Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 08 Sty 2014 14:04 

Loty: 87
Kilometry: 227 848
Jak już gdzieś pisałem... sam wizę otrzymałem na lotnisku, ale trochę mnie to nerwów kosztowało. Leciałem ze Stambułu. Generalnie mocno przyczepili się o kod turystyczny i dopiero po jakichś 3h zlitowali się nad nami i wbili wizy do paszportu. Jak powiedział pogranicznik, tylko ze względu na małe dziecko, które z nami podróżowało.
Parę godzin wcześniej z Moskwy przyleciał Jarek Kużniar z tvn24, którego spotkaliśmy na lotnisku i wizy nie dostał. Podobnie rzecz się miała z parą młodych SZwedów.
Ogólnie rzecz biorąc drugi raz bym nie zaryzykował
(pomijając fakt, że drugi raz na pewno do Iranu nie polecę:))
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#62 PostWysłany: 08 Sty 2014 16:50 

Jarek Kuźniar nie dostał ze względu na swój zawód, co porządny dziennikarz powinien wiedzieć wcześniej i załatwić sobie odpowiednią wizę.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 08 Sty 2014 17:09 

Loty: 1
Kilometry: 2 389
Mieliśmy niewielki problem z otrzymaniem wizy na lotnisku W Teheranie. Jako pięciosobowa grupa nie mieliśmy wymaganej rezerwacji hotelu, ubezpieczenia czy innych podobnych "ustrojstw". Gość odpowiadający za wydawanie wiz ignorował Nas konsekwentnie przez blisko 3 godziny. W tym czasie z uśmiechem na ustach obsługiwał innych interesantów. Po wspomnianym czasie machnął z niechęcią w moim kierunku i skierował mnie do okienka z opłatami. Udało się,ale kosztem straconych nerwów.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 08 Sty 2014 17:43 
Awatar użytkownika

srebrny
rakus napisał(a):
Mieliśmy niewielki problem z otrzymaniem wizy na lotnisku W Teheranie. Jako pięciosobowa grupa nie mieliśmy wymaganej rezerwacji hotelu, ubezpieczenia czy innych podobnych "ustrojstw". Gość odpowiadający za wydawanie wiz ignorował Nas konsekwentnie przez blisko 3 godziny. W tym czasie z uśmiechem na ustach obsługiwał innych interesantów. Po wspomnianym czasie machnął z niechęcią w moim kierunku i skierował mnie do okienka z opłatami. Udało się,ale kosztem straconych nerwów.

A ile zapłaciliście za wizę ?

#65 PostWysłany: 08 Sty 2014 18:07 

http://www.irantouristvisa.com/iran-visa-procedure.html
Iran Visa Procedure
1. Fill out (typewriting) the visa application form.
2. Email the form to us including your copy of passport.
3. We confirm receiving of your application and apply for your Iran visa invitation number immediately.
4. We email you the visa reference number as soon as we receive it.
It takes between 3 to 10 working days to get the reference number and longer than that for US citizens. (At the moment at least 10 working days!)
5. You go to the selected consulate and collect you visa.
6. When you come to Iran, we will have a tea together and meanwhile you will pay us the 30 USD visa fee.

http://www.irantouristvisa.com/iran-vis ... rival.html
Iran Visa On Arrival
People of the following nationalities can pay a 14 day visit to Iran holding their passport in hands. They will be granted a visa upon their arrival at the following airports: IKA : Tehran Imam Khomeini Airport, THR : Tehran Mehrabad Airport, MHD : Mashad Airport, SYZ : Shiraz Airport, TBZ : Tabriz Airport, ISF : Isfahan Airport
The natioanlities are: …, Poland, ….
As you see the American, the British and the canadian passport holders cannot get the visa on arrival but they can apply for the visa beforehand and visit Iran.
1. •The applicant(s) should carry a valid passport with at least 6 months validity.
2.• Visa stamp fee is EUR55.00 for the holder of the passport and EUR10.00 for each one of the companions (if any).
3.• This type of visa is only for tourist purposes and the followings are not entitled to this visa facilitation.
3.1. Journalists and reporters on mission.
3.2. Applicants whose applications for Iran Visa have been rejected before.
3.3. Iranians holding foreign passports but still maintaining their Iranian nationality.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 09 Sty 2014 22:38 

Loty: 1
Kilometry: 2 389
littleboy1989 napisał(a):
rakus napisał(a):

A ile zapłaciliście za wizę ?

Dane z 10.2013
My 50 EUR/osoba.
W czasie oczekiwania zaobserwowałem że Hiszpanom policzyli 60 EUR.
Sam nie wiem dlaczego
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 11 Sty 2014 00:18 

niebieski
A czy ktoś może wie jak aktualnie wygląda sprawa kodu autoryzacyjnego? Jeśli wyślę teraz wniosek przez agenację w Iranie to czy mogę zazanczyć, że miejscem odbioru wizy ma byc lotnisko w Tehernie i na podstawie kodu wiza zostanie mi wydan? Oraz ile aktualnie taki kod jest ważny od momentu przyznania?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 11 Sty 2014 18:56 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Najlepiej uzyskaj te informacje w agencji, w której będziesz załatwiał kod.

Niestety 100% gwarancji nikt Ci nie da, bo zasady zmieniają się dość często i to nawet z dnia na dzień.

Lotnisko, jako miejsce odbioru możesz raczej wybrać, natomiast co do ważności kodu, upewnij się w agencji i również w amabasadzie i weź na to poprawkę, którą uwzględnisz w swoim planowaniu.

Jak załatwiałem wizę ok. roku temu, to w agencji napisali mi, że jest ważny tylko miesiąc, natomiast w ambasadzie, że 3 miesiące. Wizę załatwiałem ponad 2 miesiące po otrzymaniu kodu i ją dostałem.

#69 PostWysłany: 13 Sty 2014 00:31 

niebieski
Rozumiem, a czy ktoś korzystał z pośrednictwa uppersia.com w celu uzyskania kodu autoryzacyjnego? Jeśli tak to ile czasu trwało jego wyrobienie? Ponadto mam pytanie odnośnie transportu: czy da się dojechać do Kashan albo Isfahanu bezpośrednio z lotniska IKA lub okolicy transportem publicznym?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 13 Sty 2014 15:10 

Loty: 87
Kilometry: 227 848
Sudoku napisał(a):
Z lotniska do Isfahanu nie dojedziesz transportem publicznym, natomiast można to zrobić w drugą stronę.

Niektóre kursy firmy (o ile dobrze pamiętam nazwę) Royal Safar z Isfahanu do Teheranu miały przystanek przy lotnisku - sam tak dojechałem.

Dokładnie. Nie pamiętam niestety nazwy firmy, ale autokar ich firmy zatrzymywał się na dużym placu ok. 15 minut od lotniska. Generalnie trasa Isfahan-Teheran przebiega blisko lotniska, więc nawet wystarczy poprosić o zatrzymanie się a stamtąd masż jakieś 2 km do lotniska. które widać z drogi.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 21 Sty 2014 22:37 

mydlo93 napisał(a):
A czy ktoś może wie jak aktualnie wygląda sprawa kodu autoryzacyjnego? Jeśli wyślę teraz wniosek przez agenację w Iranie to czy mogę zazanczyć, że miejscem odbioru wizy ma byc lotnisko w Tehernie i na podstawie kodu wiza zostanie mi wydan? Oraz ile aktualnie taki kod jest ważny od momentu przyznania?

Również jestem ciekawy czy odbierał ktoś na lotnisku wizę popartą kodem autoryzacyjnym?
Czy raczej było to na zasadzie - zwykła wiza lotniskowa z rzuceniem okiem na kod? ;)

#72 PostWysłany: 22 Sty 2014 23:14 

Koledzy mam takie hipotetyczne pytanie.
Mam bilety Pegasusa Lwów-Stambuł-Teheran i powrót na jednym bilecie. Mam w planach wyrobienie wizy na lotnisku w Teheranie. Zakładamy że jej nie dostaje. Co dalej?
a) siedzę na bezcłówce dwa tygodnie? hehe jak z filmu terminal
b) Zostaje deportowany z Iranu? Gdzie? Do Turcji? Wtedy mam no-show na odcinku Teheran-Stambuł więc muszę kupić nowy bilet.

Czy może bilety w Pegasusie działają jak w innych tanich liniach że poprostu nie wykorzystuje jednego odcinka a reszta dalej jest ważna?
Wydaje mi się że w grę by wchodziła opcja druga z powrotem pierwszym samolotem do miejsca skąd przyleciałem, tylko kto za to płaci?
Orientuje się ktoś w tym temacie?
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 25 Sty 2014 20:43 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
niebieski
nie sądze byś miał nie dostać wizy masz rezerwacje w hotelu czy numer do kogoś z Cs masz wize bez problemu.
jak byś nie dostał wizy to chyba linija musi cie zabrać z powrotem

#74 PostWysłany: 31 Sty 2014 18:37 

Kozi napisał(a):
Koledzy mam takie hipotetyczne pytanie.
Mam bilety Pegasusa Lwów-Stambuł-Teheran i powrót na jednym bilecie. Mam w planach wyrobienie wizy na lotnisku w Teheranie. Zakładamy że jej nie dostaje. Co dalej?
a) siedzę na bezcłówce dwa tygodnie? hehe jak z filmu terminal
b) Zostaje deportowany z Iranu? Gdzie? Do Turcji? Wtedy mam no-show na odcinku Teheran-Stambuł więc muszę kupić nowy bilet.

Czy może bilety w Pegasusie działają jak w innych tanich liniach że poprostu nie wykorzystuje jednego odcinka a reszta dalej jest ważna?
Wydaje mi się że w grę by wchodziła opcja druga z powrotem pierwszym samolotem do miejsca skąd przyleciałem, tylko kto za to płaci?
Orientuje się ktoś w tym temacie?

Myślę, że to zagadnienie także na inny dział, albo niestety samodzielną analizę przepisów...

#75 PostWysłany: 07 Lut 2014 16:54 

Loty: 34
Kilometry: 33 598
mark63 napisał(a):

2.• Visa stamp fee is EUR55.00 for the holder of the passport and EUR10.00 for each one of the companions (if any).

Czy jest możliwa sytuacja, w której naszym towarzyszem przy wyrobieniu wizy będzie nieznajoma osoba, która również będzie się starała o wizę na lotnisku? I w tej sytuacji obniżymy koszty wizy przypadające na jedną os (65 euro / 2 = 32,5 euro). Spotkaliście się z taką sytuacją i czy w ogóle jest to możliwe. Dzięki z góry za odpowiedź.

#76 PostWysłany: 07 Lut 2014 17:33 

niebieski
Mala korekta:

VOA jest na 15 dni a nie na 14.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 10 Lut 2014 11:08 

sajmon napisał(a):
mark63 napisał(a):

Czy jest możliwa sytuacja, w której naszym towarzyszem przy wyrobieniu wizy będzie nieznajoma osoba, która również będzie się starała o wizę na lotnisku? I w tej sytuacji obniżymy koszty wizy przypadające na jedną os (65 euro / 2 = 32,5 euro). Spotkaliście się z taką sytuacją i czy w ogóle jest to możliwe. Dzięki z góry za odpowiedź.

Nie wiem, ale można zapytać na ich stronie internetowej :
http://www.irantouristvisa.com/contact-us.html
Оczywiście nie trzeba im pisać, że osoba ta będzie wam nieznajoma ):
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 10 Lut 2014 17:47 

Loty: 34
Kilometry: 33 598
mark63 napisał(a):
sajmon napisał(a):
mark63 napisał(a):

Nie wiem, ale można zapytać na ich stronie internetowej :
http://www.irantouristvisa.com/contact-us.html
Оczywiście nie trzeba im pisać, że osoba ta będzie wam nieznajoma ):

znalazłem taką informację na stronie http://iranemb.pl/consular-sectionpl/ty ... skowa.html :

"4. Opłata za wizę lotniskową dla każdego wnioskodawcy wynosi 50 euro, a dla osoby towarzyszącej wpisanej w paszporcie wnioskodawcy 10 euro. "

trzeba by z tą osobą podróżować przez cały pobyt w Iranie, jeżeli towarzysz ma być wpisany w paszporcie wnioskodawcy. Wiec nie jest możliwy mój pomysł. Szkoda

Ostatnio edytowany przez suszek 10 Lut 2014 19:26, edytowano w sumie 2 razy
.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 06 Kwi 2014 15:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy przy VOA sprawdzają czy ma się bilet powrotny ? Pytam jak to wygląda w praktyce, a nie teorii.

#80 PostWysłany: 06 Kwi 2014 20:15 

niebieski
Witam,

mam dość nietypowe pytanie. Pracuję jako policjant i mam obawy co do uzyskania wizy do Iranu jeśli we wniosku wpiszę ten zawód. Orientujecie się czy zawód jest w jakikolwiek sposób weryfikowany - należy podać przecież adres i telefon pracodawcy? Czy też może nie przejmować się i wpisać policjant? Co radzicie...

Pozdrawiam,

Marek
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości