Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 27 Paź 2011 18:41 

Zbanowany
Wczoraj wróciliśmy z Londynu. Startowaliśmy z lotniska Stansted. Kontrolowali wszystkich. Mieli przygotowane naklejki 40 funtów, jakby komuś torba się nie zmieściła do kosza. Wszystko musiało być w jednym bagażu - damskie torebki itd.

My mieliśmy dwa bagaże podręczne i damską torebkę ze skóry, której nie dałoby się wsadzić do podręcznego bo by się zgniotła. Więc ja wziąłem dwa bagaże, a moja piękna założyła torebkę na rękę i przykryła ją kurtką. Do koszyka podszedłem sam, wsadziłem dwa bagaże i poszliśmy. Tym razem się nam upiekło, choć niektórym przed nami nie i musieli za swoje duże torby dodatkowo płacić. Szczęście, że odprawa się opóźniła przez jakąś nerwową hiszpankę, która zrobiła zadymę i wyzywała wszystkie babki z odprawy bo kazali jej zapłacić.
 Profil Relacje PM off  

Sycylia okołoweekendowo za 759 PLN ☀️😎 Loty do Palermo + aparthotel z podgrzewanym jacuzzi na dachu 🔥👙 Sycylia okołoweekendowo za 759 PLN ☀️😎 Loty do Palermo + aparthotel z podgrzewanym jacuzzi na dachu 🔥👙
Zimowy relaks na Cyprze 🏖️🌞 4* Amphora Hotelu Suites blisko plaży za 2063 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🏖️🌞 4* Amphora Hotelu Suites blisko plaży za 2063 PLN
#162 PostWysłany: 27 Paź 2011 21:21 

niebieski
To jakie niektórzy mają bagaże podręczne to jest jakaś masakra. Utkwił mi w pamięci lot Wizzem z warszawy do Sztokholmu na Skavstę, gdzie ludzie mieli strasznie duże bagaże i wtedy niektórym kazali wkładać do kosza. Lot opóźniony ponad 20 minut bo grupa Azjatów ze szwedzkimi paszportami za duże zakupy w Polsce zrobiła, a pewna Polka była oburzona, że linia lotnicza nigdzie nie podała informacji o wymiarach bagażu podręcznego... (to nic, że na karcie pokładowej, którą miała w ręce było napisane to pogrubioną czcionkę... ). A do tego stewardessy miały problem, żeby ten bagaż gdzieś upchnąć... .

Pamiętam też w Eindhoven, koleś z obsługi chodził między ludźmi i jak ktoś miał większy bagaż to kazał wkładać do kosza. Zwracał też uwagę na to, czy jest tylko jedna sztuka bagażu.

Ale generalnie rzadko spotykałem się z sytuacją, że czepiali się bagażu. Latałem głównie na/z Sztokholmu Skavsty.

A tak na marginesie, we wtorek na Torpie pierwszy raz spotkałem się z sytuacją, że pies nas obwąchiwał ;D
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 30 Paź 2011 17:46 

Witam. Mam lot z Berlina do Londynu i jak chce się odprawić on-line to pokazuje mi że mogę wybrać tylko paszport, a co z dowodem w takim razie ?

W kwietniu leciałem na trasie Kraków- Bargamo i o ile pamiętam był do wyboru dowód osobisty.

Czy ja jestem ślepy czy jak się ma lot zza granicy to tylko na paszport ?

Pisze tak ponieważ jak się nie wszyscy w mej grupie mają paszport( "bo w Uni i po co im")

PS. Przy okazji to ile kartonów papierosów mogę przewieść w podręcznym ? Nie kupując ich na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 30 Paź 2011 18:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Sam sie ostatnio niemal dalem na to zlapac. Wybierz kraj, a pojawi sie dowod.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 30 Paź 2011 18:22 

Prawo stanowi, że możesz tyle, ile potrzebujesz na własny użytek.

Gdzieś kiedyś przeczytałem, że można 10 paczek i tyle sam wziąłem, bez problemu dało się przewieźć.

Kolega wziął więcej i też przewiózł.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 30 Paź 2011 18:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie, mam pytanie odnośnie papierosów, czy orientujecie się czy będzie je komu sprzedać w Londynie?
Taki mały bonus, który obniży nam trochę cenę biletu ;)

Temat postu: Re: Latanie z EasyJet
#167 PostWysłany: 02 Lis 2011 13:39 

Odprawiałem się wczoraj online w easyjet, wydrukowałem kartę pokładową ale podczas odprawy nie było miejsca na wpisanie np: daty ur., nr dowodu osobistego lub paszporty, daty jego ważności. Nic tylko imie i nazwisko, czy to jest ok, czy coś przeoczyłem?

Temat postu: Re: Latanie z EasyJet
#168 PostWysłany: 02 Lis 2011 14:57 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 307 053
niebieski
hugo1211 napisał(a):
Odprawiałem się wczoraj online w easyjet, wydrukowałem kartę pokładową ale podczas odprawy nie było miejsca na wpisanie np: daty ur., nr dowodu osobistego lub paszporty, daty jego ważności. Nic tylko imie i nazwisko, czy to jest ok, czy coś przeoczyłem?

Prawdopodobnie odprawiałeś się na lot krajowy (np. w UK), lub na kontynencie w strefie Schengen. Spokojnie, wszystko jest OK.

Temat postu: Pierwszy lot
#169 PostWysłany: 02 Lis 2011 17:00 
Awatar użytkownika

Witam.
Jutro bede mial pierwszy w zyciu lot samolotem, a wiec mam zwiazane z tym pytania.
Bede lecial raynair'em, jak mi wiadomo bilety nie sa numerowane, nie mam zadnego pierszenstwa na wejscie, jakie najlepiej i jakim sposobem zajac miejsce, zeby poobserwowac co dzieje sie pod nami (widoki), zdjecia bodajze sa zakazane, ale pocichu mysle komorka cos sie uda zrobic, zatem gdzie siadac?!

Temat postu: Re: Pierwszy lot
#170 PostWysłany: 02 Lis 2011 17:08 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
spokorobi napisał(a):
Witam.
Jutro bede mial pierwszy w zyciu lot samolotem, a wiec mam zwiazane z tym pytania.

jaki pierwszy, jak Twoj memoryFlight pokazuje 2?
spokorobi napisał(a):
Bede lecial raynair'em, jak mi wiadomo bilety nie sa numerowane, nie mam zadnego pierszenstwa na wejscie, jakie najlepiej i jakim sposobem zajac miejsce, zeby poobserwowac co dzieje sie pod nami (widoki), zdjecia bodajze sa zakazane, ale pocichu mysle komorka cos sie uda zrobic, zatem gdzie siadac?!

miejsca nienumerowane to prawda, jeśli wsiądziesz do pierwszego autobusu to prawie masz pewność, że znajdziesz jakieś miejsce przy oknie.
Zdjęcia jak najbardziej można robić, robię zwykłym aparatem i nigdy się z tym nie kryje, i nikt mi jeszcze uwagi nie zwrócił.
Ja lubię siadać gdzieś na początku lub a samym końcu... bliżej do wyjścia, więc szybciej.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 02 Lis 2011 17:23 
Awatar użytkownika

sylwia_pl napisał(a):
spokorobi napisał(a):
Witam.

jaki pierwszy, jak Twoj memoryFlight pokazuje 2?

Poniewaz na tej stronce dodalem loty, ale ich data jest dopiero jutro, wiec nie wiem dlaczego juz pokazuje ;)

A co do aparatu, to gdzies czytalem, ze trzeba zapakowac w podreczny bagaz, czyli to nieprawda ?

#172 PostWysłany: 02 Lis 2011 17:58 
Awatar użytkownika

srebrny
podręczny, znaczy ten co masz przy sobie :) czyli chcesz zrobić zdjęcie to wyjmujesz aparat i robisz
przynajmniej ja zawsze tak robię :)

//EDIT w zdaniu, że aparat ma być w bagażu podręcznym znaczy najczęściej, że wszystko co masz ma być spakowane do jednej torby/walizki na czas przejścia kontroli, masz się wykazać, że się mieścisz ze wszytskim w wymiarach 55x40x20 w jednej torbie. Nie ma możliwości, że bierzesz walizkę a przez ramię przewieszony aparat. Ale to tylko kontrola na lotnisku... potem robisz co chcesz
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 02 Lis 2011 18:06 
Awatar użytkownika

To telefon i papierosy i zapalniczke mam takze w podreczny schowac ? Moze glupie pytania, no ale nie wiem.

#174 PostWysłany: 02 Lis 2011 18:12 
Awatar użytkownika

srebrny
to co masz w kieszeniach kurtki/jeansów nie liczy się

podczas kontroli możesz mieć kurtkę i coś do czytania w ręku, czy coś więcej nie pamiętam
reszta ma wejść do jednej torby (w szczególności aparaty fotograficzne, laptopy itd...)

jeszcze chyba zakupy zrobione na lotnisku o ile są w osobnej torbie nie wchodzą do podręcznego... ale to nie wiem też, czy nie zależy od lotniska
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 02 Lis 2011 18:16 
Awatar użytkownika

To ja wlasnie mam aparat ktory wejdzie do kieszeni spodni smialo.

#176 PostWysłany: 02 Lis 2011 18:23 

spokorobi napisał(a):
Witam.

a spadochron Kolega ma ? ATL-e są wygodne, polecam

#177 PostWysłany: 02 Lis 2011 18:28 
Awatar użytkownika

A co to ten ATL?
Pije redbull'e, wiec spadochron mi niepotrzebny :)

#178 PostWysłany: 02 Lis 2011 22:24 

Loty: 14
Kilometry: 20 013
niebieski
Pierwsze słyszę, żeby focenie podczas lotu było zakazane.

Nie stresuj się tak bardzo. Pomódl się by mgły nie było jutro i w drogę.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 04 Lis 2011 15:54 

Jak wiadomo linia Aerosvit zrezygnowała z połączenia Kraków - Kijów. Mamy kupione dwa bilety 02.2012 wlasnie z KRK-NEW DELHI przez Kijów. Czy mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy za bilety ? Zmiana lotniska na Warszawę całkowicie mi nie pasuje z wielu powodów. Dziękuje za odp.
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 04 Lis 2011 16:10 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Zbanowany
niebieski
Odpowiedź masz w wątku: viewtopic.php?f=15&t=6419

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: darekd oraz 9 gości