Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 819 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 41  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 05 Sie 2013 14:04 

Witam.

Temat już trochę się rozwinął i niestety trochę się już zgubiłem.

Jutro lecę do CRL i stamtąd muszę dostać się do Brugii. Z tego co przewertowałem, to najlepiej mi zrobić tak:

Lotnisko -> Dworzec Charleroi - Linia A
Dworzec Charleroi -> Brugia - pociąg z przesiadką w Bruksella Central.

I z tego co zrozumiałem już na lotnisku mogę kupić bilet jeden na wszystko w automacie. Dobrze zrozumiałem?

Czy wygodniej będzie tym Shuttle Busem do Brukselii bezpośrednio i tam dopiero w pociąg wsiadać?

Co się bardziej opłaca?
 Profil Relacje PM off  

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#302 PostWysłany: 05 Sie 2013 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
Dokładnie tak, jak napisałeś. Najpierw autobus do Charleroi, a potem pociąg z przesiadką w Brukseli. Bilet możesz kupić od razu przez stronę http://www.belgianrail.be/en/Default.aspx To chyba najlepsze i najtańsze wyjście, bo sam autobus z lotniska do Brukseli kosztuje podobnie.

#303 PostWysłany: 05 Sie 2013 15:48 

Dzięki, czyli na lotnisku nie kupuję jednego biletu na wszystko, tylko muszę autobus i potem dopiero pociąg?

I co mam wpisać dokładnie na tej stronce? Bo jak zacząłem wpisywać Charleroi to mi dość dużo podpowiedzi wskoczyło, w tym 2x Charleroi Sud :-(
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 06 Sie 2013 10:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Kolega juz chyba polecial, ale info na przyszlosc: wybierajcie na tej stronie stacje oznaczone jako NMBS/SNCB, czyli przy Charleroi to bedzie Charleroi-Sud [NMBS/SNCB] Station/Stop. TEC i DeLijn to przystanki autobusowe (nie wiem po co tam sa, bo moim zdaniem tylko wprowadzaja zamet)

#305 PostWysłany: 06 Sie 2013 13:50 

platynowy
Robaku napisał(a):
Mam takie pytania, przejrzalem wszelkie wątki co do dojazdów komunikacji miejskiej, ale nie znalazlem odpowiedzi na pytania.
Po pierwsze mam wylot z Charleroi o 7:55. Rozumiem, ze o 7 powinienem byc na lotnisku,
czyli podorozujac flibco powinienem wyjechac 5:30 z Brukseli.Czy dobrze to obliczam?
Tak, jak wyjedziesz 5:30 będziesz miał nawet trochę zapasu czasowego.

Robaku napisał(a):
I wlasnie w zwiazku z tym, pojawiaja sie kolejne pytania. Czy jest mozliwosc dotarcia ok. 5 rano na midi komunikacja miejska
Zależy skąd ;) i czy w dzień roboczy czy nie. W roboczy najprawdopodobniej nie będziesz miał problemu (w Belgii życie zaczyna się bardzo wcześnie rano). Wyszukiwarkę połączeń komunikacji miejskiej zobacz sobie na stronie MIVB (http://www.mivb.be)

Robaku napisał(a):
i jak bardzo tam bedzie o ok. tej 5 tam niebezpiecznie. Lot jest na poczatku października, wiec o 5 moze byc jeszcze ciemno.
Generalnie bezpieczeństwo to temat rzeka i bardzo subiektywny więc powiem Ci tylko jak ja to odczuwam. Bruksela wydaje się pod tym względem jednym z nieprzyjemniejszych miast Beneluxu. (Tu akurat obiektywnie: najgorsze statystyki napadów, są dzielnice gdzie policjanci mają zakaz wchodzenia w pojedynkę, częste napady na kierowców pojazdów komunikacji miejskiej itp.) ale jak wiadomo nie można przesadzać, nigdzie nie jest 100% bezpiecznie a szansa że coś się będzie działo jest bardzo niska. W samym dworcu Zuid/Midi chodzi ochrona 24h więc jak by co przeczekaj w środku, wydaje mi się że bardziej niepewnie będziesz się czuł w drodze na dworzec niż podczas czekania na dworcu.
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 13 Sie 2013 14:59 

a czy wersja oszczędniejsza może wypalić?

1.Przylot na lotnisko Charleroi
2.Dojście pieszo na najbliższą stację kolejową (wg Google Maps jest to Lodelinsart, ok 6km)
3.Stamtąd GoPass 1 do Brukseli

wyszukiwarka na stronie kolei belgijskich po wpisaniu Lodelinsart automatycznie zmienia mój wpis na ZONE Charleroi, wiec powinno wypalić. Próbował ktoś?
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 13 Sie 2013 15:35 

Przede wszystkim zwróć uwagę, że lotniska nie można opuścić pieszo. Wzdłuż drogi wyjazdowej na długim odcinku nie ma chodnika i jest postawiony zakaz ruchu pieszych. Przy samym wyjeździe z lotniska widziałem odpowiednie służby, także mogą być problemy w razie ich napotkania.
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 13 Sie 2013 15:47 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
niebieski
aktualnie kupujac odpowiednio wczesnie bilet na autobus placi sie 5e w jedna strone, wiec chyba bez sensu spacerowac 6km i jechac na bilecie go pass

#309 PostWysłany: 13 Sie 2013 22:17 

platynowy
solarro napisał(a):

2.Dojście pieszo na najbliższą stację kolejową (wg Google Maps jest to Lodelinsart, ok 6km)

wyszukiwarka na stronie kolei belgijskich po wpisaniu Lodelinsart automatycznie zmienia mój wpis na ZONE Charleroi, wiec powinno wypalić. Próbował ktoś?

Będziesz musiał iść spory kawałek drogą z zakazem ruchu pieszych żeby wydostać się z terenu lotniska.
Po za tym zgadza się. Lodelinsart jest w kolejowej strefie taryfowej Charleroi (ale to i tak nie ma znaczenia bo z GoPass płacisz tyle samo nie zależnie od odległości).
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 13 Sie 2013 22:41 
Awatar użytkownika

Loty: 213
Kilometry: 391 571
niebieski
solarro napisał(a):

Próbowałem, tylko na stację Fleurus. ok 7 km, fajnego, przyjemnego spaceru. Nie idzie się NIC pogłównej drodze. Jedynym "problemem" jest wydostanie się z terenu samego lotniska, ale to tylko ok 500 m. Potem już łatwo. Nikt się nie czepia. Do Brukseli na 1 GoPassie/RailPassie.

#311 PostWysłany: 18 Sie 2013 07:49 

Magaa napisał(a):
Kolega juz chyba polecial, ale info na przyszlosc: wybierajcie na tej stronie stacje oznaczone jako NMBS/SNCB, czyli przy Charleroi to bedzie Charleroi-Sud [NMBS/SNCB] Station/Stop. TEC i DeLijn to przystanki autobusowe (nie wiem po co tam sa, bo moim zdaniem tylko wprowadzaja zamet)

Fakt, właśnie wróciłem i mam, że tak to powiem, najnowsze info. ;-).

Całkowicie się zgadza informacja powyżej.

Dodatkowo:
1. Warto mieć drobne euro 20 maks do automatu, bo musiałem biegać po lotnisku i rozmieniać 50tkę.
2. Najtaniej rzeczywiście w automacie bilet i bardzo "łopatologicznie" jest tam opisane "BUS + TRAIN" więc trudno się pomylić ;-).
3. Cena do Bruggi to 20,10.
4. WAŻNE zwróćcie dokładnie uwagę na stację przesiadkową, bo ja przez przypadek pojechałem na Bruksela Central zamiast na Bruksela Midi (inaczej Bruksela ZUD) i przez to spóźniłem się na pociąg i musiałem jechać następnym.
5. Jeżeli ktoś chce się wybrać nad M. Północne, to za tą samą cenę 20,10, może pojechać sobie do np. Knokke, bo jest bezpośredni z Brukseli, a Knokke, to "rzut beretem" od Brugi.
6. Jadąc z Knokke na lotnisko (bo tak właśnie wracałem) był tylko automat do zapłaty kartą, a nie gotówką, ale cena biletu w kasie na dworcu była identyczna jak z automatu. Czyli 20,10.
7. I kupować bilet od razu na lotnisko jak coś, nie na Char-Sud, bo jak na lotnisko, to Line A jest wliczone od razu w cenę biletu.
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 20 Sie 2013 17:12 

007Lukasz napisał(a):
Magaa napisał(a):
Tu: http://www.belgianrail.be/en/travel-tickets/reduction/children.aspx info na temat podrozy z dzieckiem pociagiem. Wynika z tego, ze jedna corka pojedzie z toba za darmo, druga moze jechac na Go Pass 1 (do kupienia online) za 6e na dowolnej trasie w Belgii. Na linie A nie ma chyba znizek dla dzieci.

Dziękuję bardzo. O ile mnie jednak znajomość angielskiego nie zawodzi do wg tego co piszą na zalinkowanej stronie obydwie moje córki mogą jechać ze mną za darmo. Z dorosłym lub dzieckiem powyżej 12 roku życia może podróżować za darmo do czterech dzieci poniżej 12 roku życia. Fajnie :)

I jeszcze jedno odnośnie podróżowania z dziećmi (wróciłem to już wiem na pewno): Pytałem kierowcę na linii A i z tego co powiedział wynika, że jest tak jak na kolei: dzieci jadą za darmo. Tak więc w 3 osoby transportem kombinowanym ale bardzo wygodnym (linia A + pociąg jadący mniej niż 1 h do centrum Brukseli - 5 minut na piechotę do Grande Place, a nie na Midi skąd do centrum jeszcze kawałek) podróżowaliśmy w cenie 1 biletu. Bezkonkurencyjna opcja - zwłaszcza gdy mówimy o wyjeździe z dziećmi.
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 24 Sie 2013 16:16 

Cześć,

W październiku lecę do Brukseli. Z tego, co widzę z lotniska Charleroi do Brukseli jeździ bezpośrednio shuttle bus. Czy ktoś mógłby potwierdzić tę informację? :)
Dodatkowo chciałabym się zapytać jakie są ceny za taxi w Brukseli? Będę podróżowała sama, lecę na miesiąc, więc mój bagaż będzie dość duży, a z dworca Midi mam ok. 5km do miejsca, w którym będę mieszkać. Oprócz tego przylatuję w nocy i wolałabym skorzystać z przejazdu taxówka. Z jakimi kosztami muszę się liczyć?
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 24 Sie 2013 16:24 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
niebieski
Z lotniska Charleroi jezdzi bus do Brussel Zuid/Midi.
Bilety mozna kupic tutaj:
http://www.flibco.com/

Im wczesniej kupione bilety tym taniej, Cena poczatkowa to 5e w jedna strone. W kasie/automacie na lotnisku chyba 17e.

#315 PostWysłany: 24 Sie 2013 16:27 

Super :) dzięuję za informacje :)
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 24 Sie 2013 18:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem dokladnie ile biora za km, ale np z Schumana na Midi placi sie 12e, mozesz na google maps zobaczyc o ile blizej bedzie do ciebie. Ile by nie wynioslo, bardzo odradzam spacery nocne w okolicach Midi, taksowki stoja przed glownym wejsciem. Shuttle bus tak jak mowi kolega.

#317 PostWysłany: 25 Sie 2013 14:35 

platynowy
Magaa napisał(a):
bardzo odradzam spacery nocne w okolicach Midi

W szczególności w stronę dzielnic Kuregem i Anderlecht. Na samym dworcu jest ochrona (również w nocy).
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 07 Wrz 2013 16:28 

Magaa napisał(a):
Nie wiem dokladnie ile biora za km, ale np z Schumana na Midi placi sie 12e, mozesz na google maps zobaczyc o ile blizej bedzie do ciebie. Ile by nie wynioslo, bardzo odradzam spacery nocne w okolicach Midi, taksowki stoja przed glownym wejsciem. Shuttle bus tak jak mowi kolega.

Shutttle bus jeździ co chwilę, kasy są na lotnisku na prawo od wyjścia nr 4 (na zewnątrz). Cena 17 eur w jedną stronę. Prawdopodobnie są jeszcze busy-taksówki, tylko nie wiem gdzie stoją. Jeśli ktoś ma możliwość, niech spróbuje/zapyta taksówkarzy, którzy stoją ok. 50 m. na lewo od wyjścia nr 1 z lotniska, pod takim małym daszkiem na samym końcu chodnika (trzeba się przejść bo nie widać busów od wyjścia). Cena chyba 15 euro, ciężko było mi się dogadać z taksiarzem, który mnie wiózł na lotnisko.
Po wyjściu z shuttle busa w Brukseli zapytaj kogos jak dojść na stację metro, jest ok 100m, ja troche się powłóczyłem zanim zacząłem pytać.
Na dworcu metro midi możesz sobie kupić bilet 12/24/72h (72h kosztuje 14eur, nie trzeba karty mobib basic) w kiosku, który jest dość długo czynny chyba do 22:30 na tygodniu, info szukaj na http://www.stib.be .
Powrót do Chorleroi z Brukseli można zrobić taksówką-busem (czarne/ciemne mercedesy vito?), które stoją po drugiej stronie ulicy od shuttle bus. Więc jak ktoś już znajdzie shuttle to trzeba przejść na druga stronę i pytać o kurs na lotnisko. Cena 13 euro.
Jeśli chodzi o poziom "straszności" tego miejsca to wczoraj (piątek) w okolicach 22 było całkiem spokojnie. I w porównaniu do miejsca w którym ja mieszkam to nawet baardzo spokojnie :)

Ostatnio edytowany przez lesetoiles, 10 Wrz 2013 09:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 07 Wrz 2013 18:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
A z Midi już nie wyrzucają w nocy na sprzątanie?

W 2010 wyrzucili mnie z kuzynem jak i ponad 50 osób na dwór na sprzątanie.
Aczkolwiek bezdomny polak z reklamówką z biedronki, też był atutem...

#320 PostWysłany: 08 Wrz 2013 21:48 

petit35 napisał(a):
A z Midi już nie wyrzucają w nocy na sprzątanie?

Nie wiem czy wyrzucają. Mały update odnośnie Gare du Midi. Wczoraj Polka mieszkająca w Brukseli powiedziała mi, że w tym tygodniu ktoś pobił jakiegoś bezdomnego, ponoć pisały o tym gazety. Podobno jakaś szajka się tam przeniosła.
Metro kursuje do 1 w nocy, jeśli dobrze pamiętam (alkohol :D ), myślę że to istotna informacja dla osób imprezujących..
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 819 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 41  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości