Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 15 Lip 2014 12:14 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 178 872
chester0 napisał(a):
tak w Izraelu nie akceptowali tych kart

bez problemu wypłaciłem szekle z bankomatu na lotnisku - karta w dolarach

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#242 PostWysłany: 15 Lip 2014 12:17 

Zbanowany
chester0 napisał(a):
a jeśli się nie uda wyciągnąć miejscową walutę z bankomatu w odpowiedniej ilości bo każda następna wypłata to 9 zł wiec słabo się opłaca.

Szkoda, że na stronie banku nie ma wykazu krajów, w których karta MC jest akceptowana w każdym bankomacie. A co innego bankomaty, które pobierają dodatkową prowizję. Chyba to nazywa się surcharge, o ile nie mylę się ? Jak dobrze zrozumiałam, że w kolejnych miesiącach każda wypłata też za 9 zł ?
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 15 Lip 2014 12:20 

niebieski
Pierwsza wypłata w miesiacu za darmo. Kazda nastepna 9 zł. W nastepnym miesiacu pierwsza- za darmo, nastepna - 9zl itd.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 15 Lip 2014 12:22 

niebieski
Tu wie

Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 15 Lip 2014 12:22 

niebieski
Tu wiecej:
https://kantor.aliorbank.pl/info/subtab ... i-prowizje

Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 15 Lip 2014 12:42 

Zbanowany
To i tak jest dobra wiadomość. Pod warunkiem, jeśli się wie jaką ilość gotówki zamierza pobrać...Na dniach będę załatwiała formalności z tą kartą ;)
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 15 Lip 2014 13:09 
Awatar użytkownika

srebrny
henryk8 napisał(a):
chester0 napisał(a):
tak w Izraelu nie akceptowali tych kart

bez problemu wypłaciłem szekle z bankomatu na lotnisku - karta w dolarach

nie próbowałem wypłacać z bankomatu być może się da ale na stacji benzynowej czekała mnie niemiła niespodzianka bo karta nie była akceptowana ostatecznie musiałem użyć kredytówki
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 15 Lip 2014 13:13 

niebieski
Waniliacynamon napisał(a):
To i tak jest dobra wiadomość. Pod warunkiem, jeśli się wie jaką ilość gotówki zamierza pobrać...Na dniach będę załatwiała formalności z tą kartą ;)

Wszystko zrobilem on-line. W ciagu kilku godzin.

Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 15 Lip 2014 13:23 

Zbanowany
A ile czekałeś na tą kartę ?
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 15 Lip 2014 13:43 

niebieski
Jeszcze czekam. Konto zalozylem wczoraj. ;)

Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 16 Lip 2014 01:20 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
Dziękuje za rozsądne odpowiedzi. Już wiem, co i jak. Załatwię kartę walutową w USD w Aliorze Kantor. Muszę sprawdzić dobre kursy, to wtedy zakupię. Gorzej z kartą walutową w euro.

Dlaczego problem z Euro, otwórz sobie jednym kliknięciem konto w Euro w Alior Kantorze i zamów do niego taką samą kartę jak ta do konta w dolarach. W strefie Euro wyjdzie najtaniej ponieważ, jak już pisano, jest jedno przewalutowanie, a PLN na € wymienisz tez po okazyjnym kursie.

Przy drugiej (9zł), czasem nawet trzeciej (kolejne 9zł) wypłacie nadal wyjdzie Ci taniej niż np. przy koncie w mBanku, lub byłym Aliorsync (T-mobile), dlatego że masz mniejszy spread i omijasz jedno przewalutowanie (PLN->$).
Ostatnio testowałem kartę $ Alior Kantoru w Gruzji, wyszło taniej niż gdybym wymieniał dolary na miejscu, a wypłacałem 2x z bankomatów i płaciłem 2x w sklepie kartą.

Nie musisz posiadać żadnych rachunków w AliorBanku żeby założyć konto w AliorKantorze. Ja osobiste mam w mBanku i po prostu kilka dni przed wyjazdem przelewam do AliorKantoru, wymieniam dolary lub Euro i tyle.

#252 PostWysłany: 16 Lip 2014 10:07 

Zbanowany
prezes napisał(a):
Dlaczego problem z Euro, otwórz sobie jednym kliknięciem konto w Euro w Alior Kantorze i zamów do niego taką samą kartę jak ta do konta w dolarach. W strefie Euro wyjdzie najtaniej ponieważ, jak już pisano, jest jedno przewalutowanie, a PLN na € wymienisz tez po okazyjnym kursie.

Nie musisz posiadać żadnych rachunków w AliorBanku żeby założyć konto w AliorKantorze. Ja osobiste mam w mBanku i po prostu kilka dni przed wyjazdem przelewam do AliorKantoru, wymieniam dolary lub Euro i tyle.

Dobra, powoli mnie przekonałeś do tej karty w euro. A można zakupić tanio euro np. w Walutomacie i zdeponować w Kantorze ? Od dawna posiadam osobiste konto w Aliorze, więc mnie to bez różnicy. Ważne, by spread był niższy. A ile czeka się na tą kartę w przypadku polskiej poczty ?
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 16 Lip 2014 10:20 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
Po co kupować w walutomacie jak będziesz mieć konto w kantorze? Uwzględniając prowizję walutomatu wychodzi równie dobra cena.
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 21 Lip 2014 12:52 

niebieski
A ile czekałeś na tą kartę ?

Dostalem. Czekalem dokladnie 7 dni.

Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 06 Sie 2014 19:36 

mam takie pytanie: otóż mam dwa konta w BZWBK (euro i złotówki)
z jakiego konta (jaką walutą) jest korzystniej zapłacić za bilet jeśli cena jest w innej;
np. dirhamy marokańskie, lari czy chrywna ?
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 06 Sie 2014 19:44 
Awatar użytkownika

niebieski
wojo02 napisał(a):
mam takie pytanie: otóż mam dwa konta w BZWBK (euro i złotówki)
z jakiego konta (jaką walutą) jest korzystniej zapłacić za bilet jeśli cena jest w innej;
np. dirhamy marokańskie, lari czy chrywna ?

w bzwbk walutą rozliczeniową jest euro, więc korzystniej będzie zapłacić Ci kartą do konta w euro. Jeśli zapłacisz kartą do konta w pln to bank najpierw przeliczy np. lari na eur, a potem dopiero na pln

ale tak czy owak zapłacisz jeszcze 2,8% prowizji bo dokonałeś płatności w walucie innej niż waluta konta
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 06 Sie 2014 19:52 

dziękuję, o to mi chodziło
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 12 Sie 2014 13:48 

Zbanowany
Pojutrze będę na Ukrainie i w tym celu biorę kartę walutową Alior w USD. Tam na miejscu będzie korzystniej pobrać z bankomatu dolary, a następnie wymienić w kantorze nadziemnym na UAH albo od razu pobrać UAH, pomimo jednego przewalutowania ? Dodam, że to będzie dla mnie pierwszy raz, więc nie chciałabym popełnić jakiegoś błędu.
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 12 Sie 2014 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
A są tam dolarowe bankomaty? :o
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 12 Sie 2014 14:26 

Zbanowany
Nie chodzilo mi o to. Mialam się zapytać, czy korzystniej jest pobranie UAH z bankomatu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości