Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499 ... 514  Następna
Autor Wiadomość
#9901 PostWysłany: 25 Gru 2024 08:45 
Awatar użytkownika

srebrny
mcmlxxxix napisał(a):
bo nie jest to dla mnie do końca oczywiste ;)

Sytuacja jest oczywista, nawet pomimo tego, że nie podałeś jakim przewoźnikiem leciałeś, ale z podanej rotacji można się domyśleć.

Odkryj Gran Canarię🌴 Loty + 7 noclegów za 1597 PLN 😍 Odkryj Gran Canarię🌴 Loty + 7 noclegów za 1597 PLN 😍
Majówka w Azji 😎 Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2635 PLN 🔥 Majówka w Azji 😎 Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2635 PLN 🔥
#9902 PostWysłany: 25 Gru 2024 08:55 

Faktycznie, przepraszam - Air China. Nie ma żadnego znaczenia to, że wylot był z Budapesztu?
 Profil Relacje PM off  

#9903 PostWysłany: 25 Gru 2024 09:13 
Awatar użytkownika

srebrny
@mcmlxxxix Napisałeś, że odwołany odcinek był na locie powrotnym, a ten zaczynał się w Seulu.

#9904 PostWysłany: 25 Gru 2024 11:54 

Dziękuję, wiem co napisałem. Sytuacja może być oczywista dla Ciebie, ja napisałem, że nie jest dla mnie. :) Zadałem kulturalne pytanie. Bardziej pomocna byłaby odpowiedź na nie, niż złośliwości, serio.

Rozporządzenie 621/2004 nie jest na tyle jasne, więc pytam, na bazie doświadczeń użytkowników czy rezerwacja jest traktowana całościowo (czyli brany jest pod uwagę port wylotu) czy nie ma to żadnego znaczenia i nie ma szans na odszkodowanie.
 Profil Relacje PM off  

#9905 PostWysłany: 25 Gru 2024 11:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A wystarczyło przeczytać wikiposta ^^

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
mcmlxxxix uważa post za pomocny.

#9906 PostWysłany: 26 Gru 2024 18:16 

niebieski
Sytuacja nieco niestandardowa, bo rejsów 5th freedom jest niewiele.

Skasowany rejs (techniczna przyczyna) KL809 AMS-KUL-CGK, ja miałem KUL-CGK.

KL pisze "However, your full itinerary started and ended in countries that are outside the European Union. The European Court of Justice has ruled that the legal compensation set by the EC Regulation 261/2004 does not apply to such an itinerary. Therefore, I cannot respond favourably to your request."

A ja im na to: "According to Accordingly, the Court has consistently held that a flight with one or more segments which is the subject of a single reservation constitutes a whole for the purposes of the right of passengers to compensation provided for in Regulation No 261/2004, implying that the applicability of Regulation No 261/2004 is to be assessed with regard to the place of a flight’s initial departure and the place of its final destination (see, to that effect, judgment of 11 July 2019, České aerolinie, C‑502/18, EU:C:2019:604, paragraph 16 and the case-law cited, and order of 12 November 2020, KLM Royal Dutch Airlines, C‑367/20, EU:C:2020:909, paragraph 19 and the case-law cited)."

Kto przerabiał taką sytuację?
 Profil Relacje PM off  

#9907 PostWysłany: 26 Gru 2024 20:06 

srebrny
Cytuj:
Skasowany rejs (techniczna przyczyna) KL809 AMS-KUL-CGK, ja miałem KUL-CGK.

Miałeś bilet tylko KUL>>CGK?
 Profil Relacje PM off  

#9908 PostWysłany: 26 Gru 2024 20:27 

niebieski
Tak, miałem bilet na odcinek tylko KUL-CGK.
 Profil Relacje PM off  

#9909 PostWysłany: 26 Gru 2024 20:30 

srebrny
No to przewoźnik ma rację - odszkodowanie z 261/2004 nie przysługuje.
 Profil Relacje PM off  

#9910 PostWysłany: 27 Gru 2024 09:10 

Maciek737 napisał(a):
Tak, miałem bilet na odcinek tylko KUL-CGK.

To skąd w Twoim poście i Twoim piśmie do linii wziął się Amsterdam i rozważania o locie łączonym, skoro miałeś bilet na pojedynczy lot??
 Profil Relacje PM off  

#9911 PostWysłany: 27 Gru 2024 09:30 

niebieski
Ponieważ sam rejs o tym samym numerze startuje z AMS wobec czego chciałem sprawdzić, czy podlega pod 261, bo przewoźnik z UE
 Profil Relacje PM off  

#9912 PostWysłany: 27 Gru 2024 10:37 

Rozporządzenie ma zastosowanie do PASAŻERÓW (nie dla rejsów), odlatujących z Unii bez względu na przewoźnika lub z kraju trzeciego do Unii lotem obsługiwanym przez przewoźnika wspólnotowego. W art. 3 jest to wyraźnie i wprost napisane.
 Profil Relacje PM off  

#9913 PostWysłany: 30 Gru 2024 15:56 

-- 30 Gru 2024 14:54 --

Cześć.

Mój lot z Nairobi został odwołany. Przewoźnik z automatu zaproponował lot zastępczy :
Wylot 4.5 godziny później ale przylot na miejsce w podobnym czasie. Lot z 2 przesiadkami i wszystko samolotem wąskokadlubowym .

Odmówiłem. Zaproponowali od razu inny lot - 1 przesiadka, szeroki kadłub itp. Przy czym przylot jest już 1 dzień później.

Czy w takim wypadku mogę ubiegać się o odszkodowanie za odwołany lot oraz zwrot za hotel ? Bo teoretycznie odmówiłem pierwszą propozycję ( Nairobi - Kair - Istanbul - lotnisko w EU) w której to teoretycznie lądowanie w EU o podobnej godzinie.

-- 30 Gru 2024 14:56 --

Cześć.

Mój lot z Nairobi został odwołany. Przewoźnik z automatu zaproponował lot zastępczy :
Wylot 4.5 godziny później ale przylot na miejsce w podobnym czasie. Lot z 2 przesiadkami i wszystko samolotem wąskokadlubowym .

Odmówiłem. Zaproponowali od razu inny lot - 1 przesiadka, szeroki kadłub itp. Przy czym przylot jest już 1 dzień później.

Czy w takim wypadku mogę ubiegać się o odszkodowanie za odwołany lot oraz zwrot za hotel ? Bo teoretycznie odmówiłem pierwszą propozycję ( Nairobi - Kair - Istanbul - lotnisko w EU) w której to teoretycznie lądowanie w EU o podobnej godzinie.
 Profil Relacje PM off  

#9914 PostWysłany: 30 Gru 2024 16:11 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Fajnie jakbyś napisał jaki przewoźnik.
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#9915 PostWysłany: 30 Gru 2024 18:23 

srebrny
Zapewne oznaczyli w systemie, że zmiana na życzenie pasażera i odmowa przyjęcia lotu alternatywnego o czasie.
W takim układzie zero szans, ale możesz próbować
 Profil Relacje PM off  

#9916 PostWysłany: 31 Gru 2024 00:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeżeli to Kenya Airways to brak podstaw do wypłaty odszkodowania (przewoźnik spoza EU, loty spoza EU).
 Profil Relacje PM off  

#9917 PostWysłany: 31 Gru 2024 11:26 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
roccobarocco napisał(a):
-- 30 Gru 2024 14:54 --

Cześć.

-- 30 Gru 2024 14:56 --

Cześć.

Jaka była pierwotna trasa?

#9918 PostWysłany: 31 Gru 2024 13:47 

jacek96 napisał(a):
Zapewne oznaczyli w systemie, że zmiana na życzenie pasażera i odmowa przyjęcia lotu alternatywnego o czasie.
W takim układzie zero szans, ale możesz próbować

Ale jaka zmiana na życzenie pasażera? Pierwotna zmiana była taka, że pierwotny lot został odwołany prze linię lotniczą, która w zamian zaoferowała lot alternatywny. Samo odwołanie lotu pierwotnego jest przesłanką do wypłaty odszkodowania (Art. 7 ust. 1), oczywiście przy założeniu przewoźnika wspólnotowego i miejsca docelowego w Unii oraz odwołania lotu w odpowiednim momencie. Jeśli te przesłanki zostały spełnione, to przysługuje odszkodowanie. Odmowa przyjęcia lotu alternatywnego nie ma tutaj nic do rzeczy.mKwestią do potwierdzenia pozostaje to, czy przewoźnik będzie je mógł obniżyć o 50% (Art. 7 ust. 2). Niestety, ale zwroty z posta, takie jak "lotnisko w UE", "w podobnym czasie", brak trasy pierwotnej, przewoźnika, momentu odwołania lotu itp sprawiają, że nie da się tego ustalić, a cała układanka i tak może runąć, tyle jest brakujących elementów. No i w ciemno zakładamy brak nadzwyczajnych okoliczności.
 Profil Relacje PM off  

#9919 PostWysłany: 31 Gru 2024 14:36 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
@Icek2024 czy aby napewno ?

Odwołanie

1. W przypadku odwołania lotu, pasażerowie, których to odwołanie dotyczy:

a) otrzymują pomoc od obsługującego przewoźnika lotniczego, zgodnie z art. 8; oraz

b) otrzymują pomoc od obsługującego przewoźnika lotniczego, zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) i art. 9 ust. 2, jak również, w przypadku zmiany trasy, gdy racjonalnie spodziewany czas startu nowego lotu ma nastąpić co najmniej jeden dzień po planowym starcie odwołanego lotu, pomoc określoną w art. 9 ust. 1 lit. b) i c); oraz

c) mają prawo do odszkodowania od obsługującego przewoźnika lotniczego, zgodnie z art. 7, chyba że:

i) zostali poinformowani o odwołaniu co najmniej dwa tygodnie przed planowym czasem odlotu; lub

ii) zostali poinformowani o odwołaniu w okresie od dwóch tygodni do siedmiu dni przed planowym czasem odlotu i zaoferowano im zmianę planu podróży, umożliwiającą im wylot najpóźniej dwie godziny przed planowym czasem odlotu i dotarcie do ich miejsca docelowego najwyżej cztery godziny po planowym czasie przylotu; lub

iii) zostali poinformowani o odwołaniu w okresie krótszym niż siedem dni przed planowym czasem odlotu i zaoferowano im zmianę planu podróży, umożliwiającą im wylot nie więcej niż godzinę przed planowym czasem odlotu i dotarcie do ich miejsca docelowego najwyżej dwie godziny po planowym czasie przylotu.

Tutaj wychodzi na to że łapie się pod punkt 1 c , zaoferowano mu lot 4,5 h później, a przylecieć miał o podobnej godzinie ( z tefgo co napisał) = brak odszkodowania,
 Profil Relacje PM off
Icek2024 lubi ten post.
Icek2024 uważa post za pomocny.

#9920 PostWysłany: 31 Gru 2024 16:15 

srebrny
@Icek2024 głupoty i dezinformację siejesz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499 ... 514  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości