Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 179 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 07 Cze 2024 09:27 

Djorkaeff, jedyny przykład kiedy zakłocono podróz turysty po Rosji opisałem tu ja, tzn. przekleiłem relację z grupy FB. Inne posty, jak ten o Francuzie czy wcześniej o śmierci p. Nawalnego to próba straszenia, która nie ma nic wspólnego z podróżami turystycznymi do Rosji czy Białorusi. Jeżeli chcecie sobie wmawiać jak tu jest niebezpiecznie dla obcokrajowca to droga wolna, ale jestem dobrym przykładem też że jest inaczej.
O co Ci chodzi tym ze się nie sprzeciwiam? Mam na forum podróżniczym pisać o polityce? Nie mam wykształcenia w politologii ani żadnych podobnych naukach społecznych żebym mógł się wypowiadać na tematy polityczne.
 Profil Relacje PM off  

Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞 Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞
Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
#122 PostWysłany: 07 Cze 2024 09:35 

HON fly4free
Tak z ciekawości: zapewne posługujesz się biegle j. rosyjskim. Czytaj: możesz w ogóle nie wyglądać jak turysta, więc twoja sytuacja jest chyba całkowicie odmienna, w różnych okolicznościach.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#123 PostWysłany: 07 Cze 2024 09:39 

Jeszcze raz powtórzę: znamy 1 przypadek gdy polskiego turystę na motorze zatrzymano na 9 godzin i przepytano. Nie wiemy o niczym poważniejszym niż ta sytuacja.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 07 Cze 2024 09:41 

srebrny
Cytuj:
znamy 1 przypadek

Cytuj:
Nie wiemy

My, to znaczy kto - bo nie wiem, z kim rozmawiam teraz?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#125 PostWysłany: 07 Cze 2024 09:46 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Też zwróciłem uwagę na to dwukrotne "my". Brzmi dość osobliwie i niejednoznacznie.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 07 Cze 2024 09:49 

niebieski
Serio? W kraju, w ktorym oficjalna telewizja mowi w kolko o konfrontacji z kolektywnym Zachodem i mimochodem wspomina sie o zrzucaniu bomb atomowych na Polske uwazasz, ze turysta z tego Zachodu nie ma sie czego obawiac?

Opcja pierwsza: siedzisz sobie w tej Rosji, widzisz co sie dzieje, masz dobra posade i wiesz, co moze robic FSB. W takiej sytuacji zaden rozsadny czlowiek na otwartym forum nie pisalby zle o Rosji bo wie jak to sie moze skonczyc - utrata dobrej pracy w najlagodniejszej formie. Wiec piszesz nie to, co myslisz ale to co chcesz, zeby w razie czego przeczytaly sluzby.

Opcja druga: jestes trollem.

W obu przypadkach niewielki jest sens wierzenia w to, co piszesz.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#127 PostWysłany: 07 Cze 2024 09:55 

Tak, moim zdaniem największa nieprzyjemność to rozmowa ze starszymi osobami z wypranymi mózgami albo ewentualne przesłuchanie przez służby.
Nie pojawiły się żadne informacje by turyści byli tu zatrzymywani za bycie turystami. Jedna nieprzyjemna sytuacja to ta z polskim turystą na motorze, którą sam tu przyniosłem (taki ze mnie troll 🤡).
Ale wiem, że Wy i tak wiecie lepiej w Polsce jak jest w Rosji. W Rosji wiedzą lepiej jak jest w Polsce, w Polsce wiedzą lepiej jak jest w Rosji i tak się kręci ta karuzela śmiechu :)))
Przylecę jakoś w lipcu na urlop to się dowiem od rodziców co nowego w Rosji się dzieje, potem wrócę do Rosji to się dowiem co w Polsce słychać :) 🤡

Co mam pisać źle o Rosji? Myślałem że tu chodzi o to by podawać fakty, ewentualnie własne opinie a nie na zamówienie
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#128 PostWysłany: 07 Cze 2024 10:00 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
boots napisał(a):
My, to znaczy kto - bo nie wiem, z kim rozmawiam teraz?

Niuanse językowe i psikusy translacji z rosyjskiego na polski;)
3 ludzi lubi ten post.

#129 PostWysłany: 07 Cze 2024 10:35 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Ottoman napisał(a):
Nie mam wykształcenia w politologii ani żadnych podobnych naukach społecznych żebym mógł się wypowiadać na tematy polityczne.

Żaden Polak mieszkający w wolnym kraju nie pisze/myśli w taki sposób. To zdanie jest żywcem wyjęte z realiów rosyjskich, tam mnóstwo ludzi ze strachu (wielopokoleniowego) mówi podobnie - widziałem podobne zdanie w internecie kilkadziesiąt razy, słyszałem też coś podobnego na żywo. Jedynie w kontekście rosyjskim.
3 ludzi lubi ten post.
j_a uważa post za pomocny.

#130 PostWysłany: 07 Cze 2024 10:38 

srebrny
Z obserwacji podczas podróży do Rosji, sprzed napaści na Ukrainę i relacji osób, które ostatnio odwiedziły Rosję wnioskuję, że tam niewiele się zmieniło na przestrzeni kilku ostatnich lat.
Nie ma wciąż lapanek, nie biją turystów, mogą się przemieszczać bez przeszkód, przesłuchań, totalnej inwigilacji, czy ogona.
Jak ktoś się aktywnie nie miesza w politykę, to może spokojnie podróżować po Rosji, jeśli czuje takową potrzebę. I nie wsadzą go, gdy przypadkiem powie źle o putinie.
Sporo osób, nie potrafi tu czytać ze zrozunieniem, więc na koniec :"Rosja, to zło wcielone".
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#131 PostWysłany: 07 Cze 2024 10:42 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
jacek96 napisał(a):
Jak ktoś się aktywnie nie miesza w politykę

Czym jest według miejscowych aktywne mieszanie się w politykę? Jesteś pewien, że definicja tego jest podobna jak w Polsce?

#132 PostWysłany: 07 Cze 2024 10:52 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
@jacek96 nie wiesz w jakim stopniu byłeś inwigilowany. Są możliwości techniczne, aby znali każdy Twój krok.

Na pewno zapisują na lata miejsca, gdzie się nocowało.

Ja akurat miałem kontakt ze służbami rosyjskimi jeszcze przed napaścią Rosji na Ukrainę. Wtedy nie zdawałem sobie sprawy po jak cienkim lodzie chodzę.

Ponadto myślę, że teraz mogłoby być mniej przyjemnie.

Opis jest tutaj z innych czasów, ale objawy skrajnej indoktrynacji już wtedy występowały

do-minska-przez-kaukaz-albo-nie,1509,142679

Ostatnio edytowany przez pabien, 07 Cze 2024 14:24, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#133 PostWysłany: 07 Cze 2024 11:00 

srebrny
@Djorkaeff
Nie odpowiem, bo nie rozmawiałem z miejscowymi o polityce. Nie mój kraj Rad I nie jeżdżę po to, by im urządzać dom. Wiem, to niepolskie, nie wciskać nosa w nieswoje sprawy.

@Pabien Dlaczego sądzisz, że nie zdaje sobie sprawy?
Zdaje sobie świetnie sprawę z ryzyka, zwłaszcza dla miejscowych poruszanie tematów politycznych. Ja wyjadę, oni zostają.
A inwigilacja jest w wielu miejscach na Zachodzie. Różnica pozostaje w wykorzystaniu zgromadzonych informacji.

Jeśli dobrze pamiętam, to poszedłeś na rympal.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#134 PostWysłany: 09 Cze 2024 21:12 

niebieski
Kolega @Ottoman zechce moze podac wlasna opinie na ten niewatpliwie bardzo uspokajajacy przekaz plynancy z panstwowej telewizji rosyjskiej?

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#135 PostWysłany: 10 Cze 2024 15:43 

Cześć ! Wybieram się do Rosji za niecałe 2 msc. W planach mamy lot do Tbilisi, wejśćie na Kazbek a pózniej kierujemy się w stronę Rosji gdzie chcemy zrobić Elbrus. Miałbym kilka pytań dotyczących Rosji, będę też wdzięczny za wszelkie wskazówki od osób które mają w tej materii jakąś wiedzę i doświadczenia :) Czy długo się czeka na przejsciu granicznym z Rosja od strony gruzińskiej ? Czy są jakieś problemy. Zastanawiam się też czy wbijają pieczątkę do paszportu, jeśli tak to czy utrudni ona kolejne wojaże do krajów nazwijmy to niezbyt przyjaznych do Rosji, a takich jednak nie brakuje :)
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 11 Cze 2024 01:27 

niebieski
Dawid M napisał(a):
Wybieram się do Rosji za niecałe 2 msc. W planach mamy lot do Tbilisi, wejśćie na Kazbek a pózniej kierujemy się w stronę Rosji gdzie chcemy zrobić Elbrus.

A masz wizę, czy dopiero zamierzasz aplikować ?

Na pytania powinni odpowiedzieć w dowolnym konsulacie kraju Rad.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 11 Cze 2024 07:41 
Awatar użytkownika

platynowy
Dawid M napisał(a):
Czy długo się czeka na przejsciu granicznym z Rosja od strony gruzińskiej ? Czy są jakieś problemy. Zastanawiam się też czy wbijają pieczątkę do paszportu, jeśli tak to czy utrudni ona kolejne wojaże do krajów nazwijmy to niezbyt przyjaznych do Rosji, a takich jednak nie brakuje :)

1. przez przejście Dariali / Wierchnij Łars jeździ dużo tirów i to jest jedyne przejście między Gruzją a Rosją. Więc tak, kolejka moze być spora (dla osobówek może nie tak bardzo, ale mimo wszystko cały ruch Rosja-Gruzja tam idzie). Czasami z uwagi na jakieś lawiny błotne (w lecie) droga potrafi być nieprzejezdna

2. nie przejeżdżałem przez akurat to przejście (byłem tylko od strony Gruzji), ale podejrzewam że granica jak granica

3. Pieczątki do paszportu wbijają (jak zresztą prawie wszędzie poza Europą - to nie strefa Schengen :D ), wizę zresztą też. Co do problemów - wizy rosyjskie wydane po 2022 (zwłaszcza jak Rosji w paszporcie jest dużo) mogą powodować problem przy wjeździe na Ukrainę (była gdzieś historia youtubera który miał dużo pieczątek z Rosji po 24 lutego i dostał odmowę wjazdu na UA)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#138 PostWysłany: 11 Cze 2024 09:12 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Kolejna sprawa to, przez Wierchnij Łars pieszkom nielzia. I należy pamiętać, żeby wziąć migracjonkę
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

#139 PostWysłany: 11 Cze 2024 09:16 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
Szymon2020 napisał(a):
Dawid M napisał(a):
3. Pieczątki do paszportu wbijają (jak zresztą prawie wszędzie poza Europą - to nie strefa Schengen :D ), wizę zresztą też. Co do problemów - wizy rosyjskie wydane po 2022 (zwłaszcza jak Rosji w paszporcie jest dużo) mogą powodować problem przy wjeździe na Ukrainę (była gdzieś historia youtubera który miał dużo pieczątek z Rosji po 24 lutego i dostał odmowę wjazdu na UA)

Był to „bald and bankrupt” ale film chyba już zaginął bo nie mogę znaleźć.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 07 Lip 2024 12:08 

Relacja podróżnika z grupy FB. Miał mniej przygód niż turysta w Kaliningradzie 😊

Załączniki:
IMG_2024-07-07-120726.png
IMG_2024-07-07-120726.png [ 483.28 KiB | Obejrzany 1071 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 179 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości