Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135 ... 142  Następna
Autor Wiadomość
#2621 PostWysłany: 18 Sie 2024 07:54 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
https://subiektywnieofinansach.pl/szpit ... -podrozne/
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... yczny.html

Wypadek taksówki w Egipcie. Koszty leczenia mogą wynieść 650 000 PLN plus.
 Profil Relacje PM off  

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#2622 PostWysłany: 18 Sie 2024 09:41 

złoty
Ta, powyżej opisana sprawa jednak jest bardzo śliska. Tak jak pisze Samcik, koszta leczenia powinno pokryć OC sprawcy wypadku.
Powodów dla których to się nie stało może być trochę i pytanie, czy swoją drogą, prywatna polisa ubezpieczeniowa by pokryła koszty leczenie skutków wypadku komunikacyjnego pasażera taksówki?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#2623 PostWysłany: 18 Sie 2024 10:53 

srebrny
Po pobieżnej lekturze owu dla MC Platinum moim zdaniem to się łapie pod "nieszczęśliwy wypadek":

Cytuj:
Nieszczęśliwy wypadek – nagłe i przypadkowe zdarzenie, które jednocześnie spełnia wszystkie poniższe kryteria:
1) jest niezależne od woli i stanu zdrowia Ubezpieczonego;
2) jest wywołane Przyczyną zewnętrzną o charakterze losowym, która była bezpośrednią i wyłączną przyczyną wystąpienia Nieszczęśliwego
wypadku;
3) nastąpiło w trakcie Okresu Ochrony, a skutki zdarzenia pozostają w adekwatnym związku z Przyczyną zewnętrzną.
 Profil Relacje PM off  

#2624 PostWysłany: 18 Sie 2024 11:07 
Awatar użytkownika

platynowy
Po pierwsze - nie można porównywać zasad ubezpieczeń w Egipcie z zasadami stosowanymi w krajach UE. Nawet jeśli sprawca wypadku posiadał stosowne ubezpieczenie OC to wyegzekwowanie odszkodowania może być niezmiernie trudne, a kwota bardzo niska.
Po drugie - nawet jeśli osoba ubezpieczona posiadałaby ubezpieczenie podróżne zawarte w PL to ubezpieczyciel mógłby starać się wykazać, że ubezpieczona pojechała do pracy i powinna posiadać odpowiednie ubezpieczenie pracownicze (nawet jeśli wypadek nie miał bezpośredniego związku z pracą).
 Profil Relacje PM off  

#2625 PostWysłany: 18 Sie 2024 11:22 

złoty
Z ciekawości, sprawdziłem sobie jak wygląda ubezpieczenie pasażera w egipskim Uberze...
Cytuj:
Up to EGP 63 750 reimbursement (in excess of EGP 200). Ground Ambulance sub-limit EGP 1 000.
Czyli około 5000PLN
 Profil Relacje PM off  

#2626 PostWysłany: 18 Sie 2024 12:03 
Awatar użytkownika

platynowy
Do tego ubezpieczyciel może zakwestionować wypłatę odszkodowania bo np. pasażerowie nie mieli zapiętych pasów (czego w Egipcie nikt nie robi)
 Profil Relacje PM off  

#2627 PostWysłany: 18 Sie 2024 12:18 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Sprawa jest skomplikowana. Dziewczyna była w pracy więc ubezpieczenie turystyczne nie obejmuje. Dziwne było jedynie ubezpieczenie pracownicze, które nie obejmowało czasu wolnego. Na pewno to będzie przestroga dla osób pracujących dorywczo w turystyce w krajach spoza UE.
Swoją drogą jest jakaś polisa wypełniająca taką lukę?
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#2628 PostWysłany: 18 Sie 2024 13:37 

srebrny
To też przestroga, że nawet jadąc "tylko na wczasy do Egiptu" warto mieć dobre ubezpieczenie.
(Opisywana sytuacja dotyczyła pobytu w celach pracowniczych, ale to samo mogło się stać na wakacjach)
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#2629 PostWysłany: 18 Sie 2024 14:48 
Awatar użytkownika

platynowy
Zwłaszcza "tylko na wczasy do Egiptu".
Zazwyczaj uczestnik nie zapoznaje się ze wszystkimi warunkami, ograniczeniami, wyłączeniami, karencjami, gwarantowanymi kwotami bo przecież to jego biuro zawarło ubezpieczenie w jego imieniu i wszystko jest załatwione. Otóż nie. Standardowe ubezpieczenia zwykle nie obejmują np. nurkowania, sportów ekstremalnych, wspinaczki wysokogórskiej, narciarstwa, snowboardingu, jazdy wypożyczonym samochodem lub skuterem, zdarzeń spowodowanych pod wpływem alkoholu lub narkotyków.
Dobrze jest przed każdym wyjazdem przeczytać umowę ubezpieczenia i ewentualnie ją rozszerzyć.
 Profil Relacje PM off  

#2630 PostWysłany: 18 Sie 2024 14:56 

srebrny
Powiedzmy sobie szczerze - standardowe ubezpieczenie w BP to jest śmiesznie niska kwota w okolicy 30k euro. Jak widać w tej sytuacji pierwsze dwa dni które dziewczyna spędziła pod respiratorem pochłonęłoby taką kwotę.
 Profil Relacje PM off  

#2631 PostWysłany: 18 Sie 2024 15:04 

złoty
Z 2 strony to jest jakiś absurd żeby dzień pod respiratorem kosztował 10tys € ??

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#2632 PostWysłany: 18 Sie 2024 15:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nawet gdyby ubezpieczyciel uznał wypadek jako kwalifikujący się, mimo, że wyjazd był w celu zarobkowym, to trzeba pamiętać, że ubezpieczenia turystyczne mają ograniczenie w maksymalnej długości pobytu, np. 90 dni.
 Profil Relacje PM off  

#2633 PostWysłany: 18 Sie 2024 16:10 
Awatar użytkownika

platynowy
@skrzat
Zdarzają się wyjątki
https://www.fly4free.pl/jedno-ubezpiecz ... -caly-rok/
 Profil Relacje PM off  

#2634 PostWysłany: 18 Sie 2024 16:22 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Yaneck
"pojedyncza podróż nie może przekroczyć 40 dni"
Poza tym wspomniane przez ciebie ubezpieczenie ma b.niską kwotę ubezpieczenia.
Też mam całoroczne ubezpieczenie na cały świat, jako posiadacz KK. Tam jest suma ubezpieczenia 7,5 mln EUR, a pojedyncza podróż nie może być dłuższa niż 60 dni.
Oczywiście można to obejść wracając na chwilę do Polski :)

Kiedyś też kupowałem oddzielne ubezpieczenia, ale kupując takie z wysokimi sumami ubezpieczenia, okazuje się, że już przy po 1-2 wyjazdach rocznie taniej wyjdzie roczna opłata za KK z dobrym ubezpieczeniem. Szczególnie, gdy podróżuje się z rodziną.

Przykłady realnych kosztów:
https://bank.pl/dlaczego-warto-miec-pol ... anicznych/

Warto tez podać definicję pracy fizyczna, która jest wspomniana przez @Yaneck artykule, a którą mam też w swojej polisie.
"Wykonywanie przez Ubezpieczonego czynności w celu niezarobkowym (np. praktyki, wolontariat, szkolenia) lub zarobkowym (bez względu na podstawę prawną zatrudnienia), które opierają się głównie na sile mięśni oraz umiejętnościach manualnych lub praktycznych (np. czynności wykonywane z użyciem niebezpiecznych narzędzi, praca na wysokościach, remontowo-budowalna, praca pod ziemią, prace przy rozładunku w transporcie).
Obejmuje to b.mały zakres prac zarobkowych.

Ostatnio edytowany przez skrzat 18 Sie 2024 16:38, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#2635 PostWysłany: 18 Sie 2024 16:32 

srebrny
W dyskusji musimy rozdzielić te dwie sprawy. Wyjazd w celu zarobkowym jest w większości owu jako wykluczenie.
Zwykły wyjazd turystyczny: w większości przypadków ubezpieczenie turystyczne objęłoby taki wypadek. Pozostaje kwestia kwoty i czy byłaby wystarczająca.
 Profil Relacje PM off  

#2636 PostWysłany: 18 Sie 2024 16:51 

srebrny
brzemia napisał(a):
Z 2 strony to jest jakiś absurd żeby dzień pod respiratorem kosztował 10tys € ??

W ciągu pierwszych 2 dni na pewno zrobili więcej niż tylko trzymali ją pod respiratorem:

"kobieta nie oddycha samodzielnie i jest w śpiączce. Ma też m.in. liczne złamania, pękniętą czaszkę, wiele ran szarpanych, obrażenia wewnętrzne i odmę opłucnową"

"Każda następna doba w obecnym stanie zdrowia to koszt 4000 euro"

Ciekawy jest wątek jej kolegi - nie słychać o zbiórce dla niego.

"Paulina wraz z kolegą jechała taksówką, która zderzyła się z busem. Oboje trafili do szpitala Port Ghalib w Marsa Alam. Są w stanie krytycznym"
 Profil Relacje PM off  

#2637 PostWysłany: 18 Sie 2024 16:55 

srebrny
Nie wiem czy w którymś z artykułów padło stwierdzenie z jakiego kraju był kolega? Może był miejscowy i obowiązywało go miejscowe ubezpieczenie (jeśli takowe istnieje)
 Profil Relacje PM off  

#2638 PostWysłany: 18 Sie 2024 17:00 

srebrny
Nie widziałem. Oczywiście powodów może być więcej - np bogata rodzina, lepsze ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

#2639 PostWysłany: 18 Sie 2024 17:02 

złoty
Niestety to przygoda level hard: https://pomagam.pl/8a97nt
Z pełnego opisu wynika, że kierowca taksówki zginął na miejscu.
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#2640 PostWysłany: 18 Sie 2024 23:02 

-- 18 Sie 2024 22:00 --

Moje złe doświadczenie z Uniqa.

Lipiec 2021 - jestem napadnięty na Maderze, kradną mi telefon. Napadacze niepełnosprytni nie wyłączają go, namierzam, podaję policji, telefon odzyskany, ale całkowicie zniszczony (stłuczony przód i tył).
Sierpień 2021 - zgłaszam szkodę, naprawa przekracza wartość nowego telefonu, więc proszę o wartość nowego telefonu (1500 zł).
Mija ustawowy miesiąc i nic się nie dzieje, wysyłam wezwanie do zapłaty (nie dotrzymali terminu, więc z automatu powinno być uznane).
Mija kolejny miesiąc, dostaję odpowiedź, że przepraszają, iż nie dotrzymali terminu, ale nie wysłałem faktury za naprawę, więc nie oddadzą kasy.
Odwołuję się, piszę, że naprawa kosztuje więcej, niż nowy, odpisują, że nie wysłałem faktury za naprawę, więc nie oddadzą kasy.

Listopad 2022 - po bujaniu się tak z nimi przez rok, składam skargę do Rzecznika Finansowego (polecam, co prawda nieskutecznie, ale ładny opierdol szedł w pismach od nich do ubezpieczyciela).
Luty 2023 - Rzecznik Finansowy upomina Uniquę, że nieładnie postępuje i każe jeszcze raz przemyśleć, Uniqa mówi, że nie.
Marzec 2023 - Rzecznik Finansowy drugi raz upomina Uniquę, Uniqa mówi, że nie.

W międzyczasie dzwonię na infolinię i pytam co robić, jak naprawa nieopłacalna, konsultant mi mówi - wyślij pan screenshota wyceny naprawy ze strony Samsunga. Tak robię, Uniqa odpisuje, że taki obrazek to każdy może se zrobić, nie wysłałem faktury za naprawę, więc nie oddadzą kasy.
Idę do placówki, strasznie mnie przeprasza pani, mówi, że jej wstyd za firmę, no ale nic nie może zrobić.

Czerwiec 2023 - Rzecznik Finansowy się poddaje i mówi, że nie ma mocy prawnej zmusić Uniqę do zmiany stanowiska. Rzecznik proponuje przeprowadzenie pozasądowego postępowania polubownego (50 zł) - dzięki temu będę miał dobre kwity do sądu.

Kwiecień 2024 - znów mam czas na zabawy, zbieram kwity i wysyłam wniosek o to postępowanie polubowne. To zajmie pewnie z pół roku, jak nie więcej. Uniqa pewnie i tak się wypnie, więc będzie...

pewnie 2025 - sprawa w sądzie (nie boję się, zaciągnąłem już parę innych firm z sukcesem, taki pieniacz jestem).

-- 18 Sie 2024 22:02 --

A jeszcze dodam, że jakoś z 6 razy prosiłem ich, jakie dokumenty sobie życzą dostać, jeśli koszt naprawy telefonu przekracza cenę nowego. Za każdym razem dostaję jedno zdanie w odpowiedzi: nie wysłałem faktury za naprawę, więc nie oddadzą kasy.
W jednym piśmie powtórzyłem wyboldowane zdanie kilkanaście razy: "KOSZT NAPRAWY TELEFONU PRZEKRACZA CENĘ NOWEGO EGZEMPLARZA". Odpowiedź? Nie wysłałem faktury za naprawę, więc nie oddadzą kasy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135 ... 142  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość