Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 04 Paź 2014 13:18 

niebieski
wilczagorka napisał(a):
pod koniec marca tego roku w Japonii

a co jest innego w moim poście?

do wyplat z bankomatow citi dobrze jest miec karte usd za granicą ale nie tylko citi ma bankomaty na świecie wiec karta eur tez daje rade
rok temu w Chinach z karta EUR czulem sie dobrze RMB/EUR przeliczalo wszystko procz bankomatu citi ;)

OK, dzięki. Trochę to jest bezsensowne w Citi i szkoda, że dają tylko jedną kartę debetową. Bo w końcu nie zawsze możemy szybko przepiąć walutę pod kartę...
 Profil Relacje PM off  

Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏝️ All inclusive w 4* hotelu w Benidorm za 2283 PLN Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏝️ All inclusive w 4* hotelu w Benidorm za 2283 PLN
Poczuj klimat Apulii ☀️ Loty do włoskiego Bari i noclegi w domku trulli za 768 PLN 😍 Poczuj klimat Apulii ☀️ Loty do włoskiego Bari i noclegi w domku trulli za 768 PLN 😍
#302 PostWysłany: 06 Lis 2014 22:04 

Ja mam sprawdzony pakiet Alior T-Mobile (dawny Alior Sync) + podręczną "talię" kart od nich: EUR, GBP, USD. Całość kosztuje mnie 0 PLN. Konta uzupełniam przez walutomat.pl.

Ostatnio testuje zestaw Alior Kantor + karty z Alior Sync. Przelewy z Alior Kantor są za darmo wewnątrz Aliora (na zewnątrz chyba też?).

Kursy troche gorsze niż walutomat. Ale za to kasa dochodzi w tej samej sekundzie (np. pomiędzy Kantor EUR a Sync EUR), czyli zakupione waluty są od razu "gotowe do użycia", co jest cenne szczególnie podczas podróży.
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 06 Lis 2014 22:14 
Awatar użytkownika

Loty: 434
Kilometry: 719 327
ja też od jakiegoś czasu mam Alior T-Mobile (EUR, USD)
Naprawdę polecam. Współpraca z walutomatem też się super sprawdza. Najważniejsze to to że wszystko za 0 PLN.

#304 PostWysłany: 17 Lis 2014 12:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie polecam konta 360 stopni w Banku Millenium.

Przy wypłatach walutowych w bankomatach za granicą kurs sprzedaży jest wyższy niż deklarowany przez bank na stronie internetowej. Kiedy zadzwoniłem na infolinię i zapytałem, dlaczego bank sprzedaje mi euro drożej niż kurs który on sam wyznacza, dowiedziałem się, że do każdej transakcji doliczana jest prowizja. Niewielka, ale jednak przy każdej wypłacie klient jest rąbany.

Z tego co widzę na ich stronie internetowej nigdzie nie ma słowa o takiej prowizji.
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 17 Lis 2014 12:59 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
A co jest napisane w TOiP?
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 17 Lis 2014 14:37 
Awatar użytkownika

niebieski
vincenz napisał(a):
A co jest napisane w TOiP?

Heh, faktycznie. 2,5%

Kiedy zakładałem rachunek w banku pytałem, czy wypłaty za granicą są bezpłatne, odpowiedź brzmiała: tak. Gdyby była inna, nie otworzyłbym tam rachunku. Kolejny raz stałem się ofiarą zbytniego zaufania sprzedawcom. A miało być tak pięknie ;)
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 17 Lis 2014 17:23 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 81 410
Akurat miałem zakładać te samo konto 360student. też mówiła mi kobieta w banku że wypłaty są na całym świecie za darmo
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:13 

Witam,
pod koniec lutego wylatuję do Chorwacji i muszę założyć konto walutowe. Przejrzałam cały ten temat i szczerze mówiąc przytłoczył mnie nadmiar informacji :D
Moja sytuacja wygląda tak: dostanę duży przelew EUR z BZWBK (90% stypendium Erasmusa), do tego rodzice będą mi przelewać pieniądze z PKO (czy PKO zdziera strasznie za przelew, jeśli będą chcieli złotówki przewalutować na EUR? Może lepiej przelać złotówki na konto w Aliorze i stamtąd na EUR?), a interesują mnie wypłaty z bankomatów w Chorwacji (HRK) i płatności bezgotówkowe tam.

Z tego, co udało mi się zorientować zanim się totalnie pogubiłam w spreadach, prowizjach, opłatach i tym całym piekle, chyba najkorzystniej wychodzi:
- Karta Visa Classic eMAX EUR do konta walutowego w EUR w mBanku
- Alior Sync (skoro tutaj rozliczenia są w USD to chyba słaba opcja dla pieniędzy w EUR?)
- BZWBK w EUR

Wolałabym wypłacać mniejsze kwoty co jakiś czas, chociaż w razie konieczności mogę się ograniczyć do jednej wypłaty w miesiącu. Nie chcę jednak całkowicie polegać na operacjach bezgotówkowych.
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:25 

Loty: 118
Kilometry: 218 127
niebieski
Zaloz sobie jakies konto walutowe z karta w euro (np w mbanku), a przelewy bedziesz sobie na nie robil przez kantor internetowy (jak sie dobrze rozejrzysz to po srednim kursie bedziesz euraski kupowal).
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Past napisał(a):
Witam,
pod koniec lutego wylatuję do Chorwacji i muszę założyć konto walutowe. Przejrzałam cały ten temat i szczerze mówiąc przytłoczył mnie nadmiar informacji :D
Moja sytuacja wygląda tak: dostanę duży przelew EUR z BZWBK (90% stypendium Erasmusa), do tego rodzice będą mi przelewać pieniądze z PKO (czy PKO zdziera strasznie za przelew, jeśli będą chcieli złotówki przewalutować na EUR? Może lepiej przelać złotówki na konto w Aliorze i stamtąd na EUR?), a interesują mnie wypłaty z bankomatów w Chorwacji (HRK) i płatności bezgotówkowe tam.

Z tego, co udało mi się zorientować zanim się totalnie pogubiłam w spreadach, prowizjach, opłatach i tym całym piekle, chyba najkorzystniej wychodzi:
- Karta Visa Classic eMAX EUR do konta walutowego w EUR w mBanku
- Alior Sync (skoro tutaj rozliczenia są w USD to chyba słaba opcja dla pieniędzy w EUR?)
- BZWBK w EUR

Wolałabym wypłacać mniejsze kwoty co jakiś czas, chociaż w razie konieczności mogę się ograniczyć do jednej wypłaty w miesiącu. Nie chcę jednak całkowicie polegać na operacjach bezgotówkowych.

załóż konto w kantorze walutowym aliora, do tego wyrób kartę mastercard w euro i masz problem w zasadzie rozwiązany
wpłaty w euro przyjmuj na konto kantorowe w euro
wpłaty w pln przyjmuj na konto kantorowe w pln i wymieniaj wedle potrzeby na euro
kartą możesz raz w miesiącu wypłacić z bankomatu za darmo, później płacisz 9zł
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 02 Gru 2014 22:45 

Ale czy przez to płacąc kartą w Chorwacji (MC w EUR z KW Aliora) nie trafię na potrójne przewalutowanie? Znalazłam informacje, że jeśli kontem w EUR kupuję coś za inną walutę niż EUR, GBP czy USD to środki przeliczane są: HRK > USD > PLN > EUR źródło
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 02 Gru 2014 22:58 

niebieski
Past napisał(a):
Ale czy przez to płacąc kartą w Chorwacji (MC w EUR z KW Aliora) nie trafię na potrójne przewalutowanie? Znalazłam informacje, że jeśli kontem w EUR kupuję coś za inną walutę niż EUR, GBP czy USD to środki przeliczane są: HRK > USD > PLN > EUR źródło

zadzwon do aliora i zapytaj.
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 02 Gru 2014 23:12 

boryzo napisał(a):
Past napisał(a):

zadzwon do aliora i zapytaj.

Nie trzeba dzwonic ,tak jest. Czyli w twoim przypadku niekorzystne 3 przewalutowania z HRK USD PLN EUR Taka sobie kunka wyjdzie chyba 70 groszy.Banki mają kupę ukrytych operacji ,których klient nie jest w stanie połapać.
Sam mam w BZWBK a warunki są podobne do Alior
Płaciłem kartą w TESCO w Czechach i przy kursie 100 koron do wyszło mi za nie 18 zł a w kantorze mógłbym kupić je za 15,8 zł
A co jeszcze ciekawe to od nowego roku lub od 1 lutego BZWBK na kontach walutowych wprowadza minimalną kwotę na koncie 20 jednostek waluty których nie będzie można wybrać lub dokonać zakupu i opłatę roczną 10 za rok
 PM off  

#314 PostWysłany: 02 Gru 2014 23:19 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
@Past
Jeśli nie możesz mieć kredytówki ReiffWizz to jedyną słuszną kartą dla Ciebie jest dolarówka aliorkantoru. Tanie dolary w kantorze i bezpośrednie przewalutowanie HRK->USD po kursie organizacji płatniczej.
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 02 Gru 2014 23:25 

Czyli w takim razie muszę moje stypendium, które otrzymam w EUR przerobić na dolarki? To i tak już lepiej, bo wtedy zamieniam EUR > USD > HRK, więc mam dwa przewalutowania zamiast trzech :D
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 02 Gru 2014 23:48 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
Past napisał(a):
Czyli w takim razie muszę moje stypendium, które otrzymam w EUR przerobić na dolarki?

Tak, ale jak przewalutujesz w aliorkantorze € -> $ nawet za pośrednictem PLN to kurs wyjdzie zdecydowanie bardziej przyjemny niż na reszcie Twoich kart.
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 03 Gru 2014 20:03 

Więc tak właściwie to wychodzi chyba na jedno czy wezmę kartę w EUR czy w USD, bo jeśli nawet w USD przy płatnościach będę miała jedno przewalutowanie, to żeby moje EUR poszły na dolarki to i tak będzie EUR > PLN > USD :P i tak czeka mnie potrójne przewalutowanie i tak. Ale mimo wszystko chyba Alior i tak ma najkorzystniejszą ofertę. Przelanie złotówek z mojego normalnego aliorowego konta na kantorowe nie powinno mnie nic kosztować? Płatności bezgotówkowe kartą do konta walutowego za granicą są bez opłat? Nigdzie nie znalazłam wzmianki, aby Alior pobierał jakieś prowizje.
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 03 Gru 2014 20:23 

Past napisał(a):
Przelanie złotówek z mojego normalnego aliorowego konta na kantorowe nie powinno mnie nic kosztować? Płatności bezgotówkowe kartą do konta walutowego za granicą są bez opłat?
1. nie będzie Cię nic kosztować 2. bez opłat
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 04 Gru 2014 21:16 
Awatar użytkownika

Past napisał(a):
Więc tak właściwie to wychodzi chyba na jedno czy wezmę kartę w EUR czy w USD, bo jeśli nawet w USD przy płatnościach będę miała jedno przewalutowanie, to żeby moje EUR poszły na dolarki to i tak będzie EUR > PLN > USD :P i tak czeka mnie potrójne przewalutowanie i tak.

Nie do końca. Tzn przewalutowanie przewalutowaniu nie równe.
Robisz tak:Otwierasz w Alior Kantorze trzy subkonta - PLN, EUR, USD. Do tego ostatniego zamawiasz kartę którą będziesz dokonywać transakcji bezgotówkowych. Zrobię takie wyliczenie jakby to wyglądało wydanie 1000 euro na przykładzie Alior Kantoru i eMAx w Euro [kursy na dzień 4-12-2014]

1) Kantor Alior:

1000 euro wymieniasz w Kantorze Aliora na PLN - 1000 euro x 4,1462 = 4146,2 zł. Za złotówki kupujesz sobie dolary: 4146,2 zł : 3,3735 = 1229,04 dolara. Za tę kwotę dostaniesz po dzisiejszym kursie Mastercarda:

1229,04: 0.161473 = 7611,48 HRK

2) emax
Teraz tak. Wydanie 7611,48 HRK będzie cię w emaxie kosztowało po dzisiejszym kursie VISA:
7611,48 x 1,03 [3 procentowa prowizja zabierana przez MBANK] = 7839,83 HRK || 7839,83 x 0.1302264794 = 1,020.95 EUR

Czyli mówiąc krótko ta sama kwota w kunach [7611,48 HRK] będzie Cię kosztować 1000 euro w przypadku korzystania z Alior Kantoru i 20 euro więcej w przypadku EMAXA. Rzecz jasna w przypadku większej kwoty różnica będzie większa i analogicznie w przypadku mniejszej kwoty - mniejsza.

Może na pierwszy rzut oka wydaje się taki mechanizm skomplikowany ale po pierwsze w przypadku Kantora wszystko masz w jednym miejscu, po drugie - jeśli rodzice będą wysyłać ci też PLNy to i tak musiałabyś przepuszczać je przez jakiś kantor internetowy, bo nie polecam przelewać PLNów bezpośrednio na konto prowadzone w EUR ;)
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 04 Gru 2014 23:21 

No dobra ,skoro jesteś tak dokładny/a to pomijając tą prowizję ok 21 e od 1000 gdzie kuna w przeliczeniu wychodzi 7,611 za euro czyli biorąc dzisiejszy kurs euro 4,146 podzielić na 7,611 wychodzi 0,544 zł za kune. To dlaczego w realu jest ,że potencjalny klient póżniej płaci prawie 70 gr z kunę. Odnoszę sie do swojego przypadku ,ale w koronach czeskich ,gdzie wyszło mi niecałe 18 zł za 100 koron płacąc kartą walutową w euro w tesco. Kurs korony był 0,1525 a w kantorze można było kupić po 0,158.
Obliczenia są obliczeniami ,a realnie i tak bank skroi klienta swoimi ukrytymi opłatami. Jednak przy 100 kunach ,czy 500 koronach to zadna różnica przy zakupach na wyjeżdzie, 5-10 zł i tak przy tych rozliczeniach niezauważalne.

Jeszcze ciekawostka,płaciłem kartą w euro w restauracji w bułgarii dokładnie 19 leva. Z konta zeszło 10,86 eur .Biorąc wrzesnowy kurs euro zapłaciłem za bułgarskiego leva 2,43 zł
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Michal Szyszka, ricinus78 oraz 9 gości