Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 21 Sty 2015 14:04 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Sudoku napisał(a):
ciacho_majonez napisał(a):
Ja widzę tutaj inny problem: lecisz na Teneryfę "przez" Modlin, ale Ryanair przecież nie sprzedaje biletów łączonych. Nikt nie sprzeda Ci się więc alkoholu w duty free we Wrocławiu na lot do Modlina (bo to będziesz miał na karcie pokładowej - chyba że coś zmieniło się w przeciągu ostatnich kilku miesięcy). Natomiast możesz spokojnie kupić sobie coś w duty free w Modlinie, warto jednak sprawdzić - odnosząc się do przedmówców - czy warto.

Na loty krajowe nie sprzedaje się alkoholu, ale można pokazać kartę pokładową na kolejny lot.

Kupowałem tak w Gdańsku lecąc na Islandię z przesiadką w UK (pierwszy lot W6, drugi U2). Pokazałem kartę na lot LTN - KEF i sprzedali z ceną non-EU. Wcześniej upewniałem się, czy tak można i mówili, że tak, co potwierdziło się w praktyce.

Porada, którą podzielił się Sudoku jest bardzo przydatna. Można też w drugą stronę (choć na to pewnie łatwiej wpaść). Lecieliśmy na Korfu z przesiadką w Rygge. Kupiliśmy na WMI alkohol w cenie non-EU prosząc o szczelne zapakowanie. Nie było z nim problemów przy kontroli przed lotem RYG-CFU.
 Profil Relacje PM off  

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#42 PostWysłany: 21 Sty 2015 14:08 

Oczywiście znajomość przepisów to podstawa jeśli zamierzasz coś przewieźć. Z tego co wiem napojów, alkoholi i kosmetyków w pojemnikach większych niż 100 ml nie da rady, ale mogło się coś zmienić. Dużo też zależy od sprawdzających bo na własne oczy widziałem, że niektórym się udało a niektórym nie.

#43 PostWysłany: 21 Sty 2015 14:25 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
W grudniu leciałem WRO-EIN i EIN-RAK.
Na lotnisku we Wrocławiu kupiłem 2x 0,5l wódki i 10 piw x 0,5l
Wszystko ładnie zapakowane do odpowiednich toreb z paragonami.
W EIN na security torby otworzyli i po kolei wkładali do jakiejś maszyny i coś sprawdzali.
Ale przeszło bez najmniejszych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 21 Sty 2015 14:40 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
orchi713 napisał(a):
Oczywiście znajomość przepisów to podstawa jeśli zamierzasz coś przewieźć. Z tego co wiem napojów, alkoholi i kosmetyków w pojemnikach większych niż 100 ml nie da rady, ale mogło się coś zmienić. Dużo też zależy od sprawdzających bo na własne oczy widziałem, że niektórym się udało a niektórym nie.

Można przewieźć alkohol (innych rzeczy nie próbowałem) w pojemnikach większych niż 100 ml, o ile poinformujesz o tym sprzedającego na pierwszym lotnisku i zostaną zapakowane w odpowiedni sposób. Masz wtedy 24h na przesiadkę ze swoim ładunkiem :)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 21 Sty 2015 14:46 

orchi713 napisał(a):

No właśnie, znajomość przepisów to podstawa to czemu się wypowiadasz nie znając ich?
 PM off  

#46 PostWysłany: 21 Sty 2015 15:02 

niebieski
Lecąc w grudniu z WRO okazało się, że nie mieli cen alkoholi poza UE, co mnie mocno zmartwiło (czyzby stracili licencję?). Latając przez oslo spowrotem do UE, to trzeba powiedzieć, że ma się wewnętrzny lot krajowy (nikt nie pyta o kartę pokładową), to zapakują hermetycznie, a cena lepsza. Sprawdzane ostatnio 3 lata temu, więc mogło się coś zmienić.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 21 Sty 2015 16:19 

niebieski
Anonymous napisał(a):
czym to tłumaczyła?

Ta pani nie wpuściła zakupu juz przed bramkami-terminal I, twierdząc, że oni tu mają sklep bezcłowy ;) Nie byłam w stanie spierać się dłużej z kobietą :) Inna sprawa, że nie znam paragrafów/numerów, które byłyby argumentem.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Czy ktoś się orientuje jak obecnie wygląda sytuacja na LHR przy przesiadce? Lot na jednym bilecie, ale tranzyt między terminalami i powtórna kontrola bagażu podręcznego. Chce zakupić alkohol w WAW.

Temat postu: Re: tranzyt a alkohol
#49 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:51 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Nie wiem, jak na LHR, ale na LTN miałem ze sobą towar kupiony dzień wcześniej, nocowałem w UK i następnego dnia leciałem dalej (ale wszystko w ramach 24 godz. od zakupu) i przeszło, chociaż opakowanie rozerwali, dokładnie sprawdzili paragon i coś tam jeszcze przebadali.
Japonka76 lubi ten post.

#50 PostWysłany: 23 Paź 2018 15:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Japonka76 napisał(a):
Czy ktoś się orientuje jak obecnie wygląda sytuacja na LHR przy przesiadce? Lot na jednym bilecie, ale tranzyt między terminalami i powtórna kontrola bagażu podręcznego. Chce zakupić alkohol w WAW.

Mialem nie raz przesiadke lecac do NYC, alkohol zakupiony w ZRH byl zapakowany w STEB z paragonem.
2 x rozrywali worek znikali z ta butelka, widocznie musieli przebadac, ale wracali i oddawali.
Jesli butelka nie bedzie podejrzana to przejdzie. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 8 gości