Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 27 Maj 2013 19:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Przed weekendem wróciliśmy z wakacji na Gwadelupie. Do Paryża jechaliśmy samochodem, co było rzecz jasna najbardziej uciążliwą częścią podróży (ok. 14-15h OW).

W Paryżu parkowałem za darmo tutaj:

GPS: 48.757009,2.372467
Rue Pierre Cot
Car park
Hauts-de-Seine
92160 Antony

Okolica willowa a sam parking w ustronnym miejscu, można zobaczyć na Google Street.

Więcej o parkingach w Paryżu: http://en.parkopedia.fr/free/paris/parking/

Następnie szedłem do stacji RER Antony i stamtąd OrlyVal na lotnisko (8,75EUR). Pozostałe osoby wraz z bagażami wcześniej odwiozłem rzecz jasne na lotnisko.

W locie w obie strony była spora grupka Polaków ;) Także były tam również osoby spoza forum. W drodze powrotnej przy sprawdzaniu biletów pani zapytała mnie ilu jeszcze Polaków leci tym lotem :D

Nie mam obecnie sił, żeby dokładnie opisywać wyjazd i sam pobyt. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to może do mnie pisać.

Na koniec jeszcze krótko na temat kosztów. Całość wyszła nas ok. 600EUR (2500zł) za osobę za całość (czyli wszystkie dojazdy, paliwo, samochód, mieszkanie, jedzenie, itd...) Jak na wyjazd 11-dniowy cena nie jest chyba wygórowana.

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#322 PostWysłany: 28 Maj 2013 00:19 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
Soulfly napisał(a):
lahcimmm2 -gdzie na Gwadelupie nurkowales i jak bys mogl cos wiecej o tym nurkowaniu cena itp?

bouillante - 40/45 euro, snurkowalismy takze w sainte rose i te pierwsze miejsce zdecydowanie lepsze,

co do fotek to gosciu zaczyna od ceny 70-80 Euro, ale jest polberberem z Maroka,
wiec moim zdaniem kazda cena jest mozliwa :)

#323 PostWysłany: 28 Maj 2013 00:22 
Awatar użytkownika

srebrny
caravel

Załączniki:
DSC_0543_1.jpg
DSC_0543_1.jpg [ 250.01 KiB | Obejrzany 1174 razy ]

#324 PostWysłany: 31 Maj 2013 13:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Robiliście odprawę online czy kartę pokładową odbieraliście na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 31 Maj 2013 13:11 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Na lotnisku bezpłatnie, ale polecam przed lotem wybór miejsc przy wyjściu awaryjnym :)
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 31 Maj 2013 13:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Miejsca mam już zdefiniowane od jakiegoś czasu, dzisiaj chciałem zrobić odprawę online (lecę w nd) ale wyskakuje mi komunikat:

Cytuj:
Aucun passager n'a été trouvé.

[E01] Aucune réservation n'a pu être trouvée. Veuillez vérifier les données entrées.
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 31 Maj 2013 14:14 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
na lotnisku możesz się odprawić i nie będzie z tym problemu ;) Odprawa jakoś rusza 48h przed - powinni przysłać Ci maila

#328 PostWysłany: 31 Maj 2013 16:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Odprawić można się na 48h przed lotem. Natomiast maile wysyłane są trochę wcześniej. Więc być może musisz jeszcze poczekać kilka godzin.
My odprawialiśmy się online ale bilety odbierałem już na lotnisku (tak, żeby już nikt naszych miejsc nie zajął jak raz mi się zdarzyło).

#329 PostWysłany: 31 Maj 2013 19:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok odprawiłem się online i wydrukowałem karty pokładowe :D
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 01 Cze 2013 16:44 
Awatar użytkownika

srebrny
maxima napisał(a):
szczerze - słabe te rafy ;) w Egipcie lepsze, a jeśli już na Karaibach, to polecam St Lucie i zatokę żółwi koło Soufriere

zawsze znajdziesz cos lepszego i zawsze znajdziesz cos gorszego,
warto sie cieszyc tym co sie ma :)

#331 PostWysłany: 05 Cze 2013 12:16 

Wróciłem. Małe podsumowanie:

Dojazd z Warszawy na lotnisko Orly w obie strony ok 300 zł (samolot + bagaż rejestrowany+autobus+komunikacja miejska)
Lot Paryż-Gwadelupa-Paryż - 570 zł
Pickup z lotniska na Gwadelupie do miejsca zakwaterowania w obie strony - ok. 170 zł
Nocleg 7 dni - 450 zł
Wydatki na miejscu - ok 1300 zł (jedzenie, pamiątki, wynajęcie łodzi na dzień, komunikacja publiczna, dużo zakupów typu alkohol, owoce, dżemy, przyprawy - wszystko co pochodzenia lokalnego)
Wydatki w Paryżu - ok 140 zł (jedzenie, zakupy).

Do Paryża dotarłem w następujący sposób:
Ryanair Warszawa-Charleroi - 49 zł
Shuttle Bus Charleroi Airport-Bruksela - 13 e
Nocny Megabus Bruksela-Paryż - 15 e
metro + autobus 285 na Orly Airport - 3,40 e

Podróżowanie komunikacją publiczną jest możliwe, po jakimś czasie nawet łatwe, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość. Często czekałem po 20-30 minut na autobus, na każdym odcinku podróży. W niektórych miejscach Gwadelupy trasy są podzielone na mniejsze odcinki (np. Pointe-a-Pire - Deshaies pomimo istniejącego w rozkładzie takiego kursu jeździ tylko do Saint Rose, stamtąd trzeba się przesiadać w vana do Deshaies. Podobnie z Deshaies do Basse-Terre - tam przesiadamy się w Pointe Noire).
W zależności od firmy w autobusie albo płaci się przy wejściu, albo na końcu podroży przy wyjściu (miedzy Pointe-a-Pitre a Deshaies płaci się przy wyjściu). Płacąc przy wyjściu nigdy nie wiedziałem ile to kosztuje, ale zawsze dawałem więcej i kierowca wydawał resztę.
Kilka cen przejazdów:
Pointe-a-Pitre - St, Franocis - 3,20 e
St. Francois- St. Anne - 1,70 e
St. Anne- Pointe-aPitre - 2,60 e
Pointe-a-Pitre - Saint Rose - 2,50 e
Saint-rose - Deshaies - 2,50 e
Deshaies - Ponte Noire - 1,90 e
Pointe Noire - Basse Terre - 3,90 e
Basse Terre -Pointe a Pitre - ok. 6 e

Autobusy zatrzymujemy na przystankach machając ręką, można też łapać idąc drogą, poza przystankami. Jeśli w autobusie nie ma przycisków "stop", to można zasygnalizować, że chce się wyjść na najbliższym przystanku stukając monetami w szybę.

Zakupy najlepiej robić w Leader Price, jest dużo sklepów tej sieci (w Carrefour jest drożej). Ogólnie ceny o 40% wyższe niż we Francji. Największy Carrefour jest usytuowany w Baie Mahault i można tam kupić dosłownie wszystko.
Sklepy z pamiątkami znajdziemy w Pointe-a-Pitre, w Deshaies (ładne typowo turystyczne miasteczko, a raczej wieś), a także na targu w Basse Terre (tam mniejszy wybór).

Osobiście bardziej podobała mi się cześć Basse Terre i okolice stolicy. na Grand Terre oczywiście są ładne plaże, ale na Basse Terre też plaż nie brakuje, a dodatkowo przyroda powala, po prostu pięknie.
Polecam wycieczki łodzią na małe rajskie wysepki, albo na rafę koralową. mam namiar do człowieka w Saint Rose, który za 20 euro od osoby zabierał na 8 godzinną wyprawę po okolicznych wysepkach i na rafę, myślę ze jest on dwukrotnie tańszy od innych (ludzi których spotykałem później za podobne lub bardziej okrojone wycieczki płacili po 40 e/osoba).

Wyjazd bardzo udany. Na cały tydzień tylko kilka godzin padało jednego dnia, poza tym minimalny dwuminutowy deszcz zastał mnie może ze dwa razy w ciągu całego pobytu.

W opcji powrotnej spędziłem pół dnia w Paryżu (autobus 285 za 1,70 e + jednodniowy bilet Mobilis za 6,60 e), a następnie TGV do Lille (300 km/h za 20 euro), z Lille autobus do Charleroi Airport (5 euro). Wizzair + bagaż rejestrowany 32 kg (25 euro opłacone w całości punktami).

W razie czego podzielę się wiedzą o Gwadelupie.
 Profil Relacje PM off
pifko uważa post za pomocny.

#332 PostWysłany: 06 Cze 2013 01:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Martynika w porze cyklonicznej:

Image
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 06 Cze 2013 19:21 

Mam Prośbę do użytkownika Lokersan
Pisałeś, że masz namiar do człowieka w Saint Rose, który za 20 euro od osoby zabierał na 8 godzinną wyprawę po okolicznych wysepkach i na rafę.

Czy podał byś namiar na niego? Jutro wylatujemy a bardzo chcielibyśmy skorzystać z tej opcji :)

mój email: kowax18@interia.pl

Czekam na kontakt :)
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 11 Cze 2013 10:31 

Ja też bardzo prosiłabym o namiar blanka40@wp.pl

#335 PostWysłany: 18 Cze 2013 13:10 

Ja też proszę o namiar konradkam@poczta.fm
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 07 Lip 2013 22:05 

Czy ktoś z forumowiczów jeszcze przebywa na Gwadelupie lub zamierza lecieć?
Właśnie bardzo zasmucił mnie fakt, że moja ulubiona musztarda niedługo się skończy i prawdopodobnie już nigdzie jej nie dostanę. Może ktoś jeszcze tam jest i mógłby zabrać słoiczek (dwa,trzy), można ją kupić w każdym tamtejszym Carrefourze, a nawet nieco drożej na lotnisku w Pointe-a-Pitre. Zapłacę ekstra i dorzucę coś fajnego jeśli komuś by się chciało przywieźć

Załączniki:
Komentarz do pliku: musztarda poszukiwana
WP_004287.jpg
WP_004287.jpg [ 181.25 KiB | Obejrzany 8193 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 07 Lip 2013 23:10 

srebrny
może Podszewka może Ci wysłać paczuszkę z zapasem ?:)))

#338 PostWysłany: 25 Sie 2013 23:15 

Witam, planuje podroz na karaiby podmkoniec marca 2014 r. Zastanawiam sie czy będzie to martynika czy gwadelupa. Z martyniki jest blisko na st. Lucie i barbaros,motorem chcielibyśmy zwiedzic. Aczkolwiek gwadelupa to także piękna wyspa. Ktora wybrać?
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 28 Sie 2013 12:42 

srebrny
jak nie mozesz się zdecydować, to wybierz obie :)

antyle francuskie są bardzo zeuropeizowane - poza klimatem wszystko jest jak we Francji :) St Lucia bardziej dzika - północ idealna dla plażowania - cieplutkie morze, piękne plaże, dużo sklepów, dość tanie noclegi. Okolice Soufrire to raj dla nurków - jeśli nie nurkujesz lub nie chodzisz po gorach (Pitony), to będziesz się nudził. No i jest drogo, poza hotelami raczej brudno, kiepskie drogi, brudne plaże (wychodek dla psów)

Ostatnio edytowany przez lahcimmm2, 29 Wrz 2016 20:34, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 28 Sie 2013 13:37 

Jeśli masz wybór to odradzam Antyle francuskie. Nuda, drogo jak na oferowany komfort, brak atrakcji ( ja miałam szczeście poznać Podszewkę więc atrakcji doświadczyłam). Ale to nie kraj dla ludzi którzy lubią jak coś się dzieje (i nie mam na myśli dyskotek bo nawet ich nie ma:))) ... o godzinie 20.00 ludzie śpią :)...

Ale zależy czego Ty poszukujesz, nie mniej jednak jak masz wybór to leć gdzieś indziej na Karaiby.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość