Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 479 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 13 Cze 2015 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 1 126
Autobus z Lotniska jedzie ok 1h w jedna stronę do Centrum. Kursuje chyba co 20 min to musisz uwzględnić jadąc do miasta. To skraca czas na zwiedzanie. Jednak autobus zatrzymuje sie przy Parlamencie więc wszędzie jest blisko; deptaki, ruiny agory, pamiątki i jedzenie na wyciągniecie ręki. Za Parlamentem jest park gdzie są żółwie można tam odpocząć jak będzie za gorąco :)

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#122 PostWysłany: 23 Cze 2015 22:14 
Awatar użytkownika

Ja mam pytanie pół żartem-pół serio do osób, które mieszkają w Atenach i są w stanie rzetelnie odnieść się do tego co ogłaszają nasze media, a mianowicie czy faktycznie na wyjazd do Grecji trzeba zabrać gotówkę, bo może powtórzyć się sytuacja jak na Cyprze (kolejki do bankomatów - brak środków)?
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 23 Cze 2015 22:20 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Po niedawnej wizycie w Atenach szczerze doradzam - to miasto na jeden dzień. Każdy kolejny w Atenach jest stratą czasu (chyba, że ktoś lubi spędzać dużo czasu z muzeach, to wtedy 2 dni). W dzień spokojnie da się obejść główne atrakcje, zwiedzić Akropol, spróbować lokalnej kuchni.

#124 PostWysłany: 23 Cze 2015 22:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Bankomaty działają i beż problemu pieniądze wydają. Jedynie nie można ściągnąć więcej niż 3000 euro na raz.

PS. Telewizja i media kłamią...
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 24 Cze 2015 16:42 
Awatar użytkownika

Wielkie dzięki za info!
Co do mediów to wiem że kłamią, ale podobno w każdym kłamstwie jest ziarenko prawdy :)
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 26 Cze 2015 23:06 

srebrny
Zeus napisał(a):
Bankomaty działają i beż problemu pieniądze wydają. Jedynie nie można ściągnąć więcej niż 3000 euro na raz.

PS. Telewizja i media kłamią...

No chlopie, zaufalem Ci. Wysiadam na ATH i pierwszy bankomat pusty. Uff, ale nastepne spoko.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 27 Cze 2015 00:35 

Doświadczyłem tego w swoim mieście. Aby nie płacić prowizji obszedłem 3 bankomaty w Lubinie z Bzwbk i nie działały a w jednym wyświetlało się, że min 200 zł można wypłacić. Nie ma reguły. W Polsce bankomaty też nie mają pieniędzy na weekendy. Jednak myślę ,że wybranie gotówki ok 100-300 e w greckim bankomacie nie stanowi problemu, przecież nikt na wakacjach nie wybiera 3000 euro po przyjeździe na wczasy.

Ostatnio edytowany przez Roku, 27 Cze 2015 00:39, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 PM off  

#128 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:39 
Awatar użytkownika

Po przylocie było tak jak napisał Zeus, ale generalnie sytuacja zmienia się jak w kalejdoskopie. Wczoraj byłem świadkiem kolejek do bankomatów, niczym w PRL po papier toaletowy. Te które nie miały kolejek, nie miały też kasy. Udało mi się wypłacić jednak gotówkę bez problemu, chociaż osoba przede mną dostała komunikat o problemach technicznych (out of order). Dzisiaj przeczytałem, że ograniczenia wypłat będą mieli tylko posiadacze kart w greckich bankach. Pozostali nie powinni mieć problemu. To by wyjaśniało wczorajszą sytuację przy bankomacie. Generalnie jeżeli ktoś wybiera się w tym tygodniu do Grecji, to mimo tego że media kłamią polecam wziąć ze sobą gotówkę, ale bez przesady ze względów bezpieczeństwa.
Trzeba też pamiętać o śledzeniu doniesień portali ekonomicznych, bo to dzięki nim dowiedziałem się, że banki będą zamknięte, a bankomaty nieczynne w określonych dniach i godzinach. No chyba, że ktoś zna grecki to może sobie po prostu przeczytać nagłówek w gazecie - mi nawet orędzie premiera w TV niewiele dało :)

Ostatnio edytowany przez IceWolf, 29 Cze 2015 09:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:41 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Bankomaty tylko dziś nie czynne, z powodu brak kasy (była wypłata i emerytura w piątek wystawiona) i od jutra wszystko wraca do porządków.

Za kolejki można podziękować propagandę mediów ;)
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:47 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ludzie sa dosc swiezo po wydarzeniach na Cyprze
100.000 Euro na "łeb" niby Grecy maja bezpieczne
ale czy obecnie warto je deponowac w banku?

cash is king ;)

Ostatnio edytowany przez correos, 29 Cze 2015 09:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:49 
Awatar użytkownika

Na mnie zadziałała psychologia tłumu, bo propagandy po grecku nie rozumiem, a polska poinformowała mnie po fakcie :D Generalnie zobaczyłem tłumy ludzi przy bankomatach, wozy transmisyjne, transparenty i policję, więc nie ukrywam, że trochę się zaniepokoiłem i wypłaciłem gotówkę just in case :) Ale tak jak piszesz, gdyby nie trąbili w mediach, to by się nic takiego nie działo.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
w mediach pojawiaja sie artykuly, by pozbywac sie nawet z portfela banknotow euro
z litera Y w numerze serii :) pompuje sie cisnienie
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:59 
Awatar użytkownika

Każda bańka musi kiedyś pęknąć :) Szkoda tylko, że akurat tą zaczęli dmuchać tak intensywnie w okresie wakacji :/
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 29 Cze 2015 10:17 

srebrny
O, wygląda na to, że trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno. Właśnie wróciłem i wszystko było super.
Z tą psychologią tłumu, tudzież propagandą mediów to jest niezły numer. Tak działa kapitalizm - jak doprowadzić do upadku bank? Ano puścić info, że może być niewypłacalny. No i to samo działa tutaj. A wydawałoby się, że tak piękny kraj samą turystyką może nadrobić straty. Bo wciąż ceny w wielu pensjonatach są niewiarygodnie niskie. No ale nie wtedy, jak się ludzi Grecją straszy (choć podobno i tak jeżdżą, bo Tunezji boją się bardziej).
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 29 Cze 2015 11:14 
Awatar użytkownika

HON fly4free
a ktory bank jest wypłacalny - gdy odwiedza go w krotkim czasie wszyscy ktorzy zdeponowali kase ?
;)

Wracajac do Ateny w pigulce - fajny, prosty, czytelny przewodnik-mapka Aten
jest na duzej ilosci skrzyzowan w takich prowizorycznych koszyczkach na swiatlach dla pieszych
korzystalem i mozna na nim smialo sie poruszac po miescie

zaznaczone zabytki, stacje metra wrac z mapkami etc
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 29 Cze 2015 17:19 
Awatar użytkownika

Nie wiem czy chodzi o te same mapki, o których pisze correos, ale ja bardzo polecam darmowe mapki sponsorowane przez restaurację Smile. Są umieszczone właśnie w takich plastikowych koszyczkach przy światłach, czy na latarniach (ja spotkałem je głównie w okolicy Łuku Hadriana i Świątyni Zeusa Olimpijskiego).
Mapki, są niewielkich rozmiarów po złożeniu/rozłożeniu. Znajdują się na nich wszystkie główne atrakcje turystyczne przedstawione w sposób graficzny. Mi osobiście brakuje rozkładu metra, ale darowanemu koniowi... :)
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 29 Cze 2015 17:59 

niebieski
Zeus napisał(a):
Bankomaty tylko dziś nie czynne, z powodu brak kasy (była wypłata i emerytura w piątek wystawiona) i od jutra wszystko wraca do porządków.

Pozwole sobie na polemikę; Na pewno nie możesz nazwać "porządkiem" tego, że do 7 lipca, posiadacz greckiej karty będzie mógł wypłacić jedynie 60 euro dziennie. Dla kart wydanych poza Grecją, limit nie obowiązuje. Do tego oczywiście cała reszta ograniczeń kapitałowych, w tym ograniczenia w przelewach zagranicznych.

Nadzwyczajne, ale za to paradoksalnie pozytywne, będzie też wprowadzenie całkowicie darmowych przejazdów komunikacją miejską w Atenach i przedmieściach, też bodajże do 7 lipca. Także kto ma w planie zwiedzanie Aten w tym tygodniu, może zyskać :)
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 29 Cze 2015 18:28 

srebrny
Dziwne. Miejscowi mają chyba miesięczne, to nie chcą zarabiać na turystach? Tak samo znam co najmniej kilka tanich hotelików, za które sam byłbym gotów zapłacić więcej, niż żądają, a mimo kryzysu nie drożeją.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 29 Cze 2015 18:34 
Awatar użytkownika

Decyzja o bezpłatnym transporcie jeszcze nie jest (chyba) oficjalna, chociaż biletomaty nie działają, albo mają problem z wydaniem reszty. Grek na stacji powiedział mi, że transport w Atenach i okolicach jest bezpłatny. Niestety nigdzie nie znalazłem takiego oficjalnego komunikatu - mam nadzieję, że potwierdzą to w informacji.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 29 Cze 2015 19:20 

srebrny
Niesamowite. Byłem tam wczoraj i jeszcze wszystko było normalnie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 479 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości