Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 27 Maj 2014 12:26 
Awatar użytkownika

srebrny
A czy ten kod autoryzacyjny jest konieczny ?
Czy w przypadku wizy z ambasady tam trzeba podawać dokładne daty i przejścia graniczne? Czy jak to działa ?

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#102 PostWysłany: 27 Maj 2014 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
littleboy1989 napisał(a):
A czy ten kod autoryzacyjny jest konieczny ?
Czy w przypadku wizy z ambasady tam trzeba podawać dokładne daty i przejścia graniczne? Czy jak to działa ?

Przed złożeniem wniosku w ambasadzie konieczne jest uzyskanie pozwolenia z irańskiego msz. Nalepiej zadzwoń do działu konsularnego ambasady w Warszawie, informacja telefoniczna w godzinach 9-12, tel. 22 - 6175627.
We wniosku wizowym (po uzyskaniu pozwolenia) podaje się sposób i miejsce przekroczenia granicy. Jeśli jednak już wjedziesz do Iranu to nikt nie zrobi tragedii jeśli wyjedziesz innym przejściem.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 03 Cze 2014 23:14 

21 maja wiza na lotnisku 60 euro/osobę, przy wpisaniu 2 osób na jeden wniosek.
Trochę nerwów było, wpisałem 1 hotel, po jakimś czasie inny gość wyszedł, pytał się o inne hotele.
Pytanie o ubezpieczenie, bilet powrotny, zdjęcie - brak. Innych pytań także brak.
Czas oczekiwania - ponad godzinę.
Z tego co mi się wydaje osoby które miały kody miały wizę wklejane od razu.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 04 Cze 2014 21:09 
Awatar użytkownika

srebrny
bylem w maju
wiza 80albo 90 euro i chcieli tylko w euro
biletu powrotnego nie chcieli,w sumie nic nie chcieli oprócz euro
bagaż nie sprawdzany

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 06 Cze 2014 13:41 

Loty: 34
Kilometry: 33 598
Wiza w ambasadzie wydawana jest na okres 30 dni od momentu wjazdu na teren Iranu

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
Mozart lubi ten post.

#106 PostWysłany: 06 Cze 2014 16:12 

sajmon napisał(a):
Wiza w ambasadzie wydawana jest na okres 30 dni od momentu wjazdu na teren Iranu

Dzięki, mi jednak chodzi w jakim terminie należy wjechać do Iranu po uzyskaniu wizy w ambasadzie.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 06 Cze 2014 19:54 

Loty: 34
Kilometry: 33 598
Mozart napisał(a):
sajmon napisał(a):

Dzięki, mi jednak chodzi w jakim terminie należy wjechać do Iranu po uzyskaniu wizy w ambasadzie.

Nie spotkałem sie z tym, zeby był określony termin od uzyskania wizy w ambasadzie do jej realizacji. Jak dobrze pamiętam, to podajesz we wniosku o wizę planowany okres podróży. Musisz sprawdzic to na stronie ambasady Iranu w Warszawie.

#108 PostWysłany: 06 Cze 2014 22:04 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
W zeszłym roku wiza była przyznawana na określoną ilość dni pobytu, a wjazd do Iranu musiał nastąpić w terminie wskazanym na wizie.

U mnie było to 2 miesiące, ale słyszałem, że zaszły w tym zakresie jakieś zmiany (jeszcze krótko przed moim załatwianiem były to 3 miesiące, a potem chyba jeszcze bardziej skrócili).

#109 PostWysłany: 08 Cze 2014 08:58 

Na przełomie marca i kwietnia byłem w Iranie, wizę wyrabiałem w ambasadzie Iranu w Warszawie. Termin ważności wizy wynosił trzy miesiące, aczkolwiek ten okres się zmienia. Przynajmniej strona ambasady działa nareszcie po kilku miesiącach :D Jeżeli ktoś jest zainteresowany wyrabianiem wizy w ambasadzie w Warszawie, na blogu zamieściłem instrukcję, mam nadzieję, że będzie pomocna! http://choosetravel.pl/2014/06/08/wiza- ... -po-kroku/

#110 PostWysłany: 17 Cze 2014 12:31 

Loty: 4
Kilometry: 31 574
Dostałem wizę on arrival.
Koszt 60euro / 84 USD. Przyjmują płatność w USD!
Wiza kosztowała mnie o 10euro więcej niż standardowo gdyż nie miałem ani rezerwacji hotelu, ani zaproszeni, ani czegokolwiek innego. Poczekałem na "ławce rezerwowych" ponad godzinę jak wszyscy zainteresowani którzy byli lepiej przygotowani niż ja otrzymali wizy. Oprócz mnie przygoda ta spotkała kilka innych osób, wszyscy bezproblemowo ustawili się za mną w okienku do odprawy. Wiza na 15 dni. Jak komuś wystarczy to szkoda nawet rozważać w angażowanie się w inne opcje załatwiania wizy.

Z lotniska autobus do centrum odchodzi po prawej stronie za postojem Taxi. Niezrzeszeni taksówkarze są po lewej stronie terminala na końcu. Biorą zazwyczaj 50% tego co korpo.

Jeśli ktoś z Was wybiera się do Iranu w najbliższym czasie to proszę o kontakt, zostawiałem aparat na IKA, który czeka na mnie na posterunku lotniskowej policji. Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy mi go odebrać...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#111 PostWysłany: 22 Cze 2014 20:00 

też wyrabialiśmy wizę na lotnisku, zero problemów, z nami po wizę było około 10 osób, wszyscy dostali bez problemów. potwierdzam to co napisał kolega wyżej, jeżeli komuś starczy 15 dni to nie ma sensu bawić się w ambasady i inne opcje.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 22 Wrz 2014 16:09 

Loty: 47
Kilometry: 55 687
Ja zalatwialam wize w Dublinie ale bylo podobnie - pokazalam potwierdzenie wykupienia polisy, potwierdzenia warunkow nikt nei chcial ogladac.
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 23 Wrz 2014 12:41 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 164 594
niebieski
Parę dni temu odebrałem wizę.
Przy mnie Pani w okienku sprawdziła tylko czy wszystkie papiery są, ale nie sprawdzała ich poprawności.
Nie wiem jak to dalej wyglądało.

Usłyszałem, że teraz jest sporo chętnych i okres oczekiwania wydłużył się z tygodnia do około dwóch.
Po równych dwóch odebrałem.

Kod załatwiałem przez upperasia.com.
Koszt - 35 USD/os. Płatne po przylocie - mam ich znaleźć w Teheranie lub Shirazie.
Czas oczekiwania - w pierwszym mailu piszą o 1-2 tygodniach.
Maila z potwierdzeniem dostałem po niecałych czterech.

Ubezpieczenie kupiłem w końcu przez e-sky.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 30 Wrz 2014 20:10 

Mam dwa pytania:

1.Czy mial ktos jakies problemy z wejsciem na poklad samolotu Pegasusa ze Stambułu (lub z innego lotniska) do Teheranu z powodu wizy i kodu autoryzacyjnego?

2.Jakie miejsce byście polecili aby obejrzeć irańską prowincję? Z powodu krótkiego czasu pobytu większość czasu planujemy spędzić w miastach jednak w miarę możliwości chcielibyśmy zobaczyć też chociaż w minimalnym stopniu jak wygląda irańska wies. Najlepiej by było gdyby było to jakieś miejsce w okolicach Teheranu, Istfahanu, Shirazu lub Yazdu. Wiem, że moge wejśc do taksówki i powiedzieć "wieź mnie pan na wieś" ale wolalbym jednak mieć jakiś konkret. Z tego co widze to wiele osób dość dokładnie przemierzyło Iran i może akurat wpadnie Wam do głowy jakieś fajne miejsce. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co mi choidzi...
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 30 Wrz 2014 22:24 

1) nikt tego nie sprawdza - my wizy wyrabialismy na miejscu zero stresu 50E i zadnych kodow
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#116 PostWysłany: 01 Paź 2014 17:49 
Awatar użytkownika

niebieski
dlatego napisał(a):
Mam dwa pytania:

1.Czy mial ktos jakies problemy z wejsciem na poklad samolotu Pegasusa ze Stambułu (lub z innego lotniska) do Teheranu z powodu wizy i kodu autoryzacyjnego?

mam to samo pytanie: czy ktoś miał problemy z wejściem do Pegasusa we Lwowie ewentualnie CRL przy locie do Teheranu bez wizy i kodów tudzież innych rezerwacji i ubezpieczeń?

#117 PostWysłany: 09 Paź 2014 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
No logikę dlaczego ktoś miałby być zmuszony warunkami wizy do noclegu akurat w stolicy? Poza tym, jeśli nie chcesz mimo wszystko ryzykować, zrób sobie rezerwację w jakimś hotelu w Teheranie emailowo, nic to nie kosztuje i nie ma problemu, gdy się tam nie zjawisz.

#118 PostWysłany: 21 Paź 2014 21:45 

niebieski
Sudoku napisał(a):
Jeśli kupisz całą trasę na jednym bilecie, to bagaż poleci od razu to Teheranu.

Jest różnica w cenie wizy kupowanej online i na lotnisku. Nie pamiętam ile, ale chyba 5 EUR/USD lub coś takiego. Oczywiście ta online jest tańsza i dodatkowo zyskuje się na tym, że nie traci się czasu po przylocie na wyrobienie wizy.

No no :) Twoja wypowiedz jest jednak odrobine tendecyjjna, bo zapomniales dodqc ze do tej wizy z ambasady pootrzebny jest wczesniej kod za 30 :)
To jak terz wypada ta kalkukacja?
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 21 Paź 2014 21:53 

kalkulacja wypada dobrze. post dotyczył akurat wizy tureckiej na przesiadce w Stambule, polecam przeczytać dyskusje przed zacytowanym postem. wizy do iranu na chwilę obecną nie można kupić online :p
sory za OT
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 09 Gru 2014 10:10 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Hej! Wlasnie wrocilem z Teheranu - lecialem z Wiednia przez Stambul linia Pegasus, na lotnisku w VIE podczas odprawy nikt nie pytal mnie o wize do Iranu. Po wyladowaniu na lotnisku IKA udalem sie do okienka z wizami, by aplikowac o Visa On Arrival. Pan spytal, czy mam kod autoryzacyjny lub zaproszenie; odpowiedzialem, ze mam jedynie rezerwacje z hotelu (Hotel Golestan) i pokazalem maila z recepcji. Mialem ze soba takze ubezpieczenie, kopie rezerwacji lotniczych czy zdjecie paszportowe, ale nie byly potrzebne. Dostalem prosty formularz do wypelnienia, nim zdazylem go wypelnic do konca, pan z okienka powiedzial, ze juz wystarczy, kazal tylko podac numer telefonu do hotelu i poczekac na fotelu az mnie zawola. Za mna o wize ubiegalo sie tez dwoch Azjatow oraz jeden chlopak z Europy, ale nie wiem, skad pochodzil. Po obsluzeniu pozostalych "petentow" pan mnie zawolal i powiedzial, ze wszystko jest w porzadku, wydal mi kwitek do zaplaty 60 euro w okienku banku po sasiedzku. Tam uiscilem wplate, dostalem pokwitowania i z powrotem do okienka wizowego, gdzie w paszporcie czekala juz wbita wiza iranska na 15 dni. Wszystko poszlo naprawde bardzo sprawnie, mialem w paszporcie wize i pieczatki wjazdowe z USA, ale nikt o nie nie pytal. Pozniej tylko kontrola paszportowa, celnik dokladnie przejrzal kazda strone w paszporcie, zapewne w poszukiwaniu stempelka z Izraela. Ponownie zadnych pytan po co, na ile itd. Takze opcja VOA wciaz dziala i mysle, ze mozna bezproblemowo ja stosowac. Jesli chodzi o kurs riali iranskich w kantorze na poziomie odlotow, to podczas mojego pobytu wynosil on 1 USD = 34500 IRR. Powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość