Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 142  Następna
Autor Wiadomość
#2661 PostWysłany: 20 Sie 2024 21:49 
Awatar użytkownika

niebieski
@Maciej87 jeśli się nie mylę to w Uniqa masz do 6000 n.p.m. w każdym wariancie bez wykupienia dodatków.
Ograniczenie odpowiedzialności TU:
Image
 Profil Relacje PM off  

Relaks na wyspie wiecznej wiosny za 2399 PLN 💚☀️ Loty na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽 Relaks na wyspie wiecznej wiosny za 2399 PLN 💚☀️ Loty na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽
HIT❗🔥 Czarterowy lot na grecką wyspę Kos w jedną stronę za 24 PLN 🤯😱 (+ inne propozycje) 😍 HIT❗🔥 Czarterowy lot na grecką wyspę Kos w jedną stronę za 24 PLN 🤯😱 (+ inne propozycje) 😍
#2662 PostWysłany: 21 Sie 2024 10:27 

Krzysztof. napisał(a):
@Maciej87 jeśli się nie mylę to w Uniqa masz do 6000 n.p.m. w każdym wariancie bez wykupienia dodatków.
Ograniczenie odpowiedzialności TU:
Image

Właśnie dzwoniłem do Uniqa i do AXA. Żadne w przypadku nagłej sytuacji ratunkowej bez wcześniejszego poinformowania ich o tym nie likwiduje szkody bezgotówkowo. Nie wiem jak miałbym się z nimi skontaktować ze szlaków gdzie nie ma zasięgu i nie wiem jak miałbym zapłacić kilkadziesiąt/kilkaset tysięcy z własnej kieszeni i potem liczyć że na podstawie rachunków ktoś mi to odda. Takie ubezpieczenie to żadne ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

#2663 PostWysłany: 21 Sie 2024 10:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak trochę na logikę: dlaczego masz płacić - w przypadku wypadku - na szlaku?
To inaczej się odbywa: najpierw trafiasz do szpitala, tam robią Ci badania i wtedy informują Cię o ewentualnych kosztach hospitalizacji i leczenia.
A w szpitalach raczej posiadają telefony i zasięg komórkowy aby zadzwonić do ubezpieczyciela.
 Profil Relacje PM off
Krzysztof. lubi ten post.

#2664 PostWysłany: 21 Sie 2024 10:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Przeczytaj sobie OWU, tam masz jasno wytłumaczone ile jest czasu na poinformowanie ubezpieczyciela i w jakich sytuacjach tego nie musisz zrobić w danym czasie. Trochę przesadzasz, każde ubezpieczenie ogólnymi warunkami jest bardzo do siebie zbliżone.
- dziękuję za pomoc
- proszę

Ostatnio edytowany przez Krzysztof., 21 Sie 2024 11:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#2665 PostWysłany: 21 Sie 2024 11:11 

-- 21 Sie 2024 09:59 --

Krzysztof. napisał(a):
Przeczytaj sobie OWU, tam masz jasno wytłumaczone ile jest czasu na poinformowanie ubezpieczyciela i w jakich sytuacjach tego nie musisz zrobić w danym czasie. Trochę przesadzasz.
- dziękuję za pomoc
- proszę

Ja Wam tylko mówię co mówią konsultanci na infolinii :) Warta natomiast twierdzi, że jeśli trafisz do szpitala w nagłym przypadku to rozliczą to bezgotówkowo pod warunkiem, że z daną placówką mają umowę. W przeciwnym razie płacisz sam, rozliczasz się na podstawie faktur po powrocie do PL.

-- 21 Sie 2024 10:11 --

Tu jeszcze pisemna odpowiedź od Uniqa: "jeśli w nagłej sytuacji kontakt nastąpi do centrum alarmowego i oni zorganizują pomoc to tak bezgotówkowo. Jeśli w związku z nieszczęśliwym wypadkiem lub nagłym zachorowaniem nie będzie możliwy kontakt i Państwo samodzielnie zorganizujecie pomoc to wtedy po powrocie następuje refundacja na Państwa wniosek"
 Profil Relacje PM off  

#2666 PostWysłany: 21 Sie 2024 11:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Pytałeś o ubezpieczenie na szlaki 3500-3700 m npm Otrzymałeś odpowiedzi z przykładami, które to spełniają. Teraz masz pretensje, że nie spełniają twoich wymogów dot. płatności.
Polecam zapoznać się z OWU różnych TU i dopasować do swoich wymagań. Sam nigdy nie zasięgam inf. w takich sprawach na forach czy ogólnie w sm. Nikt za ciebie nie wybierze ubezpieczenia, pod każde twoje wymaganie.

Maciej87 napisał(a):
-
Tu jeszcze pisemna odpowiedź od Uniqa: "jeśli w nagłej sytuacji kontakt nastąpi do centrum alarmowego i oni zorganizują pomoc to tak bezgotówkowo. Jeśli w związku z nieszczęśliwym wypadkiem lub nagłym zachorowaniem nie będzie możliwy kontakt i Państwo samodzielnie zorganizujecie pomoc to wtedy po powrocie następuje refundacja na Państwa wniosek"

No i to jest - cytując klasyka - oczywista oczywistość. Takie inf. są również w OWU
 Profil Relacje PM off  

#2667 PostWysłany: 21 Sie 2024 11:33 

Krzysztof. napisał(a):
Pytałeś o ubezpieczenie na szlaki 3500-3700 m npm Otrzymałeś odpowiedzi z przykładami, które to spełniają. Teraz masz pretensje, że nie spełniają twoich wymogów dot. płatności.
Polecam zapoznać się z OWU różnych TU i dopasować do swoich wymagań. Sam nigdy nie zasięgam inf. w takich sprawach na forach czy ogólnie w sm. Nikt za ciebie nie wybierze ubezpieczenia, pod każde twoje wymaganie.

Maciej87 napisał(a):
-

No i to jest - cytując klasyka - oczywista oczywistość. Takie inf. są również w OWU

Tak, podałeś mi propozycję Uniqa i spoko z chęcią wykupiłbym tą opcję, ale nie wiem co jest niezrozumiałego w mojej powyższej wypowiedzi. Ulegasz wypadkowi, trafiasz do szpitala dostajesz rachunek na 100kUSD a Uniqua Ci mówi: "okej, proszę zapłacić a potem się z Panem rozliczymy". No super.
 Profil Relacje PM off  

#2668 PostWysłany: 21 Sie 2024 20:58 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Jestem jeszcze na urlopie, więc mogę nie być na bierząco.

https://portal.abczdrowie.pl/wakacje-w- ... Ql9CQFlHCw

Pod rozwagę tych, którzy wybierają się tanio i dobrze, najlepiej na EKUZ.
Drobne 800 kpln za transport.

Brak słów przy takiej beztrosce.
 Profil Relacje PM off  

#2669 PostWysłany: 22 Sie 2024 09:04 

Meksyk i EKUZ? Coś nie tak...
A koszty 800 tys. za transport są od czapy, sztucznie zawyżone pod kątem ubezpieczeń. Wynika z tego że minimalna bezpieczna wartość polisy to 1 mln zł.
 Profil Relacje PM off  

#2670 PostWysłany: 22 Sie 2024 15:31 

niebieski
@Maciej87
Ale tak działa każde ubezpieczenie. Ubezpieczyciel fizycznie na ma możliwości podpisania umowy o odpowiednich rozliczeniach z każdym szpitalem, przychodnią itp. Jeden będzie miał większą sieć inny mniejszą ale zasada taka sama.

Nawet w Polsce NFZ nie ma umów na wszystko ze wszystkim.
 Profil Relacje PM off  

#2671 PostWysłany: 22 Sie 2024 17:34 

Ok, dzięki za wyjaśnienie. Czyli w sytuacji gdy trzeba wyłożyć kilkaset tysięcy z własnej kieszeni licząc na to że po powrocie będzie można starać się o zwrot kosztów i liczyć na to, że ubezpieczyciel nie znajdzie żadnego kruczka, to i tak historia jak z artykułu powyżej czyli zbiórka/kredyt etc.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 23 Sie 2024 06:58, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#2672 PostWysłany: 22 Sie 2024 18:12 

srebrny
Niczego nie musisz płacić, wystarczy że zostanie powiadomione centrum alarmowe.
 Profil Relacje PM off  

#2673 PostWysłany: 22 Sie 2024 23:57 

niebieski
Byłem 2x w Meksyku. Zawsze z sumą ubezpieczenia 2-3 mln zł. Taką opcję doradzała mi zaprzyjaźniona agentka ubezp. Po ww. historii z Polką, tylko się utwierdzam w przekonaniu, że te kwoty dla Meksyku są konieczne. (koszt polisy: 20/30zł /dzień pobytu)

BTW
Nie wiem jak z bezkosztowym rozliczaniem takich grubych historii. Ja miałem drobną wizytę u miejscowego lekarza, wydałem z własnej kieszeni bodajże 100USD i po miesiącu ubezpieczyciel (ErgoHestia) zwróciła na konto całą kwotę
 Profil Relacje PM off  

#2674 PostWysłany: 27 Sie 2024 08:06 
Awatar użytkownika

Prośba o pomoc. Kierunek Barcelona. Rodzice + dziecko. Myślałam o wykupieniu ubezpieczenia, które obejmowałoby opóźniony lot (określona stawka + zwrot za prowiant). Polecicie coś?
 Profil Relacje PM off  

#2675 PostWysłany: 29 Sie 2024 14:07 
Awatar użytkownika

niebieski
W styczniu lecimy z żoną na prawie 2 miesiące na Filipiny i z Filipin od razu do Tajlandii. Czy jest szansa by ubezpieczyć się na raz, czy trzeba do dwóch krajów oddzielne ubezpieczenie?
 Profil Relacje PM off  

#2676 PostWysłany: 29 Sie 2024 14:20 
Awatar użytkownika

niebieski
@wiater Nie nie ma problemu, żeby ubezpieczenie obejmowało więcej niż jeden kraj.
 Profil Relacje PM off
wiater uważa post za pomocny.

#2677 PostWysłany: 29 Sie 2024 15:16 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
ale czasami przy niektórych ubezpieczeniach będzie problem z tak długim okresem
 Profil Relacje PM off  

#2678 PostWysłany: 29 Sie 2024 16:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
@wiater system ubezpieczeniowy i tak potraktuje to jako opcję Świat
wiater uważa post za pomocny.

#2679 PostWysłany: 13 Wrz 2024 16:35 
Awatar użytkownika

Loty: 38
Kilometry: 78 991
Mam nadzieję, że moje pytanie się nie powtarzało zbytnio.

Mianowicie planuję długoterminowo wyjechać zagranicę (przemieszczając się co parę miesięcy między krajami) i poszukuję budżetowego ubezpieczenia całorocznego, które nie będzie wymagać ode mnie powrotów do Polski. Najczęściej niestety oferta długoterminowych ubezpieczeń zakłada np. max 180 dni w podróży/rok lub wyznacza max długość pojedynczego wyjazdu. Celuję w podstawowe ubezpieczenie turystyczne/podróżne bez rozszerzeń typu sporty ekstremalne lub praca fizyczna.

Proszę o poradę - które rozwiązanie byłoby najsensowniejsze w tej sytuacji, żeby uniknąć wydatku kilku tysięcy rocznie?
 Profil Relacje PM off
Travelstateofmind lubi ten post.

#2680 PostWysłany: 13 Wrz 2024 17:12 

niebieski
@Kamilex108
Ale tylko masz nadzieję, że nie powtarzasz pytań? Czy może jednak to sprawdziłeś?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 142  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: meczko oraz 4 gości