Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 29 Sty 2013 17:02 

maxima napisał(a):
Mam pytanie o transport na lotnisko Orly
http://www.aeroportsdeparis.fr/ADP/en-G ... transport/

wychodzi, że autobus najtaniej (285) - czy jeśli mam nocleg gdzieś w okolicy linii 7(metro) to wchodząc do metra kasuję raz bilet i na autobus też jest ważny??

Musisz kupić nowy bilet. W metrze(jeśli nie wychodzisz z niego) jeździsz do woli. W autobusie musisz skasować kolejny bilet.

pozdro
 Profil Relacje PM off  

Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt
⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️ ⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️
#202 PostWysłany: 29 Sty 2013 17:15 

Loty: 237
Kilometry: 376 439
Noclegi znalazłem na http://www.gites-de-france.com/location-vacances-appartement-maison,gite.html
w Gosier u własciciela Jean Baptiste Hernandez - chyab ma kilka pokoi do wynajecia. Płaciliśmy 320 € za 10 dni za 2 os. Warunki ubogie, włóżko zajmujące cały pokój, mały aneks kuchenny, brak głównego światła natomiast w zupełności to nam wystarczyło, bo staraliśmy się wyjeżdżać rano ok 6.00 i wracaliśmy koło 20.00.
i nieługo potem szło sie spać - taki cykl zgodnie ze słońcem. W pokoju brak klimy, był tylko wentylator . Można sie przyzwyczaić - przynajmniej w styczniu było ok. MOskitiery na oknie - ogólnie nie było jakos dużo komarów.Psikalismy wszystko wokół olejkiem z eukaliptusa i chyba to pomogło.Te pokoje są zazwyczaj troche na odludziu więc, na nocne imprezowanie samochodem trzeba dalej jechać - no ale w sumie nie jedzie się na Gwadelupe żeby imprezować po nocach :).

Samochód wypożyczyliśmy w Hertz, tak dla pewności, żeby w razie problemów , można się było po angielsku dogadać. Wydaje mi się że na tym lepiej nie oszczedzać.
Samochód odbieraliśmy w Gosier , co było małym błedem ponieważ z Lotniska w Point a Pitre można się wydostać tylko taksówką ( przynajmniej tak wszyscy twierdzą) i kosztje to 30-35 € zatem podobnie wyjdzie jak się weźmie samochód od razu na lotnisku. Różnica taka że na lotnisku utknie się w długiej kolejce ludzi z samolotu.
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to Hertz zawiera prawie wszystko z wyjątkiem franszyzy własnej( czy jak to zwą) czyli jak np ktoś ci rozwali lusterko na parkingu i zwieje to wtedy płacisz sam za naprawę - babka mówiła że z 400 €.Koniec końców nie daliśmy się zastraszyć i nie wzięliśmy tego ( 11 € za dzień).
W sumie raz wjechał w nas pijany gość, sąsiad z mieszkania i raz zaryliśmy plastikowym zderzakiem w krawężnik. Nic się nie stało, poza tym w Hertzu nikt totalnie tego nie sprawdził podczas zdawania samochodu. Ogólnie kierowcy jeżdżą na Gwadelupie porządnie, powiedziałbym że jak w Polsce tylko nie lubią wpuszczać z podporządkowanych dróg, przez co tworzą sie korki na większości dróg. To co mnie zaskoczyło to właśnie korki. Chcąc przejechać z jednej części wyspy na drugą, ok godzi 7.30 stoi się w mega korkach ( 1h) na wszystkich drogach dojazdowych do Pointe a Pitre. Najlepiej wyjeżdżać ok 6.30 rano.
Polecam wziąć własnego GPSa - np. ten z Noki Lumie świetnie się sprawdził tylko trzeba wcześniej w Polsce ściągnąć mapę.
Ceny jak we Francji - posiłek dla 2 osób od 25 do 50 € ( aperitiv, przekąska, danei główne, deser), Kawa z croissantem 3-4 €.
Dośtepne sklepy: leader Price, Carrefour i lokalne.
To na razie tyle.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 29 Sty 2013 18:11 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
dumbo12 napisał(a):
Własnie wróciłem z Gwadelupy i chętnie odpowiem na wszelkie pytania.
10 dniowy pobyt wraz z dolotem ,transferem miedzy CDG-ORY-CDG, jedzeniem, spaniem, wypożyczeniem samochodu, benzyną, atrakcjami typu rejs i nurkowania, wizty w muzeach wyniósł ok 6000 pln na osobę.Dolot do CDG za mile.

Czy to dużo?
Proszę o opinie.

Według mnie trochę dużo. Ja planuje wydać mniej na osobę i polecieć na St. Lucię i na Grenadyny. Ale w połowie kwietnia zobaczymy, na ile budżet się spina :))

#204 PostWysłany: 29 Sty 2013 18:31 
Awatar użytkownika

niebieski
A cos więcej o tych lotach?

Jakie są ceny?

Moim zdaniem tez mega dużo wyszlo.
Planuje wydać max polowe tego

#205 PostWysłany: 29 Sty 2013 20:07 

srebrny
kerad85 napisał(a):

Jakie są ceny?

nie wiem czy to pytanie do mnie :)
planuję przemieszczać się miedzy wyspami samolotem - cena ok 140EUR/USD
Z tego co widziałam prom z Martyniki na St. Lucię kosztuje 120EUR - minusem są rzadkie kursy (2-3 razy w tygodniu), więc lepiej IMO samolotem - czasem z przesiadką na Barbadosie jest taniej niż bezpośrednio:P

#206 PostWysłany: 29 Sty 2013 23:00 

maxima napisał(a):
kerad85 napisał(a):

Jakie są ceny?

Z tego co widziałam prom z Martyniki na St. Lucię kosztuje 120EUR - minusem są rzadkie kursy (2-3 razy w tygodniu), więc lepiej IMO samolotem - czasem z przesiadką na Barbadosie jest taniej niż bezpośrednio:P

to ciekawe, bo ja na barbados lecialam z przesiadka na ste lucie :)
ale czy Ty podajsz ceny samolotow w jedna strone, a promu w dwie? bo zupelnie mi sie nie zgadza...

#207 PostWysłany: 30 Sty 2013 00:14 

Powiem Ci ze 6000 zl to sporo,biorac pod uwage to ze na osobe na noclegi wydales 160 euro....

Z lotniska mozna sie wydostac stopem,co nie jest trudne,ale rowniez polecam taxowke szczegolnei jesli do Le Gosier ktos chce dojechac

Numer: 0690721166 - koszt 15 euro z lotniska do centrum Le Gosier, czyli polowe tego co inni biora,Bus 6 osobowy, dosc wysluzony,ale podroz 15-20 minut trwa i spoko gosciu. Piszcie jak cos po francusku i ze jestescie od Michael-a.

Co do wypozyczalni samochod,bo sporo osob tutaj pisalo ze wysokie depozytu mieli -pamietajcie,zawsze jak wypozyczacie samochod i zabierzecie dodatkowe ubezpieczenie np CDW to wam obniza depozyt. W naszym wypadku samochod E klasy wymagal 850 euro depozytu a po zabraniu CDW(9 euro dzien) depozyt wyniosl 250 euro,nie dosc ze nizsza blokada to ewentualnie nizsze szkody.
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 30 Sty 2013 00:36 

srebrny
nordatlantique napisał(a):
maxima napisał(a):
kerad85 napisał(a):

Jakie są ceny?

to ciekawe, bo ja na barbados lecialam z przesiadka na ste lucie :)
ale czy Ty podajsz ceny samolotow w jedna strone, a promu w dwie? bo zupelnie mi sie nie zgadza...

obie ceny są RT: i prom i samolot

#209 PostWysłany: 30 Sty 2013 00:46 

maxima napisał(a):
obie ceny są RT: i prom i samolot

ok, fakt, widze, ze na kwiecien sa teraz duze promocje Air Caraïbes

#210 PostWysłany: 30 Sty 2013 00:52 

srebrny
a to może przy okazji opowiesz nam Nordatlantique coś o Barbadosie... może tam warto wyskoczyć?:)

#211 PostWysłany: 30 Sty 2013 01:20 

maxima napisał(a):
a to może przy okazji opowiesz nam Nordatlantique coś o Barbadosie... może tam warto wyskoczyć?:)

ja na Barbadosie bylam 3 dni w pracy, wiec tak naprawde niewiele widzialam. Bylam w hotelu Tha Savannah, bardzo fajnym, z pieszym dostepem do calkiem fajnek plazy. http://www.savannahbarbados.com/
To co mnie uderzylo:
- bardzo kontaktowi ludzie
- sporo mlodych artystow plastykow z kupa fajnych pomyslow
- calkiem plaska wyspa ( szok po martynice)
- wplywy brytyjskie (od lewostronnego ruchu po dwa osobne krany w umywalce i banany w bekonie na sniadanie oraz staruszki o skorze w kolorze kredy pijace w hotelu popoludniowa herbate)
- ladne plaze ze slicznym piaskiem o niemal rozowym odcieniu
- pyszna potrawa z latajacej ryby
- otwarte wieczorem fajne restauracje (na Martynice jest troche martwo)

Załączniki:
185918_10150105355239775_6098063_n.jpg
185918_10150105355239775_6098063_n.jpg [ 89.69 KiB | Obejrzany 1689 razy ]

#212 PostWysłany: 30 Sty 2013 14:23 

niebieski
lastminut napisał(a):
Witajcie..

Najpierw spytam czy ktoś leci w terminie 06.06.2013-16.06.2013 ?

My lecimy 5-15 wyslalem Ci wiadomosc na priv

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 30 Sty 2013 15:41 

jakie linie polecacie na loty z Gwadelupy na inne wyspy np St Luca , Grenadyny lub Barbados ?
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 31 Sty 2013 09:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Soulfly napisał(a):
lastminut napisał(a):
Witajcie..

My lecimy 02-13.06 na Martynikę.

zielo53 napisał(a):
jakie linie polecacie na loty z Gwadelupy na inne wyspy np St Luca , Grenadyny lub Barbados ?

http://www.liatairline.com/

Co do dojazdów to jest promo na pociąg Berlin (BERLIN SPANDAU)- Paryż (PARIS EST):

Image

Wg HP promo na podróż od lutego do lipca.

Źródło: http://topangebote.tgv-europe.de/de/bah ... &ectrans=1
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 31 Sty 2013 17:15 

krzywiec napisał(a):
Soulfly napisał(a):
lastminut napisał(a):
Witajcie..

My lecimy 02-13.06 na Martynikę.

zielo53 napisał(a):

http://www.liatairline.com/

ceny lotów na inne wyspy są dla mnie za wysokie :roll: ,
w związku z tym jesteśmy skazani na promy

co polecacie z Gwadelupy ? rozważam podróż na Dominikę lub na Antigue (ewentualnie na St. Lucie)
czy może ktoś zwięźle i rzeczowo napisać jakie linie pływają z Gwadelupy na te wyspy i jak ( za ile ) można kupić bilety ? ;)
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 01 Lut 2013 21:45 

Hej

Do tych co już wrócili.

Które miejsca w samolocie najlepiej jest wybrać ?
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 10 Lut 2013 14:46 

Kilka zdjec z Martyniki i Guadelupy

1.Na Les Saintes Plage de Pompierre-bardzo dobre miejsce do snorklingu,duze ryby,ladna rafa-koniecznie buty do wody bo bardzo duzo jezowcow.
Image

2. Swiezy kokos za 1 euro
Image

3.Plaza przy Club Med w Sainte Anne na Martynice
Image

3.Plaze Anse De Souffieur przy Port Louis na Guadelopie
Image

Image

Zlapany Merlin -Trais Riviers Guadeloupa
Image

Przy w Le Gosier,
Image

Punkt w programie z wycieczki na Mangrove,Rafe,Rzeke - 35 euro ,okolice Sainte Rose,
Image

Image

Wyspa Les Saintes
Image
Widok z pokoju na Les Saintes,cena 35 euro za noc
Image
Wspominana wyzej wycieczka, w drodze na rafe -
Image
Les Saintes
Image
Pain De Sucre - Les Saintes
Image
Wodospad w Parku Narodowym na Guadeloupie, czas drogi bardzo szybkim tempem ok 1h,polecam zabrac dobre buty,duzo wody do picia.My ruszylismy o godzinie 13 kiedy na wejsciu do Parku zostalismy poinformowani ze nie mozna isc do 2 wodospadu bo jest zbyt pozno i mozemy isc tylko do 1 co nie zmienilo naszych planow i 2 wodospad zdobyty. Nalezy jednak uwzglednic ze bardzo szybko sie sciemnia w lesie jak rowniez zabrac pod uwage ewentualne opady deszczu ktore moga sprawic ze droga ktora sama w sobie do latwych nie nalezy moze okazac sie bardzo trudna i czas z 1-1.5h wydluzyc do 3h.
Image

W drodze na parking w Parku Narodowym
Image
Le Gosier
Image
Image
Image
Image
Plaza przy Club Med Martynika,Sainte Anne
Image
Okolice Port Louis Guadelupa
Image
Image
Les Saintes, Plage de Pompierre
Image

Ostatnio edytowany przez trader 10 Lut 2013 16:34, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 10 Lut 2013 15:23 
Awatar użytkownika

niebieski
A możesz dopisać jakiś opis tych zdjęć?
Przyda się dla reszty w tym dla mnie :)

#219 PostWysłany: 11 Lut 2013 19:54 

spree napisał(a):
Saymon_G

Dopiszesz jeszcze nas do listy
lecimy na Gwadelupę 13.03 do 27.03
z warszawy , para 30 lat.

z chęcią na cześć pobytu dołączymy do kogoś, albo wskoczymy na łódkę na tydzień .

ps manro1.

nie mogę ci odpisać tutaj, jeszcze nie mam takich uprawnień, ale podaję maila paspartu@o2.pl, bo o ile wy lecicie
na martynikę , my na gwadelupę, to może mogłoby się udać coś zorganizować w trakcie, może dominika albo coś ?

pozdrawiam
andrzej

Witaj,
Lecimy z Krakowa 13.03 do 27.03 równiez na Gwadelupe, para 30 lat, prosze o dopisanie do listy, dla lecących w tym samym terminie podaje maila lisiex@op.pl
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 11 Lut 2013 23:14 

Witajcie:)
W środę wróciliśmy z podróży na Karaiby, 14 dniowego snu, który przerwała chłodna zimowa aura w Polsce.
Rozkład jazdy ułożył sie następująco:
Przylot na Martynikę, wylot nstp. dnia przez Barbados na Canuan. Tam wsiedliśmy na katamaran i po tygodniowym rejsie po St. Vincent i Grenadynach powrót na Martynikę.
Zwiedzanie Martyniki: kajaki, rafa, ogórki morskie:), iguany, koncert w teatrze,nocleg.
Wypłynięcie na Dominikę - wypożyczenia auta, wodospad Trafalgar, wschodnie wybrzeże, nocleg w dżungli na kempingu.
Indian River, Emarald pool, trek po dżungli, wodospad Syndicate nocleg w bungalowie.
Powrót na Martynikę: Morne Rouge, Balata, widok spod Pele, nocleg.
Od rana krótki trek w dżungli, wodospad, wieczorem wylot.

Dominikę robiliśmy na własną rękę. Martynikę poznaliśmy dzięki wspaniałej Polce mieszkającej tam od 3 lat. Katamaran-jeśli ktoś ma mozliwośc to polecam -znakomity sposób na poznanie pięknych południowych plaż (m.in. Tobago Cays, Mayreau).
To tak w duuużym skrócie. Jeśli będziecie potrzebować informacji chętnie podzielę się nimi z Wami.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość