Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 04 Lis 2011 16:16 

HON fly4free
Tak, możesz poprosić o zwrot pieniędzy. W tej sytuacji masz otrzymać 100% kwoty, którą zapłaciłaś, także ewentualne opłaty serwiswe itp. Oczywiście z uwagi na walutę w jakij rozliczany byl bilet (pewnie $), to co Ci zwrocą może się różnić od pierwotnej kwoty - bedzie to wynikać z kursu rozliczenia zwrou na kartę (in plus lub minus)
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel przy plaży w Benalmadenie za 1760 PLN Wypoczynek w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel przy plaży w Benalmadenie za 1760 PLN
🤌 Pizza, pasta i piękne widoki 🍕🍝😍 City break w Bergamo za 460 PLN 🇮🇹 🤌 Pizza, pasta i piękne widoki 🍕🍝😍 City break w Bergamo za 460 PLN 🇮🇹
#182 PostWysłany: 04 Lis 2011 16:47 

Dzięki za informacje.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 05 Lis 2011 12:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam,
Z powodu ciężkiej choroby (pobyt w szpitalu) osoba mająca wykupiony bilet na trasie POZ - CIA - POZ nie może z niego skorzystać. Czy FR po napisaniu pisma zwróci tej osobie pieniądze lub ich część?
W jakim języku pisze się pisma do FR? Ang czy Pl?

#184 PostWysłany: 05 Lis 2011 14:08 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
BZG napisał(a):
Witam,
Z powodu ciężkiej choroby (pobyt w szpitalu) osoba mająca wykupiony bilet na trasie POZ - CIA - POZ nie może z niego skorzystać. Czy FR po napisaniu pisma zwróci tej osobie pieniądze lub ich część?
W jakim języku pisze się pisma do FR? Ang czy Pl?

Nie licz na nic, jak to napisal ktos w takim watku "w przypadku tanich linii szkoda czasu i znaczkow".
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 05 Lis 2011 22:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Ryanair zwraca jedynie w przypadku śmierci bliskiej osoby, także nie masz na co liczyć.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 05 Lis 2011 22:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Na stronie Ryanaira znalazłem zapis:

3.1.7W przypadku poważnej choroby lub śmierci Pasażera, uniemożliwiających podróż, rezerwacje takiego Pasażera oraz osób podróżujących w ramach tej samej rezerwacji mogą podlegać refundacji lub, zależnie od okoliczności, zmianie poprzez zrzeczenie się przez przewoźnika wszelkich ograniczeń lub opłat z tytułu zmiany rejsu, po przedstawieniu nam stosownej dokumentacji przed datą podróży.

Chcę się na niego powołać. Może się uda....

Temat postu: nieważny paszport
#187 PostWysłany: 06 Lis 2011 11:04 

mam pytanie, planuję w najbliższym czasie zakupić bilety do azji (indie, wietnam lub tajladnia) niestety ze względu na zmianę miejsca zamieszkania mój paszport jest nieważny i musze wyrobić sobie nowy. czy przy zakupie biletu trzeba podać nr paszportu czy mozna posluzyc sie np dowodem osobistym? badz czy pozniej jest mozliwa zmiana nr dokumentu bez dodatkowych oplat? czas leci a nowy paszport dostane najwczesniej za miesiac, a tymczasem fajne oferty fly4free przelatuja kolo nosa;)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: nieważny paszport
#188 PostWysłany: 06 Lis 2011 11:42 

Zbanowany
niebieski
Nie bardzo rozumiem, jak paszport może być nieważny z uwagi na zmianę miejsca zamieszkania? Przecież tam nawet adresu nie ma wpisanego.
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 06 Lis 2011 11:45 

zmiana miejsca zamieszkania - zmiana miejsca zameldowania wszystkie pozostale dokumenty zostaly juz wymienione na aktualny adres, z tego co wiem tym paszportem nie moge sie juz poslugiwac plus tak czy siak jest juz wazny mniej niz pol roku wiec wymiana jest nieunikniona
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 06 Lis 2011 11:52 

Loty: 251
Kilometry: 414 782
niebieski
Nie wiem czy akurat zmiana miejsca zameldowania oznacza unieważnienie paszportu niemniej jednak skoro i tak zbliża się termin ważności to nie ma co się nad tym chyba zastanawiać teraz.
A jeśli chodzi tu o zakup biletu lotniczego to wszystko zależy od linii lotniczych, bo nie każda wymaga podania numeru paszportu w momencie rezerwacji. Z tego co się orientuję też, to jeśli podajesz numer paszportu to podajesz też termin jego ważności. Być może później, już po rezerwacji a jeszcze przed odlotem można np. drogą mailową podać numery nowego paszportu...

#191 PostWysłany: 06 Lis 2011 13:19 

Zbanowany
niebieski
Mam doświadczenia tylko z LOT i Lufthansą i tam przy kupnie przez ich strone nie trzeba podawać nr paszportu, czy dowodu. Nie wiem jak w bardziej 'egzotycznych' liniach typu Aerosvit czy Aeroflot.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 06 Lis 2011 13:26 

Loty: 31
Kilometry: 72 801
Poniżej odnośnik do strony MSWiA:
http://www.mswia.gov.pl/wai/pl/380/31/

Cytuję:
"Kiedy należy wymienić ważny paszport na nowy?

W przypadku zmiany lub konieczności sprostowania imienia, nazwiska, daty i miejsca urodzenia, płci lub numeru PESEL, osoba posiadająca ważny dokument paszportowy powinna wystąpić o jego wymianę niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia doręczenia ostatecznej decyzji administracyjnej lub prawomocnego orzeczenia sądu stwierdzającego zmianę albo sporządzenia aktu małżeństwa stwierdzającego zmianę nazwiska. Po upływie 60 dni od dnia wystąpienia powyższych zdarzeń dokument traci ważność. W przypadku osób przebywających za granicą paszport traci ważność po upływie 4 miesięcy."

Więc zmiana miejsca zameldowania nie wpływa na ważność paszportu. Tak to rozumiem przynajmniej.

#193 PostWysłany: 06 Lis 2011 13:45 

dziekuje za wasze odpowiedzi:) no nic poczekam na nowy paszport a w przypadku ciekawej opcji kupna biletow mam nadzieje ze nie bedzie trzeba tych danych podawac;)
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 06 Lis 2011 14:45 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Zbanowany
niebieski
manik123 napisał(a):
dziekuje za wasze odpowiedzi:) no nic poczekam na nowy paszport a w przypadku ciekawej opcji kupna biletow mam nadzieje ze nie bedzie trzeba tych danych podawac;)

Zawsze możesz wziąć ze sobą oprócz aktualnego "stary" paszport tak jak to robią ludzie latający do USA i mający wizę w "starym" paszporcie

#195 PostWysłany: 06 Lis 2011 17:24 

Mam bardzo złożony problem, niestety strasznie prześladuje mnie pech.

A więc. Jestem w Madrycie, skradziono mi portfel ze wszystkimi dokumentami. Mam planowany lot do Portugalii Ryanairem na czwartek, powrotny w sobotę, oraz z Madrytu do Polski też w sobotę, też Ryanairem. Prawdopodobnie uda mi się do tego czasu uzyskać jakoś paszport - być może ktoś z Was leci Lotem z Warszawy do Madrytu w środę 0 10:05? Mam zamiar komuś po prostu przekazać i odebrać go na lotnisku z Madrycie, mam nadzieję, że to możliwe.
Niestety mój problem jest taki - wszystkie bilety rejestrowałam w odprawie on-line na dowód, którego już nie mam, uzyskam tylko z ambasady zaświadczenie o tym, że go zgubiłam. Od pani w konsulacie dowiedziałam się, że być może udałoby mi się, na to zaświadczenie wrócić do Polski, jednak nie mam raczej szans na podróż do Portugalii.

Tak więc moje pytanie jest takie: czy powinnam wcześniej jakoś z Ryanairem załatwiać to, że chciałabym lecieć na paszport? Czy oni to sprawdzają? Czy zmiana taka kosztuje? Na karcie pokładowej nie ma informacji czy się odprawiałam na dowód, czy na paszport, nikt mi tego jakoś w Poznaniu też nie sprawdzał. Jakie są Wasze ogólne rady? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo już powoli ręce załamuję i nie wiem, jak mam to załatwić najlepiej.
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 06 Lis 2011 17:26 
Awatar użytkownika

niebieski
W Ryanairze nie sprawdzają na co się odprawiało. Ważne, aby przy odprawie był jakiś dokument.
Ja miałem ostatnio loty WIzzairem i w WAW nikt dowodu nie sprawdzał, to samo było w BGY.

#197 PostWysłany: 06 Lis 2011 17:48 
Awatar użytkownika

Paszport wystarczy bez problemu. Nie ma się co martwić.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 06 Lis 2011 18:01 

Czyli nie muszę ich o tym informować? Ufff, kamień z serca, bo dodzwonić się tam jest cudem.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 06 Lis 2011 18:14 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Możesz zapytać przed lotem w punkcie ryanaira na lotnisku albo tam gdzie oddaje się bagaż. Kiedyś w odprawie pomyliłem się i wpisałem wszystkie dane koleżanki, podszedłem do nich wcześniej i po prostu zmienili wszystko bez najmniejszego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 06 Lis 2011 20:34 

Ja wracałem z Barcelony przez Bergamo do Wawy
Najpierw ryanairem a póżniej wizzerem
Miałem odprawe na dane z dowodu osobistego, kilka godzin przed wylotem zorientowalem sie że nie mam dowodou osobistego i u konsula generalnego w Barcelonie wyrobiłem sobie tymczasowy paszport (ja zapąłciłem 15 euro ze znizka z legitki a normalnie to 39 euro).
Nawet nie miałem czasu by dzwonić do ryanaira i zapytać się co mam zrobić :P
przepuścili mnie w barcelonie i w bergamo bez problemu ....
Tylko sie pytali czy w paszporcie mam błąd bo za 4 dni konczy sie ważnośc paszportu, czy ja o tym wiem :P.
sytuacja z przed 8 dni dosłownie :P

Pozdro
w Barcelonie :P i w Bergamo były punkty rynaira, ale ja nawet nie chciałem sie o to pytać bo by kazali zapłacić 40 euro za ponowną nową odprawę-tak myśle:P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: igiko oraz 12 gości