Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 89  Następna
Autor Wiadomość
#1661 PostWysłany: 04 Gru 2024 12:35 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Jak bierzesz przez pośrednika to w razie uszkodzenia płacisz do wypożyczalni i odzyskujesz kasę z ubezpieczenia od pośrednika.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#1662 PostWysłany: 06 Gru 2024 20:47 

Zwróć też uwagę na typowe wykluczenia- często szyby, opony itp. nie są objęte takim ubezpieczeniem.
 Profil Relacje PM off  

#1663 PostWysłany: 07 Gru 2024 07:43 

Cover4rentals działa. ;)

Po kilku miesięcznej mailowej dyskusji z nimi udało mi się rozliczyć szkodę. W sumie poszli mi na rękę, machnęli ręką na brak jednego dokumentu (umowa przedłużenia wynajmu na czas postoju auta w warsztacie). Roszczenie wypłacone, kontakt wyłącznie mailowy ale responsywność bardzo dobra, przez cały czas kontakt z jednym agentem z Indii.

Mam Annual Cover Deluxe, który przydał się przy pierwszym najmie i to w polskim rentalu. Przy okazji odradzam wynajem w firmie Panek. Depozyty jak na polskie standardy z kosmosu (w moim przypadku 8k za Audi A3). W aucie eksplodowała opona (totalnie nie z mojej winy-auto wydane we wrześniu na zajechanych zimówkach). Zdarzenie miało miejsce w niedzielę po 19:00, o tej porze infolinia, w tym techniczna totalnie nieczynna. Na własną rękę musiałem ogarniać holowanie pojazdu, z racji braku ubezpieczenia w rentalu sam załatwiałem też warsztat oponiarski i płaciłem za naprawę. Sam musiałem odebrać auto z warsztatu i odwieźć do rentalu. ;d Ogólnie cyrk na kółkach i straszenie przez Panek karą umowną na 8K za oponę która eksplodowała ze starości.

Załączniki:
Zrzut_ekranu_2024-12-7_o_06.39.54_optimized_250.jpg
Zrzut_ekranu_2024-12-7_o_06.39.54_optimized_250.jpg [ 198.75 KiB | Obejrzany 2221 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Aramise uważa post za pomocny.

#1664 PostWysłany: 12 Gru 2024 00:01 

Dzień dobry! Mam pytanie dotyczące ubezpieczenia Cover4rentals. Kupiłem polisę Gold Europe, ale nie mogę znaleźć informacji na temat szkód w szybach (glass damage). Czy nadal jest to objęte ubezpieczeniem? Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie informacje!
 Profil Relacje PM off  

#1665 PostWysłany: 12 Gru 2024 00:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Hmmm.... pozycja rzeczywiście zniknęła z tabelek na stronie www. IPID co prawda twierdzi, że wciąż tak
Załącznik:
cover4 ipid.PNG
cover4 ipid.PNG [ 20.83 KiB | Obejrzany 2081 razy ]

ale polisa, która jest dokumentem wiążącym obecnie wyklucza
Załącznik:
cover4 policy.PNG
cover4 policy.PNG [ 20.11 KiB | Obejrzany 2081 razy ]

Czyli wikipost chyba do aktualizacji.

#1666 PostWysłany: 12 Gru 2024 09:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Hmm, to na dobrą sprawę by wykluczało ubezpieczalnię. "Pełne" ubezpieczenie przestaje być pełnym.

Ale...
Z polisy dostępnej na stronie wynika, że właśnie ich polisa obejmuje to, czego może nie obejmować CDW, czyli np szyby.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#1667 PostWysłany: 12 Gru 2024 16:54 

Napisałem do nich w tej sprawie, czekam na odpowiedź. Albo przestali ubezpieczać szyby albo teraz jest limit do 10k € ...
 Profil Relacje PM off  

#1668 PostWysłany: 12 Gru 2024 17:52 

złoty
Źle to czytacie. W rubryce "What is insured?" (czyli co jest ubezpieczone przez Cover4rentals) znajdują się pozycje, które są wyłączone w ubezpieczeniu CDW otrzymywanym w wypożyczalni.
Cover4rentals oferuje ubezpieczenie udziału własnego, czyli ubezpiecza właśnie to, co jest wyłączone w CDW.

Z dokumentów na stronie https://cover4rentals.com/policy-documents/ wynika jednoznacznie, że obejmuje to zarówno szkło (auto glass) jak i opony.

W dokumencie "Insurance Product Information Document" to jest jaśniej sformułowane niż w samej polisie, ale z polisy też wynika, że ubezpieczone przez C4R jest to, co jest wyłączone z CDW.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#1669 PostWysłany: 13 Gru 2024 00:21 

Uzupełniam temat - co w przypadku kiedy mam stłuczkę / kolizję / wypadek NIE z mojej winy*
1. Wypożyczalnia kasuje wg taryfy za uszkodzenia jak zawsze.
2. Po przeprocesowaniu tematu i otrzymaniu pieniędzy z ubezpieczenia winnego, mają zwrócić to, co pobrali.

*Buc może sposób postępowania się różni w różnych wypożyczalniach.

W efekcie będziecie stratni/zyskacie na różnicach kursowych. Prawdopodobnie też potrwa to tyle, że zdążycie dojść do dnia zapłaty za wyciąg karty kredytowej zanim ten zwrot nastąpi.

Uwaga - prawdopodobnie ubezpieczenie wkładu własnego spoza wypożyczalni nie będzie działać ponieważ oczekują oni informacji o uznaniu winy z wypożyczalni (a więc braku dochodzenia przez wypożyczalnie od ubezpieczającego winnego) i sami informują że wypożyczalnia zwraca pieniądze po zlikwidowaniu szkody.
 Profil Relacje PM off  

#1670 PostWysłany: 13 Gru 2024 13:14 

złoty
Nie wiem na 100% jak to jest, ale wątpię, czy w takiej sytuacji wypożyczalnia cokolwiek zwraca klientowi.

W sytuacjach, w których auto wypożyczane jest z CDW z udziałem własnym klienta do xxx EUR (czyli prawie wszystkich) kasa ściągana przez wypożyczalnie "za szkodę" tak naprawdę nie jest kwalifikowana jako odszkodowanie za uszkodzenie samochodu czy za koszty jego naprawy, ale raczej opłata z tytułu likwidacji szkody.
Te auta są ubezpieczone, wypożyczalnie sobie ściągają kasę od swoich ubezpieczycieli, klientów obciążają w ramach udziału własnego w istocie nie tyle kosztami naprawy, ale kosztami administracyjnymi, ew. uwzględniającymi uziemienie auta przez czas naprawy plus z reguły sowity zysk wypożyczalni.

Ubezpieczenie zewnętrzne takie jak Cover4rentals działa w taki sposób, że jeżeli wypożyczalnia skasuje klienta w ramach udziału własnego w CDW, to na podstawie dokumentacji potwierdzającej ten fakt C4R zwraca kasę. Liczy się to, że nastąpiło obciążenie na rzecz wypożyczalni i jest dokumentacja, która potwierdza, że nastąpiło to w ramach CDW z wypożyczenia objętego ich ubezpieczeniem. Reszta ich nie obchodzi, nie zajmują się wysoce hipotetycznym przypadkiem, że wypożyczalnia sobie ściągnie odszkodowanie z OC sprawcy i zwróci potem kasę klientowi (bo na 99% nie zwróci).

Wydaje mi się, że tak to działa, ale bez 100% pewności, więc jeżeli ktoś lepiej zna branżowe praktyki, to proszę o korektę.
 Profil Relacje PM off
Przemm uważa post za pomocny.

#1671 PostWysłany: 13 Gru 2024 19:26 

Otóż ja zgłosiłem szkodę do zewn. ubezpieczenia wkładu własnego i podczas jej procesowania napisali że ubezpieczalnia zwróci.
Ubezpieczalnia wcześniej też tak powiedziała, że najpierw mnie kasuje a potem oddaje jak sami odzyskają, natomiast nie dostałem jeszcze żadnego potwierdzenia pisemnego o tym. Ale pracownik który to obsługiwał twierdził że kilka razy już to przerabiał.
Dlatego oczekuję, że zwrócą:-)

Natomiast może niespodziewanie jest to jeden z przypadków, gdzie okazuje się, że wychodzisz na tym gorzej, niż gdyby była Twoja wina.

Ten przypadek to:
- kolizja nie z twojej winy
- jest sprawca (winny)
- jest policja na miejscu i wypisuje dokumenty sprawy
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#1672 PostWysłany: 13 Gru 2024 21:52 

złoty
OK, skoro tak informowali, to może rzeczywiście zwrócą to, co odzyskają od sprawcy, z tym że byłbym zdziwiony gdyby przy okazji nie naliczyli sobie solidnej opłaty administracyjnej (albo czegoś o podobnej nazwie - np. processing fee) za całą sytuację. Być może potem oddadzą kasę z potrąceniem tej opłaty.
W takiej sytuacji trzeba chyba rzeczywiście poczekać na zwrot z wypożyczalni, jeżeli zwrot nie będzie w pełnej kwocie, to wyciągnąć od nich rozliczenie, a brakującą kwotę zgłosić jako claima do ubezpieczyciela.
 Profil Relacje PM off  

#1673 PostWysłany: 17 Gru 2024 23:48 

Polecam Cover4Rentals po kradzieży lamp w Catanii w czerwcu. 2000 EUR, które policzyła sobie wypożyczalnia zwrócili w ciągu kilku dni bez żadnego ale.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#1674 PostWysłany: 18 Gru 2024 08:13 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Od wszelkich ryzyk czy są wyłączenia?
55 euro to nie jest wysoka stawka.
 Profil Relacje PM off  

#1675 PostWysłany: 20 Gru 2024 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Zarezerwowałem auto na 7 dni w Tromso w Hertz na marzec za 150€, a teraz są za 600€, a nie mogę się od nich doprosić informacji ile wynosi excess. Przez strony pośredników było to widoczne, że są to kwoty nieprzekraczające mojego ubezpieczenia z karty PKO BP. Planuję mimo wszystko zaryzykować i wynajmę w takiej cenie, a jakby się okazało, że excess jest kosmiczny i moje ubezpieczenie z Visy Infinite PKO BP nie pokryje go (bo wynosi tylko 2000€), to chciałbym wykupić na szybko zewnętrzne ubezpieczenie :) Czy zakup ubezpieczenia w jednej z wymienionych w wiki firm oznacza objęcie ochroną ubezpieczeniową od razu po zakupie czy są jakieś ograniczenia np. 24h/72h itp.od momentu zakupu?

#1676 PostWysłany: 20 Gru 2024 13:38 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Przy zakupie wskazujesz konkretny dzień od którego ma działać i może to być dzisiejsza data (C4R)

#1677 PostWysłany: 20 Gru 2024 13:57 

srebrny
Roczne można kupić wcześniej i zrezygnować jeżeli nie będzie potrzebne. Bodajże 14 dni jest na rezygnację.
 Profil Relacje PM off  

#1678 PostWysłany: 20 Gru 2024 14:06 

srebrny
@Kri$
https://www.hertz.no/rentacar/misc/inde ... RY_CDW.jsp

Cytuj:
NORWAY

Collision Damage Waiver is an optional* service which, if accepted, reduces your financial liability for damage to the Hertz vehicle, its parts and accessories, except for theft, attempted theft or vandalism, provided the vehicle is used in accordance with the terms and conditions of the rental agreement.

*CDW may be mandatory and included in some contract or preferential rates.

If CDW is declined, you will be responsible for the amount of the deductible, ranging from NOK 43,000.00 to NOK 70,000.00 depending on the vehicle group rented.

Regardless of whether CDW is accepted or included, all rentals are subject to a non-waivable excess, ranging from NOK 6,000.00 to NOK 10,000.00, depending on the vehicle group, for which you are responsible in the event of damage to the Hertz vehicle during the rental.

You can further reduce your excess liability - Please refer to "Super CDW + Super TP package (SCDW + STP)" in the location index for additional information.

If you choose to rely on your credit card for cover, we strongly recommend that you fully understand the terms and conditions of any cover provided by your credit card company before you decline any of our optional services.
 Profil Relacje PM off  

#1679 PostWysłany: 20 Gru 2024 22:25 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
@boots widziałem to, ale to jest tak ogólne, że...

Jednocześnie osoba z Hertz Norway odpisuje mi, że nie blokują depozytu, a jedynie 3000 NOK :D i to już mi miesza w głowie.

Cytuj:
As i said, we do not have a deposit.
We reserve an amount on your account that we release when you have received the receipt for the use of the rental car, such as fines, tolls and parking.
The amount we reserve is 3000 nok

@Antek12 dzięki, w razie czego tak zrobię.
igor.fly4free lubi ten post.

#1680 PostWysłany: 20 Gru 2024 23:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

czym innym jest depozyt, czym innym wkład własny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 89  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości