Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#9981 PostWysłany: 03 Lut 2025 17:24 

niebieski
@Icek2024 @boots

Już uzupełniłem oryginalną trasę: GDN/WAW/VIE/ATH 5:40 - 6:40 / 7:15 - 8:40 / 9:30-12:40

GDN/WAW był opóźniony i zmienili na bezpośredni WAW/ATH i ostateczna trasa była GDN/WAW/ATH 5:40 - 6:40 (+20 min), /9:25 - 13:00
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#9982 PostWysłany: 03 Lut 2025 17:39 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 311 137
Lot ZNZ - DXB - MLE (Overbooking) Linia: Fly Dubaj przyznał imienny voucher (tylko na loty) (ważny na rok) na 438 $
2 ludzi lubi ten post.

#9983 PostWysłany: 03 Lut 2025 18:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@moss_LOT - czy ja dobrze rozumiem, że chcesz się ubiegać o odszkodowanie, bo dotarłeś do miejsca docelowego 20 minut później, niż było w pierwotnym planie?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#9984 PostWysłany: 03 Lut 2025 18:10 

niebieski
@Garmond doszło do zakłóceń lotów, a tym samym zmiany trasy, a to że przylot o 20 min dlatego odszkodowanie pomniejszone o 50%. Jeśli odwołują Ci lot i dadzą alternatywny lot to należy się również odszkodowanie. W mojej sytuacji opóźniony przylot pierwszego odcinka spowodował anulacje następnego i zmianą na alternatywne połączenie.
Stąd moje pytanie tutaj, czy należy się odszkodowanie?
Tak jak pisałem, miałem analogiczną sytuacją wcześniej z lotami LH i oni wypłacili odszkodowanie pomniejszone o 50% bo dotarłem o planowanym czasie do miejsca docelowego.
 Profil Relacje PM off  

#9985 PostWysłany: 03 Lut 2025 18:14 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To co piszesz jest bardzo ciekawe dla nas wszystkich (na przyszłość na wypadek znalezienia się w podobnej sytuacji), więc napisz jeszcze proszę na jakiej podstawie prawnej oparłeś swoje roszczenie.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#9986 PostWysłany: 03 Lut 2025 18:25 

niebieski
Art 7 Rozporządzenia (WE) nr 261/2004?

Moja wcześniejsza sprawa z LH uzyskała taką odpowiedź:
"Po zapoznaniu się z przyczyną nieregularności lotu LHXXXX w dniu 13 lipca 2024, informujemy że na podstawie rozporządzenia We 261/2004 przyznajemy Panu odszkodowanie w wysokości 860 PLN (równowartość 200 EUR). Odszkodowanie zostało zredukowane o 50 procent, ponieważ pomimo nieregularności dotarł Pan do miejsca docelowego zgodnie z planowanym czasem."

a sprawa tyczyła się opóźnionego lotu i zaoferowali mi inne połączenie dzięki któremu zdążyłem na przesiadkę w MUC
 Profil Relacje PM off  

#9987 PostWysłany: 03 Lut 2025 18:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A możesz wskazać punkt w rozporządzeniu 261 na który się konkretnie powołujesz?
Szczególnie w temacie opóźnienia o 20 minut?
Bo czytam uważnie (i przyznaję się, że nie jestem prawnikiem), że w art. 6, punkt 1 ppkt a) jest mowa o odszkodowaniu przy opóźnieniu wynoszącym 2 godziny (lub większym).
Podobnie w pkt 2, gdy mowa jest o dotarciu do miejsca docelowego alternatywnym lotem.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#9988 PostWysłany: 03 Lut 2025 19:03 

niebieski
@Garmond nie trzymaj się kwestii opóźnionego przylotu do miejsca docelowego o 20 min., bo to nie ono ma być podstawą wnioskowania o odszkodowania, ale zakłócenia w odcinkach lotu, które wpłynęły na zmianą trasy w dotarciu do celu, a tym samym zaoferowanie alternatywnego połączenia.
Art 7 ust 2: "Jeżeli pasażerom zaoferowano, zgodnie z art. 8, zmianę planu podróży do ich miejsca docelowego na alternatywny lot, którego czas przylotu nie przekracza planowego czasu przylotu pierwotnie zarezerwowanego lotu (....) obsługujący przewoźnik lotniczy może pomniejszyć odszkodowanie przewidziane w ust. 1 o 50 %."
 Profil Relacje PM off  

#9989 PostWysłany: 03 Lut 2025 19:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
No super, tylko że wyciąłeś z tego punktu to co najważniejsze - czas opóźnienia.
Całość ma w tej sytuacji - wydaje mi się - jednoznaczne brzmienie:

2. Jeżeli pasażerom zaoferowano, zgodnie z art. 8, zmianę planu podróży do ich miejsca
docelowego na alternatywny lot, którego czas przylotu nie przekracza planowego czasu
przylotu pierwotnie zarezerwowanego lotu
a) o dwie godziny w przypadku wszystkich lotów o długości do 1 500 kilometrów; lub
b) o trzy godziny w przypadku wszystkich lotów wewnątrzwspólnotowych dłuższych niż 1
500 kilometrów i wszystkich innych lotów o długości od 1 500 do 3 500 kilometrów; lub
c) o cztery godziny w przypadku wszystkich innych lotów niż loty określone w lit. a) lub b),
obsługujący przewoźnik lotniczy może pomniejszyć odszkodowanie przewidziane w ust.1 o
50%.
 Profil Relacje PM off  

#9990 PostWysłany: 03 Lut 2025 19:13 

niebieski
no i mój czas przylotu nie przekroczył dlatego wnioskowałem o 50% kwoty odszkodowania
 Profil Relacje PM off  

#9991 PostWysłany: 03 Lut 2025 19:18 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To może niech się wypowie któryś z prawników z naszego forum (najlepiej mający do czynienia z tą materią zawodowo)?
 Profil Relacje PM off
moss_LOT lubi ten post.

#9992 PostWysłany: 03 Lut 2025 19:43 

srebrny
@moss_LOT

Cytuj:
Artykuł 6
Opóźnienie

1. Jeżeli obsługujący przewoźnik lotniczy ma uzasadnione powody, by przewidywać, że lot będzie opóźniony w stosunku do planowego startu:

a) o dwie lub więcej godzin w przypadku lotów do 1500 kilometrów; lub

b) o trzy lub więcej godzin w przypadku wszystkich lotów wewnątrzwspólnotowych dłuższych niż 1500 kilometrów i wszystkich innych lotów o długości pomiędzy 1500 a 3500 kilometrów; lub

c) o cztery lub więcej godzin w przypadku wszystkich innych lotów niż loty określone w lit. a) lub b),

pasażerowie otrzymują od obsługującego przewoźnika lotniczego:

i) pomoc określoną w art. 9 ust. 1 lit. a) i art. 9 ust. 2; oraz

ii) gdy oczekiwany w sposób uzasadniony czas odlotu nastąpi co najmniej dzień po terminie poprzednio zapowiedzianego odlotu, pomoc określoną w art. 9 ust. 1 lit. b) i c); oraz

iii) gdy opóźnienie wynosi co najmniej pięć godzin, pomoc określoną w art. 8 ust. 1 lit. a).

2. W każdym przypadku, pomoc jest oferowana w ramach limitów czasowych określonych powyżej w odniesieniu do poszczególnego przedziału odległości.

W powyższym przepisie nie ma odniesienia do art.7
Odniesienie takie znajduje się w w art.5 dotyczącym odwołania lotu.
Reasumując - odszkodowanie ci się nie należy.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#9993 PostWysłany: 03 Lut 2025 20:40 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@moss_LOT Nie zdążył na lot do Wiednia (nastąpiło opóźnienie wcześniejszego lotu) ale gdyby nawet lot ten był odwołany i przewoźnik zmieniłby plan podróży na taki, który miał miejsce, to i tak - jak rozumiem - nie byłby spełniony warunek do wypłaty odszkodowania wg art. 5 ust. 1 lit. c) iii). Gdyż do celu dotarł ok. 30 minut po pierwotnie planowanej godzinie.
 Profil Relacje PM off  

#9994 PostWysłany: 04 Lut 2025 03:10 

srebrny
@moss_LOT
Ale wogóle o co Ci chodzi? Dotarłeś do celu kilka minut później ale za to ominąłeś jedną przesiadkę. Poważnie oczekujesz za opóźnienie 20 min czegokolwiek od przewoźnika? Wywołałeś burzę na forum, rzucałeś mięsem na LOT, a okazuje się, że nie dopowiedziałeś najważniejszego, tak właśnie powstają „opinie”…
 Profil Relacje PM off  

#9995 PostWysłany: 04 Lut 2025 07:49 

niebieski
@opo
żadnego mięsa nie rzuciłem w stronę LOTu, linii którą szanują i regularnie podróżuję.
Gdybyś doczytał - nie chodzi o 20 min. opóźnienia i proszę bez irytacji w moją stronę.
To forum podobno ma służyć do tego, aby móc zadawać pytania i dzielić się swoim spostrzeżeniami.
 Profil Relacje PM off  

#9996 PostWysłany: 04 Lut 2025 08:09 

niebieski
@moss_LOT
Napisałeś, że roszczenie było z powodu "zakłócenia w odcinkach lotu, które wpłynęły na zmianą trasy w dotarciu do celu, a tym samym zaoferowanie alternatywnego połączenia".
Pytanie, jaka jest podstawa (przepisy), aby ubiegać się o odszkodowanie w tej sytuacji, tj. zakłócenie i zmiana trasy czyli alternatywne połączenie w tym przypadku?
Art. 7 "Odszkodowanie" ma zastosowanie w przypadku odwołania się do niego ale zapisy w art. 6 "opóźnienie" do niego się nie odwołują.
 Profil Relacje PM off  

#9997 PostWysłany: 04 Lut 2025 08:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A co ten post ma wnieść do dyskusji?
Napisałeś dokładnie to sam co @boots wczoraj.
 Profil Relacje PM off  

#9998 PostWysłany: 04 Lut 2025 08:53 

niebieski
@Garmond
Doprawdy, to samo? Wskazałem treść ust. 1 art. 7 która stanowi, kiedy ten artykuł ma zastosowanie (boots wprost tego nie napisał wg mnie ale za to przytoczył treść art. 6 i zamieścił swoją konkluzję) i przytoczyłem, dla jasności wcześniejszą wypowiedź moss_LOT, że chodzi mu nie o opóźnienie ale zakłócenie połączenia. Jako że przypisywano mu "burzę, rzucanie mięsem i występowanie z roszczeniem z powodu 20 minut opóźnienia.
A co Twój post wnosi do dyskusji? Żadnej merytorycznej treści, a za to nieprawdziwe stwierdzenie że napisałem dokładnie to samo, co ktoś inny wcześniej. Może warto zacząć krytycznie patrzeć na siebie a w dalszej kolejności krytykować innych?
 Profil Relacje PM off  

#9999 PostWysłany: 04 Lut 2025 09:07 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dziękuję za wyczerpującą analizę co znalazło się w Twojej wypowiedzi - to absolutny game changer i bezcenny wkład w dyskusję.
I dziękuję za poradę - od dzisiaj będę zważał na treści zamieszczane na forum.
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#10000 PostWysłany: 04 Lut 2025 11:30 

niebieski
Image
Image
Drzwi otworzono grubo później niż 7:18, długa kolejka do paszportów, przebukowanie na LO I dotarcie 2:45 później. W takiej sytuacji wystąpiło zakłócenie i z automatu SK powinien wypłacić 300 euro ( na podstawie interpretacji Przemm).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości