Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 24 Paź 2011 22:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam,
Ryanairem będzie podróżować osoba w wieku 73lat, używająca 2-ch kul ortopedycznych. (osoba ta porusza się przez to wolniej niż młodzi)
Czy w związku z tym, muszę tą osobę zgłosić Ryanair'owi jako niepełnosprawną?
Dodam, że osoba ta jest już po odprawie. Nigdzie wcześniej w procesie rezerwacji nie podawaliśmy info o niepełnosprawności.

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#142 PostWysłany: 24 Paź 2011 22:41 
Awatar użytkownika

Ja też należę do grona "robocopów" :mrgreen:
Nigdy nie miałam problemów przez śrubę w nodze. Pierwszy raz bałam się i też chciałam cudować z zaświadczeniami, ale za granicą raczej i tak by nie zrozumieli polskiego, wiec po co? Stwierdziłam, że jak się będą czepiać to im nogę w skaner wsadzę i sobie będą mogli podziwiać moją śrubkę :lol: ;)
A tak serio - to, czy wykryje czy nie zależy od bramek - na jednych piszczę i wtedy macają a na innych przechodzę bez problemu. Tak więc nic się nie bój, bo naprawdę nie ma czego. Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 24 Paź 2011 23:35 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
znalazłam coś takiego ale nie jestem pewna, czy to w pełni odpowiedź na Twoje pytanie

ze strony Ryanair
...
5.2Pasażerowie niepełnosprawni lub o ograniczonej możliwości ruchu bądź ich przedstawiciele powinni skontaktować się z nami podająć szczegóły dotyczące pomocy specjalnej, w dniu rezerwacji lub tak szybko jak takie potrzeby pomocy specjalnej staną się znane, co najmniej czterdzieści osiem (48) godzin przed rozpoczęciem podróży. W takim przypadku podejmiemy wszelkie starania aby zweryfikować, czy istnieją jakiekolwiek powody uzasadnione bezpieczeństwem, które skutkowałyby niemożnością przewiezienia danego Pasażera w ramach danego rejsu, a jeżeli tak - dołożymy wszelkich uzasadnionych starań aby zaproponować zadowalające rozwiązanie alternatywne.
...
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 24 Paź 2011 23:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Z drugiej strony nie wiem na ile wolno ta osoba się porusza, ale odprawa w Ryanair to nie wyścig :) więc jeśli przemieszcza się w miarę akceptowalnym tempie to ok.

Zastanowiłabym się bardziej nad innym wątkiem niż tempo przemieszczania, chodzi mi o bagaż podręczny. Większym problemem jest jeśli osoba ta leci bez asysty. Tanie linie lotnicze mają to do siebie, że najczęściej nie korzystają z rękawów, czyli trzeba ok 1-2 pięter przejść po schodach.
Dla osoby pełnosprawnej nie jest to problem, ale nie wiem jak osoba z kulami mogłaby jednocześnie wziąć walizkę podręczną czy torbę, chyba pozostaje jedynie plecak w takim przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 25 Paź 2011 06:58 
Awatar użytkownika

niebieski
sylwia_pl dzięki za odpowiedź.
Co do bsgażu podręcznego t ja lecę z tą osobą więc nie ma problemu żebym za nią niósł bagaż ;)

#146 PostWysłany: 25 Paź 2011 09:00 

miałem ostatnio podobną sytuację właśnie w Bydgoszczy, gdzie odstawiałem niepełnosprawnego starszego człowieka na lot ryanaira- miał lecieć sam. Przy zakupie biletu zaznaczyłem, że jest całkowicie niepełnosprawny i potrzebuje dla niego wózek inwalidzki. W prawdzie porusza się sam lecz bardzo wolno, ale dla wygody wzięliśmy wózek lotniskowy, gdyż swojego nie posiada. Dzień przed zadzwoniłem na lotnisko, żeby upewnić się, że będzie wózek- nie było z tym żadnego problemu. Po przyjeździe na lotnisko w informacji dali mi wózek i zabrałem pasażera z samochodu. Bagaż podręczny trzymał na kolanach jak siedział na wózku. Jedynym problemem było to, że na bramkach bezpieczeństwa chcieli voucher ryanaira że pasażer jest niepełnosprawny i choć na karcie pokładowej było napisane, że jest niepełnosprawny i potrzebuje wózek to i tak musieliśmy się udać do stanowiska ryana i tam gościu wypisał taki voucher(niby po to żeby na lotnisku przylotu wiedzieli, że jest taka osoba i żeby dać to stweardesie). Także z takim voucherem już wszystko poszło gładko. Zawieźli go do poczekalni i później pod samolot, a po schodach wszedł sam- ale pytali i to nie raz czy potrzebne będzie wniesienie na pokład :) taki pasażer wsiada do samolotu jako ostatni, no i oczywiście jakiś pracownik techniczny wniósł mu tą walizkę. Także potwierdzam, że opieka nad niepełnosprawnymi nawet jeśli lecą sami jest naprawdę sensowna. Ale jeśli lecisz także to nie powinno być żadnego problemu :)
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 25 Paź 2011 10:29 
Awatar użytkownika

niebieski
dzięki za wieści. Pytanie czy musze dzwonić do ryana i to zgłaszać?

#148 PostWysłany: 25 Paź 2011 10:39 

wydaje mi się, że na lotnisku wszystko załatwisz i raczej nie powinno być problemów. Przyjedź trochę wcześniej, przedstaw sprawę, a na pewno uzyskasz info co zrobić, żeby było najlepiej :) ewentualnie zadzwoń infolinię lotniskową i powiedz o co chodzi- powinni doradzić
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 25 Paź 2011 11:03 
Awatar użytkownika

niebieski
lotnisko w poznaniu mówiło mi ze mam im i ryan zgłosić to. Czy na bydgoskim lotnisku jest info ryana? Myślę żeby podskoczyć i zagadc

#150 PostWysłany: 25 Paź 2011 11:07 

w Bydgoszczy jest tylko check-in, który działa przed odlotem także sprawdź sobie o której jest jakiś rejs ryanaira i wtedy podskocz
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 25 Paź 2011 17:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam,
Która z linii: Wizzair czy Ryanair jest mniej restrykcyjna jeśli chodzi o bagaż podręczny?
Chcę kupić sobie bilet do Rzymu i zastawiam się nad linia. Będę udawał się na południe Woch na 5 dni i muszę zabrać sporo rzeczy.

#152 PostWysłany: 25 Paź 2011 18:13 
Awatar użytkownika

srebrny
jeśli ceny są podobne, z moich wszelakich doświadczeń gdybym miała wybierać między tymi dwiema liniami bez zastanowienia wybieram Wizzair :)

Ale tak bardziej bez sentymentów. Jeśli chodzi o bagaż podręczny to kontrola częściej odbywa się w ramach lotniska niż konkretnej linii.
I tak... w Warszawie (tu lata tylko wizzair) mnie nie kontrolowano nigdy rozmiar/waga, a może raz czy dwa w trakcie mojego latania widziałam, że jak ktoś miał wyjątkowo dużą torbę to go poproszono o włożenie do kosza. Reszta przechodziła bez problemu.
Zarówno w Paryżu jak i Brukseli z tego co pamiętam kontrola dotyczyła wszystkich i była przed rozejściem się na bramki, a potem już żaden przewoźnik nic wiecej nie sprawdzał.

Więc myślę, że raczej powinieneś interesować się jak to jest na Twoich lotniskach.

Co do Ryanair mam złe wspomnienia z bagażem rejestrowanym, jak leciałam na wakacje, wszystko było ok, jak wracałam i kupiłam kilka suvenirów i walizka miała niecałe 22kg (przy dozwolonych 20kg) i pani z pseudouśmiechem powiedziała 20€ za każdy dodatkowy kilogram.... to mi szczęka opadła. Na szczęście miałam miejsce w podręcznym to przełożyłam. W wizzair rejestrowany ma domyślnie 32kg... i nie wiem co bym musiała włożyć do mojej walizki, żeby to przekroczyć ;)

A jeśli chodzi o kulturę obsługi itd również zdecydowanie polecam Wizzair
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 25 Paź 2011 18:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za info ;)

Zrobię mały offtopic: co do tego pasażera niepełnosprawnego to ryanair powiedział, że ta osoba nie kwalifikuje sie do niepełnosprawnego;)

#154 PostWysłany: 25 Paź 2011 18:17 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Wizz Air na Fiumicino w czasach kiedy nie bylo jeszcze na Fiumicino odprawy online w tej linii, miał cholernie restrykcyjną kontrolę.

#155 PostWysłany: 25 Paź 2011 18:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Rok temu wracałem z Fiumicino (okres bez odprawy online) to miałem napakowaną walizkę + 3 siatki ze sklepów i nie było problemu.
Teraz nie wiem jak to jest;/

Czy w Wizzai oprócz bagażu można mieć osobno zakupy z duty-free?
Wiem, że w FR nie można tak zrobić.

#156 PostWysłany: 25 Paź 2011 20:05 
Awatar użytkownika

to nie zależy od linii tylko od lotniska (kontroli).

Bo teoretycznie to zarówno w Wizz jak i FR nie można. Jednak to od personelu zależy czy się przyczepią czy nie.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 25 Paź 2011 20:44 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Ja wolę latać z bagażem podręcznym Ryanairem. Ryan ma większe kosze i dzięki temu moja walizka nawet wypakowana po brzegi, wchodzi bez problemu. Do kosza Wizz Air ta sama walizka i to w połowie pusta w ogóle nie chciała się zmieścić, ale na szczęście pan strażnik był tak miły, że pozwolił mi przejść :D

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 25 Paź 2011 21:01 

Loty: 14
Kilometry: 20 013
niebieski
W zasadzie podczas 6 ostatnich lotów jako nowicjusz w temacie taniego latania bacznie przyglądałem się odprawom wymienionych linii lotniczych.

Sporo osób się zastanawia na forum, czy jego plecak, 2-3cm większy niż przewiduje przewoźnik się zmieści, przejdzie kontrolę czy to czy tamto, ale z moich obserwacji wynika, że oprócz wagi i jeśli torba podręczna nie wygląda jak szafa sypialniana, nie ma żadnych problemów (choć pewnie nie ma reguły). Patrzyłem z czystej ciekawości jakie torby przechodzą i byłem w szoku. Nijak się miały wymiary 55x40x20 do tego co widziałem podczas odpraw :ugeek:
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 25 Paź 2011 23:19 

W marcu na Luton oprócz plecaka miałem jeszcze torbę z laptopem i 3 pełne reklamówki. W sumie zająłem 4 kosze na taśmie a jedyna uwaga, jaką usłyszałem, była na temat zapomnianej przeze mnie butelki z Colą w plecaku...
I tak jej nie wyjąłem, bo kazali się spieszyć na samolot ;)
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 26 Paź 2011 01:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Astrid napisał(a):
Ja wolę latać z bagażem podręcznym Ryanairem. Ryan ma większe kosze i dzięki temu moja walizka nawet wypakowana po brzegi, wchodzi bez problemu. Do kosza Wizz Air ta sama walizka i to w połowie pusta w ogóle nie chciała się zmieścić, ale na szczęście pan strażnik był tak miły, że pozwolił mi przejść :D

potwierdzam, ryan ma minimalnie wieksze kosza, na dodatek pakowane od góry, wiec czesto (już dziesiątki lotów) latam z >60cm i nie ma problemów :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości