Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 14 Lut 2012 22:26 

Ja moze zapytam tak ogólnie. A co kiedy jestem na wczasach, i Ryan poinformuje mnie na 2-3 przed wylotem, ze z powodu strajku, mój lot został odwołany. Moge online przebukować swoj lot. To ja przebukuje go np na kolejny wolny termin za 4dni i co potem? Czy to Ryan miałby mi zapłacić nocleg w hotelu z wyzywieniem na te 4dni? Czy nie? A co kiedy nie mam dostepu do internetu i przybede na lotnisko? Czy moze spotkał sie ktoś z tym, jak to w praktyce wyglada?
 Profil Relacje PM off  

Zobacz najwyższe góry świata 🏔️ Tanie loty do Nepalu od 1715 PLN ✈️ Zobacz najwyższe góry świata 🏔️ Tanie loty do Nepalu od 1715 PLN ✈️
All inclusive w Egipcie 🌴🏨 ⭐⭐⭐⭐⭐ Gemma Resort z 10 basenami za 2446 PLN 🔥 All inclusive w Egipcie 🌴🏨 ⭐⭐⭐⭐⭐ Gemma Resort z 10 basenami za 2446 PLN 🔥
#182 PostWysłany: 15 Lut 2012 01:04 

opo napisał(a):
5. moim zdaniem 250e nie należy się, gdyż wina była spowodowana siłami wyższymi.

Tak było z odwołanym lotem do Poznania, ale na pewno tak nie było z przełożonym lotem do Lipska o kilkanaście godzin, za to chcemy odszkodowanie.

opo napisał(a):
Generalnie na Twoim miejscu odczekałbym 30 dni na brak odpowiedzi z Ryana lub negatywną odpowiedz i wystąpił do ULC o interwencję. Kosztuje Cię to znaczek pocztowy. Powodzenia.

Tak zrobię.

ULC było bardzo pomocne, urzędnik nie był znudzony ;)
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 15 Lut 2012 10:31 

srebrny
mudek napisał(a):
Ja moze zapytam tak ogólnie. A co kiedy jestem na wczasach, i Ryan poinformuje mnie na 2-3 przed wylotem, ze z powodu strajku, mój lot został odwołany. Moge online przebukować swoj lot. To ja przebukuje go np na kolejny wolny termin za 4dni i co potem? Czy to Ryan miałby mi zapłacić nocleg w hotelu z wyzywieniem na te 4dni? Czy nie? A co kiedy nie mam dostepu do internetu i przybede na lotnisko? Czy moze spotkał sie ktoś z tym, jak to w praktyce wyglada?

Nie przysługuje Ci ani odszkodowanie, ani hotel na koszt przewodnika, bo to siła wyższa - kilka postów wyżej napisałem w jakich przypadkach nie należy się odszkodowanie.
Jak nie masz internetu, a przewodnik wysłał maila to niestety "odbijesz się" od check-in na lotnisku - Ryan jest kryty.
Normalne linie zazwyczaj dodatkowo dzwonią, jednak na Ryan bym nie liczył. Dlatego też warto jednak sprawdzać pocztę również na wakacjach.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 15 Lut 2012 12:43 

Cześć wszystkim,
piszę do was z takim zapytaniem:
Otuż zamówiłem dla siebie oraz koleżanki przelot do Mediolanu z Warszawy w dniach 17-29 lipca.

Początkowo moje godziny odlotu wyglądały:
WAW - MXP (1250 1455) code share z AirOne
MXP - WAW (1415 1620) code share z AirOne

Były one świetne, bo dojazdy na oba lotniska nie sprawiłyby mi żadnego problemu.
Bilety kupowałem przez Tripsta.pl, kupione u Alitali, używając code share z AirOne.

Dzisiaj rano, miła Pani z serwisu Tripsta.pl, poinformowała mnie, że godziny moich podróży zostały zmienione na nastepujące:
WAW - MXP (1315 1520) code share z AirOne
MXP - WAW (0725 0930) code share z AirOne

Jak w pierwszą strone nie robi mi to żadnej różnicy, tak jednak lot powrotny nie tylko powoduje ostatni mój nocleg w mediolanie bezsensowny, jak również zmusza mnie do dojazdu na lotnisko na godzinę 5 rano!

Moje pytania są następujące.
Jakie prawa mi przysługują?
Kogo powinienem naciskać, że ta data nie jest dla mnie odpowiednia? (tripsta.pl czy alitalia?)
Czy mam szansę na otrzymanie jakiejś rekompensaty (vouchera, etc.) od linii Alitalia ?

Dodam, że lot został przesunięty prawdopodobnie z powodu skasowania przez linie lotniczą popołudniowego połaczenia. (niedostępne na stronie przewoźnika).
Będę wdzięczny za każdą sugestię.
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 15 Lut 2012 13:04 

ostatnio mialam taka sama sytuacje. w przypadku odwolania lotu ktory kupiles masz prawo zmiany lotu na inny ktory ci odpowiada a nie musisz zgadzac sie na taki ktory ci proponuja.
najlepiej od razu napisz do tripsty, ze nie zgadzasz sie na zaproponowany lot i zasugeruj im odpowiadajace ci godziny/dni.
jezeli tripsta bedzie sie wymigiwac od zmiany wg twoich wytycznych to warto pogadac bezposrednio z alitalia
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 15 Lut 2012 13:16 

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.
Odrazu(intuicyjie) napisałem do tripsty, że zaproponowane godziny mi nie pasują.
Pani odpowiedziała, że:

"Informujemy tez, iż Tripsta.pl nie ma nic wspólnego ze zmianą godziny wylotów. Jest to polityka linii lotniczyc i niestety AZ nie może Panu zaproponować popołudniowych lotów na tej trasie, gdyż takich nie posiada."

Odpisałem więc, że podane godziny mi nie pasują, ale póki co cisza.

Zastanawia mnie, jak wiele mogę wynegocjować oraz jaka będzie postawa zarówno Tripsty jak i Alitalii.
W razie dodatkowych sugestii, bądź doświadczeń, chętnie wysłucham.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 15 Lut 2012 13:30 

po moim pierwszym mailu tez dostalam podobna odpowiedz: "Dear Madam,
we are sorry, but it is not possible. It is a conditions of air
carrier Air France. It is special price (less than 300 EUR per person)
and ticket is non-refundable and changes not permitted.
The one way is accept this schedule change. We can not do more for
this, it is conditions of Air France."
powiedzialam ze sie nie zgadzam i nie akceptuje. w miedzyczasie skontaktowalam sie z air france, od nich dostalam 3 propozycje nowych polaczen, przeslalam do biura ktore wystawialo mi bilet korespondencje miedzy mna a air france i poprosilam o zmiane polaczenia na wybrane przez mnie. po wymianie jeszcze paru mail zrobili mi zmiane tak jak chcialam.
jezeli tobie zaproponowany lot nie odpowiada to nie zgadzalabym sie na nic dopoki nie zaproponuja zmiany ktora bedzie ci odpowiadac.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 15 Lut 2012 13:45 

Jeszcze raz ogromnie dziękuję!
O wiele pewniej się człowiek czuje mając tak pozytywne cudze doświadczenia.
Będę musiał się na spokojnie zastanowić nad tą sytuacją i wybrać rozsądnie satysfakcjonujące mnie połączenie.
Dziękują bardzo ilsan za pomoc w tym temacie.

W każdym razie będę domagał się swojego:)
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 16 Lut 2012 21:05 

Witam, mam podobną poniekąd sytuację.
Mój lot w CSA do Larnaki został wczoraj odwołany. Ponieważ miał być niedługo - 2 marca, wczoraj wieczorem kupiłam w LOT (wcześniej w polskim biurze SCA otrzymałam informację, że linie mają prawo odwołać lot i dostanę zwrot). Już wiem z forum, że popełniłam błąd, jednak kupiłam i nie cofnę czasu, niestety.
Dziś po południu zadzwoniła Pani z Czech i zaproponowała lot innymi liniami na tej trasie i w tych terminach, albo zwrot gotówki (700 PLN). Na razie mam rezerwację na 24 h. Miałam nadzieję, że uda mi się odwołać bilet z LOTu (droższy o 1 000 PLN) i polecieć za pierwotną kwotę. Nie udało się to. Jeśli zrezygnuję z biletu w LOT to dostanę 500 PLN zwrotu, więc nie wchodzi to w grę.
Czytając różne posty tu pomyślałam, że może mogę przełożyć ten bilet z CSA na inny okres, nie początek marca, jak miało być, ale czerwiec-lipiec. Czy jest to możliwe? Proszę o w miarę szybkie odpowiedzi, bo jutro muszę podjąć ostateczną decyzję. Z góry dziękuję za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 17 Lut 2012 11:29 

srebrny
antropol napisał(a):
Czytając różne posty tu pomyślałam, że może mogę przełożyć ten bilet z CSA na inny okres, nie początek marca, jak miało być, ale czerwiec-lipiec. Czy jest to możliwe? Proszę o w miarę szybkie odpowiedzi, bo jutro muszę podjąć ostateczną decyzję. Z góry dziękuję za pomoc!

wszystko jest możliwe ale zależy tylko i wyłącznie od dobrej woli agenta CSA.
Teoretycznie podróż powinna odbyć się w zbliżonym terminie do pierwotnego, chyba że potrafisz dobrze uzasadnić zmianę.
Generalnie jak ładnie poprosisz to może się uda, z punktu widzenia formalnego nie masz przełożenia na CSA.
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 17 Lut 2012 13:36 

Dziękuję za odpowiedź. W oczekiwaniu na odpowiedź tu, dzwoniłam dziś do Urzędu Lotnictwa Cywilnego i dowiedziałam się, że mogę chcieć tego, bo to jedna z 3 opcji, którą mam do wyboru. Będę próbować.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 19 Lut 2012 18:58 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 12 890
wczoraj Ryanair miał swój debiut na trasie Kraków-Budapeszt. 1,5 godziny opóźnienia :roll:
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 19 Lut 2012 19:36 

niebieski
Może to tylko pierwsze koty za płoty ;)

#194 PostWysłany: 19 Lut 2012 20:37 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 83 301
Opóźnił się przylot z Oslo Rygge i debiut na BUD - KKR rzeczywiście mało udany :mrgreen:
poza tym leciało ledwie 20 pasażerów :o
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 19 Lut 2012 21:41 
Awatar użytkownika

niebieski
konrad napisał(a):
Opóźnił się przylot z Oslo Rygge i debiut na BUD - KKR rzeczywiście mało udany :mrgreen:
poza tym leciało ledwie 20 pasażerów :o

było do przewidzenia, dobrze bedzie jak w maju będą latały przynajmniej z LF 60-80%..
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 22 Lut 2012 00:44 

niebieski
Miesiąc wczesniej kupiłem na Orbitz bilety dla 3 osób na trasie WAW-HEL ,(Helsinki),HEL-NYC, NYC-LAX-wszystko na jednym bilecie liniami Finnair i AA .Wylot w sobotę w sierpniu.Wczoraj przez przypadek(bo nikt do tej pory oficjalnie mnie nie poinformował ) dowiedziałem się,że pierwszy lot został odwołany z uwagi na zmianę rozkładu lotów.W ten sposób tracę połączenie HEL-NYC i dalej.
Skontaktowałem się z Finnair,odesłali mnie do Orbitza.Tam zaproponowali mi,ponoć w porozumieniu z z Finnair, zmianę wylotu na piątek (całość trasy) lub lot WAW-HEL w piatek a dalszą część z Helsinek w sobotę.Nikt nic nie chce słyszeć o rekompensacie za hotel na lotnisku.Mam już rezerwację hotelu w LA na sobotę,podobnie auto.Jeśli się zgodzę na przelot na całej trasie w piątek to poniosę dodatkowe koszty.
Co przyjąć?Na jakie ewentualnie rekompensaty mogę liczyć( do wylotu jest więcej niż 14 dni)?
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 22 Lut 2012 09:15 

HON fly4free
Rozporządzenie nie przewiduje żadnej rekompensaty w takim przypadku, tj. nie przysługuje Ci zryczałtowane odszkodowanie w nim przewidziane. Przewoźnik nie ma tez obowiązku pokrywania kosztów noclegów wynikających ze zmiany planu podróży, ale często jest tak, że to robi jeśli zmiana wynika z przyczyn leżących po jego stronie (jest to dobra wola, nie obowiązek wynikających z rozporządzenia). Masz natomiast prawo domagać się takiej zmiany Twojego planu podroży abyś zminimalizował - w związku ze zmianą pierwotnego planu - swoje niedogodności czy koszty (straty). W tej sytuacji nie zgadzałbym się na ich propozycje tylko zażądał przedstawienia jeszcze innych opcji, które pozwolą Ci utrzymać pierwotne plany - pamiętaj, że przewoźnik powinien Ci zaproponować także rejsy inne niż własne, skoro nie jest w stanie zapewnić swoją siatką satysfakcjonującej zmiany; dobrym rozwiązaniem może być tez np. przyspieszenie wyjazdu o jeden cały dzień o ile to jest mozliwe dla Ciebie ze względow czasowych.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 22 Lut 2012 22:43 

niebieski
Dzięki Marku za odpowiedź.Po dziejszych rozmowach z Orbitz wygląda na to,że polecimy dzień wcześniej-w piątek ,choć nie jest to jeszcze pewne na 100% bo ponoć są kłopoty z miejscami na lot WAW-HEL.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 26 Lut 2012 10:36 
Awatar użytkownika

seri napisał(a):
wczoraj Ryanair miał swój debiut na trasie Kraków-Budapeszt. 1,5 godziny opóźnienia :roll:

wczoraj bp-krk jedyna godzina :roll: czy ciągle tak jest, czy ja mam wyjatkowe szczescie? :lol:
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 26 Lut 2012 15:13 
Awatar użytkownika

trzeba się jakoś o nie specjalnie starać? <niedouczona>
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: dmirstek, tasma oraz 3 gości