Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 24 Wrz 2013 12:52 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Krzyżak napisał(a):
Ogółem ryzyko niewpuszczenia jest duże. Równoległym samolotem z Moskwy przyleciał Jarek Kuzniar z tvn24 i wizy nie dostał.

To, że on nie dostał nie jest takie dziwne, z uwagi na jego zawód. Visa on arrival nie obowiązuje dla dziennikarzy. Ci zawsze muszą starać się o nią przed przyjazdem, a i tak szanse mają dość małe.

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
#42 PostWysłany: 24 Wrz 2013 16:44 

Loty: 87
Kilometry: 227 848
Sudoku napisał(a):
Krzyżak napisał(a):
Ogółem ryzyko niewpuszczenia jest duże. Równoległym samolotem z Moskwy przyleciał Jarek Kuzniar z tvn24 i wizy nie dostał.

To, że on nie dostał nie jest takie dziwne, z uwagi na jego zawód. Visa on arrival nie obowiązuje dla dziennikarzy. Ci zawsze muszą starać się o nią przed przyjazdem, a i tak szanse mają dość małe.

Zgadza się. Tyle tylko, ze nie wpisywal we wniosku wizowym prawdziwego zawodu. Ja również wpisalem inny. Mi się jednak udało, jemu niestety nie.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 24 Wrz 2013 18:23 

platynowy
Może oglądają TVN24 i go rozpoznali? :D

#44 PostWysłany: 29 Wrz 2013 21:55 

Zbanowany
Wizy wbite :) Polecam zestawienie informacji o wizach do Iranu z września 2013 i formularz wizowy (nie działa niestety strona Ambasady więc może komuś się przyda)
http://www.blog.maszwakacje.pl/component/k2/item/110-wizy-do-iranu-jak-uzyskac-wize-do-iranu
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 13 Paź 2013 15:48 

Orientuje się ktoś jak wygląda procedura wysłania oficjalnego zaproszenia dla kogoś z Iranu do Polski i czy jest taka możliwość w ogóle i to przyśpieszy otrzymanie wizy dla Irańczyka?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 14 Paź 2013 22:40 

Zbanowany
Mozart napisał(a):
Edit: Jest jeszcze możliwość uzyskania praktycznie ekspresowo wizy w tureckim Trabzonie. Nie potrzeba kodu autoryzacyjnego ani innych pośredników. Ktoś próbował się tam dostać z Gruzji?

Dostać się to nie problem, autobusy jeżdżą z granicy do Trabzonu. Upewnij się, czy ta procedura wciąż działa (najlepiej zadzwoń do konsulatu, mówią po angielsku), bo jakiś czas temu pojawiły się głosy, że się pozmieniało tam.
Pozdrowienia
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 30 Paź 2013 10:09 

Loty: 87
Kilometry: 227 848
RomeY napisał(a):
Orientuje się ktoś jak wygląda procedura wysłania oficjalnego zaproszenia dla kogoś z Iranu do Polski i czy jest taka możliwość w ogóle i to przyśpieszy otrzymanie wizy dla Irańczyka?

Najlepiej niech się stara o wizę turystyczną. Zaproszenia to póki co w PL trochę abstrakcja. Ogółem rzecz biorąc może mieć małe problemy porównywalne do tych, które mają Polacy jadący do Iranu. Z doświadczenia wiem (4 lata pracowałem w Straży Granicznej), że niezbyt chętnie wystawiane są Irańczykom polskie wizy.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 30 Paź 2013 11:42 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
gdzies czytalem jak ktos chcial Hindusow zaprosic do Polski zeby sie odwdzieczyc za goscine w Indiach, z tego co ta osoba pisala ubieganie sie o zaproszenie w urzedzie marszalkowskim bylo bardziej upokarzajace jak staranie sie przez Polaka o wize w ambasadzie Usa

#49 PostWysłany: 30 Paź 2013 11:46 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tomalo77 napisał(a):
gdzies czytalem jak ktos chcial Hindusow zaprosic do Polski zeby sie odwdzieczyc za goscine w Indiach, z tego co ta osoba pisala ubieganie sie o zaproszenie w urzedzie marszalkowskim bylo bardziej upokarzajace jak staranie sie przez Polaka o wize w ambasadzie Usa

teraz tylu ich w europie, że można się im symbolicznie niemal na każdym kroku odwdzięczyć :mrgreen:

#50 PostWysłany: 30 Paź 2013 12:19 

Loty: 39
Kilometry: 69 583
lbt napisał(a):
Mozart napisał(a):
Edit: Jest jeszcze możliwość uzyskania praktycznie ekspresowo wizy w tureckim Trabzonie. Nie potrzeba kodu autoryzacyjnego ani innych pośredników. Ktoś próbował się tam dostać z Gruzji?

Dostać się to nie problem, autobusy jeżdżą z granicy do Trabzonu. Upewnij się, czy ta procedura wciąż działa (najlepiej zadzwoń do konsulatu, mówią po angielsku), bo jakiś czas temu pojawiły się głosy, że się pozmieniało tam.
Pozdrowienia

W trakcie wakacji juz po wyborach uzyskanie wizy w Trabzonie bez kodu autoryzacyjnego bylo niemozliwe, niestety. Nie wiem jak sprawa wyglada w tym momencie.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 05 Lis 2013 15:37 

Zbanowany
Podobno w tej chwili w Trabzonie po staremu:
http://travelbit.pl/forum/viewtopic.php ... 8&p=182096
Pozdrowienia
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 17 Lis 2013 22:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Te wizy na lotnisku 15 dniowe turystyczne to są jednokrotne tylko czy w czasie tych 15 dni można opuścić Iran i wrócić ? (myślę tutaj o drodze lądowej)

#53 PostWysłany: 18 Lis 2013 11:59 

niebieski
Nie mozna

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

#54 PostWysłany: 18 Lis 2013 12:17 
Awatar użytkownika

srebrny
@tomalo
dzięki! a nie wiesz jak wygląda sprawa z wizą tranzytową ? dużo kombinowania jest ? trzeba mieć kod autoryzacyjny (bo gdzieś wyczytałem, że nie) ?
Chciałbym przylecieć do Iranu (VOA) i pojechać to Irackiego Kurdystanu, no i wrócić do Iranu (wiza tranzytowa), żeby z Teheranu polecieć do 'domu' albo przejechać przez Iran do Baku, żeby wrócić stamtąd - tylko zastanawia mnie czy to jest w ogole możliwe i czy to będzie dużo zabawy z wizami.

#55 PostWysłany: 18 Lis 2013 14:05 

platynowy
Najlepiej zadzwoń do ambasady w W-wie i tam powinni powiedzieć, czy taka opcja jest w ogóle możliwa.

W wersji z Baku dochodzi kwestia wizy azerskiej, a to już jest zdecydowanie "trochę" zabawy.

#56 PostWysłany: 18 Lis 2013 14:31 

niebieski
Tranzytowa
Warunkiem uzyskania wizy tranzytowej do Iranu jest posiadanie wizy kolejnego kraju, do którego podróżny udaje się tranzytem. O wizę tranzytową można ubiegać się w Ambasadzie. Wiza przyznawana jest na okres 7 dni.
koszt wizy: 40 EUR
jest wydawana na okres do 7 dni.
dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę:
- jedna kopia wypełnionego formularza,
- jedna kolorowa fotografia paszportowa (3/3,5 x 4/4,5 cm).
- dowód wpłaty
- kopia pierwszej strony paszportu (strona ze zdjęciem)
Należy je złożyć w Ambasadzie lub wysłać pocztą. Przed udzieleniem zgody na wydanie wizy konsul może poprosić o rozmowę (może się odbyć w momencie składania formularzy lub o konieczności przeprowadzenia rozmowy Ambasada informuje telefonicznie)
czas oczekiwania na decyzję: około 1-2 tygodnie (po upływie tego terminu należy telefonicznie zasięgać informacji pod numerem telefonu: (022) 617 56 27).
po uzyskaniu zgody na wydanie wizy należy dostarczyć paszport (ważny jeszcze przynajmniej 6 m-cy z min. z dwoma wolnymi stronami znajdującymi się naprzeciwko siebie, w paszporcie musi znajdować się wiza kolejnego kraju, do którego podróżny udaje się tranzytem)
czas oczekiwania na wklejenie wizy do paszportu wynosi około 1-3 dni.
Paszport z wizą można odebrać osobiście lub zamówić kuriera.
Wizy tranzytowej nie można przedłużyć na terenie Iranu.
Nie ma możliwości uzyskania wizy na lądowych i morskich przejściach granicznych.
Obywatele polscy udający się do Iranu na podstawie zwykłych paszportów w celach turystycznych mogą ubiegać się o wizy także na następujących lotniskach międzynarodowych: Teheran – Imam Chomeini, Teheran – Mehrabad, Sziraz, Tebriz, Maszhad. Dokumenty niezbędne do uzyskania wizy na lotnisku: paszport ważny co najmniej przez 6 miesięcy od daty przylotu do Iranu, powrotny bilet lotniczy, jedno zdjęcie paszportowe. Opłata za wystawienie wizy wynosi 80 EUR od osoby. Wizy turystyczne są wydawane na lotnisku na okres 15 dni.
Kierowcy muszą posiadać międzynarodowe prawo jazdy. Jeśli chce się podróżować swoim samochodem należy wcześniej uzyskać na to pozwolenie, w przypadku jego braku, samochód zostanie zatrzymany na granicy.

#57 PostWysłany: 18 Lis 2013 19:01 

platynowy
Pytanie tylko, czy uznają, że do Iraku jest po drodze przez Iran.

Dodatkowo do Kurdystanu nie potrzeba wizy, w związku z czym nie będziesz miał takowej w paszporcie.

Najlepiej zadzwonić do ambasady i sprawdzić dostępne opcje.

#58 PostWysłany: 18 Lis 2013 22:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Sudoku napisał(a):
Pytanie tylko, czy uznają, że do Iraku jest po drodze przez Iran.

Dodatkowo do Kurdystanu nie potrzeba wizy, w związku z czym nie będziesz miał takowej w paszporcie.

Bardziej to chodziło mi o to, żeby normalnie przylecieć do Iranu, zgarnąć VOA, wyjechać do Irackiego Kurdystanu i przy ponownym wjeździe do Iranu posłużyć się wizą tranzytową (którą wcześniej załatwiałbym w Polsce lub na miejscu w Kurdystanie) i odlecieć z Teheranu lub pojechać drogą lądową do Baku i stamtąd W6. Tylko teraz jeśli załatwiłbym sobie wcześniej tą wizę tranzytową (aby wjechać ponownie do Iranu), to jestem ciekaw czy pograniczników ten fakt by nie zainteresował i mogliby nie zrozumieć mojej filozofii i robić jakieś problemy np. uznając, że skoro mam wizę tranzytową to turystyczna nie jest mi potrzebna.

#59 PostWysłany: 03 Sty 2014 02:05 

Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czy wniosek o wizę turystyczną jest zbieżny z tym o wizę lotniskową?
Tutaj formularz wniosku o wizę turystyczną http://iranemb.pl/images/forms/Visa%20Polish%20-EnglishForm-1.doc

Czy ten o wizę lotniskową jest zbieżny czy wygląda bardziej tak http://www.iranianvisa.com/uponarr.htm ? (chodzi mi głównie o adres i nazwę pracodawcy;)

Pozdrawiam

#60 PostWysłany: 07 Sty 2014 02:20 

niebieski
Czy ktoś z szanownego grona aplikował o wizę na lotnisku i spotkał się z odmową lub jakimiś większymi trudnościami? Lecę do Iranu na przełomie lutego i marca na 13 dni i zastanawiam się czy mogę śmiało lecieć liczyć na to, że wizę otrzymam na lotnisku czy bawić się w tych wszystkich pośredników i załatwić to w kraju? Co myślicie? Chodzi również o aspekt finansowy, wiza wyrobiona w kraju będzie mnie kosztowała ok 200 pln drożej (kurier+kod z irańskiego MSZ).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość