poza normalnymi pociagami odjezdzaja rowniez pociagi typu Thalys itd.
 Profil Relacje PM off  

#604 PostWysłany: 31 Lip 2015 18:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam wrażenie, że problemem nie jest dwujęzyczna nazwa stacji Midi/Zuid, tylko to, że w wersji angielskiej nagle zamiast Dworca Południowego pojawia się nagle Brussels City. Moim zdaniem zrobili tak po to, żeby podkreślić, że autobus dojeżdża do centrum Brukseli, a nie gdzieś na południowy jej kraniec.

#605 PostWysłany: 31 Lip 2015 19:10 
Awatar użytkownika

srebrny
W pewien sposob masz racje. Ja pamietam te czasy (jak to pieknie brzmi), kiedy na drzwiach shuttle bus byla kartka z napisem Brussels - Gare du Midi, i co drugi wsiadajacy pytal czy dojedzie tym co miasta ;) i czy jest drugi autobus jadacy do centrum. Wiec w pewien sposob napisanie Brussels City to uproszczenie dla swiezakow w BRU, ze tak... ten autobus jedzie do miasta :)
 Profil Relacje PM off  

#606 PostWysłany: 03 Sie 2015 07:37 

SzybkiStefan napisał(a):
Szanowni,
Przejrzałem wyrywkowo cały wątek (posty od 2010) ale nie znalazłem interesującej mnie informacji (mam nadzieję, że jej nie przeoczyłem). Otóż do / z CRL latałem kilkukrotnie i zawsze bilet łączony na autobus spod terminala do stacji kolejowej Charleroi-Sud a następnie kolejowy ze stacji Charleroi-Sud do wybranej destynacji kupowałem w biletomacie zlokalizowanym po lewej stronie wyjścia od terminala portu lotniczego. Powód był taki, że nigdy mi się nie udało kupić tego biletu on-line na stronie kolei belgijskiej z tego względu, że nie potrafiłem i dalej nie potrafię znaleźć na liście w combo boxie przystanku Charleroi-Airport / Charleroi-Aeroport etc. (...)

Wychodzi na to, że sam sobie odpowiadam. Wrzucili w końcu na stronę stosowne informacje. Bilet łączony na Autobus Tec spod terminala lotniska Charleroi do stacji kolejowej Charleroi-Sud a następnie na pociąg do Brukseli (czy gdziekowliek indziej w Belgii) można kupić pod tym linkiem (stacja nazywa się CHARLEROI SOUTH AIRPORT i system w końcu domyślnie uzupełnia jej nazwę w formularzu):

https://www.belgianrail.be/en/timetable ... ductid=811

Niestety bilety są oferowane tylko na najbliższy miesiąc kroczący no i nie ma biletu w obie strony, trzeba kupować na raty.
Jeśli ktoś się śpieszy po wylądowaniu, informacja może się przydać.
pozdr.m.
 Profil Relacje PM off  

#607 PostWysłany: 24 Sie 2015 12:00 

niebieski
Poproszę o odpowiedź, ile czasu potrzeba by marszem dorosłego człowieka dostać się z samolotu do autobusu A ? Zdążę w 15 minut ?

edit :

Udało mi się kilka stron wcześniej odgrzebać jednak tę informację. Może komuś się przyda :
"Po wyjściu z terminala lotniska kierujemy się na lewo aż dojdziemy do przystanków, jakieś 250m od wyjścia. Linią A jedziemy do centrum autobus nie zatrzymuje się nigdzie po drodze. Bilet można kupić u kierowcy za 5e/os.
Po 15 minutach jesteśmy w Charleroi Sud."

pozdrawiam

#608 PostWysłany: 24 Sie 2015 13:12 

niebieski
po wyjściu z samolotu spokojnie 15 minut starczy, ale wyjście z samolotu to nie to samo co wyjście z terminala. Od schodków na płycie trzeba przemierzyć drogę do terminala, potem przejść długi korytarz i jak już się wyjdzie na powierzchnię, to przejść w lewo praktycznie przez cały terminal obok barów ewentualnie szybciej po chodniku na zewnątrz lotniska
 Profil Relacje PM off  

#609 PostWysłany: 01 Wrz 2015 09:39 

Czy jest jakiś tańszy sposób niż Flibco/Wizzair transfer + Megabus żeby dostać się w 6 osób do Amsterdamu z lotniska Charleroi?
 Profil Relacje PM off  

#610 PostWysłany: 01 Wrz 2015 09:59 
Awatar użytkownika

niebieski
@karoll, tańszy niż ile? Bo flibco+megabus to w najtańszej wersji teoretycznie 6 EUR. W Belgii możecie kombinować z railpassem, w Holandii z biletem grupowym (trzeba kupić przez neta, a to wymaga holenderskiego konta w banku), ale to i tak będzie min. 20-30 euro na osobę.

#611 PostWysłany: 01 Wrz 2015 10:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Otostopem
 Profil Relacje PM off  

#612 PostWysłany: 02 Wrz 2015 10:36 

metia napisał(a):
@karoll, tańszy niż ile? Bo flibco+megabus to w najtańszej wersji teoretycznie 6 EUR. W Belgii możecie kombinować z railpassem, w Holandii z biletem grupowym (trzeba kupić przez neta, a to wymaga holenderskiego konta w banku), ale to i tak będzie min. 20-30 euro na osobę.

Teoretycznie, niestety z 1,5-1 miesięcznym wyprzedzeniem nie jest już tak tanio - taki wariant 55euro od osoby w 2 strony.
Dlatego pytam czy przy takiej ilości osób jest jakaś inna opcja
 Profil Relacje PM off  

#613 PostWysłany: 03 Wrz 2015 09:44 
Awatar użytkownika

niebieski
@karoll
Grupowe przejazdy w Belgii są od 15 osób. Poniżej 15 osób możecie podróżować wspólnie przy pomocy jednego Railpassa, który kosztuje 76 euro za dziesięć odcinków podróżnych. Przy 10 osobach każda wykorzystuje jeden z nich do podróży Z Brukseli (albo i z Charleroi) do granicy (tu musiałbyś spytać na stacji, co należy wpisać). Od granicy do Amsterdamu macie bilet grupowy - 55 euro za 4 osoby, za każdą kolejną osobę (do max. 10 osób) 2,50 euro dopłaty. Wadą tego biletu jest to, że trzeba go kupić przez neta, co wymaga konta w holenderskim banku.

Możecie też sprawdzić, jaka wyszłaby Wam cena biletu na stronie belgijskich kolei. Poza Thalysem (który jest drogi), są na tej trasie pociągi IC - bezpośrednie lub z 1 przesiadką. W tej chwili z 2-miesięcznym wyprzedzeniem strona pokazuje mi na trasie Bruksela-Amsterdam 42 euro, a na niektóre pociągi nawet 34,40 euro.
https://www.b-europe.com/Travel

Powyższe ceny są dla podróży w jedną stronę - więc chyba jednak megabus. Niestety podróże w tej części świata nie są tanie :/

#614 PostWysłany: 03 Wrz 2015 16:56 
Awatar użytkownika

srebrny
@karoll
A czemu piszesz to pytanie w temacie dojazd z CRL do Brukseli, zamiast dojazd z CRL do Amsterdamu? lotnisko-bruksela-charleroi-amsterdam,1313,37615
 Profil Relacje PM off  

#615 PostWysłany: 17 Wrz 2015 16:52 

witam
Jezeli dobrze zrozumialem, to z lotniska mam autobus za 21 euro, badz dojezdzam autobusikiem do charloi i stamtad pociagiem?
 Profil Relacje PM off  

#616 PostWysłany: 17 Wrz 2015 16:55 
Site Admin
Awatar użytkownika

Za 17€ kupowane na miejscu, 14€ przez Internet wcześniej lub pociąg
 Profil Relacje PM off  

#617 PostWysłany: 20 Wrz 2015 22:17 

witajcie,
ze względu na zmiany planów mam do odsprzedania bilety flibco:
24.09.2015 z Midi na Charleroi i
27.09.2015 z Charleroi do Midi
Kupowałem z wyprzedzeniem za 5E każdy i naturalnie za taką cenę odsprzedam.
Chętni proszeni na priv.
 Profil Relacje PM off  

#618 PostWysłany: 21 Paź 2015 06:34 

SzybkiStefan napisał(a):
SzybkiStefan napisał(a):
Szanowni,
Przejrzałem wyrywkowo cały wątek (posty od 2010) ale nie znalazłem interesującej mnie informacji (mam nadzieję, że jej nie przeoczyłem). Otóż do / z CRL latałem kilkukrotnie i zawsze bilet łączony na autobus spod terminala do stacji kolejowej Charleroi-Sud a następnie kolejowy ze stacji Charleroi-Sud do wybranej destynacji kupowałem w biletomacie zlokalizowanym po lewej stronie wyjścia od terminala portu lotniczego. Powód był taki, że nigdy mi się nie udało kupić tego biletu on-line na stronie kolei belgijskiej z tego względu, że nie potrafiłem i dalej nie potrafię znaleźć na liście w combo boxie przystanku Charleroi-Airport / Charleroi-Aeroport etc. (...)

Wychodzi na to, że sam sobie odpowiadam. Wrzucili w końcu na stronę stosowne informacje. Bilet łączony na Autobus Tec spod terminala lotniska Charleroi do stacji kolejowej Charleroi-Sud a następnie na pociąg do Brukseli (czy gdziekowliek indziej w Belgii) można kupić pod tym linkiem (stacja nazywa się CHARLEROI SOUTH AIRPORT i system w końcu domyślnie uzupełnia jej nazwę w formularzu):

https://www.belgianrail.be/en/timetable ... ductid=811

Niestety bilety są oferowane tylko na najbliższy miesiąc kroczący no i nie ma biletu w obie strony, trzeba kupować na raty.
Jeśli ktoś się śpieszy po wylądowaniu, informacja może się przydać.
pozdr.m.

Zakupiłem sobie bilet przez podaną przez Ciebie stronę. Możesz podpowiedzieć skąd odjeżdzają autobusy na stację kolejową albo jakiej firmy mam szukać?
 Profil Relacje PM off  

#619 PostWysłany: 21 Paź 2015 06:44 
Site Admin
Awatar użytkownika

Przejrzyj ten temat chociaż, walkowane dużo razy... Wychodzisz z terminala i idziesz bardzo mocno w lewo, długo w lewo dopóki masz możliwość. To jak zwykły autobus miejski wygląda

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#620 PostWysłany: 23 Paź 2015 12:22 

Cześć, dziś (23.10.2015) będę jechał samochodem z lotniska Charleroi do Brukseli. Wyruszam ok. 19:00 i mam 2 wolne miejsca. Jakby ktoś był zainteresowany niech pisze na PW.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 819 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 41  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości