Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 89  Następna
Autor Wiadomość
#1621 PostWysłany: 20 Maj 2024 11:22 

Jeśli różnica jest 30 euro na rok to chyba nie jest problem żeby zapłacić nieco więcej i potem decydować co do CDW.
 Profil Relacje PM off  

🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
#1622 PostWysłany: 23 Maj 2024 20:30 

Planuję wynająć auto w LA przez booking.com (rentalcars.com) W warunkach widzę, że jest uwzględnione CDW i TPL, a depozyt wynosi 200USD. Czy zablokowana kwota depozytu jest kwotą maksymalną, którą ewentualnie potrącą czy przy większych szkodach potrąciliby więcej (np. skasowanie auta)? Dodatkowe ubezpieczenie wkładu własnego od booking.com wychodzi około 550PLN, także w przypadku 200USD (~800PLN) depozytu jeżeli byłoby to rzeczywiście max jaki mogą zabrać to te dodatkowe ubezpieczenie moim zdaniem nie jest aż tak opłacalne.
 Profil Relacje PM off  

#1623 PostWysłany: 23 Maj 2024 21:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 565
Kilometry: 860 381
Najpierw najważniejsze - depozyt nie zawsze równa się wysokości wkładu własnego (excess), trzeba sprawdzić dokładnie w warunkach.

#1624 PostWysłany: 23 Maj 2024 23:31 

Odnośnie excess to widzę następujące zapisy:
Cytuj:
The car has a theft excess of $0.00 including tax.

Cytuj:
There is no excess for the coverage provided by the car hire company’s CDW policy.

CDW nie uwzględnia standardowych elementów (szyba, opony itp.)

Dodatkowo są jeszcze takie informacje:
Cytuj:
If you’re involved in a 'single vehicle accident' and/or the bodywork is particularly badly damaged, the excess will be higher.

Cytuj:
If the car is stolen, or seriously damaged, or damaged in an incident involving someone else, please contact the rental company and the police immediately. If you can't provide the necessary documents from the police, you'll be liable for the full cost of replacing/repairing the car.

Nie wiem do końca jak to interpretować, co do powyższych to nie ma tam żadnych konkretnych kwot, czy to oznacza, że w przypadku "serious damage" lub uszkodzenia elementów nie objętych w CDW mogą pobrać z mojej karty kredytowej dowolną kwotę? No i też ciekawe jak to wygląda w sytuacji kiedy jest ustawiony limit na karcie i nie są w stanie niczego więcej pobrać.
 Profil Relacje PM off  

#1625 PostWysłany: 24 Maj 2024 00:43 

srebrny
Cytuj:
mogą pobrać z mojej karty kredytowej dowolną kwotę?

Dowolnej nie mogą, jedynie do wysokości poniesionej szkody.
Cytuj:
jak to wygląda w sytuacji kiedy jest ustawiony limit na karcie i nie są w stanie niczego więcej pobrać.

Są w stanie, bo obciążą rachunek karty. Zapłaci bank i ściągnie od ciebie.
 Profil Relacje PM off  

#1626 PostWysłany: 24 Maj 2024 16:30 

Rozumiem, czyli teoretycznie może być to dowolnie wysoka kwota, na którą sobie oszacują szkody.

Co do obciążenia rachunku, to dopytałem się konsultanta banku i dostałem informację, że transakcje, które będą wychodzić poza limit karty będą odrzucane:
Cytuj:
K: W każdej chwili może Pan ustanowić limity autoryzacyjne na karcie. Jeżeli będzie płatność powyżej limitu, to wówczas ją odrzucimy.
JA: czyli oznacza to, że sklep lub inny usługodawca nie może pobrać z rachunku kwoty wyższej niż ustawiony limit?
K: Tak, zgadza się.
 Profil Relacje PM off  

#1627 PostWysłany: 24 Maj 2024 16:48 

srebrny
Chyba nie zrozumiałeś tego, co napisałem. Nastąpi obciążenie rachunku karty, a nie ściągnięcie pieniędzy z salda.
Zadałeś złe pytanie konsultantowi.
 Profil Relacje PM off  

#1628 PostWysłany: 24 Maj 2024 17:18 

złoty
W ubiegłym roku, pomimo wynajmu auta z "zero excess" i szkodzie, która była już obecna podczas wynajmu auta (niewidoczna gołym okiem - cały przedni zderzak był częściowo odczepiony), poproszono mnie ładnie o zgłoszenie sprawy do swojego ubezpieczyciela.
Auto oddałem pół godziny po wyjechaniu z lotniska - niby mogłem sprawę olać i nikt dalej by nie zauważył, ale bałem się, że zderzak faktycznie może odpaść.

Taki mail przyszedł kilkanaście dni po wymianie samochodu i powrocie do Polski. Postąpiłem zgodnie z tym co chcieli i od listopada głucha cisza.
W mailu był podany numer telefonu i adres do "DAMAGE MANAGER", ale na moje telefony (tylko automatyczna sekretarka się włączała) i maile żadnej odpowiedzi nie dostałem.

Cytuj:
To comply with our damage process, please fill out the below Vehicle Incident Report and reply to this e-mail with a description of the accident.
Please make sure to also file a claim with your personal insurance and include your insurance name, policy number and the claim number in the e-mail and the accident report.

https://eclaim.htzra.com/

Thank you in advance for your cooperation.

TERMS AND CONDITIONS
11. ACCIDENTS, THEFT AND VANDALISM
You must promptly and properly report any accident, theft or vandalism involving a car to Hertz and to the police in the jurisdiction in which such incident takes place. You should obtain details of witnesses and other vehicles involved and their drivers, owners, and relevant insurances wherever possible. If you or any authorized operator receive any papers relating to such an incident those papers must be promptly given to Hertz. You and any authorized operators must cooperate fully with Hertz’s investigation of such incident and defense of any resulting claim. FAILURE TO COOPERATE FULLY MAY VOID ALL LIABILITY PROTECTION, PAI/PEC, ESP, UMP, LDW, PDW AND LLDW. You and any Authorized Operators authorize Hertz to obtain any records or information relating to any incident, consent to the jurisdiction of the courts of the jurisdiction in which the incident occurs and waive any right to object to such jurisdiction.
 Profil Relacje PM off  

#1629 PostWysłany: 29 Maj 2024 09:25 
Awatar użytkownika

Mam pytanie, jako żółtodziób.
Do tej pory zawsze wypożyczałem auta w lokalnych firmach z pełnym ubezpieczeniem. Czyli schemat wyszukiwania był taki sam - sprawdzałem wszystkie wypożyczalnie w danym mieście w google, rezerwowałem bezpośrednio na stronie lub poprzez Whatsapp. Nigdy nie wypożyczałem przez pośredników, porównywarki itd.

Lecę na 10 dni do Toronto i potrzebuję pożyczyć auto na 7 dni. Znalazłem przez Kayak dużo ofert za cenę 700-1000 zł za cały okres pobytu. Np w SurPrice Rental, albo Dollar. Zawsze wykupuję pełne ubezpieczenie. Czy kupując przez stronę faktycznie mam ten full insurance? Czy lepiej kupić bez ubezpieczenia i przy odbiorze auta dopiero je dobrać ?
Głupio mi pytać, bo już 32 kraje odwiedziłem, ale nigdy nie wypożyczałem przez te wielkie firmy ani przez porównywarki :P :shock: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#1630 PostWysłany: 29 Maj 2024 11:02 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
Sprawdź czy nie masz tam gołej stawki dla mieszkańca USA bo w kanadzie mają podobne zasady. Przed zakupem będziesz miał podsumowanie czy masz ubezpieczenie. Miałem ostatnio pierwsze wypożyczenie w Dollar co prawda w Australii, ale przez dziwnego pośrednika gdzie nie byłem do końca pewien stawki. Po napisaniu maila do Dollara potwierdzili co zawiera wypożyczenie.
 Profil Relacje PM off  

#1631 PostWysłany: 17 Cze 2024 13:36 

Loty: 214
Kilometry: 405 745
Dla zastanawiających się nad Cover4Rentals - jestem na świeżo po otrzymaniu pieniędzy z "claima".

Wykupione mam roczne ubezpieczenie w wersji "gold" na świat. Bez CDW.
Zapłacone 61,88 EUR.

Auto wypożyczone w Grecji w Salonikach w firmie RecordGo. Swoją drogą polecam - zapłaciłem za tydzień niecałe 180zł (przed sezonem - na majówkę).
Oczywiście Pani bardzo usilnie próbowała wcisnąć ich ubezpieczenie ale wystarczy grzecznie odmawiać i mówić, że ma się własne.
[ubezpieczenie u nich to był koszt ok. 350EUR na ten tydzień]

W drugi dzień jeżdżenia skądś mi się pojawiła rysa na zderzaku.
Tutaj muszę zaznaczyć, że Pani w RecordGo informowała, że wszystkie rysy będą liczone i że zazwyczaj koszt to ok. 250-300EUR za szt. (podejrzewam, że chodzi o element samochodu bardziej niż o sztukę rys - ale że miałem tylko jedną rysę na jednym elemencie to ciężko stwierdzić).

Przy oddaniu sam się do tego przyznałem bo wiedziałem, że to coś czego raczej nie można przegapić.
Spisali protokół na którym zaznaczyli "szkodę" i przyjęli moje oświadczenie, że "nie wiem skąd się wzięła" [co nota bene nie ma znaczenia].
I dopiero jak wylądowałem dostałem maila od nich z wyceną szkody. Dzień później otrzymałem fakturę.
Koszt 329EUR - w tym 50EUR 279EUR szkoda i 50EUR "kosztów obsługi".

Zaraz po przyjeździe złożyłem "claima" w Cover4Rentals i pod koniec maja miałem już pieniądze na koncie.

Sama procedura była dosyć bezbolesna - należy tylko przeczytać jakie dokumenty są wymagane do claima.

[m.in. Umowa wypożyczenia. Faktura/rachunek za szkodę. Potwierdzenie z rachunku karty, że pobrano te pieniądze.
Prosili też m. in. o dosłanie zdjęć szkody]
Jedyny mini problem jaki miałem to, że RecordGo nie wiedzieć czemu oddał mi pieniądze za samo wypożyczenie auta i potem pobrał je ponownie razem z zapłatą za szkodę - i widniało to również na fakturze. Także musiałem to po prostu dobrze opisać przy ubieganiu się o zwrot i wyjaśnieniu, o które pieniądze się ubeigam i wykazaniu z wyciągu z karty, że rzeczywiście mi te pieniądze pobrali i potem oddali i znowu pobrali ;)

Także wahającym się co do Cover4Rentals mogę z czystym sumieniem polecić. :)
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#1632 PostWysłany: 15 Lip 2024 10:54 

Cześć.
Przeczytałem forum ale nadal nie rozumiem jednej sprawy - ubezpiwczenie 10k EUR (cover4) i 50k (wwi) - o czym mówią te kwoty? Czy w przypadku skasowania auta (szkody całkowitej), np o tej wartości max 50k eur, ubezpieczalnia wypłaci odpowiednio 10k i 50k EUR, a w pierwszym przypadku będę musiał dopłacić pozostałe 40 tys?
Dodam tylko, że poszukuję czegoś z rocznym abonamentem, najlepiej z opcją dodatkowego kierowcy (26 lat).
Z góry dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#1633 PostWysłany: 15 Lip 2024 11:05 

srebrny
To są ubezpieczenia udziału własnego w szkodzie.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#1634 PostWysłany: 16 Lip 2024 18:42 

Czy ktoś z Was wie gdzie można kupić dobre ubezpieczenie SLI podczas podróży do USA? („Supplementary Liability Insurance”). Ubezpieczenie na wypadek rozwalonego auta to jedno, ale gorzej gdy oprócz tego uszkodzi się kogoś innego - jak wiadomo ceny usług medycznych w USA są absurdalne więc bez takiego ubezpieczenia chociaż do kwoty 200-300K $ średnio. Niestety wszystkie ubezpieczalnie typu AXA itd w ubezpieczeniu turystycznym w OC mają wyłączenia jazdy samochodem.
 Profil Relacje PM off  

#1635 PostWysłany: 24 Lip 2024 13:51 

Azory w WWI to strefa Wold , a jak jest w przypadku Cover4Rentals ?

Dodatkowo nastąpiły zmiany w włączeniach Cover4Rentals wartość auta wzrosła do 65 tys EUR

The rental vehicle cannot be a motor home, trailer, caravan, van, truck, non-passenger carrying vehicle, vehicle that carries more than 7 people including the driver, motorcycle, moped, motorbike, off-road* or recreational vehicle. The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or local currency equivalent) and be no more than 10 years old. *4×4 vehicles are included if they are designed primarily for use on road

Jest też jeden wyjątek dla dwóch firm , ograniczenie liczby pasażerów w aucie do 7 , a mój ma 8 :| ., czy ktoś zna firmę ubezpieczeniową która nie ma takiego wyłączania ?
 Profil Relacje PM off  

#1636 PostWysłany: 24 Lip 2024 14:38 

mateusz8868 napisał(a):
Czy ktoś z Was wie gdzie można kupić dobre ubezpieczenie SLI podczas podróży do USA? („Supplementary Liability Insurance”). Ubezpieczenie na wypadek rozwalonego auta to jedno, ale gorzej gdy oprócz tego uszkodzi się kogoś innego - jak wiadomo ceny usług medycznych w USA są absurdalne więc bez takiego ubezpieczenia chociaż do kwoty 200-300K $ średnio. Niestety wszystkie ubezpieczalnie typu AXA itd w ubezpieczeniu turystycznym w OC mają wyłączenia jazdy samochodem.

przy rezerwacji w ECR SLI jest w cenie.
 Profil Relacje PM off  

#1637 PostWysłany: 25 Lip 2024 17:05 

Loty: 213
Kilometry: 626 131
Krótki Feedback dot. ubezpieczenia https://www.rentalcover.com/

1. Wypożyczenie auta z TURO (peer to peer rental. Rental Cover pokrywa takie wynajmy).
Miejsce wynajmu: Alaska, US.
Rodzaj auta: 7 osobowy Van.

Zdarzenie: na autostradzie całkowicie pękła/rozstrzaskała się na malutkie kawałki szyba boczna (od strony przedniego pasażera).
4 dni jazdy na Duck Tape zamiast szyby.
Po 4 dniach umówiony serwis w Anchorage na zamonotowanie nowej.
Montaż nowej szyby 2 godz na parkingu pod Wallmartem (przyjeżdżają w wybrane przez klienta miejsca).
Koszt 305 USD.

20.07.2025 złożony claim
Invoice z firmy od szyby
Car sharring rental agreement (wygenerowany z Turo)
Prawko
Payment receipt za rental z Turo (wygenerowany z Turo)
Potwierdzenie płatności za naprawę (wygenerowane z karty z banku)
Potwierdzenie maila zgłoszenia informacji o zdarzeniu do Turo (jest tam coś takiego jak report Accident)
Wydruk korespondencji z właścicielem auta ws. wystąpienia zdarzenia oraz umówienia wymiany szyby (z Turo)
Zdjęcia uszkodzenia (a raczej dziury, bo przecież szyby nie było już, oraz zdjęcia "tymczasowej szyby z duck tape")

23.07.2024 - mail z prośbą o podanie rachunku bankowego (podałem polski rachunek i oni informują ile w PLN zwrócą - dobry kurs USD/PLN)
24.07.2024 - kasa na koncie w PLN

PS. NA Rentalcover.com kod zniżkowy 30% to: SAVE30
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
zielak666 uważa post za pomocny.

#1638 PostWysłany: 01 Sie 2024 20:22 

niebieski
Ranking głównie dla Brytoli, ale dla mniej zorientowanych słownictwo i wytłumaczenia. Kolekcja linków do ew. sprawdzania, czy nie pojawił się ktoś nowy dla Polski.

Best car hire excess insurance 2024
https://www.which.co.uk/reviews/car-hir ... d1p9P5n1Rs
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#1639 PostWysłany: 09 Wrz 2024 22:16 

niebieski
Uszkodzenie karoserii w wyniku silnych opadów gradu jest wyłączone z zakresu ubezpieczenia typu "premium" kupowanego w wypożyczalni. Przynajmniej w ENTERPRISE. Taki przypadek miałem , wypożyczając w Lourdes.

Zdając samochód przedstawiciel ENTERPRISE pokazał mi ten fragment w umowie małym druczkiem; "Uszkodzenia w wyniku anomalii pogodowych nie wchodzą w pakiet premium". :-(

Ściągnęli 180euro z KK, co jak na 1500euro excess wydaje mi się po fakcie łagodnym 'wyrokiem'

Sprawdzałem potem w WWI lub Rentalcover - tam takich wyjątków nie ma.

Mieliście podobne doświadczenia, że "premium" wcale nie jest premium.
 Profil Relacje PM off  

#1640 PostWysłany: 09 Wrz 2024 23:44 

Nie bardzo rozumiem jak interpretować ubezpieczenie wkładu własnego, przykładowo w sytuacji kiedy mam CDW i 0 excess, które ma mały limit powiedzmy do 10k USD to czy jak koszta naprawy przewyższą limit CDW to czy takie dodatkowe ubezpieczenie w WWI lub Cover4Rentals to pokryje jak mi ściągną pieniądze z karty?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 89  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość