Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 28 Lut 2013 17:43 

Cześć!
Odwiedziłam dziś międzynarodowy punkt szczepień i dowiedziałam się, że na Gwadelupie jest zagrożenie durem brzusznym i żółtaczką. Koszt szczepień niemały bo: 180+140 zł.
Mam pytanie do osób, które tam mieszkają: jakie faktycznie jest ryzyko?
 Profil Relacje PM off  

Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸 Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸
Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕ Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕
#262 PostWysłany: 28 Lut 2013 22:01 
Awatar użytkownika

niebieski
po internet zapraszam na lotniska gdzie jest darmowy :P
osobiście wynajmowałam mieszkanie przez airbnb z wifi, więc na plażach, wyspach, lasach tropikalnych i wulkanach nie buszowałam w sieci; kawiarenek nie widziałam, bo miasteczka nie są duże; ewentualnie w PTP może coś być, ale wieczorem nie można w większości dzielnic czuć się tam swojsko; wifi chronione hasłami, rzadko można złapać bez zabezpieczenia; miałam iphone z wyłączoną transmisją danych, służył nam także za giepeesa

edit
polecam Wyspy Święte (prom 20 EUR rtn z Trois -R) z zatoką strażacką i super rafą na snorkeling, koniecznie wulkan, trochę wodospadów z wejściem do lasów tropikalnych i plaże ... tylko na boga, nie te z milionami Francuzików w St. Anne i Gossier :)

#263 PostWysłany: 28 Lut 2013 22:56 

Caffe napisał(a):
Cześć!
Odwiedziłam dziś międzynarodowy punkt szczepień i dowiedziałam się, że na Gwadelupie jest zagrożenie durem brzusznym i żółtaczką. Koszt szczepień niemały bo: 180+140 zł.
Mam pytanie do osób, które tam mieszkają: jakie faktycznie jest ryzyko?

tak, ryzyko jest podobne jak w Polsce... nie przesadzalabym. na zoltaczke tak w ogole warto sie zaszczepic.
Realnym zagrozeniem sa denga i leptospiroza.
Tak dla zasady lepiej nie babrac sie w ziemi golymi rekami czy stopami, jezeli macie drobne otarcia czy rany ze wzgledu na leptospiroze. I zaklejac dobrze plastrem skaleczenia jezeli kapiecie sie w rzekach.

#264 PostWysłany: 01 Mar 2013 19:15 

Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 03 Mar 2013 15:21 

Czesc,
razem z bratem (obaj 25lat) jestesmy na Gwadelupie 25.03-31.03. Szukamy kogoś do wspólnego wynajęcia samochodu. Mam wstępnie zarezerwowane niedrogie auto (Ranault Thalia za 203Euro za 9 dni). Jednak w środe włożyli mi prawą rękę w gips i trochę obawiam się o swoje możliwości prowadzenia samochodu. Noclegu też jeszcze nie mamy, wiec możemy wszystko załatwiać wspólnie. Jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam na priv, albo 'dczemierowski małpa gmail.com'.
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 03 Mar 2013 16:31 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
d_ave napisał(a):
Czesc,
razem z bratem (obaj 25lat) jestesmy na Gwadelupie 25.03-31.03. Szukamy kogoś do wspólnego wynajęcia samochodu. Mam wstępnie zarezerwowane niedrogie auto (Ranault Thalia za 203Euro za 9 dni). Jednak w środe włożyli mi prawą rękę w gips i trochę obawiam się o swoje możliwości prowadzenia samochodu. Noclegu też jeszcze nie mamy, wiec możemy wszystko załatwiać wspólnie. Jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam na priv, albo 'dczemierowski małpa gmail.com'.

a mogę zapytać po co Wam samochód na 9dni skoro jesteście 6??

#267 PostWysłany: 06 Mar 2013 21:04 
Awatar użytkownika

niebieski
maxima napisał(a):
d_ave napisał(a):
Czesc,

a mogę zapytać po co Wam samochód na 9dni skoro jesteście 6??

Hehe, dobre.

A ja zapytam, gdzie można wynająć auto tak tanio, bo lada dzień będę szukał.

#268 PostWysłany: 10 Mar 2013 11:06 

Cześć,
lecimy na Gwadelupę w maju.
Szukamy noclegu na BaseTerre.
Czy możecie polecić niedrogie miejsce dla 5 osób?
Przyłączam się również do pytania z w/w postu - wypożyczenie auta.
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 11 Mar 2013 13:54 

hej,
we dwójkę lecimy na Martynikę w dniach 17 marzec- 31 kwiecień.
Będziemy próbowali obalić stereotypy o tym, że Martynika jest aż tak droga. Czy nam się uda? Zobaczymy.
Jak na razie większość noclegów znaleźliśmy na couchserfingu, są tam też przesympatyczni ludzi którzy zaoferowali się pokazać nam wyspę. Sąsiednie wyspy też w planach ale jeszcze nie wiemy które dokładnie.

Przejazdy: głównie autostop, przecież jest tam tak samo popularny jak we Francji. Jeśli ktoś jest w tych terminach na Martynice bądź którejś z okolicznych wysp, to chętnie też wynajmiemy samochód.

Budżet: na pewno niższy niż Wasz i ani grosza więcej:)

Relacja: Zapraszam na http://podrozetess.blogspot.com/ gdzie obiecuję zdawać relację z wyjazdu i udzielać praktycznych porad.

Do zobaczenia na wakacjach!
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 13 Mar 2013 19:54 

bahawn napisał(a):
Cześć,
lecimy na Gwadelupę w maju.
Szukamy noclegu na BaseTerre.
Czy możecie polecić niedrogie miejsce dla 5 osób?

Nie wiem w jakiej konfiguracji lecicie, ale warto rozejrzeć się za noclegiem na Airbnb. Nie brakuje tam ofert w cenie 20 EUR za pokój 2 osobowy, co jest dość przystępną propozycją.
Natomiast co do auta, to sam jeszcze szukam dobrej oferty, gdy coś znajdę podzielę się informacją w temacie.
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 15 Mar 2013 12:13 

Mam pytanie do osób które już wróciły z Gwadelupy lub Martyniki .Chodzi mi o punktualność lotów powrotnych ,czy zdarzyło się komuś wieksze opóżnienie w locie powrotnym do Paryża?
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 15 Mar 2013 13:46 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Czy ktoś z tu obecnych i z Karaibów przybyłych zaliczył wyprawę do Boiling Lake ? Jeśli tak, to jaki jest koszt przewodnika, jaki stopień trudności, tzn. np. jakie zabrać buty ? Jakieś wskazówki, itp... ?
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 15 Mar 2013 18:40 

bahawn napisał(a):

Dokonałem wstępnej rezerwacji w tej wypożyczalni:
http://www.pro-rent.com/index-gb.phtml
Cenowo wypada nieźle. Pytałem o nią właściciela mieszkania, które będę wynajmował i napisał mi, że zna tę firmę, nic złego na jej temat jeszcze nie słyszał. Dla mnie plusem jest transfer w cenie 5 EUR do portu jako opcja przy oddawaniu samochodu, gdyż wzięcie taxi byłoby wielokrotnością tej kwoty.
piotrek_ napisał(a):
Czy ktoś z tu obecnych i z Karaibów przybyłych zaliczył wyprawę do Boiling Lake ? Jeśli tak, to jaki jest koszt przewodnika, jaki stopień trudności, tzn. np. jakie zabrać buty ? Jakieś wskazówki, itp... ?

Masz na myśli Boiling Lake na Dominice? Co prawda jeszcze tam nie byłem, ale rozważam wyprawę w to miejsce. Czytałem nieco na angielskich stronach i z pewnością nie jest to łatwa wyprawa. Szlak jest raczej słabo oznakowany, by ludzie korzystali z pomocy przewodników. Ci za "towarzystwo" na trasie liczą sobie 100$ od osoby, w grupach np. 4 osobowych kwota ta spada do 50$. Oczywiście nie oznacza to, że nie da się tam dojść samemu, ale trzeba mieć na uwadze to, że to co najmniej 3h marszu w jedną strony po nieznanym terenie. Jeśli chodzi o obuwie, to na pewno trekkingowe - to wyczytałem ze wskazówek innych zdobywców tego miejsca i sam szukam czegoś z dobrą podeszwą.
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 17 Mar 2013 11:48 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Witam,
Poszukuje odpowiedzi na 2 pytania:
1/ Czy ktoś korzystał z GPSa na Gwadelupie i moze polecić program i mapy. Szukam w internecie ale nie udało mi sie znaleźć map pod IGO, Automapa. Jesli ktoś ma wiedzę w to proszę o pomoc.

2/Czy ktoś odwiedzał wulkan i gorące źródła ? Poszukuję wskazówek dojazdu (autem) oraz informacji praktycznych (ile czasu potrzeba, o której najlepiej wyruszyć, jaki szlak , jak sie przygotować itp)

#275 PostWysłany: 17 Mar 2013 15:05 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
mi się udało znaleźć mapy Karaibów pod Garmina ;)
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 17 Mar 2013 15:32 

lewy70 napisał(a):
Mam pytanie do osób które już wróciły z Gwadelupy lub Martyniki .Chodzi mi o punktualność lotów powrotnych ,czy zdarzyło się komuś wieksze opóżnienie w locie powrotnym do Paryża?

zdarzyło się ... pierwotnie planowałem na styk ustawić sobie FdF->ORY->Berlin ale coś mnie tknęło żeby tak nie robić ... i na szczęście

W F-d-F mieliśmy 1h opóźnienie - powód? FdF jest w sumie w regionie głównym lotniskiem, więc z innych wysp jest sporo dolotówek małych (10-50 osobowe) ... wystarczy że jedna się spóźni a samolot czeka (ja tak miałem)
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 17 Mar 2013 16:27 

moge prosic o linka do tego GPS na priv albo na mejla dankuMALPAtlen.pl z gory dziekuje.
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 17 Mar 2013 18:44 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
korzystal ktos z kajakow na Gwadelupie i moze napisac cos ciekawego w tym temacie ? (cena, czas, wrazenia itp.)

#279 PostWysłany: 29 Mar 2013 13:41 

Cześć!
Od kilku dni jesteśmy z dziećmi na Gwadelupie. Mamy łączność ze światem, więc chętnie odpowiemy na Wasze pytania.
Ktoś pytał o nawigację - my nie wgrywaliśmy żadnych dodatkowych map i... wszystko na miejscu działa (prawdopodobnie mapa Francji zawiera też jej wyspy).
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 29 Mar 2013 14:46 

Skomentujcie miejscowke do spania, koszt i lokalizację. Macie samochod czy da się bez niego jednak przeżyć. Wiele osób pisze tu, że ciężko się poruszać bez samochodu, ale mając samochód nie wtapiamy się w lokalesów?
pozdrawiam to_masz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości