Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 05 Gru 2014 00:54 
Awatar użytkownika

@andrzejdz

Jeśli dobrze zrozumiałem płaciłeś kartą z kantoru Aliora ale w EURO. I dostałeś 2 przewalutowania. W Kantorze Aliora w krajach gdzie waluta jest inna niż euro i funt używamy tylko i wyłącznie karty DOLAROWEJ. Wtedy jest jedno przewalutowanie po korzystnym kursie Mastercarda.

EDIT:

Żeby nie było, że wciskam Ci kit. Tutaj masz już rozliczone transakcje z Czech z sierpnia z tego roku. Dolary kupowałem wtedy po 3,14 zł, więc łatwo policzyć jaki wyszedł kurs korony czeskiej.

Image
 Profil Relacje PM off  

Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍 Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍
Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴 Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴
#322 PostWysłany: 05 Gru 2014 01:34 

Przeliczyłem ,wychodzi w/g kursu PLN/USD ok 0,152 za korone. Do dobry kurs zważywszy na przewalutowanie. Ja posiadam kartę z WBK w eur i dochodzi jeszcze jedno przewalutowanie. Teoretycznie powinno wyjść tyle ile cena sprzedaży w jakimś miejskim kantorze,ale nie wychodzi tak. Takie zagłębianie sie nic nie da. To tak jak kiedyś rezerwowałem hotel w funtach płacąc kartą z konta złotówkowego,blokada na karcie była na 1900 zł a z konta zniknęło ponad 2100 zł po kilku dniach. Oczywiście rozuniem te procedury,spreed,dodatkowe przewalutowanie,wyższy kurs sprzedaży w danym banku waluty. Tak samo jak ty na screnie miałem nie raz wyświetlone ,że płatność kartą taką i taką tyle i tyle eur czy gbp = xxx złotych Ta kwota schodziła z dostepnych środków na koncie ale dopiero po kilku dniach całkowita schodziła z salda. Tylko ,że nigdy nie pamiętałem różnicy jaka kwota w zł była "na blokadzie" od faktycznie zapłaconej przy rozliczeniu salda.
 PM off  

#323 PostWysłany: 05 Gru 2014 03:29 

niebieski
To ciekawe. A jak by wyglądała w Czechach wypłata z bankomatu z karty dolarowej kantora Alioru, też przeliczą po kursie Mastercarda? To może być opłacalne, nawet jak właściciel bankomatu potrąci prowizję.
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 05 Gru 2014 12:18 
Awatar użytkownika

@andrzejdz

Wyszło dokładnie 0,1511 za koronę. Zagłębianie ma sens, bo można policzyć co jest bardziej opłacalne. Jasne, że nigdy nie wyliczy się idealnej kwoty, choćby z tak prozaicznej przyczyny jak zmiany kursy walut. Ale z dużym przybliżeniem można zawsze wszystko oszacować. Ogólnie rzecz biorąc nie zdarzyło mi się, żeby rozliczyło mi przy Alior Kantorze transakcję po niekorzystnym kursie.

@p27

Wypłata z bankomatu wygląda tak samo, tzn wypłacasz korony które przelicza Ci po kursie Mastercarda na dolary. Problem jest taki, że tylko jedna wypłata w miesiącu jest darmowa, każda kolejna -> 9 zł. To jest świetna karta na zakupy + ew awaryjna wypłata z bankomatu, jak ktoś potrzebuje często wypłacać to już rożnie może wyjść.
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 06 Gru 2014 02:11 

W następny weekend zaczynam sezon narciarski w Rokytnicach i Lonskich Lazniach gdzie zawsze jeżdżę na niedziele przez całą zimę. Ok nastawię się na sprawdzenie całego tego przewalutowania. Będę płacił w kasie za karnet kartą w euro i pln i gdziekolwiek indziej też tak samo. Myślę że za dwa tygodnie napisze jak banki "zdarły" Oczywiscie zawsze mam gotówke którą wymieniam w budach na dawnym przejściu granicznym w Jakuszycach lub Lubawce ,one do dziś prosperują i mają się dobrze z kursem lepszym niż w Legnicy
 PM off  

#326 PostWysłany: 06 Gru 2014 10:32 

a korzystał ktoś może z kantoru wirtualnego? jesli tak to jak wygląda sprawa? polecacie?
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 06 Gru 2014 13:56 
Awatar użytkownika

@andrzejdz

Czekaj bo my chyba cały czas o dwóch różnych rzeczach. Ja cały czas piszę w zasadzie o jednym produkcie karcie walutowej dolarowej wydanej przez Alior Kantor. A ty zdaje się ogólnie o płaceniu kartą gdzieś za granicą.

1. Jeśli będziesz płacił kartą podpiętą do konta w PLN np. w Czechach to na pewno bank Cię zedrze. Jak bardzo to zależy jakie masz konto i gdzie, ale w większości przypadków będą dwa przewalutowania, przy czym jedno po niekorzystnym kursie banku.

2. Jeśli chcesz płacisz kartą walutową BZWBK euro to powinno być trochę lepiej, przy czym w BZWBK zdaje się jest sztywna prowizja 2,8% za przewalutowanie na euro, więc jakiś rewelacyjny kurs korony czeskiej i tak nie wyjdzie.

Tak czy siak te wszystkie wyliczenia jakie podałem dotyczyły dolarówki Alior Kantoru, w przypadku innych debetówek mechanizmy rozliczania transakcji, dodatkowych prowizji są różne.
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 06 Gru 2014 15:01 
Awatar użytkownika

Loty: 112
Kilometry: 142 458
niebieski
Może się przyda podsumowanie z Gazety.pl. Karty i konta walutowe w Polsce.
http://wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,1 ... xSlotI3img
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 06 Gru 2014 20:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Ciekawa ta tabelka. Wyglada na to ze z tych wybranych banków najtaniej wychodzi city w euro i PeKaO w złotówkach( którego osobiście używam). Czy ktos jest w stanie na podstawie podanych tam danych podać kwoty dla aliora z kantorem? Najzwyczajniej mnie ciekawi czy ta różnica jest jakas wyraźna (trzycyfrowa) czy symboliczna ?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#330 PostWysłany: 07 Gru 2014 16:59 
Awatar użytkownika

BrunoJ napisał(a):
Ciekawa ta tabelka

Powiem tak ta tabelka jest trochę o kant d..y potłuc zwłaszcza jeśli chodzi o karty walutowe.
Po pierwsze brakuje sporo banków [np. walutowe konta ma BZWBK czy TM Usługi Bankowe]. Po drugie brakuje walutowych kart przedpłaconych. Po trzecie wyliczenia dotyczą tylko strefy euro, gdzie stosunkowo wielkich problemów z przewalutowaniami nie ma, dużo bardziej można się naciąć w krajach gdzie waluta jest inna niż GBP, USD, EUR. No i przede wszystkim największy absurd tego zestawienia [kolumna - koszt korzystania z karty w euro], widoczny pod tą tabelką:

Cytuj:
[Klient kupuje euro w BANKU po kursie z 5 listopada 2014r]

No ludzie, powiedzcie mi kto normalny zakłada konto walutowe i jadąc na wyjazd idzie kupować walutę do BANKU?? Zamiast przyjąć jakiś średni kurs np. z kantorów internetowych dla euro danego dnia i wtedy doliczyć ew. prowizję, to wypaczyli to zestawienie założeniem, że ktoś idzie do banku i kupuje tam walutę....

BrunoJ napisał(a):
Wyglada na to ze z tych wybranych banków najtaniej wychodzi city w euro i PeKaO w złotówkach( którego osobiście używam). Czy ktos jest w stanie na podstawie podanych tam danych podać kwoty dla aliora z kantorem? Najzwyczajniej mnie ciekawi czy ta różnica jest jakas wyraźna (trzycyfrowa) czy symboliczna ?

Zrobię krótkie porównanie, przy czym w PEKAO jest kilka ROR-ów w PLN o różnych opłatach więc wezmę to które chyba jest najtańsze : EUROKONTO Mobilne z podpiętą do niego kartą Mastercard Standard. Zasady przyjmę takie same jak ludziki z Wyborczej [3 wyjazdy w roku na każdym wyjeździe 300 euro wydane bezgotówkowo + 1 raz wypłata 50 euro z bankomatu - łącznie 1050 euro]. Kursy wezmę też jak oni - z 5 listopada 2014. Dodatkowo wezmę pod uwagę jeszcze jeden wariant, tzn.oprócz płatności w strefie euro [karta walutowa Alior Kantoru w euro vs karta debetowa PEKAO Eurokonto Mobilne] przeanalizujemy płatność w kraju gdzie waluta jest inna niż EUR, USD, GBP [karta dolarowa AK vs PEKAO]. W tym drugim przypadku wezmę czeską koronę CZK - 3 razy transakcje bezgotówkowe po 2000 CZK + 3 wypłaty z bankomatu po 1000 CZK [w 3 różnych miesiącach].

Strefa Euro:

Karta Euro Alior Kantoru:
1050 EURO x 4,2418 [kurs sprzedaży EURO wg Kantoru na dzień 5 listopada] = 4453.9 zł
Uwaga: Jedna wypłata w msc jest darmowa, w przypadku każdej kolejnej w danym msc kalendarzowym pobierana jest opłata 9zł.

PEKAO

1050 EURO x 1,2456 = 1307,88 USD || 1307,88 USD x 3,3973 = 4443,26 zł || 4443,26 + 3x5zł [prowizja za wypłatę z bankomatu] = 4458.2 zł
Uwaga: Prowizja za wypłatę z bankomatu za granicą w przypadku Eurokonta Mobilnego wynosi 2%, min. 5 zł. W większości innych kont PEKAO SA jest to 4% min.10 zł. Darmowe wypłaty z bankomatów należących do Uni Credit.

CZECHY:

Karta Dolarowa Alior Kantoru

9000 CZK x 0.044845 = 403.605 USD || 403.605 USD x 3,39 = 1368, 22 PLN

PEKAO

9000 CZK x 0.044845 = 403.605 USD || 403.605 USD x 3,3973 = 1371,16 PLN || 1371,16 PLN + 3x5 zł = 1386,16 PLN.

Czyli tak:
1. W systemie używamy karty tylko do płacenia bez wypłat z bankomatu - zarówno w PEKAO jak i Alior Kantorze mamy porównywalne, korzystne przeliczniki.
2. W systemie głównie płacimy karta i wystarczy nam jedna awaryjna wypłata z bankomatu trochę korzystniej wypadnie Alior.
3. W systemie płacimy karta i często wypłacamy z bankomatu, można dobrać liczby tak żeby korzystniej wypadł Alior albo Pekao. To już zależy od częstotliwości i przede wszystkimi wysokości kwot jakie wybieramy z bankomatu. Przy czym przy częstych wypłatach korzyści z używania tych kart są już sporo mniejsze.

Generalnie problemem z Pekao jest to, że tak jak spoglądałem pobieżnie na Tabelę Opłat i Prowizji, dość ciężko jest mieć darmowe konto. Sa warunki wpływów, obrotów kartą, zdaje się że też jakieś drobne prowizje za smsy i przelewy. Jeśli ktoś ma już konto z Mastercardem w PEKAO i pasują mu warunki to śmiało może płacić ich kartą za granicą. Jak ktoś szuka jak najtańszego sposobu utrzymania konta i nie chce martwić się o spełnianie typowych wymogów przy ROR, to lepszy dla niego Alior Kantor. Za PEAKO przemawia to, że wystarczy jednak karta w portfelu, w przypadku Alior Kantoru jak ktoś chce podróżować po całym świecie to mogą mu być potrzebna dwie albo nawet 3 karty.

Ale się kurna rozpisałem.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#331 PostWysłany: 07 Gru 2014 19:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Wow. Super analiza! Czyli moje wstępne kombinowanie,że PeKaO wypada ok było poprawne. Ważne jest to co napisałeś na końcu - kwestia wyboru konta specjalnie do podróżowania. Ja konto w PeKaO tak po prostu, bez względu na fakt podróżowania. Nie zakładałem go umyślnie do tego celu. Dlatego fakt,że są koszty prowadzenia pomijam, gdyż te koszty miałbym tak czy siak. Poza tym mam raczej 3wyjazdy w miesiącu niż w roku, więc te koszty prowadzenia rozłożone na wyjazdy są po prostu pomijane.

Dopytuje sie ponieważ ostatnio w banku pani proponowała mi otworzenie darmowego walutowego (lub kilku dla każdej waluty), co wiecej mówiła ze bank ma własny "walutomat" wiec nie ma potrzeby korzystania z zewnetrznego kantoru typu alior i nie trzeba kupować po kursie banku, a przy większych kwotach mozna negocjować kurs. Kiedyś zdarzało mi sie kupować w kantorze bankowym bo cena była identyczna jak w kantorze na mieście. Wiec akurat w tym przypadku wewnętrzny kurs banku (PeKaO) nie musi byc jakiś bardzo zły.
Przy moim trybie jeżdżenia mogę sobie pozwolić na łapanie tańszego kursu i kupki waluty na zapas. wiecej niz połowa wyjazdów to strefa euro, albo przesiadka w strefie (sklepy na lotnisku).
Czytam, że wszyscy piszą o aliorze, znam rowniez pare osób ktore aliora używają (kantor). A nigdzie nie znalazłem nic o walutomacie wewnątrz banku i porównania do takiego kantora. A spodziewam sie ze nie tylko PeKaO cos takiego wymyśliło.

No i jeszcze ciekawe byloby porównanie w przypadku USA. Bo karty w PeKaO sa chyba domyślnie rozliczane w euro wiec moze jednak wyjść podwójne przewalutowanie. Chocia to w zasadzie taki sam przypadek jak dla Czech czyli chyba nie jest bardzo źle.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#332 PostWysłany: 07 Gru 2014 19:33 
Awatar użytkownika

BrunoJ napisał(a):
No i jeszcze ciekawe byloby porównanie w przypadku USA. Bo karty w PeKaO sa chyba domyślnie rozliczane w euro wiec moze jednak wyjść podwójne przewalutowanie. Chocia to w zasadzie taki sam przypadek jak dla Czech czyli chyba nie jest bardzo źle.

W regulaminie kart płatniczych wydawanych do Eurokont stoi tak:

Cytuj:
Transakcje dokonane w walutach obcych, kartą wydaną do rachunku prowadzonego w złotych są przeliczane w dniu dokonania transakcji z waluty w jakiej transakcja została dokonana na dolary amerykańskie (USD), a następnie na złote, według kursów obowiązujących w systemie MasterCard.

Czyli w USA powinno być po prostu jedno przewautowanie USD>PLN po kursie Mastercarda. Generalnie zawsze dobrze jest dopytać dla 100 procentowej pewności jak to wygląda w przypadku posiadanej przez siebie karty/konta ale na 99% jest tak jak napisałem.

PS. Po kursie Mastercarda to korzystne byłyby nawet 4 przewalutowania ;) Grunt, żeby omijać te "tradycyjne" tabele kursowe walut banków, gdzie spready są w większości przypadków zabójcze.
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 07 Gru 2014 20:45 
Awatar użytkownika

niebieski
poselsuski napisał(a):
Czyli w USA powinno być po prostu jedno przewautowanie USD>PLN po kursie Mastercarda. Generalnie zawsze dobrze jest dopytać dla 100 procentowej pewności jak to wygląda w przypadku posiadanej przez siebie karty/konta ale na 99% jest tak jak napisałem.

PS. Po kursie Mastercarda to korzystne byłyby nawet 4 przewalutowania ;) Grunt, żeby omijać te "tradycyjne" tabele kursowe walut banków, gdzie spready są w większości przypadków zabójcze.

Hmm, aż przy okazji sprawdze, mam wrażenie ze moje karty są przeliczane z EUR. Chyba że tylko Visa, a MC jednak z USD, kto by pamiętał ;-)
W każdym razie nie zauważyłem nigdy żeby kurs był jakiś złodziejski. Chyba że przez przypadek wykonam transakcje w PLN (źle odpowiem na pytanie terminalu, albo obsluga bez pytania mnie zaakceptuje PLN, co też już mi się zdarzyło). Kiedyś niedawno wypłacałem w UK. Dostałem pytanie czy chce przeliczyć na PLN i karta będzie obciążona 830PLN. Nie zgodziłem się i poszło w walucie. Na rachunek został obciążony 750PLN (zaokrąglam, nie pamiętam szczegółów), czyli 10% różnicy !!
W moim przypadku to w zasadzie założenie subkonta i umyślna karta w EUR będzie bardziej problemem niż pożytkiem, bo będę musiał pilnować żeby na koncie były środki, i pamiętać co płacić którą kartą. Czyli do przemyślenia, i jeszcze dopytam co z tym walutowatem, na ile można cos "ugrać".

A co do użytkowania bankomatów pod logiem Unicredit to bez problemu w różnych regionach Niemiec, całkiem popularne w byłych demoludach, ale wbrew pozorom dość ciężko trafić we Włoszech (!). Warto też dodać że darmowe wypłaty są również w bankomatach Euronetu (nie tylko w PL), ale chyba Euronet ma swój przelicznik walut (całkiem sensowny). Tutaj nie jestem pewien, w każdym razie bankomat odpytał o kurs, czyli to Euronet przeliczał.

#334 PostWysłany: 07 Gru 2014 21:35 
Awatar użytkownika

Cytuj:
W moim przypadku to w zasadzie założenie subkonta i umyślna karta w EUR będzie bardziej problemem niż pożytkiem, bo będę musiał pilnować żeby na koncie były środki, i pamiętać co płacić którą kartą.

Dokładnie,dopytaj i jeśli jest tak jak piszę to w tym przypadku dodatkowe konto walutowe to w zasadzie zbędny bajer.
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 07 Sty 2015 11:15 

Cześć.

Wybieram się w marcu do Korei Południowej i ogólnie będę podróżował po Azji - aż do lipca. Zeby uniknąć podwójnego przewalutowania (nie ma bezpośredniej wymiany z PLN na KRW) planuję założyć konto w EUR lub USD.

Co polecacie? Zależy mi przede wszystkim na braku prowizji przy płatności kartą, braku prowizji przy wybieraniu kasy z bankomatu i innych niskoprowizyjnych benefitach.
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 07 Sty 2015 11:31 

niebieski
Z góry przepraszam za lamerskie pytanie;)
Wyjeżdżam do Meksyku, nie mam kont/kart walutowych, czy wypłacę z bankomatu / zapłacę w sklepie płaską - debetową - kartą Visa lub Mastercard? (mam obie).
Wydaje mi się że tak, ale wolałabym się upewnić;)

dzięki:)
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 09 Sty 2015 14:40 

Popcarol,

Najlepiej załatw kartę walutową Aliora w USD, będzie Ci bardzo łatwiej i poczujesz się nieco bezpiecznie. Karta Mastercard może pobrać sporą prowizję, skoro została wydana w PL.
popcarol uważa post za pomocny.

#338 PostWysłany: 09 Sty 2015 14:49 

niebieski
Hej,
dzięki, chciałam zrobić sobie konto walutowe w banku w którym mam konta PLN, ale dooopa. Polbank (Raiffeisen-Polbank) nie ma konta w USD; a mBank ma konto, ale nie wydaja do niego karty. Masakra jakaś.
Trudno, biore gotowke - usd i eur, Tesc ma karte kredytowa (w pln ale jednak kredytowa, nie debetowa) - przezyjemy:) ostatecznie uzyje mojej debetowki, jak nas przycisnie...
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 09 Sty 2015 14:49 

Zbanowany
Ja np. kupowalem walute w banku na wyjazdy, dlaczego ?

Bo pare razy przejechalem sie na banknotach wydanych w polskich kantorach gdzie 100USD byly falszywe i pozniej byl problem z chodzeniem po posterunkach policji aby zeznawac slad mam ten falszywy banknot i dlaczego go wprowadzalem do obiegu. Swego czasu jak byla granica z Austria to nawet mnie zatrzymali bo nie zglaszalem sie na posterunek w Wiedniu aby zlozyc wyjasnienia co do mojego 'naruszenia' prawa.

Teraz moze nie ma takiego problemu jak sa internetowe kantory.
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 09 Sty 2015 14:59 

popcarol napisał(a):
Hej,
dzięki, chciałam zrobić sobie konto walutowe w banku w którym mam konta PLN, ale dooopa. Polbank (Raiffeisen-Polbank) nie ma konta w USD; a mBank ma konto, ale nie wydaja do niego karty. Masakra jakaś.

Ale Alior Kantor oferuje darmową kartę, o ile podłączysz do głównego konta. Zapewniam Cię, że to jeden z najlepszych banków. Nigdy nie miałam problemów z kartą w euro ani USD. Jeżeli chodzi o gotówkę z jakiegoś kantoru internetowego czy nadziemnego,to straci się na kursie. Dla przykładu zaobserwowałam spadek kursu w Kantorze Aliora, to od razu wykupiłam walutę.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości