Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 21 Maj 2015 01:16 

To ja może NIE polecę karty Maestro do konta walutowego w ING. Wyrobiłem sobie kartę, która miała być rozliczana w EUR, która podpięta jest do rachunku EUR w ING. Niestety jeszcze nie udało mi się zapłacić nią w walucie innej niż PLN... Do zapłaty mam kwotę w EUR ale bank otrzymuje informację ile PLN ma mi zabrać z konta (przeliczone po kursie kogośtam po drodze), przelicza te PLN ponownie na EUR (bo karta podpięta do rachunku w EUR). Po feriach straciłem tym sposobem kilkaset złotych na podwójnym przewalutowaniu po super kursach wymiany. Bank reklamacji nie uznaje i twierdzi, że na terminalach musiałem wybierać opcję rozliczenia w PLN. Niestety żaden terminal nie zapytał mnie nigdy o walutę, zresztą czemu miałby pytać skoro karta powinna być w EUR??? Dodatkowo w kilku miejscach płatność nie była możliwa do zrealizowania (np. promy Naviera Armas, tutaj pokazało informację, że płatność będzie w PLN ale nie dało się pobrać należności, musiałem angażować znajomych w kupowanie mi biletów...).

PS. Ktoś się może orientuje czemu karta, która miała być rozliczana w EUR jest ciągle rozliczana w PLN?? A może ktoś ma tą kartę w ING i jest wszystko OK?
 Profil Relacje PM off  

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#362 PostWysłany: 21 Maj 2015 07:47 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 168 884
srebrny
Ja mam kartę Maestro do konta walutowego w euro w ING i do tej pory transakcje przebiegały co do zasady bezproblemowo -zarówno zakupy w euro, jaki po przewalutowaniu w złotówkach. Miałem tylko jedną przygodę-podczas dokonywania jednej transakcji internetowej w euro bank nałożył podwójną blokadę. Reklamowałem ją, ale to nic nie pomogło. Musiałem czekać 11 dni na zwolnienie blokady, ponieważ tyle ING daje czasu sklepom na pobranie pieniędzy z konta.
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 21 Maj 2015 08:21 
Awatar użytkownika

platynowy
Z góry przepraszam, jeśli odpowiedź na to pytanie już tu jest, ale opłaty w bankach zmieniają się tak często, że chciałbym sprawdzić aktualny stan.

Czy wiecie może które z bezpłatnych kont walutowych nie ma opłaty za wypłatę waluty w kasie banku? Mam konto walutowe w dawnym Multibanku, w którym (jak w całym mBanku) od 8.04 wprowadzono opłatę za taką właśnie operację (min. 9 zl.). Nie mam specjalnych wątpliwości, że jest to niezgodne z prawem (choćby dlatego, że klient nie ma do dyspozycji żadnego alternatywnego narzędzia, by swoje pieniądze pobrać z konta bezpłatnie), ale nie mam czasu i ochoty, by z nimi walczyć, więc się po prostu wyniosę. Pytanie tylko, dokąd? Dodam, że tego konta walutowego używam do wpłat pieniędzy kupionych w kantorze internetowym i następnie wypłat do portfela. Za granicą korzystam z konta walutowego w Citibanku (a to nie współpracuje niestety z moim ulubionym kantorem internetowym).
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 24 Maj 2015 19:35 

Loty: 25
Kilometry: 41 063
[quote="tropikey"]Z góry przepraszam, jeśli odpowiedź na to pytanie już tu jest, ale opłaty w bankach zmieniają się tak często, że chciałbym sprawdzić aktualny stan.

Czy wiecie może które z bezpłatnych kont walutowych nie ma opłaty za wypłatę waluty w kasie banku?

O ile się nie mylę, to w Aliorze możesz wypłacić swoje środki z konta walutowego (Euro, Funt, Dolar) bez opłat.
Dodatkowo darmowe bankomaty - sprawdziłem :)

Ze swej strony mogę polecić.
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#365 PostWysłany: 24 Maj 2015 22:00 
Awatar użytkownika

@tropikey
Hmm, ja zaryzykowałbym stwierdzenie że wszystkie banki spoza niesławnej grupy BRE nie pobierają takiej opłaty. A w znakomitej większości konta walutowe prowadzą za darmoszkę (bez tricków typu minimalne saldo, wpływy itp).

Poniżej lista osobiście przetestowanych darmowych konta walutowych bez prowizji/opłat za wypłatę (jak też wpłatę) gotówki w oddziale:

ING
BZWBK
Raiffeisen Polbank
Millenium
dawna Nordea (obecnie PKO BP)
CITI (ale tu mam konta w walucie podpięte do konta złotówkowego, więc nie wiem czy można otworzyć jedynie bezpłatne walutowe)
BPH
Pekao
BGŻ
BNP Paribas (za otwarcie konta walutowego opłata 20zł, też wymyślili ;)

Ponieważ powoli już przestawałem ogarniać pozamykałem konta w ubiegłym roku w 4 ostatnich ;)

Deutsche Bank i Meritum też mają darmoszki.

A, i taki drobiazg dla bardzo oszczędnych - Nordea swego czasu nie realizowała operacji gotówkowych w oddziale (zarówno wypłat jak i wpłat) poniżej 100 NOK. Chociaż 50-tka też jest jeszcze papierowa ;) Nie sprawdzałem ostatnio więc do potwierdzenia.
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#366 PostWysłany: 24 Maj 2015 22:11 
Awatar użytkownika

platynowy
Dziękuję za wsparcie merytoryczne :-)
Z pewnością skorzystam.
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 28 Maj 2015 10:51 
Awatar użytkownika

Ja polecam konto walutowe w mBanku - zawsze było darmowe (i chyba tak zostanie). Dla mnie jest to dobra opcja, ponieważ używam tego konta niezwykle rzadko. Kolejnym plusem jest szybkość przelewu z serwisu cinkciarz - czasami używam bo faktycznie wychodzi taniej wymiana waluty. Przy większych kwotach ma to znaczenie.

#368 PostWysłany: 28 Maj 2015 11:11 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeśli ktoś nie pobiera waluty w gotówce w placówce, być może konto w mBanku jest ok. Jesli jednak - tak jak w moim przypadku - chce się pobrać jakąś kwotę w banku, prowizja z tego tytułu dyskwalifikuje konto walutowe mBanku...
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 31 Maj 2015 21:14 

Witajcie. Z góry przepraszam jeśli odpowiedź na pytanie które zadam już tutaj padła ale szczerze mówiąc nie widziałem konkretnej odpowiedzi z czego to wynika więc postanowiłem rozwiać swoje wątpliwości. Mam kartę walutową do konta w Euro w banku T mobile (karta MasterCard, usługi świadczy Alior), wybieram się na pobyt do Włoch i obawiam się, że mimo faktu posiadania przeze mnie rachunku w Euro, przy płatności będzie dochodziło do podwójnego przewalutowania. Czy ktoś korzystał już z tej karty we Włoszech i mógłby opisać swoje doświadczenia? Czy wypłaty w bankomacie również odbywają się bezpiecznie bez żadnych dodatkowych utrudnień czy może również istnieje obawa, że zostaną naliczone jakieś dodatkowe opłaty mimo że pobierał będę Euro z rachunku prowadzonego w Euro?
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 31 Maj 2015 21:21 

niebieski
Jeżeli karta jest w EUR to nie będzie problemu z przewalutowaniem. Obecnie jest chyba 5zł prowizji od każdej wypłaty za granicą, ale chyba od 1.06 opłata ta będzie zniesiona.
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 31 Maj 2015 21:34 

Moje obawy wynikają z przeczytanej gdzieś informacji, że bank nie analizuje waluty w której prowadzone jest konto tylko zwraca uwagę na kraj z którego pochodzi dany bank i wtedy wychodzą jakieś problemy ale może to bezpodstawne obawy. Ktoś u góry zresztą pisał o podobnej sytuacji z tym że jeśli chodzi o ING.
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 31 Maj 2015 22:31 

niebieski
We włoszech się z tym nie spotkałem, jedynie w Barcelonie przy kupnie biletów. Tam akurat pytało w na dzień dobry w jakiej walucie ma być rozliczenie - PLN czy EUR. Przeczytaj sobie artykuł na jakoszczedzacpieniadze o płaceniu za granicą, jest poruszony ten problem, ale bodaj chodzi o Alior Kantor.
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 01 Cze 2015 14:39 

Niektóre terminale/bankomaty posiadają usługę DCC (Dynamic Currency Conversion), która rozpoznaje kraj karty i pozwala na obciążenie w walucie kraju. W czasie wykonywania transakcji może pojawić się propozycja wykonania DCC, kwota w PLN i kurs waluty. Można taką transakcję albo zatwierdzić, albo zrezygnować z przeliczenia i wykonać operację w walucie transakcji.
Trzeba na to uważać, bo można sporo stracić na prowizjach i przewalutowaniach...
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 01 Cze 2015 15:03 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Mnie przy korzystaniu z karty EUR/USD z Kantoru zdarzały się propozycje rozliczenia w PLN ze strony terminalu - rozpoznawał kraj pochodzenia karty. Polecam zwracać na to uwagę. Raz sytuacja była taka, że obsługa nie umiała wyłączyć przeliczania z EUR na PLN i musiałem zapłacić gotówką.

#375 PostWysłany: 10 Cze 2015 22:32 

Loty: 57
Kilometry: 99 151
Do tej pory miałem konto walutowe w EUR i kartę do niego w Mbanku. Czas na zmianę. Czy możecie mi doradzić co będzie dla mnie w obecnej sytuacji odpowiednie, poniżej moje potrzeby/wymagania:

- Konta w USD i EUR
    - Karty do konta potrzebne do zakupów w internecie w walucie konta
    - Korzystanie z walutomatu/cinkciarza w celu wymiany walutowej PLN/EUR(USD). Interesują mnie bezpłatne przelewy z i do tych serwisów. Z tego co widziałem w kantorze aliora są mniej atrakcyjne kursy niż w wymienionych serwisach.
    - Bezpłatne wypłaty z bankomatów w krajach gdzie obowiązuje waluta odpowiednia do karty

Czy jest obecnie coś na rynku co spełnia powyższe warunki bezkosztowo tj. darmowe konto, darmowa karta, darmowe wypłaty z bankomatów itp.

Z tego co udało mi się wstępnie rozeznać moje oczekiwania spełnia konto walutowe w aliorze lub w tmobile. Z tego co widzę koszty jakie mogą się pojawić w związku z tymi kontami/kartami to w tmobile 10 PLN za wydanie karty, w aliorze 9 PLN za drugą i kolejną wypłatę z bankomatu.
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 10 Cze 2015 23:04 

W euro darmowe konto masz w Banku Smart. Więcej tutaj:
http://bankobranie.blogspot.com/2015/06 ... nto_8.html

W dolarach pozostają kantor Aliora lub T-mobile
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 11 Cze 2015 00:19 

W Banku Smart należy pamiętać jeszcze o prowizji 3% w przypadku transakcji w walucie innej niż waluta rachunku (ale z tego co piszesz, nie jest będziesz z tego korzystał)
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 20 Cze 2015 20:41 

Pamiętajcie że przy płatnościach Paypalem z podłączoną kartą np. w EUR (z kantora walutowego) należy na infolinii poprosić o zmianę waluty w jakiej karta będzie rozliczana (domyślnie jest to PLN - kraj wydania karty).
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 21 Cze 2015 08:25 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
@kam_szym na infolinii PayPal'a? Pytam, bo mam Diners Club rozliczaną w PLN, a PayPal zawsze pobiera w USD bo widzi kartę jako Discover. Zawsze mam niekorzystniej, bo fizycznie pobrana kwota jest większa niż ta podawana w PLN do pobrania.
 Profil Relacje PM off  

#380 PostWysłany: 21 Cze 2015 09:22 

@KyokoMai

Tak, na infolinii.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości