Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 202 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Mar 2014 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
sztynx napisał(a):
Mam pytanko odnośnie przesiadki 1,5 godziny w Doha czy da się to zrobić na luzie czy trzeba raczej biegnąć.rozumiem że dojeżdzam na żółty terminal i tam sobie szukam swojego loty.przechodzę tam jeszcze jakieś odprawy które spowalniają mnie.Mam przylot do docha o 18.20 a wylot o 19.50.Co się stanie jeżeli nie zdążę na ten lot to znaczy będzie za duża kolejka lub jakieś problemy na terminalu.Linia lotnicza wtedy przebukuje mi bilet na następny lot jak to wygląda.bilety są kupione w taryfie promocyjnej.

Dzięki wielkie za rady

Jesli chodzi o przesiadke w Doha, to zaraz po wyjsciu z autobus do terminala jest kontrola bezpieczenstwa - odbywa sie ona bardzo sprawnie i jest raczej "pro forma". Sa tam dwie kolejki - osobna dla osob z "short transfer" z pomaranczowo-zolta kart pokladowa (bodajze ponizej godziny, bo Minimum Conneting Time to w DOH 45 minut) oraz osobna (zazwyczaj tez dluzsza) kontrola dla pasazerow ze standardowym czasem na przesiadke. Ostatnio widzialem, ze juz od razu po wejsciu do terminala pracownicy wylapuja pasazerow przesiadkowych, gdzie z racji opoznienia ryzyko niezdazenia na przesiadke jest wysokie. Ale 1 h 30 minut jest w sam raz. Za kontrola bezpieczenstwa znajdziesz monitory wskazujace status lotu i numer bramki. Zazwyczaj ok. godz. przed odlotem zaczyna sie juz pierwsza tura boardingu, co mnie mocno zdziwilo, ale biorac pod uwage odleglosci od terminala do samolotu wydaje sie byc to korzystnym rozwiazaniem.
Jezeli z winy linii lotniczej nie zdazysz na Twoj dalszy to, to powinienes zostac za darmo przebukowany na najblizsze dostepne polaczenie - nie musi to byc ta sama klasa rezerwacyjna i fakt, ze kupiles bilet w promocji tutaj akurat nie ma nic do rzeczy (tzw. "involuntary reissue"). Gdyby jednak lot okazal sie pelny, to tutaj moga sugerowac sie klasa rezerwacyjna i statuse pasazera - jesli zostanie ostatnie wolne miejsce w maszynie, to pierwszenstwo ma pasazer z wyzszym statusem w Privilege Club (jezeli jest jego czlonkiem) lub z wyzsza klasa rezerwacyjna. Co nie znaczy, ze pasazera, ktory nie poleci zostawia na lodzie - po prostu zaoferuja mu pozniejszy lot i hotel na swoj koszt. Ale to juz raczej chyba rzadsze przypadki ;) Bedzie dobrze!
 Profil Relacje PM off  

Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥 Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥
🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️ 🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️
#22 PostWysłany: 24 Kwi 2014 12:38 

30 kwietnia nowe lotnisko otwierają, w czerwcu ma wprowadzić się Qatar. To są sprawdzone infrmacje? Bo w przypadku tego lotniska takie newsy raczej traktować trzeba z rezerwą...
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Maj 2014 13:10 

Nie wiem czy ktoś o tym już pisał, ale nie ma darmowych posiłków przy długim transferze w Doha, tak samo hotel czy wizę trzeba sobie samemu opłacić. No i nie ma co liczyć, że kupując bilet w cenie promocyjnej, wpuszczą nas na pokład wcześniejszego samolotu. Trzeba odczekać swoje. Ale da się, nawet z dziećmi, strefa cicha jest ok, plac zabaw też umila czas. No i jedzenie, które tam jedliśmy smakowało całkiem nieźle. Da się przeżyć te 9-13 czy 18h :)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 12 Maj 2014 13:17 

A ja bym zadał pytanie po co 'przeżywać 9-13 czy 18h na lotnisku ??? Jaki jest cel takiego postepowania ? Może jeszcze z dziećmi ? Jaka to przyjemność z wyjazdu, z wycieczki po nocy spędzonej na lotnisku jakiekolwiek by to warunki nie były ?Wiza kosztuje 90zł. Hotel okolo 250zł. Do tego możliwość zobaczenia bardzo ciekawego miasta bezcenna.

Ostatnio edytowany przez Roku, 06 Lut 2016 15:36, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 06 Cze 2014 12:18 

Mam kilka pytań więc proszę o pomoc.
Mam kupione bilety do Doha na luty 2015. ( w promocji Tblisi-Doha-Warszawa) za 570 zł
W Doha lądujemy 23:55, chcielibyśmy dokupić bilety do Dubaju - samoloty latają 02.00 (Qatar Airways), 3:40 (Emirates), 06:00 ( Qatar Airways) tak aby nie "wychodzić do Doha" która godzina wg was jest bezpieczna ? Co z bagażem po wylądowaniu o 23:55 będę musiał go odebrać i ponownie nadać w związku z czym na którym przystanku mam wysiąść skoro będę mieć 2 różne rezerwacje to kupując nawet bilet w Qatar Airways nie uda mi się nadać bagażu bezpośrednio do Dubaju. Da się odebrać bagaż i nadać go ponownie nie wychodząc ( wiza) ??
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 06 Cze 2014 12:32 

Z przystankami to własnie nie wiem bo Doha ma juz nowe lotnisko a ja dopiero w Lutym 2015 będe leciał do Bangkok więc nie wiem sorry :p ten temat ktory zrobiłem jest to informacja na stare lotnisko
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 13 Lip 2015 18:58 

Witam

Na początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum ponieważ jest to mój pierwszy post tutaj.

Mam do was prośbę czy moglibyście mi pomóc. Niedługo lecę na bali z Berlina liniami QA. Przesiadkę mam w Doha i tutaj potrzebuje waszej pomocy. Co mam zrobić po wyjściu z samolotu, gdzie się udać i gdzie wejść bądź wyjść. Bardzo by mi zależało na waszej pomocy. W Doha mam trochę ponad 3 h na przesiadkę. Czy według was to wystarczająca ilość czasu na przesiadkę? Domyślam się, że bagaże nadane w Berlinie nie muszę odbierać w Doha tylko od razu polecą one razem ze mną na Bali?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 13 Lip 2015 19:10 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
rozumiem, że nie leciałeś wcześniej samolotem?
lotnisko w Doha nie różni się tutaj od innych lotnisko pod względem przesiadki
wysiadasz i kierujesz się jak większość pasażerów za znakami transit/connections
dojdziesz do strefy gdzie będzie dużo sklepów i duży miś na środku sali
sprawdzasz na monitorze swoją bramkę na kolejny lot i tam się udajesz z godzinę przed odlotem
powinieneś już w Berlinie dostać kartę pokładową na lot z DOH
bagaż odbierzesz na Bali
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 13 Lip 2015 19:22 

Dziękuję za odpowiedź. Do tej pory były to loty bezpośrednie więc problem przesiadki nie istniał. Ludzie piszą, że to dość duże lotnisko i zastanawiam czy zdążę się przesiąść w te 3 h ale myślę, że dam radę. A jeśli będę jechał autobusem to z tego co wyczytałem w tym temacie mam wysiąść na żółtym przystanku, który jest dla pasażerów, którzy się przesiadają czy tak?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 13 Lip 2015 19:43 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
lotnisko jest duże ale dobrze oznaczone
3h spokojnie zdążysz a i jeszcze się wynudzisz pewnie...
tak, żółte chyba są na tranzyt a niebieskie na wyjście na miasto
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Sty 2016 00:01 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 576 582
niebieski
Cytuj:
Jesli chodzi o przesiadke w Doha, to zaraz po wyjsciu z autobus do terminala jest kontrola bezpieczenstwa - odbywa sie ona bardzo sprawnie i jest raczej "pro forma". Sa tam dwie kolejki - osobna dla osob z "short transfer" z pomaranczowo-zolta kart pokladowa (bodajze ponizej godziny, bo Minimum Conneting Time to w DOH 45 minut) oraz osobna (zazwyczaj tez dluzsza) kontrola dla pasazerow ze standardowym czasem na przesiadke. Ostatnio widzialem, ze juz od razu po wejsciu do terminala pracownicy wylapuja pasazerow przesiadkowych, gdzie z racji opoznienia ryzyko niezdazenia na przesiadke jest wysokie.

Szukałem, ale nie znalazłem, pytanie:
w drodze do Bangkoku jest przesiadka w Doha 0:50, zdążę? ktoś może leciał i może mi potwierdzić że jest to realne do wykonania?
Wiem, że kupując lot na jednym bilecie przebukują mi na kolejny lot, ale chodzi mi o to żeby nie czekać na kolejny lot za 8h?

#32 PostWysłany: 12 Sty 2016 00:49 
Awatar użytkownika

Jeżeli lot do DOH nie będzie miał opóźnienia, to zdążysz. Dodatkowo, na krótkich przesiadkach QR daje znaczki rapid transfer i wystarczy, że podejdziesz do kogoś z obsługi i raz dwa Cię zaprowadzą. Weź tylko pod uwagę, że jeżeli masz zamiar lecieć w najbliższym czasie, to trasa WAW-DOH będzie robiona A320. W przypadku słabej pogody w WAW (np. zamknięcie pasa na kilkadziesiąt minut z powodu opadów śniegu) samolot, który ma Cię zabrać, prawdopodobnie nie będzie krążył nad WAW tylko wyląduje na innym lotnisku. Przerabiałem to w drodze do NRT i u mnie 2 godziny było za mało. O ile samolot do BKK czekał na pasażerów z WAW, to mój niestety poleciał (byłem sam). U mnie następny lot był dopiero za 24 godziny, ale dostałem gratis wizę, przyjemny hotel z pełnym wyżywieniem i mogłem zwiedzić Dauszę, z czego bardzo się cieszę. Dodatkowo wpadło 3000 zł odszkodowania z ubezpieczenia (mam gratis do KK), więc teraz jak lot to tylko z krótką przesiadką ;)
 Profil Relacje PM off
naimad uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 12 Sty 2016 01:21 
Awatar użytkownika

niebieski
@brtk

mozna wiedziec jakie ubezpieczenie masz ze Ci wyplacilo taka rekompensate za spozniony lot?
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#34 PostWysłany: 06 Lut 2016 13:43 

Za 3 tygodnie lecę z WAW do DXB z przesiadką w DOH. Całość (2 loty) liniami Qatar Airways. Będzie to moja pierwsza podróż lotnicza z przesiadką, nie znam j. angielskiego.
Przesiadka w Doha trwa jedynie 50 minut. Czy powinien szczególnie na coś zwrócić uwagę ?
Czy dobrze rozumiem, że bagaż rejestrowany odbieram dopiero w DXB ?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 06 Lut 2016 13:47 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Tak bagaż odbierasz dopiero w Dubaju.
Jak nie będzie opóźnienia powinieneś zdążyć spokojnie?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 06 Lut 2016 15:47 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 384
Kilometry: 547 133
Miałem godzinną przesiadkę w DOH na trasie DXB - CMB na jednym bilecie. Dokładnie 60 min. Lot Qatar. Po wyjściu z samolotu pokazywaliśmy bilet w kopercie Fast Track i kierowano nas od razu w odpowiednią stronę. Pomimo tego, że jedno z nas nieco zmitrężyło i wysiadło z 5-7 min później niż cała ekipa, kierowano nas bardzo sprawnie i na pokładzie kolejnego samolotu byliśmy jako jedni z pierwszych. Brak opóźnień, 1 bilet, Fast Track, bagaże nadane na pierwszym lotnisku (DXB) i odebrane dopiero w CMB. Sądzę więc, że 45 min na przesiadkę w DOH, jeśli spełnione są powyższe warunki, jest jak najbardziej realne, a co szybsi forumowicze zdążyliby zapewne jeszcze zameldować się na FB i kupić coś na wolnocłówkach :) Tak czy inaczej, bez obaw przed krótką przesiadką tutaj... Za drugim razem, przy przesiadce 1:50 bodajże, zdążyliśmy się wynudzić.
 Profil Relacje PM off
Pawo uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 07 Lut 2016 23:50 
Awatar użytkownika

fortuna napisał(a):
@brtk

mozna wiedziec jakie ubezpieczenie masz ze Ci wyplacilo taka rekompensate za spozniony lot?

Świat bez granic z Citi Handlowy: https://www.online.citibank.pl/polish/insurance/ubezpieczenia_podrozne_cg.htm Bardzo polecam, całość odbywa się bardzo szybko i bezproblemowo. Potrzebne jest zaświadczenie od przewoźnika o opóźnionym locie, bilety oraz potwierdzenie zapłaty kartą. Wypełniamy formularz, drukujemy i podpisujemy. Poźniej skan i przesłanie wszyskiego mailem. Pieniądze miałem na koncie na drugi dzień.
 Profil Relacje PM off
fortuna uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 09 Lut 2016 21:07 
Awatar użytkownika

Witam,

Zastanawiam sie nad kupnem biletu BUD-KUL ze stopoverem w Doha. Problem jest tylko w tym ze stopover trwa tylko 55 minut. Czy w tym czase uda sie zdazyc na kolejny lot ? Czy dla takich pasazerow jest specjalna przyspieszona procedura ? Martwie sie troche, bo jak nie zdaze a mnie przebukuja na kolejny lot to jest on juz prawie 7 godzin pozniej w KUL i wtedy nie zdaze na kolejny lot do Sydney tym razem Air Asia...
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 09 Lut 2016 21:11 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
Plan, za przeproszeniem, napięty jak baranie jaja.

Kup bilet do Sydney na następny dzień dla bezpieczeństwa.
rw30 lubi ten post.

#40 PostWysłany: 09 Lut 2016 21:12 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Zdążyłem w 20 minut. Na oddzielnych biletach.
Raczej nie ma fast tracka dla przesiadkowiczy.

Do Australii dalej.. hm.. ciasnowo to ogarnąłeś :|

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 202 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości